Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja własnym busem

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzecho
Turysta
Chorwacja własnym busem

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzecho » 21.06.2010 18:25

Witam mam pytanie czy takim busem mogę z rodzinkom jechać na wczasy do chorwacji bez stania na granicach z tirami , jest to bus towarowo osobowy,służy mi w codziennej pracy może ktoś jechał już podobnym. Obawiam się że na którejś granicy celnik powie że to auto towarowe i każe czekać w kolejce z tirami .

Obrazek

6-cio osobowy chciałem do przedziału bagażowego zabrać rowery

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2010 18:32

Niemców widziałem, dwie osoby, w Vito.

(Notabene, mieli tak zawalony bagażnik, że nabrali towaru chyba na drużynę piłkarską,
a nie tylko dla siebie ;)).

Prawnie nie wiem jak to jest, ale nie wydaje mi się, żeby to był większy problem,
niż "ciężarowy w karoserii osobowego" czyli popularne "z kratką".
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2010 18:42

Jest to samochód którego masa całkowita nie przekracza 3,5 tony , więc możesz bez problemów jechać na bramkach granicznych jako osobówka.
Krata z tyłu oznacza że jest to samochód zarejestrowany jako ciężarowo -osobowy (wiadomo zresztą po co :lol: ) , ale nie jest jednoznacznym że jest to samochód ciężarowy ze względu na dop. masę.

Jeżdżę podobnym zarejestrowanym jako ciężarowo osobowy i nikt nigdy się nie czepiał , bo wręcz nie miał prawa.

Co do granicy , to jest tylko jedna - Słoweńsko- Chorwacka. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2010 19:24

Jak fajnie mądrego posłuchać.
Fakt, że to te tonaże są ważne i fakt, że nie masz po drodze polskich celników.

Tak mi się z tą kratką przypomniało, bo kiedyś, dawno temu, Meganką z kratką,
kumpel, pomiędzy tirami do Czech wjeżdżał.
- Jak ciężarowego "byznesmenie" chciałeś, to masz - mu powiedzieli. :wink:

Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.06.2010 19:32

weldon napisał(a):kumpel, pomiędzy tirami do Czech wjeżdżał.
- Jak ciężarowego "byznesmenie" chciałeś, to masz - mu powiedzieli. :wink:
Musiała być niezła "mynda" z niego. :lol:
Problem był jak były granice i polscy celnicy wtenczas różne idiotyzmy wymyślali , znam to z autopsji.
grzecho
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzecho » 21.06.2010 19:47

Dzięki serdeczne !
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2010 19:47

Do 3,5DMC z osobówkami.
marfipl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marfipl » 21.06.2010 22:45

Jak Cię zobaczą z "rodzinkom" to Cię do szkoły odeślą... :)
grzecho
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzecho » 26.06.2010 19:24

Firefox podkreśla mi błędy doskonale wiem czy są , poliglotom nie jestem , po prostu szybko pisałem . Ale jak zwykle znajdą się Kaczory
marfipl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marfipl » 27.06.2010 10:41

No, proszę Cię... znowu :roll:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.06.2010 18:10

grzecho napisał(a):Firefox podkreśla mi błędy doskonale wiem czy są , poliglotom nie jestem , po prostu szybko pisałem . Ale jak zwykle znajdą się Kaczory

Tego już nie musiałeś pisać, żeby się odgryźć...wiem,że mamy debatę wyborczą, ale...
Przecież dostałeś tu zadowalającą odpowiedź (którą- notabene, mając taki samochód powinieneś sam znać, albo się jej domysleć- taka prawda)... :roll:

Przewozisz towary (nie ludzi) ponad 3,5 tony?
Jak nie i o tym wiesz, to po co te obawy?
Patrząc na zdjęcie, gdzie jak byk widać eleganckie fotele dla pasażerów w sporej liczbie, to trzeba być naprawdę idiotą, żeby takie auto uznać za ciężarowe....na Twoim miejscu nie zakładałbym w 2010 r i w dobie UE że na granicach pracują idioci.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.06.2010 20:05

Jeździłem Vito "ciężarowym", raz jeden nie zostałem wpuszczony na przejście graniczne, kazano mi auto pozostawić na parkingu i pieszo przejść do sklepów. Przejście tylko dla aut osobowych.
Do Cro 5 czy 6 razy nim jechałem, bez problemu
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 28.06.2010 14:49

grzecho napisał(a): jest to bus towarowo osobowy,służy mi w codziennej pracy może ktoś jechał już podobnym. Obawiam się że na którejś granicy celnik powie że to auto towarowe i każe czekać w kolejce z tirami .

Staszek, który jeździ z nami ma identyczny i od 3 lat śmiga bez problemu.
Jedynym minusem jest wyższa opłata na HR autostradzie
(obliczana automatycznie wg wysokości chyba).
grzecho
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzecho » 29.06.2010 21:14

Fatamorgana napisał(a):
grzecho napisał(a):Firefox podkreśla mi błędy doskonale wiem czy są , poliglotom nie jestem , po prostu szybko pisałem . Ale jak zwykle znajdą się Kaczory

Tego już nie musiałeś pisać, żeby się odgryźć...wiem,że mamy debatę wyborczą, ale...
Przecież dostałeś tu zadowalającą odpowiedź (którą- notabene, mając taki samochód powinieneś sam znać, albo się jej domysleć- taka prawda)... :roll:

Przewozisz towary (nie ludzi) ponad 3,5 tony?
Jak nie i o tym wiesz, to po co te obawy?
Patrząc na zdjęcie, gdzie jak byk widać eleganckie fotele dla pasażerów w sporej liczbie, to trzeba być naprawdę idiotą, żeby takie auto uznać za ciężarowe....na Twoim miejscu nie zakładałbym w 2010 r i w dobie UE że na granicach pracują idioci.

Jest to samochód osobowo towarowy używam go w firmie ,cały tył to bagażówka poza tym nigdy nie byłem nim za granicą i jakoś mnie to nie interesowało więc zapytałem może ktoś takim jeździł .A poza tym kiedyś słyszałem jak ktoś wybrał się na wczasy i stał za tirami
Wkurza mnie jak ktoś się wcina i wyszukuje komuś błędy zamiast pogadać na temat
pozdrawiam
ps :sory za Kaczora
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.06.2010 22:50

Spoko, ja pojechałem rok temu typowym vanem (dostawczym VW T4), nieco zaadoptowanym na pojazd wakacyjno- pasażerski (zamontowałem dodatkowy fotel z pasami w podłodze).
I nikt nawet sie nie czepiał tego fotela, a tym bardziej samego auta.
To dośc powszechne, że ludzie mając busy, używają ich dwojako, bo byłoby bez sensu posiadać auto tylko na wakacje i osobno do pracy.
Co innego jak sie jedzie typowym ciężarowo- dostawczym- > 3,5 t.
Albo większym busem- na ponad 7 osób (np. przerobione Sprintery na długiej podłodze).
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Chorwacja własnym busem
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone