W którym miesiącu najlepiej jechać do Chorwacji za i przeciw
napisał(a) Jari86 » 19.06.2020 16:40
Witajcie!
Byłem już w dwóch ostatnich tygodniach czerwca, byłem też w środku lipca... Zastanawiam się czy próbować sierpień albo wrzesień...
Z mojej strony wyglądało to tak
Czerwiec :
- woda ciepła
- temperatury +30C
- ludzi dużo, ale spokojnie, zawsze miejsce na plaży się łatwo znalazło, tak samo w knajpie
- jeżowców w wodzie było sporo
- na półtorej tygodnia urlopu w Makarskiej jeden dzień był deszczowy, a jeden częściowo deszczowy... poza tym słońce
Lipiec :
- woda cieplejsza niż w czerwcu
- temperatury w nocy około 30C w dzień i po 40C nawet
- ludzi masa, aczkolwiek zawsze miejsce dla siebie jakoś na plaży znaleźliśmy, w naszej knajpce bywał komplet, ale zawsze coś dla nas wymyślili
- jeżowców w wodzie prawie nie było
- na półtorej tygodnia w Makarskiej parę - paręnaście kropel deszczu spadło i to byłoby na tyle z brzydkiej pogody (dwa dni po naszym wyjeździe przeszła przez Makarską konkretna burza, a ulice niektóre jak rwące potoki aż auta przesuwało...)
-drożej niż w czerwcu roku poprzedniego (nie wiem czy to bardziej, że lipiec, czy po prostu wszystko co roku drożeje?)
Z pogodą pewnie trochę szczęścia trzeba mieć, ale może macie swoje szczęśliwe terminy... może są momenty kiedy turystów z konkretnych państw jest więcej, upał mi na urlopie nie przeszkadza, a mieszkając nad morzem i wyjeżdżając w góry u nas w Polsce, to człowiek i do tłumów się też trochę przyzwyczaił
po prostu rozważam wszystko...