A powiedzcie mi, jade po 1 lipca, czyli po wejsciu do Unii, musze miec dodatkowe ubezpieczenie czy EKUZ wystarcza?
Rozumiem, ze dodatkowe ubezpi. Kupowalo sie do krajow spoza UE.
Falcon30 napisał(a):A powiedzcie mi, jade po 1 lipca, czyli po wejsciu do Unii, musze miec dodatkowe ubezpieczenie czy EKUZ wystarcza?
Dracro napisał(a):A czy teraz konieczne będzie posiadanie karty EKUZ?
Dotychczas wystarczyło pokazać paszport...
Dracro napisał(a):A czy teraz konieczne będzie posiadanie karty EKUZ?
Dotychczas wystarczyło pokazać paszport...
JackDaniels;) napisał(a):Kolego karta ubezpieczenia zdrowotnego Ekuz nic Tobie nie gwarantuje nie licz na NFZ licz na siebie i dodatkowe ubezpieczenie
Raul73 napisał(a):JackDaniels;) napisał(a):Kolego karta ubezpieczenia zdrowotnego Ekuz nic Tobie nie gwarantuje nie licz na NFZ licz na siebie i dodatkowe ubezpieczenie
Oczywiście, że gwarantuje!
Leczenie jest w większości przypadków (i to więcej niż w Polsce) bezpłatne za okazaniem takiej karty - a potem szpital czy przychodnia już sama rozlicza się z naszym NFZ - nas nic nie interesuje.
JackDaniels;) napisał(a):Nie wiem jak będzie po 1 lipca na terenie Chorwacji,ale Austriacka i Słowacka służba zdrowia nie honoruje kart Ekuz
Raul73 napisał(a):JackDaniels;) napisał(a):Nie wiem jak będzie po 1 lipca na terenie Chorwacji,ale Austriacka i Słowacka służba zdrowia nie honoruje kart Ekuz
Skąd takie dziwne informacje
Kuzynka miała mały wypadek 2 lata temu we Wiedniu - zwichnięta ręka. Pomoc medyczna za darmo - na podstawie karty EKUZ.
Do dzisiaj nie wiedzą, ile to kosztowało NFZ - rozliczenie odbyło się automatycznie.