FUX napisał(a):" Chorwaci juz na autostrady SWOJĄ kasę wylozyli i podatki idą na sfinansowanie tych inwestycji.
.
Skąd masz takie informacje?
Janusz Bajcer napisał(a):arkona napisał(a):To niech się pani spyta Polaków mieszkających w Szwajcarii, czy w Norwegii, a więc poza Unią czy tak do niej tęsknią?
Ilu tych Polaków jest w Szwajcarii i ilu w Norwegii
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Kiepuro, a masz choćby blade pojęcie o Chorwackim nieunijnym gorsecie biurokracyjnym? Myślę, że nie.. i tu nie masz porównania, obawiam się.. a ja mam!
A co do Grecji.... Jeśli chodzi o kondycję ekomoniczną to Chorwacji już nie dużo do Grecji brakuje.. różnica tylko taka, że w Grecję Unia będzie pompować kasę, by ją ratować.. a Chorwacja na "bogatych wujków" liczyć nie może...Grecy za bardzo rządzić się kasą nie potrafią (14 pensja... to mnie ciągle nortuje, co to takiego jest?).. cóż... nie na wszystkie przecież aspekty w krajach członkowskich wspólnota na absolutny wpływ...
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Widzę, że Arkona jest kolejnym specjalistą od chorwackiej biurokracji (jej niby "unijnej" genezy), choć nie ma z nią żadnych doświadczeń...
P.S. Skąd założenie, że "polski schemat" pasuje do każdego innego kraju w tym i do Chorwacji?
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Trzeba pamiętać, że wspólnota to nie tylko rozbudowana machina urzędnicza, ale i pewnego rodzaju standardy (nie tylko w kwestii obsługi petenta w urzędach, ale i standardy opieki socjalnej i tu jest potężna różnica; ponieważ to, co w Polsce jest normalne, absolutnie podstawowe, oczywiste, bo być musi zgodnie ze starnadrdami wspólnotowymi.. tego tutaj w Hr nie ma )
Kiepura napisał(a):.... Unia wymusiła na Polsce wprowadzenie swoich standardów sanitarnych. Nieraz posuniętych do granic absurdu...