RadamiaN napisał(a):Za 2h wyjazd do Cro MD. Jedziemy z Rudy Śląskiej - do zobaczenia na trasie ( PL, CZ, AU, SL,CRO)
...no i wróciliśmy - stety dzień wcześniej. Od soboty 22/09 temp. 22-25 st. tylko jeden dzień prawdziwie słoneczny ( -środa 26/09 słońce od rana do godziny 15). Poza tym pogoda doskonale sprzyjająca zwiedzaniu Istrii. Niestety nie bardzo była szansa na plażowanie. Piątek był kolejnym deszczowym dniem, co w końcu przeważyło na decyzji o wcześniejszym wyjeździe do domu. Aura nas nie rozpieszczała ale to kwestia wyboru miejsca. Moscenicka Draga - małe miasteczko z bardzo ładnymi plażami , położone przy zboczu góry, która po godzinie 15 skutecznie blokowała napływ promieni słonecznych. Ceny pomimo zakończonego sezonu dalece przesadzone - przy plaży 65 euro i w górę. po 3 godzinach szukania o mały włos mieszkalibyśmy w ***hotelu przy plaży za 42 euro ze śniadaniem. Niestety byliśmy jedynymi chętnymi, więc wieczorem hotel oficjalnie został zamknięty ( koniec sezonu). Miejscówka za 40euro jakieś 200m od ronda w stronę Moscenicy. Pozostałe ceny kosmiczne pomimo turystycznych pustek
Generalnie pierwszy raz poza Dalmacją we Wrześniu i na pewno ostatni raz. Wrzesień jedynie od Środkowej Dalmacji w stronę Dubrovnika ( poprzednio 3x Dalamcja we wrześniu i 3xsłonecznie )
krombocher napisał(a):RadamiaN napisał(a):Za 2h wyjazd do Cro MD. Jedziemy z Rudy Śląskiej - do zobaczenia na trasie ( PL, CZ, AU, SL,CRO)
...no i wróciliśmy - stety dzień wcześniej. Od soboty 22/09 temp. 22-25 st. tylko jeden dzień prawdziwie słoneczny ( -środa 26/09 słońce od rana do godziny 15). Poza tym pogoda doskonale sprzyjająca zwiedzaniu Istrii. Niestety nie bardzo była szansa na plażowanie. Piątek był kolejnym deszczowym dniem, co w końcu przeważyło na decyzji o wcześniejszym wyjeździe do domu. Aura nas nie rozpieszczała ale to kwestia wyboru miejsca. Moscenicka Draga - małe miasteczko z bardzo ładnymi plażami , położone przy zboczu góry, która po godzinie 15 skutecznie blokowała napływ promieni słonecznych. Ceny pomimo zakończonego sezonu dalece przesadzone - przy plaży 65 euro i w górę. po 3 godzinach szukania o mały włos mieszkalibyśmy w ***hotelu przy plaży za 42 euro ze śniadaniem. Niestety byliśmy jedynymi chętnymi, więc wieczorem hotel oficjalnie został zamknięty ( koniec sezonu). Miejscówka za 40euro jakieś 200m od ronda w stronę Moscenicy. Pozostałe ceny kosmiczne pomimo turystycznych pustek
Generalnie pierwszy raz poza Dalmacją we Wrześniu i na pewno ostatni raz. Wrzesień jedynie od Środkowej Dalmacji w stronę Dubrovnika ( poprzednio 3x Dalamcja we wrześniu i 3xsłonecznie )
Nie ma co generalizować. Akurat front się tak ułożył, że chmury znad Hiszpanii i Włoch schodziły na północ w okolicach Rijeki. Troszeczkę na południe było już półoblacno lub słonecznie. Też rozważałem w tym terminie MD, ale w związku z prognozami zjechałem minimalnie na południe. Często jest też tak, że obszar chmur spychany jest przez wyż na południe i wtedy chmury wirują się pomiędzy Włochami a Dalmacją a na północy masz we wrześniu lampę.
heca7 napisał(a):W tym roku wybieram się na Hvar , z rodziną. Między 24.08 a 7.09. Dwa tygodnie. Pierwszy raz tak długo i tak późno. Miejsce zarezerwowane. To samo co w zeszłym roku. Tylko , no właśnie, w późniejszym terminie. I mam cały czas obawy, że będzie zimno Że woda będzie zimna. Że będzie padało. Ponieważ to ja podjęłam ostateczną decyzję - jak będzie źle, mąż i dzieci mnie utopią w morzu
Jak zwykle wygląda pogoda i temperatury na przełomie sierpnia i września ? Jesteśmy raczej z tych plażujących niż zwiedzających...