Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 01.02.2022 22:09

martabartek napisał(a):Cześć

Jestemy zmuszeni z różnych przyczyn do wyjazdu po 10 września. Początkowo mieliśmy na oku Sardynię, jednak troche obawiamy się lotu samolotem, n

Przecież można jechać samochodem. Sardynia cenowo i pogodowo jest idealna we wrześniu. W Chorwacji już może być różnie.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 01.02.2022 22:34

naszastruga napisał(a):
Przecież można jechać samochodem. Sardynia cenowo i pogodowo jest idealna we wrześniu. W Chorwacji już może być różnie.

Zgadza się. Choć sama podróż samochodem ze względu na prom jest dwa razy dłuższa i droższa niż do Chorwacji.
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 01.02.2022 23:13

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Ostatni nasz pobyt w Tucepi skróciliśmy ze względu na mega ochłodzenie... Nie wiem czy wiała bora, bo nosa nie wychylalismy z apartamentu, ale mieliśmy szkło w ścianach i bałam się, że nasz apartament zwieje, że te szyby zaraz nam się na łóżko rozwalą. Huk niemiłosierny cały wieczór i noc. A rano ? No cóż - nie widziałam jeszcze czegoś takiego - kamienie z plaży były na chodniku (bulwarze) a plaży nie było... Woda była aż pod sam murek... 8O Pytaliśmy miejscowych co to było, ale jakoś nie zrozumieliśmy odpowiedzi. Właśnie w okolicach 20 września.

Co do podróży autem na Sardynię... Nooo to podróż życia dla nas... włąsnie przez podróż promem ( mam chorobę morską) no i sam fakt tak długiej drogi - nie wiem jak zniesie to Synek.
Nad polskie morze dojeżdżamy z Opola na luzie, w nocy. Nigdzie dalej nie byliśmy. Stąd też obawy o samą tak długą podróż.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.02.2022 23:34

martabartek napisał(a):Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Ostatni nasz pobyt w Tucepi skróciliśmy ze względu na mega ochłodzenie... Nie wiem czy wiała bora, bo nosa nie wychylalismy z apartamentu, ale mieliśmy szkło w ścianach i bałam się, że nasz apartament zwieje, że te szyby zaraz nam się na łóżko rozwalą. Huk niemiłosierny cały wieczór i noc. A rano ? No cóż - nie widziałam jeszcze czegoś takiego - kamienie z plaży były na chodniku (bulwarze) a plaży nie było... Woda była aż pod sam murek... 8O Pytaliśmy miejscowych co to było, ale jakoś nie zrozumieliśmy odpowiedzi. Właśnie w okolicach 20 września.

Jeżeli podniosło poziom wody to raczej było jugo a nie bora. Ten typ wiatru też zaczyna się mocniej dawać się we znaki we wrześniu a że do Tucepi ma długi rozbieg mógł bez problemu podnieść falę lokującą kamienie na bulwarze :wink: Niestety - we wrześniu już delikatnie czuć zbliżającą się jesień i miejscowe wiatry zaczynają pokazywać pazurki. Ale nie osiągają jeszcze pełnej mocy więc nie zrażaj się - wybierając miejsce zamieszkania dalej od Velebitu uciekasz od najmocniejszej bory i myślę że masz dużą szansę na idealny wręcz urlop - z pięknym słońcem, ciepłutkim powietrzem i spokojnym morzem :wink:
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 02.02.2022 20:08

Może kwestia szczęścia, ale na cztery wyjazdy we wrześniu, zawsze pogoda mi się udała. Riwiera, Korčula, Pelješac, Vis.
Była to zawsze pierwsza połowa września.
A w kwestii bury/bory, można tu poczytać ;) https://lente-magazyn.com/bura-o-adriat ... -i-kuchni/
Ja zawsze słyszałem "bura"
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2022 21:06

Flayszakal napisał(a):Może kwestia szczęścia, ale na cztery wyjazdy we wrześniu, zawsze pogoda mi się udała. Riwiera, Korčula, Pelješac, Vis.
A w kwestii bury/bory, można tu poczytać ;) https://lente-magazyn.com/bura-o-adriat ... -i-kuchni/

Po chorwacku bura, u nas bora - jak zwał tak zwał. Ważne by wiedzieć co to za wiatr bo tu akurat wielu używa złej nazwy (i nie ważne której - bura czy bora, niektórzy każdy silniejszy wiatr tak zwą :roll: )
Czy miałeś szczęście do pogody? Może troszkę tak ale ja bym raczej powiedziała, że wybrałeś odpowiednie miejsce. Zwróć uwagę od czego zaczęła sie dyskusja - od wyjazdu do Biogradu. Po prostu tamta część wybrzeża leży w strefie bardzo silnego oddziaływania tego katabatycznego wiatru o wdzięcznym imieniu bora/bura. I nie tylko we wrześniu. Pamietam któregoś sierpnia - bora zatrzymała nas w Tribunj na 3 dni, nie było szans się ruszyć. Niewiele dalej bo w Rogoźnicy przez cały ten czas była cisza wiatrowa. Dlatego osobie pytajacej o wrzesień polecałam okolice poniżej Primosten - bo tam mniej wieje, maleńka szansa na borę. Na Vis o którym piszesz bora bardzo często nie dochodzi - więc nie dziw się, że jej nie czułeś nawet jesli pod Zadarem czy Brelą szalał huraganowy wiatr.
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 02.02.2022 21:26

Dlatego też napisałem gdzie byłem :wink:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 02.02.2022 21:47

Kapitańska Baba napisał(a):
Flayszakal napisał(a):Może kwestia szczęścia, ale na cztery wyjazdy we wrześniu, zawsze pogoda mi się udała. Riwiera, Korčula, Pelješac, Vis.

Po chorwacku bura, u nas bora - jak zwał tak zwał. Ważne by wiedzieć co to za wiatr bo tu akurat wielu używa złej nazwy (i nie ważne której - bura czy bora, niektórzy każdy silniejszy wiatr tak zwą :roll: )
Czy miałeś szczęście do pogody? Może troszkę tak ale ja bym raczej powiedziała, że wybrałeś odpowiednie miejsce. Zwróć uwagę od czego zaczęła sie dyskusja - od wyjazdu do Biogradu. Po prostu tamta część wybrzeża leży w strefie bardzo silnego oddziaływania tego katabatycznego wiatru o wdzięcznym imieniu bora/bura. I nie tylko we wrześniu. Pamietam któregoś sierpnia - bora zatrzymała nas w Tribunj na 3 dni, nie było szans się ruszyć. Niewiele dalej bo w Rogoźnicy przez cały ten czas była cisza wiatrowa. Dlatego osobie pytajacej o wrzesień polecałam okolice poniżej Primosten - bo tam mniej wieje, maleńka szansa na borę. Na Vis o którym piszesz bora bardzo często nie dochodzi - więc nie dziw się, że jej nie czułeś nawet jesli pod Zadarem czy Brelą szalał huraganowy wiatr.

Kiedyś jak trafiłem na burę to też się zastanawiałem, dlaczego od Zadaru w dół praktycznie do Szybenika wiało bardzo mocno, a dalej w kierunku Primosten już mniej. Akurat ten teren na południe od Zadaru jest od gór odsunięty, więc tam tak wiać nie powinno.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2022 22:09

komaciek napisał(a):Kiedyś jak trafiłem na burę to też się zastanawiałem, dlaczego od Zadaru w dół praktycznie do Szybenika wiało bardzo mocno, a dalej w kierunku Primosten już mniej. Akurat ten teren na południe od Zadaru jest od gór odsunięty, więc tam tak wiać nie powinno.

Od Zadaru w dół masz przełęcz w Velebicie - dlatego wieje. Bora czyli zimne ciężkie powietrze wydostaje się zza gór wszelkimi obniżeniami - czyli przełęczami, dolinami rzecznymi. Dlatego wieje na przykład w Senj, w Karlobagu, w okolicach Zadaru, w Szybeniku, w okolicach Breli, w ujściu Neretwy w okolicach Ploce i jeszcze kilku innych miejscach. To wynika po prostu w mechanizmu powstawania tego wiatru. On występuje bardzo lokalnie i może wiać z siłą prawie huraganu przez kilkadziesiąt minut po czym znika. Jak za górami jest układ niskiego ciśnienia to - zwłaszcza w miesiącach chłodniejszych - jest duża szansa na długą i solidną borę na wybrzeżu. Latem - ze względu na małą różnicę temperatur między basenekm Adriatyku a ladem za górami z reguły jest to zjawisko bardzo krótkie i nie tak intensywne. We wrześniu - gdy za górami temperatura mocno spada - bora "dostaje skrzydeł i mocy".
robiz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robiz » 05.02.2022 15:03

Zawsze jeżdżę do Chorwacji początkiem września i zwykle urlop kończę ok.20-go. Na 10 wyjazdów tylko 2 razy pogoda trochę mnie zawiodła : w 2014 i 2017. Piszę "trochę" , bo między burzami i deszczem zdążyłam się opalić i popływać w Jadranie.
Po 10-tym września polecam południe Chorwacji poniżej Splitu, a najlepiej wyspy np.Hvar - wyspa z największą ilością słonecznych dni albo Brač . Od 5 lat spędzam urlop na Braču i nie raz obserwowałam ze słonecznej plaży stały ląd ,nad którym przewalały się burze. Na wyspę oczywiście nie dotarła ani kropla deszczu :mrgreen: :papa:
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 07.02.2022 20:18

Jednak pojedziemy na Sardynię. Wyprawa życia, ale trzeba wyjść ze swojej strefy komfortu :lol:
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 14.07.2023 14:56

Hej. w tym roku wybieramy się do Chorwacji pierwsze 2 tyg. września. Pierwszy tydzień Brela a drugi wstępnie Murter. Podpowiedzcie proszę czy Murter to dobry wybór od 9 września? Chodzi mi o pogodę oczywiście. Jakie są szanse na wiatry? Czy lepiej jednak jakiś inny rejon?
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 14.07.2023 15:18

Na 15 wrześniowych wyjazdów tylko raz było bardzo źle, jakieś 12-15 lat temu, pierwszy tydzień września, Hvar i przez cały tydzień 15 stopni i deszcz. Ale to się trafia raz na sto lat wiec już w tym stuleciu załatwione.
Ostatnio edytowano 17.07.2023 06:03 przez victoo, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.07.2023 17:17

Na Murterze początkiem września trafiłam na morze o temp ok 21 st. Dla mnie zimne. Kolejnego roku było lepiej, ale nie było to 26 st jak miałam w Drage we wrześniu. Pogodowo też miałam różnie, i tydzień lampy (Pakistan, Drage) i tydzień mieszanej pogody z całodzienny ulewą (Srima) i tydzień ciepła ok 25 (Tribunj, Murter).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.07.2023 20:32

piekara114 napisał(a):Na Murterze początkiem września trafiłam na morze o temp ok 21 st. Dla mnie zimne. Kolejnego roku było lepiej, ale nie było to 26 st jak miałam w Drage we wrześniu. Pogodowo też miałam różnie, i tydzień lampy (Pakistan, Drage) i tydzień mieszanej pogody z całodzienny ulewą (Srima) i tydzień ciepła ok 25 (Tribunj, Murter).

W Pakistanie :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat