Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat? [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rovinj - cała noc burza. Teraz pada i tak na całej Istrii (znajomi są w Rabac i to samo,wymiana smsami co do pogody jest na bieżąco). Teraz chyba wycieczka do Puli - nie ma jak spacer w deszczyku
No tak, co Chorwacja to Chorwacja Bałam się, że będzie kiepsko z pogodą, a było SUPER Pierwsze 5 dni września pogoda była w kratkę, więc zwiedziliśmy prawie wszystkie ważniejsze miasta na Istrii - został nam tylko Porec A następne 5 dni smażyliśmy się na plaży w Rabacu, było baardzo gorąco Co prawda w jeden wieczór trochę popadało, ale to nic wielkiego Wyjechaliśmy 12 września i bardzo jestem ciekawa, jak tam teraz jest
Brela. Rano lekko pokropiło, teraz zachmurzone ale ciepło, można spacerować a może nawet spróbować się kąpać . Jutro ma być podobnie, sobota już lepsza, a od niedzieli ma wrócić lampa która była wczoraj i przed wczoraj. Bądźmy dobrej myśli.
driver1880 napisał(a):Brela. Rano lekko pokropiło, teraz zachmurzone ale ciepło, można spacerować a może nawet spróbować się kąpać . Jutro ma być podobnie, sobota już lepsza, a od niedzieli ma wrócić lampa która była wczoraj i przed wczoraj. Bądźmy dobrej myśli.
Bylismy na Pag-u,w tamta strone padało cały czas. Przejechalem most i wjechalem na te wzgórza. Tak wiało ,ze miałem problem zeby dzwi od auta otworzyc. Wyskoczylem zeby zrobic kilka fotek i nagrac chwile kamera. Myslalem,ze mnie przewróci,kazdy kto sie zatrzymywał stawał w rozkoroku inaczej by przewrocilo człowieka.
Droga powrotna bez deszczu i temp z 14 zrobilo sie na 18 st. Teraz obiadek - gulasz po Węgiersku i kasza gryczana Moze dzisiaj jeszcze " Vir " hmm zastanawiam sie ,albo jak patrze na tego grilla z tarasu to mam ochote na pstrąga
Ostatnio edytowano 13.09.2012 13:48 przez wisnia96, łącznie edytowano 1 raz
Pakostane po tygodniowej "lampie" dzisiaj w nocy przyszedł chłodniejszy wilgotny front.Mocna nocna burza + ulewny kilkugodzinny deszcz jakiego dawno nie widziałem.Od 12 nie pada i jest ok 17 st i wszystko przeschło... Jednym słowem szok że taka pogoda może się trafić w środkowej Dalmacji i tak nagle...
No to nam się udało trafić z pogodą, byliśmy od 5 września koło Puli, w dniu przyjazdu trochę popadało i było pochmurno, następne 6 dni to łapanie promyków słońca, a w dniu wyjazdu 12 września pochmurno i zanosiło się na deszcz.
Ja jestem w Drage koło Pakostane, i leje ... była mała przerwa może na 2 godz., gdzie poszliśmy z dziećmi na spacer. Ale teraz się nie da - 14 stopni, wiatr i leje. Gdyby nie tydzień słońca, miałabym wrażenie, że jestem nad bałtykiem. Na początku września też tuatj padało, ale wieczorem się przejaśniało i nawet można było popływać.
driver1880 napisał(a):Brela. Rano lekko pokropiło, teraz zachmurzone ale ciepło, można spacerować a może nawet spróbować się kąpać . Jutro ma być podobnie, sobota już lepsza, a od niedzieli ma wrócić lampa która była wczoraj i przed wczoraj. Bądźmy dobrej myśli.
Bylismy na Pag-u,w tamta strone padało cały czas. Przejechalem most i wjechalem na te wzgórza. Tak wiało ,ze miałem problem zeby dzwi od auta otworzyc. Wyskoczylem zeby zrobic kilka fotek i nagrac chwile kamera. Myslalem,ze mnie przewróci,kazdy kto sie zatrzymywał stawał w rozkoroku inaczej by przewrocilo człowieka.
Droga powrotna bez deszczu i temp z 14 zrobilo sie na 18 st. Teraz obiadek - gulasz po Węgiersku i kasza gryczana Moze dzisiaj jeszcze " Vir " hmm zastanawiam sie ,albo jak patrze na tego grilla z tarasu to mam ochote na pstrąga
Plany grilowe poległy Zerwał sie straszny i zimny wiatr. Chyba trzeba sie napic
Wcześniej dwa razy byliśmy w Cro we wrześniu, i dwa razy przeżyliśmy okres z kilkudniowym zarwaniem sie pogody, deszczami, po którym woda w morzu wychłodziła sie okropnie. W tym roku spędziliśmy 2 tygodnie w Orebicu w okresie 10-26 sierpień, pogoda była okropna (nigdy nie spadała temperatura w dzień poniżej 30 stopni, nie pamiętam, żeby w tym czasie pokazały się jakieś chmury). Tak wiec pogoda była okropna, to znaczy okropnie fajna...
Taka nauczka na przyszłość, we wrześniu zawsze pogoda była, jest i będzie zmienna.
burza nad ranem na Ciovo była niesamowita, gdyby nie to, że o 7 rano wyjeżdżaliśmy to mielibyśmy piękny spektakl, a tak tylko jesteśmy okropnie niewyspani, a całą drogę do Mikulova lało jak z cebra i zimno w granicach 9-12 stopni, co jest nie do przyjęcia po ostatnich słonecznych dniach w Chorwacji
Pag teraz strasznie wieje na przemian z deszczem lepiej nie wychodzic nawet na balkon obok w hotelu urwało tależ od satelity,dopiero ma byc lepiej od soboty.
Burza była mocna ale o 4 rano jak ja wyjeżdżałem na 2 metry nie było widać.Podobno ma tak być do niedzieli,ale co tam u nas jest fajna pogoda(polar długie spodnie)