Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 30.01.2020 10:35

Przemo1975 napisał(a):Wątek chwilowo widzę uśpiony co zrozumiałe.
Ja w tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji.
Od 1 września będziemy w okolicach Trogiru, dokładnie Okrug Gornij.
Czego tam można spodziewać się pogodowo? Temp wody?
Ktoś podzieli się swoim doświadczeniem?

Na pewno będzie gorąco.
A temperatura wody to ruletka.
Najczęściej jest tak ,że jak się woda ochłodzi to na krótko :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 30.01.2020 10:38

tomek71wlkp napisał(a):Panowie, Panie.

To będzie mój pierwszy wyjazd do "korejszy" i życie tak chciało że będzie to okres 07.09 do 15.09. i będzie to Makarska. O pogodę się nie boję bardziej martwi mnie to, że zastanę opustoszałe miasto to i pozamykane szybko kanjpy, brak życia nocnego itp itd. Ogonie, że będzie widać że sezon zakończony? Czy jest tak jak myślę czy dzieje się wszystko tylko w mniejszym natłoku. Dodam, że tłum ludzi mi nie przeszkadza, bardziej głupio czuje się gdy się czuję jak na prypeci :) Czy w tym czasie jest jeszcze trochę turystów? Wierzę że są tu zorientowani więc prosiłbym o przybliżenie sytuacji. Wiem, że teraz wymagam zbyt dużo ale jak ktoś ma jakieś prywatne zbiory zdjęć jak to wygląda mniej więcej w tym okresie i byłby tak dobry żeby coś wrzucić to byłbym dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

W Makarskiej o tej porze to jest prawie jak w szczycie sezonu :mrgreen:
Nie martw się , na pewno ludzi będzie sporo , a co za tym idzie wszystkie atrakcje turystyczne będą dostępne :papa:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 30.01.2020 11:05

Zdjęć nie posiadam ale o brak ludzi w Makarskiej nie masz co się martwić, tak na prawdę będzie ich niewiele mniej niż w sezonie. Konoby pootwieranie, imprezy też się odbywają. Nie będziesz czuł się jak na Prypeci :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 30.01.2020 11:11

Różnica między wrześniem a sierpniem w naszym przypadku była taka że we wrześniu po przyjściu na plażę o godzinie 12 dało sie rozłożyć 3 ręczniki obok siebie. W sierpniu jest to niemożliwe....
Jari86
Autostopowicz
W którym miesiącu najlepiej jechać do Chorwacji za i przeciw

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jari86 » 19.06.2020 16:40

Witajcie! :papa: Byłem już w dwóch ostatnich tygodniach czerwca, byłem też w środku lipca... Zastanawiam się czy próbować sierpień albo wrzesień...
Z mojej strony wyglądało to tak
Czerwiec :
- woda ciepła
- temperatury +30C
- ludzi dużo, ale spokojnie, zawsze miejsce na plaży się łatwo znalazło, tak samo w knajpie
- jeżowców w wodzie było sporo
- na półtorej tygodnia urlopu w Makarskiej jeden dzień był deszczowy, a jeden częściowo deszczowy... poza tym słońce

Lipiec :
- woda cieplejsza niż w czerwcu
- temperatury w nocy około 30C w dzień i po 40C nawet
- ludzi masa, aczkolwiek zawsze miejsce dla siebie jakoś na plaży znaleźliśmy, w naszej knajpce bywał komplet, ale zawsze coś dla nas wymyślili
- jeżowców w wodzie prawie nie było
- na półtorej tygodnia w Makarskiej parę - paręnaście kropel deszczu spadło i to byłoby na tyle z brzydkiej pogody (dwa dni po naszym wyjeździe przeszła przez Makarską konkretna burza, a ulice niektóre jak rwące potoki aż auta przesuwało...)
-drożej niż w czerwcu roku poprzedniego (nie wiem czy to bardziej, że lipiec, czy po prostu wszystko co roku drożeje?)

Z pogodą pewnie trochę szczęścia trzeba mieć, ale może macie swoje szczęśliwe terminy... może są momenty kiedy turystów z konkretnych państw jest więcej, upał mi na urlopie nie przeszkadza, a mieszkając nad morzem i wyjeżdżając w góry u nas w Polsce, to człowiek i do tłumów się też trochę przyzwyczaił :smo: po prostu rozważam wszystko...
walp
Weteran
Re: W którym miesiącu najlepiej jechać do Chorwacji za i prz

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.06.2020 09:51

Jari86 napisał(a):(...) ale może macie swoje szczęśliwe terminy... (...)

Dla nas to pierwsza połowa września, a nawet jak ostatnio, w kalendarzu przekroczyliśmy nieznacznie połowę tego miesiąca. :)
Chociaż wakacje w tym terminie spędzaliśmy jak dotąd tylko trzy razy: Toskania+Rzym, dwa lata temu na Pagu i w ubiegłym roku na Hvarze, to jest to obecnie dla nas termin optymalny.
Kamil Zet
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamil Zet » 12.07.2020 13:20

W tamtym roku urlop od 7 września do 15 września w Petrcane koło Zadaru.

Pogoda bardzo fajna, morze ciepłe , ludzi sporo, ale leżaków nie brakowało. Jednej nocy przyszła konkretna burza i rano się okazało, że auto przeszło konkretne gradobicie (150 wgnieceń) ! Na szczęście AC pokryło szkodę.

W tym roku mam nadzieje, że żadne gradobicie nas nie zaskoczy :)

Pozdrawiam
radzio327
Croentuzjasta
Chorwacja 15-28 września?

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 11.08.2020 10:38

Witam pytanko jak z pogoda w Chorwacji w drugiej połowie września? I jak wygląda teraz wypoczynek w czasach pandemi ? I jaka miejscowość wybrać? Bylem już w Makarskiej odwiedziłem Dubrovnik wodospady Kravica w Bośni i byłem w Primosten odwiedziłem Split, jaki rejon teraz wybrać?
rufus295
Croentuzjasta
Re: Chorwacja 15-28 września?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 11.08.2020 10:44

Półwysep Peljesac. Winogron się najesz za5 całe życie
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 09.09.2020 16:50

Jestem na Peljesaczu już 12 dni - pogoda super, LAMPA od początku, +27-30 stopni, w nocy +22-26, woda +25. Cieplej niż w kapryśnym lipcu.
james84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) james84 » 14.09.2020 19:07

Byłem pierwszy raz w Chorwacji we wrześniu w tym roku w Pakostane. Miałem troche obaw jeśli chodzi o pogodę.
Pierwsze dwa dni naszego pobytu wiał Jugo, było gorąco, woda ciepła ale pierwszy raz widziałem fale w Chorwacji jak na Bałtyku więc cieżko było się wykąpać. Później było jednodniowe załamanie pogody deszcz+spadek temp. Dalej już pogoda super :)
czyli temp około 30 stopni woda około 24-25.
Niewątpliwy plus to mniej ludzi(choć w tym roku to wina głównie wirusa), droga bez korków no i niższe ceny :wink:
Trochę mi brakowało tych kilku godzin dnia w porównaniu do czerwca, o 20 już było ciemno i tym samym w nocy temp spadala poniżej 20 stopni.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 18.09.2020 10:50

Korcula, okolice Vela Luka- temperatura 30 stopni w cieniu, woda 25 stopni, noce ok 22 stopni. Bajka, na odpoczynek tylko wrzesień! Pozdrav!
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 18.09.2020 18:17

kroj napisał(a):Korcula, okolice Vela Luka- temperatura 30 stopni w cieniu, woda 25 stopni, noce ok 22 stopni. Bajka, na odpoczynek tylko wrzesień! Pozdrav!

Pamiętaj tylko, że Chorwacja to nie Turcja albo Cypr i wrześniowa piękna pogoda nie jest w Chorwacji taka pewna. Kraj jest położony dość mocno na północ. W ubiegłych latach narzekano na burze i zachmurzenie. No i o 19.00 zaczyna się robić ciemno.

Niewątpliwym plusem jest brak tłoku, rodzin z dziećmi i tzw. "januszexu" na plażach dla tych, którzy jadą w miejsca bardziej popularne, no i luz w miastach, gdzie nie trzeba przedzierać się prze tłum na starówkach albo promenadach.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.09.2020 18:25

pixiedixie napisał(a):
kroj napisał(a):Korcula, okolice Vela Luka- temperatura 30 stopni w cieniu, woda 25 stopni, noce ok 22 stopni. Bajka, na odpoczynek tylko wrzesień! Pozdrav!
Pamiętaj tylko, że Chorwacja to nie Turcja albo Cypr i wrześniowa piękna pogoda nie jest w Chorwacji taka pewna. Kraj jest położony dość mocno na północ. W ubiegłych latach narzekano na burze i zachmurzenie. No i o 19.00 zaczyna się robić ciemno.
Popieram. Wrzesień pod kątem plażowania to tylko wyjazd w ostatniej chwili po sprawdzeniu kilku rożnych prognoz pogody. My trafiliśmy już na upały, cały totalnie dzień ulewy i na średnią pogodę, niby ciepło, ale....
Jeśli cel to zwiedzanie i jak się uda plażowanie (tak udaliśmy się końcem października na Kretę i było na odwrót) to wrzesień jest bardzo fajny....
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 18.09.2020 20:53

Od kilku lat jeżdżę we wrześniu i nie wrócę nigdy do wyjazdów lipcowo-sierpniowych. Z moich doświadczeń - pierwsza połowa września jest stabilna, po 20-tym im dalej od Velebitu tym lepiej. Niestety nie każdy może jeździć we wrześniu, też kiedyś nie mogłam ale dla wahających się - polecam szczerze. Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat