Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 17.10.2017 11:54

Marsallah napisał(a):
travel napisał(a):Mój wrzesień w tym roku był w kratkę , ale i tak opaliłam się - a specjalnie nie leżałam plackiem i zażywałam kąpieli morskich :lol:

Wolę taką pogodę ( i tak jest 10 razy lepsza niż w szczycie sezonu nad Bałtykiem) niż tłumy ludzi ,duchotę i 40 stopni :papa:

Jakie 40 stopni? Jaka duchota? 8O

Raz na jakiś czas zdarza się wyjątkowo gorące, suche lato. Ale jak w 2016 i 2017 byłem w Dalmacji w sierpniu, na palcach jednej ręki mogę policzyć dni, kiedy słupek rtęci doszedł do 30 stopni. A 35 nie przekroczył chyba ani razu.

Może przesadziłam z tymi 40 stopniami, ale każdy inaczej znosi wyższe temperatury.
Dla mnie w Chorwacji temperatura w cieniu powyżej 25 stopni jest już wysoka. Owszem w cieniu jest przyjemnie ,ale w słońcu jest już bardzo gorąco , dlatego wolę wrzesień. :papa:
Guinness79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guinness79 » 19.10.2017 15:30

W tym roku pierwszy raz byliśmy w Chorwacji, wybraliśmy wrzesień od 03.09 do 16.09. Faktycznie pogoda troszkę w kratkę ale tylko raz siedzieliśmy w domu bo padało. Ogólnie było ciepło, czasami gorąco, woda ciepła. Każdy z nas wrócił brązowy. Osobiście uważam, że wakacje nad naszym morzem to strata czasu ze względu na zimną wodę. Oczywiście mamy zamiar jeszcze wrócić do Chorwacji ale uważam, że z cenami troszkę przesadzają.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2018 10:13

wg mojego doświadczenia to Wrzesień jest fajny dla tych co lubią łagodną pogodę bez dużych upałów i mieć ciepłą wodę.
Moje dzieci nie chciały wychodzić z wody nie tak jak w czerwcu gdy nawet mi było czasem zimno mimo wysokich temperatur.
Optymalnie wychodzi lipiec / sierpień i na plus pełnego sezonu to więcej atrakcji w porównaniu do okresu przed i po sezonie ale to tylko moje odczucie :).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2018 13:32

srebny napisał(a):wg mojego doświadczenia to Wrzesień jest fajny dla tych co lubią łagodną pogodę bez dużych upałów i mieć ciepłą wodę.
Nie do końca się z tym zgodzę:
wrzesień pierwszy tydzień 2015 - upały, morze 26 st.
wrzesień pierwszy tydzień 2016 - pogoda średnia, jeden dzień cały leje, morze 22 st. - ciężko było się zanurzyć, nie mówiąc o snurkowaniu...
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 27.01.2018 18:23

22 stopnie woda i ciężko się zanurzyć ? 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.01.2018 20:46

Niestety, przyszedł wiatr i woda zimna jak na standardy chorwackie... W 2015 r w Toskanii morze miało 30 stopni jednego dnia, a na co dzień trzymało poziom ok. 29 st...
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 29.01.2018 10:26

piekara114 napisał(a):Niestety, przyszedł wiatr i woda zimna jak na standardy chorwackie... W 2015 r w Toskanii morze miało 30 stopni jednego dnia, a na co dzień trzymało poziom ok. 29 st...

Ale plaże i morze okropne :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2018 15:28

Bez przesady, jak się od głównego wejście odeszło w bok to można mieć było dużo przestrzeni dla siebie (i to w lipcu). Co kto lubi. Inni za okropne plaże uważają te w Cro... Nie każdemu dogodzisz...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.04.2018 07:55

Lechoo napisał(a):22 stopnie woda i ciężko się zanurzyć ? 8O

Widzisz i nie grzmisz, nie? :lol: Aż dziw, że nikt jeszcze nie założył Klubu Miłośników Kąpieli w Zupie :lol:
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 04.04.2018 10:05

Marsallah napisał(a):

Widzisz i nie grzmisz, nie? :lol: Aż dziw, że nikt jeszcze nie założył Klubu Miłośników Kąpieli w Zupie :lol:

22 stopnie to już dość chłodna woda jak na dłuższe zanurzenie. Jeździmy czasami do Egiptu na nurki wiosną w kwietniu, gdzie woda ma 23-24 stopnie i nawet przy prozaicznym snorkowaniu po 20 minutach robi się chłodno i pianka jest konieczna.

2 lata temu w Chorwacji w sierpniu woda miała 21C w okolicach Omisa i Ciovo i wszyscy narzekali na zimno. I rzeczywiście, wejście do wody, jak dla mnie, to był szok termiczny.

Optymalna letnia temperatura wody to 26-28C i w wcale to nie jest zupa.
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 04.04.2018 23:27

Witam powiem tak jak mi powiedział zaprzyjaźniony Chorwat zacytuje " kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień są dobre na wakacje, wrzesień nie jest dobry,bo jest dużo deszczu:)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.04.2018 08:31

malinero napisał(a):
Marsallah napisał(a):

22 stopnie to już dość chłodna woda jak na dłuższe zanurzenie. Jeździmy czasami do Egiptu na nurki wiosną w kwietniu, gdzie woda ma 23-24 stopnie i nawet przy prozaicznym snorkowaniu po 20 minutach robi się chłodno i pianka jest konieczna.

No nie wiem, mnie tam się po minucie-dwóch ciało przystosowuje do każdej temperatury. Jeżeli w czymś przeszkadza woda w temp. poniżej 24 C, to w pierwszym zanurzeniu. No, ale różnie ludzie odczuwają temperatury - ja mam tak, że mi to nie wadzi. No i nie znajduję przyjemności w dłuższym przebywaniu w wodzie/na plaży.

malinero napisał(a):Optymalna letnia temperatura wody to 26-28C i w wcale to nie jest zupa.

Wg mnie jest, zwłaszcza, jeśli jeszcze do tego jest pełna lampa i mało otwarta zatoka.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 05.04.2018 09:42

malinero napisał(a):22 stopnie to już dość chłodna woda jak na dłuższe zanurzenie.

8O Zależy jak dla kogo, delikatny naród teraz :mrgreen: Od dziecka człowiek kąpie się w zimnym Bałytku i jak z 18 stopni ma woda to już jest ok :lol: , a dla innych 22 stopnie to mało :mrgreen:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 05.04.2018 10:07

Z reakcją na temperaturę wody w okolicy 22st to faktycznie w Chorwacji jest inaczej niż u nas. Jeśli nad Bałtykiem odebrał bym to jako bardzo ciepłe morze to w Chorwacji wydaje mi się woda nieco lodowata. Może to z powodu większego zasolenia albo jakiegoś innego czynnika? W każdym razie poniżej 23st do wody już nie wchodzę - przynajmniej nie na długo.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 05.04.2018 10:48

Lechoo napisał(a):
malinero napisał(a):22 stopnie to już dość chłodna woda jak na dłuższe zanurzenie.

8O Zależy jak dla kogo, delikatny naród teraz :mrgreen: Od dziecka człowiek kąpie się w zimnym Bałytku i jak z 18 stopni ma woda to już jest ok :lol: , a dla innych 22 stopnie to mało :mrgreen:

Nad Bałtykiem wakacyjnie byłem raz w życiu ponad 20 lat temu i wystarczy :D

Zupę to mieliśmy w Egipcie w Marsa Alam pod koniec września. Do wody wchodziło się jak do wanny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat