Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 19.08.2014 15:39

kodens79 napisał(a):
szaki17 napisał(a):
A tak z ciekawości dopytam miejscowych: dlaczego?-co takiego wyprawia Velebit we wrześniu?

Velebit nie tylko we Wrześniu sprawia cuda, np. przed tunelem pada deszcz, a za tunelem bezchmurna patelnia.
Velebit to taka naturalna granica pomiedzy klimatem śródlądowym a śródziemnomorskim :papa:

Powiem tak rok 2011 przed tunelem 13stopni (1 wrzesień) za tunelem patelnia 28 stopni byłem w tedy pierwszy raz z rodzinom w Cro i byłem w szoku :mrgreen:

heheh w 2012 30 VIII wracaliśmy z Cro, przed tunelem 21 stopni, za juz 5 8O
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.08.2014 16:03

BODI&WIESIAK napisał(a):
Belluna napisał(a):
BODI&WIESIAK napisał(a):O jakim tunelu piszecie i gdzie jest ta granica zimna z ciepłem ?:)

To tunel Sveti Rok,przecina Velebit w okolicach Zadaru. :papa:

Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź i już żałujemy że nie wiedzieliśmy o tych różnicach temperatur bo byśmy gdzieś za tym tunelem szukali miejsca na spędzenie wakacji a tak ten rok jeszcze w pólnocnej części Chorwacji musimy być bo mamy już wykupiony pobyt :( Pozdrawiamy

Całe praktycznie chorwackie wybrzeże oddzielone jest od reszty kraju jakimiś górami (Kvarner Velebitem, Dalmacja Biokovem);to góry stanowią naturalną barierę klimatyczną; dlatego obojętnie na który fragment wybrzeża się nie wybierze, jak przejedziecie góry i zjedziecie na wybrzeże, zmieniacie klimat i zauważycie zmianę w zjawiskach pogodowych (przede wszystkim wzrost temperatury); ma znaczenia czy jest to dosłownie "za tunelem sv.Rok", czy też w Kvarnerze, do którego przez ten tunel przejeżdżać nie będziecie; całe wybrzeże ma klimat śródziemnomorski... różnica jest tylko taka, że im dalej na południe, tym cieplej...zatem im bliżej jesieni, tym bardziej trzeba na południe.. lepiej pod Biokovem, niż pod Velebitem. Wystarczy przyjrzeć się florze.... jak wyglądają np. Rab i Pag od strony lądu - są "gołe", między innymi dlatego, że owiewane burą z Velebitu.....Ale głowa do góry; nie rzadko zdarza się, że aż do końca października pogoda popisuje.
novy77
Odkrywca
Re: Kempingi które warto polecić ....

Nieprzeczytany postnapisał(a) novy77 » 15.11.2014 17:20

Witam wszystkich starych bywalców i nie tylko , mam pytanie który miesiąc jest lepszy na urlop w Cro czerwiec czy wrzesień , tylko w tych miesiącach mogę wyrwać się na urlop. Chodzi mi o pogodę ,ceny itp. POZDRAWIAM
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.11.2014 17:24

novy77 napisał(a):Witam wszystkich starych bywalców i nie tylko , mam pytanie który miesiąc jest lepszy na urlop w Cro czerwiec czy wrzesień , tylko w tych miesiącach mogę wyrwać się na urlop. Chodzi mi o pogodę ,ceny itp. POZDRAWIAM

Czyli przed albo po sezonie - ceny te same. Warunki mogą być różne. Na początku sezonu wszystko lśni i błyszczy.
Pogodowo to także podobna aura (choć we wrześniu dzień krótszy).
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 15.11.2014 17:28

Woda we wrześniu o kilka stopni cieplejsza.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 15.11.2014 17:46

we wrześniu owoców więcej...ale ja i tak wolę czerwiec :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.11.2014 18:17

novy77 napisał(a):Witam wszystkich starych bywalców i nie tylko , mam pytanie który miesiąc jest lepszy na urlop w Cro czerwiec czy wrzesień , tylko w tych miesiącach mogę wyrwać się na urlop. Chodzi mi o pogodę ,ceny itp. POZDRAWIAM

Na kemping jedziesz ?
novy77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) novy77 » 15.11.2014 18:24

Mam nadzieję że uda mi się w przyszłym roku pojechać przyczepą na jakiś camping - pierwszy raz.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.11.2014 19:33

Byłem 3 razy we wrześniu i raz w czerwcu i nigdy więcej w czerwcu.
W tym dwa razy we wrześniu na campie , pusto , luz i wybrzydzałem w parcelach.

We wrześniu więcej owoców , cieplejszy Jadran i zdecydowanie lepsza pogoda , ale to ostatnio to wiadomo wróżenie z fusów ja we wrześniu miałem zawsze idealnie , w czerwcu nie.

pozdrav
maniek :)
novy77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) novy77 » 15.11.2014 22:04

Dzięki za podpowiedzi i proszę o jeszcze :D .Trochę czasu zostało teraz trzeba wybrać jakiś tani camping .
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.11.2014 22:10

novy77 napisał(a):Dzięki za podpowiedzi i proszę o jeszcze :D .
Zobacz ten temat czerwiec-czy-wrzesien-i-t44315.html?hilit
pablo150
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo150 » 06.12.2014 17:47

Czerwiec krótsze i cieplejsze noce. Prawdopodobieństwo deszczu też mniejsze, ale też wolę wrzesień.
oni333
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oni333 » 24.03.2015 19:53

Witamy. Wybieramy się od 17.09 do 24.03 do Vela Luki był może ktoś w podobnym terminie? czy będą jakieś problemy z dostaniem się na pobliskie wyspy?bo słyszeliśmy że są tam super plaże.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2015 20:20

oni333 napisał(a):Witamy. Wybieramy się od 17.09 do 24.03 do Vela Luki był może ktoś w podobnym terminie? czy będą jakieś problemy z dostaniem się na pobliskie wyspy?bo słyszeliśmy że są tam super plaże.

W terminie, o który pytasz może być naprawdę różnie. Ostatnia zima nie była ciekawa, ale może najbliższa będzie lepsza ;) Promy od października jakoś rzadziej pływają. Może być ciężko z promami w Boże Narodzenie ;)
Sprawdź na stronie Jadrolini. Zazdroszczę możliwości urlopowych :)
oni333
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oni333 » 24.03.2015 20:25

sorki wkradł nam się błąd będziemy od 17.09do 24.09 lecimy do Dubrownika potem autokarem do Vela Luki pytaliśmy, bo ponoć na pobliskie wyspy można dopłynąć jakimiś łódkami z portu w mieście, ale dokładnie nie wiemy i czy pod koniec września pływają rzadziej ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat