Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 07.07.2005 14:53

Dużo powiedziane, ale nie na temat. Przypomnę więc, że generałowi Gotowinie nikt nie odbiera zasług w wyzwoleniu swojego kraju lecz zarzuca zbrodnie wojenne. Mordowanie bezbronnych, a w szczególności kobiet i dzieci jest wyjątkowo obrzydliwym czynem i zasługuje tylko na śmierć i nie ma tu nic do wielkość zasług. Bo zasługi nie upoważniają do mordowania. Jeśli jest mordercą bezbronnych to powinien być ukarany, a jeśli jest niewinny powinno się z honorami zwrócić mu cześć, ale żeby tak się stało powinien poddać się procesowi przed niezależnym sądem zgodnie z chrześcijańską zasadą sprawiedliwości o której tu tyle mówicie.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.07.2005 18:37

drusilla napisał(a):Ja mogę odpowiedzieć tylko za siebie :) - nie "popierdalam" - piszę o swoich odczuciach. Nie wzięłam codziennej dawki prosium :wink: :lol:

A moze Dru wybierzesz się ze mną do Chorwacji na jesień.
Oczywiscie oferta niezobowiązująca i bez seksu oczywiscie. :D
Tylko powiedz mi swoje imię bym mógł żonie powiedzieć z kim jadę.
Zagrzeb,Rovinj ,Pula ,Opatija a potem hajda w dół aż do Dubrownika.
Uwielbiam to.(tylko Jadranką oczywiście:wink: ).
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 07.07.2005 19:00

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Mało pilna studentka i Dyrektor ?????? 8O Toż to byłby dopiero skandal 8O :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.07.2005 19:03

drusilla napisał(a):8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Mało pilna studentka i Dyrektor ?????? 8O Toż to byłby dopiero skandal 8O :lol:

Uwielbiam skandale.(Oczywiście uwielbiam też jeżdżenie jadranką.)
A pisałaś ,ze jeszcze nie byłaś w cro.Więc?
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 07.07.2005 19:11

Hmmmm a ja od skandali trzymam się z daleka :D
Wampir nie wampir ale dbać o opinię musi :wink:
Zgadza się - nie byłam w Chorwacji . Ale jeszcze trochę życia mi zostało i mam nadzieję że kiedyś będę ...ale ...nie tej jesieni :)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.07.2005 19:13

drusilla napisał(a):Hmmmm a ja od skandali trzymam się z daleka :D
Wampir nie wampir ale dbać o opinię musi :wink:
Zgadza się - nie byłam w Chorwacji . Ale jeszcze trochę życia mi zostało i mam nadzieję że kiedyś będę ...ale ...nie tej jesieni :)

Dyplomatka.
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej.
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 07.07.2005 19:25

platon napisał(a):Dyplomatka.
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej.

:D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.07.2005 22:41

drusilla napisał(a):
platon napisał(a):Dyplomatka.
Pozdrawiam serdecznie.
Andrzej.

:D

Wiem
Że będzie to
Łatwa przejażdka,tak jest
I wiem
Że będzie to
Łatwa przejażdżka,się wie
Twoja maskę
Zerwą moje palce
Podniecenie zastapi
Gorset powściagliwości
I wiem
Że będzie to
Łatwa przejażdżka,o tak
Radość zmaga się powoli
Z dumą
Z dumą twą
Jak klejnot
Jak klejnot
Lśnią twoje oczy
Jak szklana iskra
Jak szklana iskra
Śmiech mnie zaskoczył
Twój smiech ,kochana
Spokojnie,mała
Koda królowej:Zostań moją żoną
Wściekłość nasyć ciemność znużoną
Niech duma twa wypełni lato
Przez zime przeskocz,zakwitnij kwiatem
Jedżmy
Spokojnie,spokojnie
O tak
(The Doors -Easy Ride)
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 08.07.2005 05:21

Nigdy nie słuchałam The Doors :D Wygląda na to że muszę koniecznie uzupełnić braki :lol: Bardzo ładny tekst :)
pozdrav
R.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 08.07.2005 08:17

co to ma wspólnego z tematem????wątków towarzyskich na forum jest mnóstwo...
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 08.07.2005 08:38

Antku - spokojnie :)
Zaczeło się od tematu właściwego a skończyło hmmm powiedzmy na temacie muzycznym :wink: To w ramach przerywnika :) W koncu to wszystko ma powiązanie z Chorwacją :wink: - a o niej właśnie jest temat :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.07.2005 16:33

Podczas niedawno zakończonego urlopu w HR miałem okazję podyskutować z gospodarzami domu w ktorym mieszkałem na tematy jak w tym wątku i trzeba przyznać że podobnie jak wcześniej przed laty spotkałem się z takimi samymi opiniami jakie zaprezentował Leon.
Po pierwsze że Chorwacja nie musi wchodzić "do Europy" bo zawsze w niej była i jest - i to jest prawda
Po drugie że Chorwacja nie musi zyskać na "integracji" bo przecież już dziś, pomimo granic i tak cała Europa przyjeżdża na wakacje do HR (a ztego HR głównie żyje). I to chyba też jest prawda. Miałem okazję podziwiać rozwój dróg w HR od 1998 roku do dziś i proszę bardzo: bez żadnej pomocy UE Chorwacja zbudowała już niemal całą potrzebną sieć autostrad co porównując do Polski mówi samo za siebie.
Myślę zatem że dla Chorwatów sprawa generała to przede wszystkim sprawa honoru - który jest na pierwszym miejscu przed ew. korzyściami jakie dałoby wejście do rozsypującej się Unii, pozbawionej wartości duchowych za to pełnej biurokracji i socjalizmu, będących zapewne powodem tego kryzysu całej idei Unii.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 22.07.2005 18:51

A ja z kolei rozmawiałem ze "swoimi" gospodarzami, którzy wyjaśnili mi, iż HR zaciągnęła z Banku Światowego olbrzymią pożyczkę właśnie na rozwój infrastruktury (głównie chodzi o autostrady). Niestety, Chorwacja to nie Norwegia.Pzdr.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 28.07.2005 13:20

dokładnie miałem włąśnie to napisac co mój przedmówca. Chorwacja nie jest w Unii Europejskiej , ale korzysta z duzych pieniędzy z funduszy na infrastrukture. Mozna się sprzeczać czy to dobrze czy źle, ale akurat autostrady w Cro buduje UE.jako inwestycje chyba dla swoich obywateli w dobrym dojeździe na wczasy.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.08.2005 20:00

Tilko ze kase wilozyli Amerikanci (choc ich nie lubie za wisoke mnierwanie, arogancje,szlamazarna improwizacje w prowadzeniu politiki zagranicznej i tworzeniu wspolczesnej chistori) po lobingu firmi Behtel (tez amerikanci) bo ta firma prowadzila projekt i budowala, podwikonawci bili chorwaci i inny. Nic wspolnego z EU. Przecierz Wlosi i Hispani bi wisli z EU gdy bi sie okazalo ze finansuja turistike chorwacka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone