napisał(a) Konradk » 24.09.2018 12:16
Byłem 4-19 września w Breli.
Pierwszy raz we wrześniu, poprzednie wyjazdy to dwukrotnie początek lipca i raz końcówka sierpnia.
Pogoda super - podczas całego wyjazdu dwukrotnie niebo delikatnie się zachmurzyło na ok. 2-3 godziny (pierwsze dwa dni), w tym raz spadło kilkanaście kropli deszczu. Poza tym temperatura 27-30 stopni, woda 25-27 stopni. W dzień wyjazdu - 19 września, ok. 18 woda miała 26 stopni. Nawet w nocy, czy nad ranem - a miałem spacery ok. 5 rano - było na tyle ciepło, że nie trzeba było zakładać dłuższych ubrań. 4-miesięczny syn nie miał ani razu założonego body z długim rękawem, jedynie kilka razy skarpetki.
Osobiście jestem zaskoczony tak dobrą i stabilną pogodą.
Jedyny minus to, że dość szybko robi się ciemno oraz obecność komarów, choć nie wiem czy to ostatnie jest związane akurat z wrześniem.
Kolejnym zaskoczeniem są ceny i liczba ludzi. Ceny w Chorwacji znam, byłem nawet dwa tygodnie w zeszłym roku i wiem, że nie można się spodziewać, że będzie tanio, ale przez cały wrzesień (a przecież wyjeżdżaliśmy w połowie 3 tygodnia) ceny trzymały poziom w sklepach i knajpach. Jedynie leżaki co chwilę były tańsze - od 50 kun do 25 za cały dzień w dniu wyjazdu oraz pewnie noclegi. ...no może jeszcze owoce w trzecim tygodniu odrobinę potaniały.
Jeśli chodzi o tłumy na plażach to też się nie spodziewałem, że tyle ludzi będzie w drugiej połowie września. Oczywiście, jeśli ktoś lubi wąchać stopy innego plażowicza, to z miejscem na plaży nie było problemu... natomiast zdecydowanie nie było pusto. Myślę, że w pierwszym tygodniu września było może max. 10 procent mniej ludzi niż w sezonie, natomiast w trzecim tygodniu może 30 proc. mniej. Porównanie mam, bo byłem w Breli w zeszłym roku w lipcu.
Liczbę turystów najlepiej pokazuje sytuacja, że ok. 12 września w Plimie (konoba na uboczu Breli) ok. godz. 20 kilkanaście osób czekało na wolny stolik