Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
xstv
Plażowicz
Chorwacja w Unii co się z tym wiąże...

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 14:16

Witam,od dłuższego czasu kibicowałam Chorwacji by dołaczyła do reszty panstw członkowskich :)
Wygląda na to że stanie się to już latem tego roku :) Teraz pytanie do osób na stałe tam mieszkających :p
Czy automatycznie pobyt stały będzie możliwy bez większych przeszkód :?: Z tego co się orietuje to teraz można przebywać turystycznie max 3 miesiące a jeśli chodzi o stały pobyt to są z tym problemy..Do tej pory mieszkaliśmy 3 lata w Londynie i rozważamy przeprowadzke na stałe do Chorwacji..Po wejsciu do Unii sprawa powinna być prostsza,tylko nie wiem czy nastąpi to błyskawicznie czy proces będzie przejściowy..Ktoś się orientuje ?? Prawo głosi jednoznacznie "Prawo obywateli Unii i członków ich rodzin do swobodnego przemieszczania się i pobytu na terytorium państw członkowskich" to tak w skrócie :D...Tak jak pisałam nie wiem czy po przystąpieniu Chorwacji do unii takie prawo działa automatycznie.. :?: Prosze o jakieś podpowiedzi w tej dziedzinie bo jesteśmy zdecydowani od września wynając mieszkanko w Splicie i zadomowić się na pewno na kilka lat...Będe wdzieczna za każde wskazówki odnośnie pobytu stałego,warunków panujących na miejsciu i sugesti za i przeciw :) Dziękuje :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.01.2013 14:33

klik
Generalnie wygląda na to, że żadnych większych zmian nie będzie.. tym bardziej, że już w tej chwili dla obywateli państw unijnych obowiązują inne niż dla obywateli reszty państw, uproszczone procedury...
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 15:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):klik
Generalnie wygląda na to, że żadnych większych zmian nie będzie.. tym bardziej, że już w tej chwili dla obywateli państw unijnych obowiązują inne niż dla obywateli reszty państw, uproszczone procedury...

hmmm czyli wnioskuje z tego że moge przebywać tylko 3 miesiace max 6 jesli dobrze przeczytałam... ale po ewentualnym wejsciu Chorwacji do unii wydaje mi się że prawo o swobodnym przemieszczaniu sie na terenie panstw członkowskich wchodzi z automatu..Co innego waluta czy strefa strefa schengen..Obecnie do każdego z panst UE moge wjechac na dowolny okres czasu,pakuje auto przyjeżdzam i mam prawo do długiego pobytu rok dwa czy pięc..Czy w Chorwacji bedzie inaczej?? Wątpie :) Obecnie Chorwacja jest poza unia i teraz np nie moge spakowac wszystkiego przyjechać,wynając mieszkania i zacząc normalnie żyć..ale już w przypadku kiedy Chorwacja stanie się członkowskim panstwem natępuje zasada jednego z podstawowych unijnych praw − swobody przemieszczania się
Tak mi się wydaje,jeśli nie mam racji niech ktoś mnie poprawi.. :?: Tutaj jest wszystko ---> http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 038:PL:PDF
Wynika z tego że po wejsciu Chorwacji do Uni nie będzie czegoś takiego jak maxymalny pobyt 3 miesieczny
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 15:57

aha oczywiście w każdym z krajów Unii troszke procedury są inne ale zasada swobodnego przemieszczania obowiązuje wszystkie kraje wspólnoty i obostrzenia takie jak maxymalny czas pobytu 3 miesiace zostały znienione...Czyli każdy członek który wjeżdza na teren panstwa wspólnoty może przebywac w nim ile mu się podoba :) Np w Hiszpani jest tak że jeśli ktos planuje pobyt dłuższy niż 3 miesiące wyrabia w urzedzie bądz na każdym posterunku tak zwany nr "NIE" ( numerek cudzodziemca ) coś na zasadzie rejestracji cudzodziemca i nie mogą odmówić takiego zaświadczenia..tylko to i nic więcej,z tym numerem "NIE" juz bez problemu można wynająć mieszkanie,założyć konto bankowe i rozpocząć normalne życie..Coś mi się wydaje że Chorwacja po ewentualnym wejsciu do Unii nie będzie mogła narzucać czegoś takiego jak maxymalny pobyt 3 miesięczny :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.01.2013 16:53

Przeczytaj uważnie...
Przeczytaj i to: klik
Każde państwo członkowskie ma prawo do swoich i róznych przepisów imigracyjnych. Poza tym nie mieszaj pojeć pobytu czasowego i prawa do pobytu stałego. To dwie rózne rzeczy. W krajach członkowskich różne są zasady i okres oczekiwanie na pozwololenie na pobyt stały (o obywatelstwie nie wspominając).
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 19:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Przeczytaj uważnie...
Przeczytaj i to: klik
Każde państwo członkowskie ma prawo do swoich i róznych przepisów imigracyjnych. Poza tym nie mieszaj pojeć pobytu czasowego i prawa do pobytu stałego. To dwie rózne rzeczy. W krajach członkowskich różne są zasady i okres oczekiwanie na pozwololenie na pobyt stały (o obywatelstwie nie wspominając).

Ja dąże tylko do jednego...teraz kiedy Chorwacja jest poza unią i dajmy na to przyjade na okres 6 miesiecy moge zostac za to ukarana,w przypadku panstwa członkowskiego takiej możliwości już nie ma,,,owszem zasady pobytu stałego czy pobytu powyżej 3 miesięcy mogą być inne ale przeciętnemu Kowalskiemu muszą na to pozwolić a teraz takiej możliwości w Chorwacji nie ma...W każdym panstwie członkowskim możesz bez problemu uzyskać pobyt dłuższy niż 3 miesiące,nie musisz byc w programie wymiany rodzin czy np być w zwiazku malzenskim z Chorwatem...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.01.2013 19:46

Masz jasno wypisane warunki, na jakich pobyt czasowy może być przedłużony (w unii też są ograniczenia! To normalne, że każdy kraj, gdzie się osiedlasz oczekuje od Ciebie, że będziesz mieć jakieś lokum i jakies środki niezbędne do utrzymania, jakąś pracę itp; żaden kraj nawet unijny nie czeka na ludzi, których trzeba będzie utrzymywać, dać socjalne lokum itp.).
Ok, pójdźmy na konkret. Normalnym jest, że przyjeżdzając tu musisz mieć jakiś pomysł na życie np. praca, studia, własna działalnosć gospodarcza itp. To wszystko są przypadki, kiedy bez problemu dostajesz (ty, twoje małoletnie dziecko i współmałżonek) pozwolenie na pobyt bez konieczności bycia współmażonkiem czy członkiem rodziny obywatela RH. Jeśli pomysłu na życie tutaj nie masz, to nie zachęcam do przeprowadzki, bo sytuacja ekonomiczna RH jest tragiczna (bezrobocie ponad 20 % i ciągle rośnie, podatki wyższe niż w Pl, koszty utrzymania wyższe niż w Pl, średnie wynagrodzenie podobne do tego w Pl....generalnie raczej słabo )... równia pochyła.
Jeśli natomiast masz ochotę na rekonesans to chyba 3 miesiące pobytu Ci wystarczą, by się zorientować, co w trawie piszczy, prawda?
Gdzie tu problem? Daj zarys sytuacji, postaram się znaleźć odpowiedź.
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 20:56

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Masz jasno wypisane warunki, na jakich pobyt czasowy może być przedłużony (w unii też są ograniczenia! To normalne, że każdy kraj, gdzie się osiedlasz oczekuje od Ciebie, że będziesz mieć jakieś lokum i jakies środki niezbędne do utrzymania, jakąś pracę itp; żaden kraj nawet unijny nie czeka na ludzi, których trzeba będzie utrzymywać, dać socjalne lokum itp.).
Ok, pójdźmy na konkret. Normalnym jest, że przyjeżdzając tu musisz mieć jakiś pomysł na życie np. praca, studia, własna działalnosć gospodarcza itp. To wszystko są przypadki, kiedy bez problemu dostajesz (ty, twoje małoletnie dziecko i współmałżonek) pozwolenie na pobyt bez konieczności bycia współmażonkiem czy członkiem rodziny obywatela RH. Jeśli pomysłu na życie tutaj nie masz, to nie zachęcam do przeprowadzki, bo sytuacja ekonomiczna RH jest tragiczna (bezrobocie ponad 20 % i ciągle rośnie, podatki wyższe niż w Pl, koszty utrzymania wyższe niż w Pl, średnie wynagrodzenie podobne do tego w Pl....generalnie raczej słabo )... równia pochyła.
Jeśli natomiast masz ochotę na rekonesans to chyba 3 miesiące pobytu Ci wystarczą, by się zorientować, co w trawie piszczy, prawda?
Gdzie tu problem? Daj zarys sytuacji, postaram się znaleźć odpowiedź.

Pewnie że w każdym panstwie UE zasady pobytu stałego są różne,ale bez problemu je uzyskasz właśnie dlatego że owe panstwo jest członkiem wspólnoty..W Chorwacji już tak nie jest...Wraz z partnerem miszkaliśmy 2 lata w Walencji i 3 lata w Londynie,bez żadnych wymagań uzyskaliśmy pobyt dłuższy niż 3 miesiące..Dlaczego?? bo prawo UE na to pozwala :) Czy teraz Chorwacja na to mi zezwoli ???????? ,na to bym przyjechała,wynajeła mieszkanie i nie musiała się martwić tym że mój pobyt będzie legalny tylko przez 3 miesiące...w 2007 roku wyjechalismy do Hiszpanii praktycznie z dnia na dzień,owszem przygotowania były ale wyjazd jesli chodzi o formalności zwiazane z pobytem stałym żaden,pierwsze 3 dni wynajety hotel,auto zapakowane po dach i w te 3 dni załatwiliśmy wszystko,pobyt stały bez żadnych problemów,wyrobiony nr "NIE" który bez problemu pozwolił na wynajęcie mieszkania,zalożenia konta w banku i na legalny stały pobyt..Wystarczył sam Paszport!! W Londynie formalności załatwiliśmy jeszcze szybciej..Ponawiam pytanie :P Czy w obecnej chwili tak samo moge postąpić przyjezdzając do Chorwacji? NIE ! wiem że nie... wymagania co do pobytu stalego powyżej 3 miesięcy są bardzo duże ale po wejsciu do UE już się to zmieni :) Obecnie mimio że posiadamy finanse na taki stały pobyt Chorwacja nam na to nie pozwala,każde inne panstwo UE TAK ale nie Chorwacja...bo co z tego że możemy sobie pozwolić na wynajęcie mieszkania płacąc z gory za np rok wynajmu,wykupienie ubezpieczenia jak z marszu jestesmy sakazani na porażke :lol: ? Skoro dalej jesteś przy swoim wytłumacz mi dlaczego już w graniczącej Słowenii nie mamy takich problemów z pobytem stałym po wejsciu ich do UE ? Dlaczego panstawa UE są okreslone w "bez ograniczen" kolor fioletowy------> http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tizens.png Zbieg okolicznosci?????????
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 21:09

aha po podpisaniu akcesu prezydenta RP były jakiś repotraż dotyczący przystopięnia Chorwacji do UE i obawy z tym związane,na temat napływu cudzodziemców,nielegalnego handlu,załamania kultury itd...Chyba nie bez przypadku?? i coś w tym jest,prawda??Jestem wilką miłosniczką Chorwacji,bywam co roku,nieustaniue zawsze 3,4 razy w roku w tym kraju i własnie najbardziej podoba mi się ta "Chorwackosc" ( może to nieodpowiednie słowo ) której nie doświadczy się gdzie indziej w europie...już po drugiej stronie adratyku np we włoskim Rimini tego "czegoś" nie ma..pełno kieszonkowców,czarnoskórych imigrantów,bazar na plażach to nic innego jak zasługa łatwości w przemieszczaniu się po panstwach UE..
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.01.2013 21:57

W dalszym ciągu mylisz pojęcia pobytu stałego i czasowego.. pobyt czasowy może trwać latami (i 2 i 3 i 4 lata...) co nie czyni go pobytem stałym (przynajmniej nie w myśl prawa RH, które w tej chwili prawo do pobytu stałego uwarunkowuje 5-cio letnim nieprzerwanym okresem pobytu czasowego).
Przeglądam właśnie strony dotyczące pobytu w Hiszpanii i czytam, że i tam po 90 dniach należy złożyć wniosek o przedłużenie pobytu / wydanie karty pobytu....(nie dotyczy osób zatrudnionych na terenie Hiszpanii) i czymś ten wniosek umotywować. Dokładnie tak samo sprawa ma się tutaj. Mozliwości motywowania takiego wniosku tutaj to na przykład praca, studia, prowadzenie własnej działanosći gosp... czyli coś, co gwarantuje utrzymanie się. To chyba logiczne.
Póki co na stronach MUP (ministerstwa spraw wewnętrzych RH) są takie a nie inne zasady... na zasadzie dedukcji, wywnioskowałam, że po wstąpeniu do wspólnoty niewiele się zmieni, ponieważ już w tej chwili dodano kilka "nowości" z adnotacjami, że "wejdzie w życie z momentem akcesji". Być może po akcesji pojawią się inne zapisy; nie wiem. Jeśli aż tak bardzo jesteś tym zainteresowana, wyślij zapytanie do MUP-u.
Ja naprawdę nie rozumiem, gdzie tu widzisz problem? Rozumiem, że mieszkanie tu będzie się chyba wiązało przynajmniej z próbą znalezienia choćby czasowego zatrudnienia, co z kolei automatycznie legalizuje pobyt na okres trwania kontraktu.
Wariant pesymistyczny czyli po akcesji nic się nie zmienia: w ciągu trzech miesięcy nie znjadziesz pracy: ok, wyjeżdzasz na dzień, dwa (choćby na wycieczkę do Mostaru)... i znowu przyjeżdżasz i masz prawo do 3 miesięcy pobytu....
Chyba, że nie interesuje Cię praca, ponieważ możesz sobie pozwolić na kilkuletnie życie z zaoszczędzonych pieniędzy...
Nie wiem, o czym tak naprawdę rozmawiamy.
Jedno powiem: dla chętnego nic trudnego.
A propos imigrantów.. cóż nie bez powodu brak ich tutaj .. Chorwacja to wbrew pozorom nie jest żadne eldorado...
Znaczny procent ludności pracuje ledwie 3, 4 miesiące w roku i wierz mi, że ze zwyczajnych dochodów pracownika w obsłudze ruchu turystycznego nie można przeżyć dłuzej niż max. 6 miesięcy... To też nie walą tu dzikie tłumy obcokrajowców, żeby poprawić sobie warunki życia.. bo to po prostu niemożliwe.
Obawiam się, że masz mocno wyidealizowany obraz tego kraju.
P.S. Mapa, którą podlikowałaś dotyczny wjazdu na terytorim danych krajów, a nie pozwoleń na jakikolwiek typ pobytu... Tu opis zasad pobytu i pracy obcokrajowców na terenie RS
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 22:24

nie rozumiemy się do końca...Mam srodki na utrzymanie bez podjecia pracy,chetnie bym wynajeła mieszkanie np na 12 miesięcy płacąc z góry a mimo wszystko nie moge...Chorwacja mi na to nie pozwala tak jak inne kraje UE...troszke temat się rozmywa i mam wrażenie że nie prowadzi do niczego :) mimo wszystko dziękuje za pozytywny dialog
xstv
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xstv » 15.01.2013 22:42

może z innej beczki...Czy mam szanse na wynajem mieszkania np na 12 miesiecy bez zadnych formalnosci? Domyslam się że nie..W Hiszpani by wynając mieszkanie,zalożyć konto bankowe itd wystarczyło wyrobić nr "NIE"
Numero de Identuficacion de Extranjeros tz. Numer Identyfikacji,wyrabiany od ręki,bez żadnych problemów i pozwalał na pobyt dłuższy niż 90 dni na wynajem mieszkania itd...Wiec inaczej..?? Jest szansa na przyjazd z PL i wynajecie miszkania od reki? Czy obcokrajowiec który przyjeżdza ma takie szanse? W Hiszpani był do tego wymagany tylko nr NIE... a tutaj ????
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.01.2013 22:46

xstv napisał(a):nie rozumiemy się do końca...Mam srodki na utrzymanie bez podjecia pracy,chetnie bym wynajeła mieszkanie np na 12 miesięcy płacąc z góry a mimo wszystko nie moge...Chorwacja mi na to nie pozwala tak jak inne kraje UE...troszke temat się rozmywa i mam wrażenie że nie prowadzi do niczego :) mimo wszystko dziękuje za pozytywny dialog

Powtarzam, jeśli jesteś silnie zmotywowana, żaden problem. Znajdziesz legalny sposób.... Co do umowy o wynajmnie nieruchomości, a całą pewnością można się dogadać, by była skonstruowana w odpowiedni dla Ciebie sposób. I wyślij zapytanie do MUP-u. Ja nie mogę wiedzieć więcej, niż to, co czytam na stronach ministerstwa.. a być może szykują się zmiany.
Każdy kraj członkowski ma prawo do swoich regulacji prawnych w tej kwestii (patrz powyżej na przytoczony przez Ciebie przykład Słowenii...). W jednych zasady są bardziej, w innych mniej liberalne....ujednolicone są tylko zasady swobodnego przemieszczania się.
Maciety
Odkrywca
Re: Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 07.03.2013 09:22

Dzień dobry.
Jakie zmiany szykują się wraz z wejściem Chorwacji do UE. Pytanie dotyczy daty po 1 lipca b.r.?
Czy z tą data znikną kontrole na granicy n.p. ze Słowenią?
Czy od razu obniżone zostaną opłaty za operatorów GSM i dostosowane do cen w UE?

Nie znalazłem odpowiedzi w FAQ-u, więc pytanie tutaj.

Dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam
Maciek
Vjetar
Legenda
Re: Paszport czy dowód - dyskusja wycieta z FAQ

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.03.2013 09:28

Wejście do UE nie jest równoznaczne z wejściem do strefy Schengen - kontrole nadal będą.
Co do opłat - to zależy od operatorów i okresów przejściowych (czy są?).

Dyskusja tu
chorwacja-w-unii-europejskiej-t32254.html

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja w Unii Europejskiej - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone