Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 23.05.2011 12:44

andy_n napisał(a): ... Świat bez granic jest piękny 8)

Dobre podsumowanie całej dyskusji o zadach i waletach bycia w Unii... :wink:

A tak poważnie to myślę podobnie jak Kasia. Zbyt wielu polaków wychwala pod niebiosa zagraniczny porządek nie doceniając tego co jest u nas. Albo nie mają pojęcia jak w rzeczywistości jest w innych krajach (a jest różnie) albo po prostu podświadomie eksponują własne kompleksy.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.05.2011 12:48

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Szwajcaria i Norwegia to kraje o bardzo wysokim standardzie (do których zarówno Polsce jak i Chorwacji bardzo daleko).. Im Wspólnota nie jest potrzebna.. Sytuacja Chorwacji i jej kondycja jest zgoła inna...

Proponuje zatem nie porównywać się do Niemiec, Francji czy nawet Polski bo są to kraje z innej strefy cywilizacyjnej. Niedaleko jest Grecja. Grecja z ogromną turystyczną żyłą złota, przy której Chorwacja to pikuś. Trzydzieści lat w Unii. Właśnie zbankrutowała. Korupcja i przywileje socjalne dołują gospodarkę. Pod względem infrastruktury Chorwacja zrobiła stosunkowo więcej w ciągu ostatnich lat bez Unii niż Grecja z Unią przez lat trzydzieści.

andy_n napisał(a):Wydaje mi się jednak, że dla nas Polaków/Europejczyków/Cromaniaków korzystne będzie włączenie Chorwacji do EU, a w przyszłości do podpisanie Układu z Schenegen :D

Niestety nie. Wejście do Unii nałoży biurokratyczny gorset, który spowoduje wzrost cen apartamentów i innych usług.

mirko napisał(a):W ten sposób mieszkańcy Chorwacji będą głosować w referendum w sprawie przystąpienia do UE :?

44,6% tak
41,8% nie
13,6% nie wiem

Najnowsze badania opinii publicznej 8O

Jest nadzieja. :D

A polskim entuzjastom włączenia Chorwacji do UE polecam przemyślenie co stanie się z kolorytem Chorwacji po anschlusie.

http://tvp.info/informacje/agro-info/ba ... ki/4321852

Pozdrawiam :papa:

Edit: literówka poprawiona.
Ostatnio edytowano 23.05.2011 13:26 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 12:59

Kiepura napisał(a):A polskim entuzjastą włączenia Chorwacji do UE polecam przemyślenie co stanie się z kolorytem Chorwacji po anschlusie.

Gdyby baca postarał się o certyfikat na produkcję oscypków jak inni, to na więzienie w zawieszeniu by go nie skazali :!:

Ostatnio edytowano 23.05.2011 12:59 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2011 12:59

Kiepuro, a masz choćby blade pojęcie o Chorwackim nieunijnym gorsecie biurokracyjnym? Myślę, że nie.. i tu nie masz porównania, obawiam się.. a ja mam!
A co do Grecji.... Jeśli chodzi o kondycję ekomoniczną to Chorwacji już nie dużo do Grecji brakuje.. różnica tylko taka, że w Grecję Unia będzie pompować kasę, by ją ratować.. a Chorwacja na "bogatych wujków" liczyć nie może...Grecy za bardzo rządzić się kasą nie potrafią (14 pensja... to mnie ciągle nortuje, co to takiego jest?).. cóż... nie na wszystkie przecież aspekty w krajach członkowskich wspólnota na absolutny wpływ...
Pozdrawiam
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 23.05.2011 13:00

A ja mam nadzieję, że zmienią się przepisy dotyczące czarterów jachtów i w związku z tym spadną ceny czarterów, tak jak to się stało we Włoszech czy Grecji gdzie jest taniej niż w Chorwacji.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 23.05.2011 13:03

Kiepura napisał(a): ...A polskim entuzjastą włączenia Chorwacji do UE...

Chyba "entuzjastom".... :o
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 13:10

sondaż dla HRT (za PAP)

Huśtawka nastrojów - z 38% na 52% wydaje się być rzeczą naturalną.
Ale sondaże to jedno, a życie - zupełnie coś innego.
Pozdrav :)
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 23.05.2011 13:10

I jeszcze jedno. Gdyby Chorwacja wstąpiła do Unii prawo chroniło by pewnie przed takimi "inwestorami"...

forum/viewtopic.php?t=32260&sid=10

W obecnej sytuacji może być jak w Turcji, gdzie mają zamiar wykopać drugi Bosfor.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.05.2011 13:46

Janusz Bajcer napisał(a):
Kiepura napisał(a):A polskim entuzjastom włączenia Chorwacji do UE polecam przemyślenie co stanie się z kolorytem Chorwacji po anschlusie.

Gdyby baca postarał się o certyfikat na produkcję oscypków jak inni, to na więzienie w zawieszeniu by go nie skazali :!:

Gdyby nie Unia, nie musiałby starać się o certyfikat, tylko robiłby oscypki tak jak jego ojcowie i dziadowie sto, dwieście i pięćset lat temu.
Komuś to przeszkadzało ?
A przepraszam, po wojnie komunistyczna władza też uczyła baców z Podhala jak mają wypasać owce :lool:

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Kiepuro, a masz choćby blade pojęcie o Chorwackim nieunijnym gorsecie biurokracyjnym? Myślę, że nie.. i tu nie masz porównania, obawiam się.. a ja mam!
A co do Grecji.... Jeśli chodzi o kondycję ekomoniczną to Chorwacji już nie dużo do Grecji brakuje.. różnica tylko taka, że w Grecję Unia będzie pompować kasę, by ją ratować.. a Chorwacja na "bogatych wujków" liczyć nie może...Grecy za bardzo rządzić się kasą nie potrafią (14 pensja... to mnie ciągle nortuje, co to takiego jest?).. cóż... nie na wszystkie przecież aspekty w krajach członkowskich wspólnota na absolutny wpływ...
Pozdrawiam

Nie mam pojęcia o biurokracji w Chorwacji. Ale obecnie Chorwaci suwerennie mogą sobie wybrać takie władze i wdrożyć takie akty prawne, które ograniczą biurokrację. W końcu wybory są demokratyczne. Jeżeli tego nie robią, to zapewne większości to odpowiada. Na eurobiurokrację ani Polacy nie mają wpływu, ani też Chorwaci takiego wpływu nie będą mieli.

Grecja była ratowana ze względu na EURO a nie dlatego, że jest w Unii. Jeżeli większość Chorwatów ma podobne oczekiwania obawiam się ich bardzo bolesnego rozczarowania.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 20:00

Ja widzę oczywiste zmiany "na plus" po wejściu do Unii, ale wiem, że wiele Polaków ma inne zdanie.
To obywatele danego kraju muszą zadecydować: chcemy tam być czy nie i tyle.
W Cro rozmawiałem nieraz z gospodarzami, u których mieszkalem i zdania także były podzielone.

Boję się tylko, że ten temat może się skończyć "polityczną" awanturą :roll: - podobnie jak dyskusjie o Thompsonie :twisted:
Obym nie miał racji.... :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2011 20:05

"Moi" znajomi Chorwaci maja w dupie, czy cro wejdzie do UE, czy nie.
Unia i tak do nich przyjedzie i kasę zostawi. Chorwaci juz na autostrady SWOJĄ kasę wylozyli i podatki idą na sfinansowanie tych inwestycji.
To tak jednym zdaniem o tym pomysle.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 20:18

FUX napisał(a):....Chorwaci juz na autostrady SWOJĄ kasę wylozyli i podatki idą na sfinansowanie tych inwestycji...

Z tego co wiem, to SWOJEJ nie wyłożyli, a że będą spłacać, to pewne jak amen w pacierzu.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 23.05.2011 20:26

Fakt unia ma plusy i minusy,z pół roku temu czytałam wypowiedż prof.ekonomii z Niemiec,napisał tak;
Niemcy zrobiły dwa błędy,
1.wejściem do unii
2.zmianą waluty z marki na euro,
wiadomo kasę którą dają, trzeba oddać z nawiązką,przecież to są pieniadzę ludzi a ludzie to my.
Myślę że Polska jest blisko już zapaści finansowej,tylko nasz rząd który udaje że się nic nie stanie czeka na cud.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 20:30

Unia Chorwatom jest tak potrzebna jak świni siodło. Niedługo cała ta unia się rozpadnie bo połowę krajów pobankrutuje - już rządzone przez lewaków padają ( np. Hiszpania). W Grecję wpompowali kasę i co? dalej lipa. Sztuczny twór gdzie namnożono stanowisk i nic więcej. Norwegia i Szwajcaria to olały, a i tak są w Schengen.

A jak będzie wyglądać Unia Europejska za 50 lat? Wymienia się trzy warianty:
- Wariant I - optymistyczny - "powstanie superpaństwo", UE rozszerzy się na cały kontynent (oprócz Norwegii i Szwajcarii), kraje podzielą się na 2 kategorie: "twarde jądro" (6 państw założycielskich) oraz stowarzyszona z nimi reszta, do UE dołączy Rosja,
- Wariant II - Unia poszerzy się o Bałkany, ekskluzywny klub najbogatszych państw, silny i odgrywający kluczową rolę na arenie międzynarodowej,
- Wariant III - Unia rozleci się na kawałki, projekt stworzenia Stanów Zjednoczonych Europy nie uda się, powstanie 70-80 państw, Polska rozpadnie się na: Śląsk, Kaszuby i Polskę.

cyt. MM
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2011 20:30

slapol napisał(a):
FUX napisał(a):....Chorwaci juz na autostrady SWOJĄ kasę wylozyli i podatki idą na sfinansowanie tych inwestycji...

Z tego co wiem, to SWOJEJ nie wyłożyli, a że będą spłacać, to pewne jak amen w pacierzu.

Pewne jest jedno.
Kasę zarobili przede wszystkim Ci, co wyłozyli. a czy to byli Chorwaci, to kto to wie... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja w Unii Europejskiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone