Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2012 00:37

sviva napisał(a):O jakie strefy wpływów? Człowieku... Silne państwa członkowskie to silna karta przetargowa Niemiec i Francji na arenie międzynarodowej. Chcąc konkurować z USA, Chinami czy Rosją muszą łączyć swoje siły, muszą podnosić jakość poszczególnych państw aby te nie dołowały.

Mówimy dokładnie o tym samym - tylko ja nazwałem to po imieniu: poszerzanie swojej strefy wpływów! :D :D

A co do unijnych inwestycji, to zgadzam się, że dzięki nim wiele miejsc wypiękniało. Ale to są niewielkie części całych unijnych inwestycji. Dlaczego Unia nie daje pieniędzy na to, na co naprawdę potrzeba, tylko wymyślają durne projekty dając kasę na to, co sami uznają za potrzebne?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2012 19:21

sviva napisał(a):Psioczycie wszyscy na UE a jakby nie patrzeć, jakbyśmy nie wstąpili do UE to nie powstałaby połowa albo i więcej dróg,

Nooooo, jestem pod wrażeniem. :D

Jakieś źródło tej informacji.

Jakaś refleksja nad tym, że za kilka lat trzeba będzie te pieniądze oddać. I w przeciwieństwie do normalnej pożyczki nawet nie wiadomo ile ?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.01.2012 20:26

Kiepura napisał(a):
sviva napisał(a):Psioczycie wszyscy na UE a jakby nie patrzeć, jakbyśmy nie wstąpili do UE to nie powstałaby połowa albo i więcej dróg,

Jakaś refleksja nad tym, że za kilka lat trzeba będzie te pieniądze oddać. I w przeciwieństwie do normalnej pożyczki nawet nie wiadomo ile ?

Teraz ja jestem pod wrażeniem! Z jakiego Ty korzystałeś źródła informacji? Gdzie wyczytałeś, że te pieniądze trzeba będzie oddać?
Raul73 napisał(a):A czu ty myślisz że Niemcy czy Francja ładują taką kasę z dobrego serca , z czystych pobudek i jak najbardziej charytatywnie? Przecież tu chodzi o czystą chęć zysku własnego, a nie pomoc krajom uboższym. Mówiąc wprost: chodzi o przejmowanie rynków i o strefy wpływów!

Czy to, że Niemcy, Anglicy czy inni budują lub przejmują od nas zakłady pracy to źle? Tak prawdę mówiąc to mi wisi czy właścicielem mojego zakładu pracy jest Polak czy Niemiec. Ważne jest, że daje mi zarobić i że w ogóle mam pracę. Powiedz też tym kilku milionom Polaków pracujących za granicą, że Unia jest "be". Gdyby nie Unia to większość z nich byłaby dziś bezrobotna.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2012 20:47

greenrs napisał(a):
Kiepura napisał(a):

Teraz ja jestem pod wrażeniem! Z jakiego Ty korzystałeś źródła informacji? Gdzie wyczytałeś, że te pieniądze trzeba będzie oddać?
Raul73 napisał(a):A czu ty myślisz że Niemcy czy Francja ładują taką kasę z dobrego serca , z czystych pobudek i jak najbardziej charytatywnie? Przecież tu chodzi o czystą chęć zysku własnego, a nie pomoc krajom uboższym. Mówiąc wprost: chodzi o przejmowanie rynków i o strefy wpływów!

Czy to, że Niemcy, Anglicy czy inni budują lub przejmują od nas zakłady pracy to źle? Tak prawdę mówiąc to mi wisi czy właścicielem mojego zakładu pracy jest Polak czy Niemiec. Ważne jest, że daje mi zarobić i że w ogóle mam pracę. Powiedz też tym kilku milionom Polaków pracujących za granicą, że Unia jest "be". Gdyby nie Unia to większość z nich byłaby dziś bezrobotna.

Za niedługo staniemy sie płatnikami netto do UE. I będziemy oddawać to co dostaliśmy. Prędzej niż to się niektórym wydaje.

A co do drugiej cześci Twojej wypowiedzi. Nasz kraj to bantustan, gdzie praktycznie cały duży przemysł i bankowość jest w rekach obcych. Ot, taka europejska duża montownia. Rezerwuar taniej siły roboczej. Jak Ci to nie przeszkadza to Twoja sprawa, mnie przeszkadza.

Wspólnota Europejska była świetnym pomysłem, ale takim jaki wymyślono 50 lat temu. Wolność gospodarcza, handlowa, przemieszczania się ludzi w ramach Europy Ojczyzn (w tym także owa wolność pracy). Tyle, że z tamtej idei niewiele nie zostało.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.01.2012 20:53

No wiesz.
Polakom do raju niemieckiego raczej też niespieszno... :wink:
Frajdę miałem z tego, że kilka produktów produkowała/uje tylko Polska, a Niemcy, nie mając wyjścia, grzecznie kupują...
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 04.01.2012 21:43

andy_n napisał(a):Podając newsa o planach Chorwacji w sprawie przystąpienia do Unii nie chciałem wywoływać dyskusji o jej zaletach, czy też wadach.
Niech każdy z nas myśli sobie co chce o Unii. Tutaj chyba nie jest miejsce na politykowanie.

Wydaje mi się jednak, że dla nas Polaków/Europejczyków/Cromaniaków korzystne będzie włączenie Chorwacji do EU, a w przyszłości do podpisanie Układu z Schenegen :D

Świat bez granic jest piękny 8)

Wstąpień do UE chcą politycy , oni za to wezmą kasę pod stołem , a społeczność ma niewiele do gadania . W przypadku Chorwacji traktat akcesyjny jest podpisany za polskiej prezydencji , ale decydującym ma być referendum , zobaczymy czy Chorwaci są za , czy przeciw . Ostatnie doświadczenia mogą namieszać w głowach Chorwatów , zresztą po co im unia , drogi już mają , euro operują swobodnie bez konieczności wchodzenia/wychodzenia ze strefy euro , nie będą musieli się stosować do dyrektyw , nie będą musieli ograniczać zatrudnienia , żyć nie umierać . :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2012 21:52

greenrs napisał(a):Czy to, że Niemcy, Anglicy czy inni budują lub przejmują od nas zakłady pracy to źle? Tak prawdę mówiąc to mi wisi czy właścicielem mojego zakładu pracy jest Polak czy Niemiec. Ważne jest, że daje mi zarobić i że w ogóle mam pracę. Powiedz też tym kilku milionom Polaków pracujących za granicą, że Unia jest "be". Gdyby nie Unia to większość z nich byłaby dziś bezrobotna.

Prawdę mówiąc to mnie też po części to "wisi", jak to zgrabnie ująłeś.

Tyle, że idąc dalej tym tokiem myślenia dojdziemy do wniosku, że zabory były dobre, bo też była praca, rozwój gospodarczy itd. To samo z koloniami w Afryce itd.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.01.2012 22:02

Gdziesz przeczitale ze wejscie Cro do EU wiglanda mniej wiencej tak ... Jak bi mloda studentka weszla na impreze w akademiku o 5 nad ranem, jak jusz wszistko jest zjedzone, wipite, a ci co nie leza walcza o ostatniego papierosa. Gdziesz o tym bilo :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 04.01.2012 22:09

...tylko z innej stroni paczanc na chistorije ostanich 200 lat chociarz jestem po troche euroskeptyk (poniewarz na karzdim kroku widac ze w EU jest korupcja i ze kasa leci jak z durszlaku a na logike tak dlugo nie moze byc) boje sie naglego rozlecenia eurozoni i w wogule EU poniewarz moglo by bic groznie, bardo grozne. Jak Angole czimaja dystans, Francuzi uspokajaja, a Wlosi sie prziznaja ze troche za duzo "pokradli" to jusz jest zly signal. Historia sie niestety czasamy lubi powtarzac, a to nikomu by teras nie pasowalo.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.01.2012 22:37

Leon napisał(a):Gdziesz przeczitale ze wejscie Cro do EU wiglanda mniej wiencej tak ... Jak bi mloda studentka weszla na impreze w akademiku o 5 nad ranem, jak jusz wszistko jest zjedzone, wipite, a ci co nie leza walcza o ostatniego papierosa. Gdziesz o tym bilo :wink:

Dobre! :lol: :lol: Niestety, prawdziwe.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.01.2012 00:35

Raul73 napisał(a):Prawdę mówiąc to mnie też po części to "wisi", jak to zgrabnie ująłeś.

Tyle, że idąc dalej tym tokiem myślenia dojdziemy do wniosku, że zabory były dobre, bo też była praca, rozwój gospodarczy itd. To samo z koloniami w Afryce itd.

Właśnie dlatego żaden eurosceptyk nie przekonał mnie do swoich racji, bo wszystkie argumenty z jakimi dotychczas się spotkałem, zawierały mniejszy lub większy pierwiastek ksenofobii i nacjonalizmu. Nie zarzekam się, że nigdy nie dam się przekonać, ale tego mogą dokonać argumenty wyłącznie natury ekonomicznej lub społecznej. Teorie spiskowe typu "później i tak będziemy musieli wszystko oddać" również mnie nie przekonują. A nawet mam na nie alergię.
To, że urodziliśmy się akurat w Polsce i tu żyjemy, to jedynie przypadek. Równie dobrze mogłem się urodzić w każdym innym miejscu na świecie.
Nawiązujesz tu do kolonializmu i niejako sam odpowiadasz sobie na pytanie czy kolonializm był dobry. Kolonializm źle kojarzy się głównie z jednego powodu - w większości przypadków został dokonany przemocą. Gdy po czasie okrzepł i został niejako usankcjonowany, wielu mieszkańców było zadowolonych z narzuconych porządków i przyjętego sposobu życia. To prawda że byli sługami białych ludzi (myślę tu o Afryce), ale mogli też porządnie się ubrać, zjeść i posłać dzieci do szkoły. Później po odzyskaniu niepodległości znów zaczęli się bać wyjść na ulicę i czy będą nazajutrz mieli co jeść. Ale chcieli "wolności" to ją mają. Tylko czy na pewno o taką "wolność" im chodziło?
Wiele osób obecną sytuację również porównuje do kolonializmu czy zaborów. A ja myślę, że jeśli dokonuje to się pokojowo, to nie mam nic przeciwko temu. Moje własne doświadczenia nauczyły mnie, że czasem "obcy" może ci zaoferować o wiele więcej niż "swój".
To, że różne prawa unijne obfitują w wiele absurdów to fakt. Ale w którym kraju na świecie nie ma mniejszych lub większych absurdów. To taki urzędniczy koloryt. Nam pozostaje się pośmiać i robić swoje...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 05.01.2012 09:26

greenrs napisał(a):
Raul73 napisał(a):Prawdę mówiąc to mnie też po części to "wisi", jak to zgrabnie ująłeś.

Właśnie dlatego żaden eurosceptyk nie przekonał mnie do swoich racji, bo wszystkie argumenty z jakimi dotychczas się spotkałem, zawierały mniejszy lub większy pierwiastek ksenofobii i nacjonalizmu. Nie zarzekam się, że nigdy nie dam się przekonać, ale tego mogą dokonać argumenty wyłącznie natury ekonomicznej lub społecznej. Teorie spiskowe typu "później i tak będziemy musieli wszystko oddać" również mnie nie przekonują. A nawet mam na nie alergię.To, że urodziliśmy się akurat w Polsce i tu żyjemy, to jedynie przypadek. Równie dobrze mogłem się urodzić w każdym innym miejscu na świecie.
Nawiązujesz tu do kolonializmu i niejako sam odpowiadasz sobie na pytanie czy kolonializm był dobry. Kolonializm źle kojarzy się głównie z jednego powodu - w większości przypadków został dokonany przemocą. Gdy po czasie okrzepł i został niejako usankcjonowany, wielu mieszkańców było zadowolonych z narzuconych porządków i przyjętego sposobu życia. To prawda że byli sługami białych ludzi (myślę tu o Afryce), ale mogli też porządnie się ubrać, zjeść i posłać dzieci do szkoły. Później po odzyskaniu niepodległości znów zaczęli się bać wyjść na ulicę i czy będą nazajutrz mieli co jeść. Ale chcieli "wolności" to ją mają. Tylko czy na pewno o taką "wolność" im chodziło?
Wiele osób obecną sytuację również porównuje do kolonializmu czy zaborów. A ja myślę, że jeśli dokonuje to się pokojowo, to nie mam nic przeciwko temu. Moje własne doświadczenia nauczyły mnie, że czasem "obcy" może ci zaoferować o wiele więcej niż "swój".
To, że różne prawa unijne obfitują w wiele absurdów to fakt. Ale w którym kraju na świecie nie ma mniejszych lub większych absurdów. To taki urzędniczy koloryt. Nam pozostaje się pośmiać i robić swoje...

Jeżeli dla Ciebie to, że niedługo staniemy płatnikiem netto do UE jest teorią spiskową to znaczy, że nie masz elementarnej wiedzy na temat otaczającej Cię rzeczywistości.

Reszty postu nawet nie próbuje komentować, dawno czegoś takiego nie czytałem.

Wracając do tematu. Chorwaci stoją przed zupełnie innym wyborem niż my. Gdy u nas było referendum, wstąpienie do Unii nie wiązało się z utratą niepodległości i suwerenności. A strona ekonomiczna była o wiele bardziej zachęcająca. A teraz jest mniej więcej tak jak to Leon opisał.

Gdziesz przeczitale ze wejscie Cro do EU wiglanda mniej wiencej tak ... Jak bi mloda studentka weszla na impreze w akademiku o 5 nad ranem, jak jusz wszistko jest zjedzone, wipite, a ci co nie leza walcza o ostatniego papierosa. Gdziesz o tym bilo
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.01.2012 09:50

Kiepura napisał(a):Jeżeli dla Ciebie to, że niedługo staniemy płatnikiem netto do UE jest teorią spiskową to znaczy, że nie masz elementarnej wiedzy na temat otaczającej Cię rzeczywistości.

Reszty postu nawet nie próbuje komentować, dawno czegoś takiego nie czytałem.

Wracając do tematu. Chorwaci stoją przed zupełnie innym wyborem niż my. Gdy u nas było referendum, wstąpienie do Unii nie wiązało się z utratą niepodległości i suwerenności. A strona ekonomiczna była o wiele bardziej zachęcająca.

Aleś się uczepił tego płatnika netto... cokolwiek to znaczy. Składki płacą wszyscy w mniejszej lub większej wysokości, co jest chyba zrozumiałe bo skądś te pieniądze na autostrady muszą się wziąć. Bruksela ich nie wydrukuje. Na pewno jest nam dzisiaj bliżej do średniego poziomu życia w Europie niż było 10 lat temu, więc to że kiedyś będziemy płacić więcej również jest normalne.
Co do reszty, której nie chcesz komentować, to tylko mój punkt widzenia i moje poglądy do których mam pełne prawo. Ty oczywiście nie musisz się z nimi zgadzać.
A Chorwacja niech decyduje za siebie. Nie nam ich zachęcać czy zniechęcać do wstąpienia do UE. Do dojrzałe społeczeństwo i na pewno potrafią sami podjąć decyzję.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.01.2012 13:34

greenrs napisał(a): Do dojrzałe społeczeństwo i na pewno potrafią sami podjąć decyzję.

Z tą ich dojrzałością to bym nie był taki pewien. Oni się ciągle jeszcze nie otrząsnęli na dobre po upadku Jugosławii i wydaje mi się, że nadal uczą się żyć bez Tito (inni również). W dodatku dawne spory wciąz nie zostały zażegnane i gdzieś tam cały czas tlą się iskry konfliktu.

Pamiętajmy też, że w kolejce do Unii stoi Serbia (ze swoimi nigdy nie porzuconymi zapędami nacjonalistycznymi), Kosowo (to już w ogóle lekka kpina), no i Bośnia :!: :!: Bośnia, która jest sztucznym tworem, gdzie pokój utrzymywany jest tylko dzięki wojskom EUFOR. Ciekaw jestem czy Unię stać na finansowanie kolejnej wojny, która w Bośni na 99% znów kiedyś wybuchnie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.01.2012 13:47

Raul73 napisał(a):Pamiętajmy też, że w kolejce do Unii stoi Serbia (ze swoimi nigdy nie porzuconymi zapędami nacjonalistycznymi)

Jak się tych poglądów nie pozbędzie, to do Unii nie wejdzie. :idea:

Jak Bośnia wejdzie do Unii, to kto tam wojnę wywoła :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja w Unii Europejskiej - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone