Re: Co sądzicie o dodatkowym ubezpieczeniu po 1.07.2013r.
napisał(a) wolffer » 20.11.2012 11:39
to co obejmowała karta ekuz obejmuje dalej (a co obejmuje w danym kraju to stronki z ekuz polecam)
a zakres ubezpieczenia dodatkowego zależy oczywiście od Ciebie
ja sobie ekuz odświeżam co pół roku (maksymalny okres, a dla emerytów chyba 5 lat) kiedy nie ma kolejki i mam spokój, a ubezpieczenie dodatkowe gdy jadę z dzieckiem na dłużej i to niezależnie czy unia czy też nie
PS:::
ostatnio w Chorwacji byłem w 2010 a potem w UE i zapomniałem, że ekuz to przecież na obszarze ue + szwajcaria, norwegia i któryś z tych mniejszych krajów
tak więc w ramach ekuz w Chorwacji pewnie załatwi się po 1 lipca jakieś podstawowe wizyty, tak jak u nas u lekarza pierwszego kontaktu + jakaś podstawowa hospitalizacja (odpukać)
tak więc żeby decydować się na ekuz lub coś więcej musiałby się wypowiedzieć ktoś miejscowy znający realia, bo u nas raczej dodatkowo się płaci jak sami wiecie (no chyba że poczekamy w kolejce miesięcy conajmniej kilka)
do 1 lipca 2013 mamy jedynie ubezpieczenie prywatne, bo ekuz obowiązuje w UE i EFTA
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-doale po tym terminie zobaczymy jak podejdą do honorowania ekuz
Ostatnio edytowano 21.11.2012 21:24 przez
wolffer, łącznie edytowano 2 razy