Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 15.07.2023 09:11

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):Na Murterze początkiem września trafiłam na morze o temp ok 21 st. Dla mnie zimne. Kolejnego roku było lepiej, ale nie było to 26 st jak miałam w Drage we wrześniu. Pogodowo też miałam różnie, i tydzień lampy (Pakistan, Drage) i tydzień mieszanej pogody z całodzienny ulewą (Srima) i tydzień ciepła ok 25 (Tribunj, Murter).

W Pakistanie :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wycieczka fakultatywna pewnie ;)

Gdy synek nie chodził jeszcze do szkoły też wybieraliśmy wrzesień. Troszkę chłodniej, mniej turystów, duży wybór apartamentów. Przepiękne i długie zachody słońca! W tym roku celujemy koniec sierpnia/początek września bo rok szkolny się zacznie dopiero 4.09 :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 15.07.2023 09:27

beagm napisał(a):Hej. w tym roku wybieramy się do Chorwacji pierwsze 2 tyg. września. Pierwszy tydzień Brela a drugi wstępnie Murter. Podpowiedzcie proszę czy Murter to dobry wybór od 9 września? Chodzi mi o pogodę oczywiście. Jakie są szanse na wiatry? Czy lepiej jednak jakiś inny rejon?

we wrzesniu nie trzeba rezerwowac apartmani,
więc będąc w Breli pod koniec pobytu zaleznie od "sytuacji"zdecydujesz czy jechac
na pólnoc czy południe :wink:
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 15.07.2023 12:23

Dokładnie do takiego wniosku dziś doszłam. Zarezerwuję Brelę a na miejscu się poszuka drugą lokalizację. Pozdrawiam
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.07.2023 20:42

zrobisz jak uznasz,
ja osobiście w Breli bym także nie rezerwował jeśli pobyt zaczniesz
od 04.09, :wink:
bo ten ostatni weekend może być jeszcze oblegany,
:wink:
Brela fajnie,
ale wiesz,zawsze "pod górkę",
migchel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) migchel » 17.07.2023 11:10

Gdzie najpewniejsza pogoda we wrzesniu ? I czy początek chorwacjii - Istria w tym okresie jest ok ? Czy raczej już chłodno i wiatrów sporo ?
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 17.07.2023 11:49

Może być upał, a może też być chłodnawo :roll: Od Splitu w dół bardziej pewna pogoda ale w ostatnich latach bywało różnie, jak się trafi. Chyba czasy, że pogoda była pewna już minęły.
rybson77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybson77 » 17.07.2023 16:41

Cześć, włączę się do dyskusji, od lat jeżdżę na przełomie sierpień /wrzesień, a nawet i w samym wrześniu. Pogoda jest różna zdarza się po 30+ stopni, ale też zdarzają się chłodniejsze dni, bardziej zachmurzone, morze jest w sam raz - nagrzane po lipcu/sierpniu, a i ceny w restauracjach bywają niższe.
migchel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) migchel » 18.07.2023 11:30

A jak Istra i Kvarner wypada z wspomnianymi tutaj wiatrami bora/bura ?
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 18.07.2023 12:39

Raz byłem we wrześniu (2019) jak mój starszy syn był noworodkiem i właśnie ze względu na niego wybrałem ten termin. Przyjemne 28°C na Riwierze Makarskiej (Tučepi) przez prawie całe 2 tygodnie. W jeden dzień przechodził front burzowy. Woda cały czas ok 25-26°C, na szczęście burza nie zmieniła jej uwarstwienia.

W tym roku znów wrzesień (1-18.09) bo rodzina się powiększyła i znów jest noworodek ;)
Celuję jednak w Pelješac (Orebić, Kućište, Viganj). Nie mam jeszcze nic zaklepanego, może dziś zacznę się rozglądać.

Wrzesień jest bardzo fajny w tej części Cro, tylko ten dzień krótki....
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 05.09.2023 07:19

No cóż... Dwunasty raz w Chorwacji, pierwszy raz we wrześniu i chyba ostatni. Z żoną odpoczywamy głównie plażując, korzystając z ciepła, słońca itp. Jeżeli ktoś wypoczywa inaczej, to proszę nie brać mojej opini pod uwagę. Jesteśmy w Podacy 10 dzień z czego dni na typowe plażowanie może dwa... Pierwsze trzy dni jakiś front burzowo deszczowy, pogoda w kratkę, potem kilka dni wzglednych a od wczoraj chmurki ze słońcem na zmianę i najgorszy ten wiatr, wieje tak że mało łba nie urwie. I z tego co sprawdzałem na prognozie, to do końca pobytu ten wiatr będzie już nam towarzyszył. Pierwszy raz Chorwacja mnie pogodowo rozczarowała. Jeżeli ktoś woli wypoczynek pół na pół, to może będzie usatysfakcjonowany, dla mnie i żony zamiast wypoczynku, jest dodatkowy stres i co chwilę sprawdzanie prognozy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.09.2023 07:42

Czasem jakieś dni załamania pogody we wrześniu były i było to opisywane. Choć w moim wypadku były to pojedyńcze dni. W tym roku wielu rozczarowało się pogodowo również czerwcem. Znajomi, typowi plażowicze rozczarowani.

Tymczasem od wczoraj pełnia błękitu nad Bałtykiem. Końcówka sierpnia w Cro (Kvarner) była podobna, ale tam ciut przy gorąco. Tutaj miła bryza.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.09.2023 07:47

Byłam 3 razy początkiem września i raz była petarda, jak w lipcu, ale bez tak męczącego ukropu, dwa razy średnio pogodowo, choć bez wiatru, więc i tak chyba lepiej niż Ty trafiłeś (choć raz jeden dzień to była totalna ulewa). Dla mnie były to dodatkowe wyjazdy na 6 dni, po głównym lipcowym. Gdyby to był mój główny urlop byłabym wściekła.
My sobie odpuściliśmy Chorwację we wrześniu, na rzecz lotu na jakieś wysypy, wtedy i w październiku mam pogodę.
Mój Pan M. miał ochotę skoczyć na szybko (4 dni) do Fazany, ale właśnie pogoda....odpuściliśmy...

Podobno pogodowo we wrześniu jest lepiej po 10tym...ale czy to prawda, to nie wiem, bo w takim okresie nie byłam...

:papa:
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 05.09.2023 08:24

Lipiec
2022 - pierwsze 2 tygodnie lipca Orebić straszny gorąc, jeden dzień ochłodzenia i burza
Sierpień
2021 ostatnie 2 tygodnie Makarska gorąco, ale do zniesienia załapaliśmy się na 2 "chorwackie" ulewy, po godzinie nie było po nich śladu
2023 ostatnie 2 tygodnie Stari Grad, pierwszy tydzień super, ale drugi to już słabo, bo przez 4 dni 21-24 stopnie, wiatr, przelotne burze.
Wrzesień
2019 ostatnie 2 tygodnie Makarska przyjemne ciepełko pogoda super, zero deszczu, może 1 dzień z lekkim zachmurzeniem

Pogoda to bardziej loteria, nie ma pewniaków. Te same terminy podobna Lokalizacja, a pogoda inna. Statystycznie najlepszą pogode miałem w 2 połowie września.
sutivanczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sutivanczyk » 05.09.2023 09:27

Do Chorwacji jeżdżę tylko we wrześniu od 2 tygodnia i nigdy nie byłem rozczarowany pogodą, wyjeżdżam za 3 dni i będzie to mój 7 wyjazd
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 05.09.2023 10:20

Chciałbym pojechać kiedyś we wrześniu i bankowo pojedziemy, chociażby dla nagrzanego morza, owoców, festiwali winiarskich.
Natomiast mnie totalnie zasmuca jeden aspekt - krótki dzień. To dla mnie jakoś tak.. super naturalne, że wieczorem wychodząc na miasto (19:30-20:00) jest jeszcze wieczór, słońce pomału zachodzi, ale niema nocy.
Więc ta noc już po godzinie 19:00 mnie mocno smuci i blokuje przed wyjazdem w tym miesiącu hmmmm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Chorwacja-wrzesień - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone