Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja własnym busem

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2010 23:09

Liczy się DMC, a nie słówko ciężarowy czy osobowy. Sprawdziłem to gdy przed wejściemPolski do strefy Schengen, czeski celnik chciał wyłudzić ode mnie łapówkę, na przejściu czesko-austriackim Laa an der Thaya.

Skubańcy zdjęli znak od Polskiej strony dotyczący tonażu i próbowali łapać wszystkie osobówki z kratką i busy na ten numer, tłumacząc, że jest to przejście tylko dla osobówek. Gdy powiedziałem, że jadę bez łapówki do Znojmo(20km dalej) puścili bez problemu.Ale na tym przejściu miałem wiele ciekawych historii, które wszystkie skończyły się szczęśliwie :D W drodze powrotnej sprawdziłem i po austriackiej stronie był znak jak byk 6ton!

Małe busy traktowane są jak osobówki, chyba, że znaki o DMC na mostach lub w centrum miast pokazują 2tony, wtedy możesz się nie łapać.

Szerokości
jurekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 01.07.2010 15:17

Serce w pasy napisał(a):Liczy się DMC, a nie słówko ciężarowy czy osobowy. Sprawdziłem to gdy przed wejściemPolski do strefy Schengen, czeski celnik chciał wyłudzić ode mnie łapówkę, na przejściu czesko-austriackim Laa an der Thaya.

Skubańcy zdjęli znak od Polskiej strony dotyczący tonażu i próbowali łapać wszystkie osobówki z kratką i busy na ten numer, tłumacząc, że jest to przejście tylko dla osobówek. Gdy powiedziałem, że jadę bez łapówki do Znojmo(20km dalej) puścili bez problemu.Ale na tym przejściu miałem wiele ciekawych historii, które wszystkie skończyły się szczęśliwie :D W drodze powrotnej sprawdziłem i po austriackiej stronie był znak jak byk 6ton!

Małe busy traktowane są jak osobówki, chyba, że znaki o DMC na mostach lub w centrum miast pokazują 2tony, wtedy możesz się nie łapać.

Szerokości

Ośmielam się nie zgodzić.
Znaki zakazu /znak B-18/ określają zakaz wjazdu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad... t.
Jeśli jadę autem ciężarowym o DMC do 3.5 tony np. sam i bez ładunku to śmiało wjeżdżam za znak 2 tony.
Mam Vito ciężarowe -masa wł. 1700 kg.
emax
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) emax » 02.08.2010 15:47

pozwolę się podczepić pod ten topic
otóż mam zamiar wybrać się do chorwacji właśnie busikiem i zastanawia mnie jak potraktuja ten samochów na kempingu
dokładnie chodzi mi czy będzie potraktowany jako osobówka czy jako wóz kempingowy czy może wogule mnie nie wpuszczą 8O
pytam bo nie udało mi się znaleść na cennikach kampingów osobnej pozycji na taki właśnie samochód

dodatkowe dane mogące pomóc to :
miejsce docelowe: dalmacja - między splitem a sibenikiem
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 09.08.2010 17:28

Ja 4 lata temu jechałem Vito (homologacja ciężarowa). Były wstawione dwie dodatkowe ławki z siedzeniami i została wyjęta klatka. Jechaliśmy w 8 osób i nie było żadnych problemów. Wszystkie odprawy na osobowych, opłaty na bramkach i winiety też na osobowy.

Ale osobiście nie polecam jazdy większej ilości osób jednym samochodem. Lepiej jechać w 2, 3 auta. W takim busie jak ktoś Cię czymś wnerwi po drodze, to nie możesz mu pogrozić, że zaraz przesadzisz go do drugiego samochodu :D No chyba, że towarzystwo / rodzina jest w pełni zgrane i długa podróż nie będzie powodem tworzenia się napięć :)

Co do kempingów, to widziałem w okolicach Makarskiej dwie przyczepy przypięte do VW T-4, więc chyba nie ma problemów z wpuszczeniem na kemping, no i raczej jest traktowane jako osobówka. A poza tym u Chorwatów jest tradycją, że "Ne ma problema" :) No chyba, że ktoś faktycznie będzie ciągną przyczepkę ciągnikiem siodłowym, to wtedy mogą pokręcić głową, że im się trawnik zniszczy :D
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 09.08.2010 17:52

Jeżdzimy od 7 lat busem na Chorwackie cempingi, nigdy nie mieliśmy żadnego problemu ani na granicy, a ni na samym cempingu , samochód traktują jako osobówkę, przy meldunku mówisz że mam mini bus i tyle ,
Ostatnio edytowano 20.03.2011 20:02 przez magdapaszek, łącznie edytowano 1 raz
emax
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) emax » 10.08.2010 06:02

dziękować :)
Poprzednia strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Chorwacja własnym busem - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone