Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja-wrzesień

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 24.09.2012 11:24

Byliśmy w Cro 3-14 września. Mieszkaliśmy w Primosten i pogoda była przez większą cześć pobytu słoneczna, aczkolwiek ... trzy dni były w kratkę, trochę padało i ciepło 20-30st. 13-14 wrzesień to katastrofa pogodowa, temperatura 14 st. i ciągły niemal deszcz z silnym wiatrem. Na szczęście to były ostatnie dni urlopu. Może trochę to takie biadolenie, może zbyt się przyzwyczailiśmy do ciągłej "patelni" w trakcie urlopu. Wcześniejsze wyjazdy głównie Grecja,Egipt,Tunezja, ale następnym razem w Cro to nie będzie wrzesień...
hudinii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hudinii » 24.09.2012 14:08

"Wasza" katastrofa pogodowa miała nazwę - cyklon "Dujomir" ;)
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 24.09.2012 14:30

Wróciłem z Omisia 20.09. Pierwszy dzień pochmurny, z silną burą. Nastepne trzy lampa 26-27 stopni, ostatnie dwa dni lekko pochmurne ale z przyjemną temperaturą około 25 stopni.
von Klamke
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Klamke » 26.09.2012 09:45

10-20 września na Peljesacu (dziewiczy nasz pobyt w Chorwacji btw) - 1 dzień lało, szaro po horyzont (niby ten cyklon), dopiero wieczorem się wypogodziło. Reszta dni - lampa 27-28 stopni. W następnym roku :) też wrzesień - dla mniejszych dzieci idealna temperatura, bo lipiec i sierpień to wytop stali.
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 02.10.2012 12:06

Od 9-go do 22-go.09. na Ciovo. W pierwszym tygodniu 2 dni lało + mega burza w nocy i dwa dni przed wyjazdem troszeczkę się ochłodziło, padał deszczyk i oczywiście w nocy burza. Pozostałe 10 dni piękne słońce, upał i cieplutka woda.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.10.2012 12:29

No to rzucę raporcikiem z drugiej połówki września na Braću (z pamięci, konkrety będą w relacji):
15-18/19.09 21-25C max, słońce
19.09-23.09 19-22C, słońce/chmury
24.09 ok. 20C, bura
25-28.09 25-28C, słońce/chmury

Ogólnie było ładnie, bo o ile słońce nie chowało się za chmurami (a nie chowało się przez cały czas!), to nawet 20C wystarczało do plażowania itp.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 02.10.2012 13:11

RadamiaN napisał(a):Za 2h wyjazd do Cro MD. Jedziemy z Rudy Śląskiej - do zobaczenia na trasie ( PL, CZ, AU, SL,CRO) :hut:

...no i wróciliśmy - stety dzień wcześniej. Od soboty 22/09 temp. 22-25 st. tylko jeden dzień prawdziwie słoneczny ( -środa 26/09 słońce od rana do godziny 15). Poza tym pogoda doskonale sprzyjająca zwiedzaniu Istrii. Niestety nie bardzo była szansa na plażowanie. Piątek był kolejnym deszczowym dniem, co w końcu przeważyło na decyzji o wcześniejszym wyjeździe do domu. Aura nas nie rozpieszczała ale to kwestia wyboru miejsca. Moscenicka Draga - małe miasteczko z bardzo ładnymi plażami , położone przy zboczu góry, która po godzinie 15 skutecznie blokowała napływ promieni słonecznych. Ceny pomimo zakończonego sezonu dalece przesadzone - przy plaży 65 euro i w górę. po 3 godzinach szukania o mały włos mieszkalibyśmy w ***hotelu przy plaży za 42 euro ze śniadaniem. Niestety byliśmy jedynymi chętnymi, więc wieczorem hotel oficjalnie został zamknięty ( koniec sezonu). Miejscówka za 40euro jakieś 200m od ronda w stronę Moscenicy. Pozostałe ceny kosmiczne pomimo turystycznych pustek 8O
Generalnie pierwszy raz poza Dalmacją we Wrześniu i na pewno ostatni raz. Wrzesień jedynie od Środkowej Dalmacji w stronę Dubrovnika ( poprzednio 3x Dalamcja we wrześniu i 3xsłonecznie :D )

Nie ma co generalizować. Akurat front się tak ułożył, że chmury znad Hiszpanii i Włoch schodziły na północ w okolicach Rijeki. Troszeczkę na południe było już półoblacno lub słonecznie. Też rozważałem w tym terminie MD, ale w związku z prognozami zjechałem minimalnie na południe. Często jest też tak, że obszar chmur spychany jest przez wyż na południe i wtedy chmury wirują się pomiędzy Włochami a Dalmacją a na północy masz we wrześniu lampę.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 02.10.2012 13:15

krombocher napisał(a):
RadamiaN napisał(a):Za 2h wyjazd do Cro MD. Jedziemy z Rudy Śląskiej - do zobaczenia na trasie ( PL, CZ, AU, SL,CRO) :hut:

...no i wróciliśmy - stety dzień wcześniej. Od soboty 22/09 temp. 22-25 st. tylko jeden dzień prawdziwie słoneczny ( -środa 26/09 słońce od rana do godziny 15). Poza tym pogoda doskonale sprzyjająca zwiedzaniu Istrii. Niestety nie bardzo była szansa na plażowanie. Piątek był kolejnym deszczowym dniem, co w końcu przeważyło na decyzji o wcześniejszym wyjeździe do domu. Aura nas nie rozpieszczała ale to kwestia wyboru miejsca. Moscenicka Draga - małe miasteczko z bardzo ładnymi plażami , położone przy zboczu góry, która po godzinie 15 skutecznie blokowała napływ promieni słonecznych. Ceny pomimo zakończonego sezonu dalece przesadzone - przy plaży 65 euro i w górę. po 3 godzinach szukania o mały włos mieszkalibyśmy w ***hotelu przy plaży za 42 euro ze śniadaniem. Niestety byliśmy jedynymi chętnymi, więc wieczorem hotel oficjalnie został zamknięty ( koniec sezonu). Miejscówka za 40euro jakieś 200m od ronda w stronę Moscenicy. Pozostałe ceny kosmiczne pomimo turystycznych pustek 8O
Generalnie pierwszy raz poza Dalmacją we Wrześniu i na pewno ostatni raz. Wrzesień jedynie od Środkowej Dalmacji w stronę Dubrovnika ( poprzednio 3x Dalamcja we wrześniu i 3xsłonecznie :D )

Nie ma co generalizować. Akurat front się tak ułożył, że chmury znad Hiszpanii i Włoch schodziły na północ w okolicach Rijeki. Troszeczkę na południe było już półoblacno lub słonecznie. Też rozważałem w tym terminie MD, ale w związku z prognozami zjechałem minimalnie na południe. Często jest też tak, że obszar chmur spychany jest przez wyż na południe i wtedy chmury wirują się pomiędzy Włochami a Dalmacją a na północy masz we wrześniu lampę.

krombocher
w tym co piszesz jest pewnie trochę racji -jednak nauczony doświadczeniem następnym razem we wrześniu Dalmatia :papa:
podajgarnek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) podajgarnek » 08.10.2012 10:37

Byłem w Makarskiej od 07.09 do 16.09 i pogoda prezentowała się następująco:

07.09-11.09 - dzień w dzień totalna lampa, praktycznie żadnych chmur na niebie

12.09 - podobnie jak w dniach poprzednich z zastrzeżeniem, że po południu pojawiło się na niebie kilka chmur (ale i tak jakieś 90% nieba było bezchmurne), co jak się okazało było zapowiedzią kolejnych dwóch dni.

13.09 - cały dzień zachmurzenie totalne, ale na szczęście jeszcze wytrzymało bez deszczu

14.09 - niestety od samego rana przelotne opady deszczu, z jednym konkretniejszym opadem około godziny 15-16, polało porządnie przez jakąś godzinę, wieczorem się już trochę rozpogodziło nad Makarską i w oddali nad Brać i Hvar było widać chmury burzowe i pokaźną ilość piorunów

15.09 - rano niebo jeszcze zachmurzone, ale stopniowo pogoda się poprawiała i wróciła do stanu sprzed 14.09, tylko że temperatura była o jakieś 4-5*C niższa i doskwierał mocniejszy wiatr

16.09 - znowu totalnie bezchmurne niebo i jakieś 26*C na termometrach, jednak Jadran już chłodniejszy o kilka stopni
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 06.03.2013 13:33

W tym roku wybieram się na Hvar , z rodziną. Między 24.08 a 7.09. Dwa tygodnie. Pierwszy raz tak długo i tak późno. Miejsce zarezerwowane. To samo co w zeszłym roku. Tylko , no właśnie, w późniejszym terminie. I mam cały czas obawy, że będzie zimno :cry: Że woda będzie zimna. Że będzie padało. Ponieważ to ja podjęłam ostateczną decyzję - jak będzie źle, mąż i dzieci mnie utopią w morzu :wink:
Jak zwykle wygląda pogoda i temperatury na przełomie sierpnia i września ? Jesteśmy raczej z tych plażujących niż zwiedzających...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.03.2013 16:09

Raczej Cie nie utopią ;) . Wszystkie moje wizyty w Chorwacji (5) były poza sezonem, cztery we wrześniu i jedna w czerwcu. Temperatura powietrza i wody we wrześniu była zawsze wysoka, jedynie w ubiegłym roku było kilka dni deszczowych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2013 20:56

heca7 napisał(a):W tym roku wybieram się na Hvar , z rodziną. Między 24.08 a 7.09. Dwa tygodnie. Pierwszy raz tak długo i tak późno. Miejsce zarezerwowane. To samo co w zeszłym roku. Tylko , no właśnie, w późniejszym terminie. I mam cały czas obawy, że będzie zimno :cry: Że woda będzie zimna. Że będzie padało. Ponieważ to ja podjęłam ostateczną decyzję - jak będzie źle, mąż i dzieci mnie utopią w morzu :wink:
Jak zwykle wygląda pogoda i temperatury na przełomie sierpnia i września ? Jesteśmy raczej z tych plażujących niż zwiedzających...

No ja w cro byłem tylko trzy razy. Raz w maju i dwa razy we wrześniu. Moim skromnym zdaniem wrzesień to najlepszy termin na cro. Ludzi dużo mniej. Pogoda idealna. Naprawdę. Morze ciepłe. :D

p.s. również jestem z tych 'plażujących', choć na samej plaży raczej nie leżę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2013 20:58

I zapomniałem. Podczas wszystkich dni pobytu był tylko jeden deszczowy dzień. Znaczy nie dzień. Dwie godziny deszczu :D
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 07.03.2013 16:49

Dziękuję :D Uspokoiliście mnie. Czyli życie zachowam :wink:
mateo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateo » 21.04.2013 21:03

Haha :) widzę więcej osób wspomina zeszłoroczną burę - ta "franca" także i mnie i mojej rodzinie dała się we znaki. Ale nie ma tego złego - dzięki temu poznaliśmy wieeeele nowego (w te dwa dni objazdówki)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Chorwacja-wrzesień - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone