Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 21.07.2012 11:53

Niedawno wróciłem z Visu i zaprzeczam. Tam są tabliczki a w Komiży w okolicach "Konoby Jastożera" na murku dziadek sprzedaje travaricę i inne specjały. Kupując w miejscowości Podšpilje (środek wyspy) oliwę prosto od plantatora widziałem również w ofercie rakiję i travaricę nawet z naklejkami reklamującymi wytwórcę.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2012 05:45

Raul73 napisał(a):Póki co niestety potwierdziły się informnacje o zakazie sprzedaży rakiji własnej produkcji. Zniknęła z targów (tylko w ozdobnych buteleczkach za kosmiczną cenę), zniknęły przydomowe tabliczki :cry: :cry:

:roll:
Dla mnie przedziwne to co napisałeś.

Wróciłem wczoraj z Chorwacji. W Zadarze na targu tak jak przed laty rakija, jej przeróbki oraz wina - oficjalnie dostępne i wystawione "na stole" w cenach niezmiennych. Tzn. 30 kuna za litr lozy i tyleż samo kuna za 2 litry wina.
W drodze na południe z Zadaru do Turanja gdzie ostatnimi laty się zadomowiłem widziałem wiele straganów z litrowymi butelkami - przypuszczam, że nie tylko była to oliwa. W samej miejscowości którą wymieniłem na każdym straganie wystawione i sprzedawane były alkohole w butelkach spożywczych (nie ozdobnych). W większej miejscowości obok - Sv.Filip i Jakov - również.
Pozdrawiam z myślą, że po 01.07.2013. sytuacja nie ulegnie zmianie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.07.2012 10:07

romuald22 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Póki co niestety potwierdziły się informnacje o zakazie sprzedaży rakiji własnej produkcji. Zniknęła z targów (tylko w ozdobnych buteleczkach za kosmiczną cenę), zniknęły przydomowe tabliczki :cry: :cry:

:roll:
Dla mnie przedziwne to co napisałeś.

Wróciłem wczoraj z Chorwacji. W Zadarze na targu tak jak przed laty rakija, jej przeróbki oraz wina - oficjalnie dostępne i wystawione "na stole" w cenach niezmiennych. Tzn. 30 kuna za litr lozy i tyleż samo kuna za 2 litry wina.
W drodze na południe z Zadaru do Turanja gdzie ostatnimi laty się zadomowiłem widziałem wiele straganów z litrowymi butelkami - przypuszczam, że nie tylko była to oliwa. W samej miejscowości którą wymieniłem na każdym straganie wystawione i sprzedawane były alkohole w butelkach spożywczych (nie ozdobnych). W większej miejscowości obok - Sv.Filip i Jakov - również.
Pozdrawiam z myślą, że po 01.07.2013. sytuacja nie ulegnie zmianie.

To znaczy, że tylko na północy taki zakaz jest :?:

Ktoś tu pisał na forum, że rakija znika ze straganów, bo jakiaś ustawa weszła - no i na Krku nigdzie domowej nie ma.

Trochę mnie uspokoiłeś. Trzeba będzie dalej na południe jeździć, bo w tym roku nawet kropli rakiji nie przywiozłem (90 kun za pół litra to nie mój przedział cenowy :D )
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.09.2012 08:17

Dzisiaj w Sejmie debata o akcesie HR do UE.
W porządku tego posiedzenia jest także punkt dotyczący ratyfikacji traktatu o akcesji Chorwacji do UE. Zgodnie z prawem UE, na rozszerzenie Unii musi się zgodzić m.in. każde z państw członkowskich, stąd traktatem akcesyjnym Chorwacji musi się zająć polski Sejm. Punkt ten miał zostać rozpatrzony podczas ubiegłotygodniowych obrad Izby, jednak - w związku z debatą nad projektem PiS powołania komisji śledczej ds. Amber Gold - przeniesiono go na następne posiedzenie.

W lipcu sejmowe komisje spraw zagranicznych oraz ds. UE pozytywnie zaopiniowały rządowy projekt ustawy o ratyfikacji traktatu między UE a Chorwacją, dotyczący przystąpienia tego państwa do Wspólnoty. Komisje zarekomendowały natomiast odrzucenie projektu uchwały PiS, który przewidywał, że do ratyfikacji traktatu w sprawie przystąpienia Chorwacji do UE konieczna będzie większość 2/3 głosów.

(wyborcza.pl)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.09.2012 11:04

Jacek, gratulacje na wmorderowanie. :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.09.2012 12:13

:lol:

No i przegłosowali...na "tak" oczywiście.
:hut:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.09.2012 22:57

Jacek S napisał(a)::lol:

Super, będa tańsze połączenia na komórkę :lol:
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 14.09.2012 23:07

Św. Filip i Jakov :
- rakija 50 euro /l ,
- prosek 50 euro/l ,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ( mętna ) 5l 70 euro.
Wyroby wyśmienite ( ocena subiektywna -moja i obiektywna - częstowani i obdarowani goście ) , tylko w za małej ilości kupione .
Zakupy dokonane w legalnym punkcie w mieście , reklamującym się " RAKIJA . PROSEK " ze stolikami wystawionymi na ulicy , można się upodlić na miejscu lub wziąć towar , po uprzednim spróbowaniu ( za darmo ) ze sobą .
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 14.09.2012 23:18

krutom napisał(a):

Super i wyższa akcyza na paliwo, fajki i gorzałę. Kocham Cię Unio ...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.09.2012 00:53

krystek napisał(a):
krutom napisał(a):

Super i wyższa akcyza na paliwo, fajki i gorzałę. Kocham Cię Unio ...

U nas akcyza tez jest i paliwo mamy stosunkowo tanie w porównaniu z Unią, alkohole przywozimy z Czech, Słowacji, Węgier, Austrii bo taniej, a fajki ... trzeba rzucić. Będzie na nastepne wakacje w Cro :lol:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.09.2012 02:42

krystek napisał(a):Super i wyższa akcyza na paliwo, fajki i gorzałę. Kocham Cię Unio ...

Nie wiem jak tam u nich z akcyzą ale VAT (w Chorwacji PDV) to na zbliżone do naszych towary mają 25%. Więcej w Unii chyba nie wolno...
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 23.10.2012 09:54

Wygląda na to że wejście CRO do UE może się trochę "przeciągnąć" :(

http://www.rp.pl/artykul/13,944915-Niem ... do-UE.html
tolek1
Odkrywca
Co sądzicie o dodatkowym ubezpieczeniu po 1.07.2013r.

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 20.11.2012 09:31

Wiadomo, że 1 lipca 2013r. Chorwacja wchodzi do UE. Czy wg was będzie jeszcze potrzeba wykupywania dodatkowego ubezpieczenia, czy też wystarczy darmowa Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydawana przez NFZ.
weldon
Legenda
Re: Co sądzicie o dodatkowym ubezpieczeniu po 1.07.2013r.

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.11.2012 09:37

Wydaje mi się, że to zależy od zakresu usług dodatkowego ubezpieczenia.

Jeżeli jest szerszy, niż to oferowane przez NFZ, to wybór należy do ciebie, a jeżeli nie, to ... to chyba nie :D
Użytkownik usunięty
Re: Co sądzicie o dodatkowym ubezpieczeniu po 1.07.2013r.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2012 10:55

tolek1 napisał(a):Wiadomo, że 1 lipca 2013r. Chorwacja wchodzi do UE. Czy wg was będzie jeszcze potrzeba wykupywania dodatkowego ubezpieczenia, czy też wystarczy darmowa Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydawana przez NFZ.

Nie licz na POpaprany NFZ i wszystko co ma jakikolwiek związek z Polskim rządem :wink: licz na siebie :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja w Unii Europejskiej - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone