Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser
Re: Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.11.2012 17:28

anakin napisał(a):
Już kiedyś powiedziałem, że nie nam jest oceniać czyjąś historię.

Pełna zgoda!

Mam w doopie polityków i politykę.

Jeszcze pełniejsza zgoda :D

Dla mnie w tej sprawie najważniejsze są odczucia i opinie "zwykłych" Chorwatów, a nie papug na usługach rządowych czy unijnych.
A opinia ludzi jest jednoznaczna.

No tak, tylko że po pierwsze: Chorwację zamieszkują również Serbowie - wśród nich zapewne opinia równiez jest jednoznaczna - i zapewne od tej chorwackiej odwrotna. A po drugie: w Republice Serbskiej opinie też są dosyć jednoznaczne, a koszulki z podobiznami Karadzica i Mladica idą jak bułeczki - czy to oznacza, że są bohaterami?

Pewne są jedynie 2 rzeczy:
1. Zbrodnie popełniały wszystkie strony konfliktu. I wszystkie powinny za nie odpowiedzieć. Z Holandią na czele!
2. Nie wszystkie dowody dotarły do Hagi i pewnie niektóre nigdy nie dotrą.

Tak więc w ferowaniu wyroków zarówna na temat winy, jak i niewinności Gotoviny i innych zalecałbym ostrożność. No, może poza Mladicem, bo na niego dowody nawet na Youtube można znaleźć :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.11.2012 17:39

Raul73 napisał(a):
Dla mnie w tej sprawie najważniejsze są odczucia i opinie "zwykłych" Chorwatów, a nie papug na usługach rządowych czy unijnych.
A opinia ludzi jest jednoznaczna.

No tak, tylko że po pierwsze: Chorwację zamieszkują również Serbowie - wśród nich zapewne opinia równiez jest jednoznaczna - i zapewne od tej chorwackiej odwrotna.

Racz Raul zauważyć, że ja mówiłem o Chorwatach, a nie ludziach Chorwację zamieszkujących. :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.11.2012 17:47

anakin napisał(a):

Racz Raul zauważyć, że ja mówiłem o Chorwatach, a nie ludziach Chorwację zamieszkujących. :D

No chyba że tak.

A dlaczego w takim razie bierzesz pod uwagę opinie tylko jednego narodu, resztę zręcznie olewając? :lol:

Tak czy inaczej, my tu w Polsce chyba nie za bardzo mamy prawo wydawać miarodajne opinie na temat zbrodni jugosłowiańskich - raz, że nas tam nie było, dwa, że wszystkich dowodów nie mamy.

Faktem jest, że Trybunał w Hadze mocno się wygłupił - albo rok temu skazując Gotovinę, albo kilka dni temu wypuszczając go na wolność.

Teraz powinni jeszcze uwolnić innych "bohaterów": Karadzica, Mladica, Krstica. A Karremansa odznaczyć orderem za bohaterską obronę Srebrenicy.

No co - jak już robią z siebie idiotów, to na całego!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.11.2012 17:53

Bocian napisał(a):Robią, tak jak robią czystki robione przez Niemców błogosławionych przez jednego z poprzednich papieży. Tyle, że ty masz swój punkt odniesienia, siebie samego, tak jak realista, kolokwialnie mówiąc tylko wy wiecie najlepiej i w ogóle a reszta to ciemniaki, a ja i zapewne inni, maja swój punkt odniesienia, czyli sąd wydający wyrok. Oczywiście tak jak wspomniałem, wy wiecie, że w sądzie pracują głąby i upolitycznione matoły, dlatego wyrok jest jaki jest...

Jeżeli w pierwszej instancji ktoś dostaje 28 lat , w drugiej jest uniewinniony , to sąd jest jaki jest ... ten sąd skazuje wyłącznie Serbów , Chorwatów zaś uniewinnia . Zamordowanie setek ?????? i wypędzenie tysięcy Serbów z Krainy, sąd ONZ uznaje za "legalną operację wojenną". Za podobne "operacje wojenne", ten sam sąd ONZ uznaje przywódców i dowódców winnych "zbrodni przeciw ludzkości". Nie do wiary.
W Krainie nie doszło do żadnej obcej inwazji co by ewentualnie mogło usprawiedliwiać postępowanie Chorwatów, stających w "obronie ojczyzny". Tam wymordowano i wygnano mieszkańców Krainy.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.11.2012 17:54

Bocian napisał(a):.....ja i zapewne inni, maja swój punkt odniesienia, czyli sąd wydający wyrok. Oczywiście tak jak wspomniałem, wy wiecie, że w sądzie pracują głąby i upolitycznione matoły, dlatego wyrok jest jaki jest...

Bądż łaskaw wskazać miejsce w ktorym napisałem, że w sądzie pracują głąby,
a skoro o sądzie mowa, to o którym sądzie piszesz ? O tym co uznał, że to zbrodniarz i dał mu 24 lata, czy o tym który wprost przeciwnie uznał, że facet niewinny?
Różne już sądy były, inkwizycyjne, hitlerowskie, stalinowskie. Był Trybunał Norynberski w którym dla osądzenia hitlerowskich oprawców złamano fundamentalną zasadę prawa "nullum crimen sine lege", ale z politycznych powodów zapomniano o Mołotowie i spółce. Sąd to ludzie, tylko ludzie i choć umówilśmy się my społeczność ludzka, że bedziemy przestrzegac jego wyroków i przestrzegamy ich, to nie znaczy , że zwalnia nas to od myślenia.
Tylko w wojsku przełożony wydaje rozkaz a podwładny nie filozofuje, nie myśli tylko wykonuje. Chwalić Boga nie jesteśmy w wojsku tylko na forum cro.pl i mamy prawo wyrażać swoje watpliwości.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.11.2012 17:54

Raul73 napisał(a):No chyba że tak.
A dlaczego w takim razie bierzesz pod uwagę opinie tylko jednego narodu, resztę zręcznie olewając? :lol:

A powiedz co Eskimosi mają na ten temat do powiedzenia? :roll: :wink:

A tak poważnie..
Skoro kogoś zamykają na podstawie "niezbitych dowodów" a po bodajże siedmiu latach wypuszczają....
Coś tu jest nie hallo. :?
Nie mam dostatecznej wiedzy żeby dalej dyskutować na ten temat.
To tylko moja (być może subiektywna) opinia. :papa: :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.11.2012 18:00

anakin napisał(a):
A tak poważnie..
Skoro kogoś zamykają na podstawie "niezbitych dowodów" a po bodajże siedmiu latach wypuszczają....
Coś tu jest nie hallo. :?
Nie mam dostatecznej wiedzy żeby dalej dyskutować na ten temat.

Ja również, bo wiedzę mam tylko z internetu.

Chodzi mi jednak o to, żeby w kształtowaniu własnej opinii opierać się na możliwie jak największej ilości źródeł wszystkich stron konfliktu. Bo sami Chorwaci nigdy w tym sporze obiektywni nie będą!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.11.2012 20:23

Muzyka łagodzi obyczaje >>> Glas za pravdu
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.11.2012 20:54

Raul73 napisał(a):Faktem jest, że Trybunał w Hadze mocno się wygłupił - albo rok temu skazując Gotovinę, albo kilka dni temu wypuszczając go na wolność.

Otóż to.
Obawiam się jednak, że tego nie dowiemy się nigdy.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 19.11.2012 21:05

Janusz Bajcer napisał(a):Muzyka łagodzi obyczaje >>> Glas za pravdu

Mosz recht ...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.11.2012 14:45

anakin napisał(a):
Raul73 napisał(a):Faktem jest, że Trybunał w Hadze mocno się wygłupił - albo rok temu skazując Gotovinę, albo kilka dni temu wypuszczając go na wolność.

Otóż to.
Obawiam się jednak, że tego nie dowiemy się nigdy.

Obawiam się tego samego.

Tym bardziej, że Trybunał w Hadze zapowiedział zakończenie prac do 2014 r. i przekaznie wszystkich niedokończonych spraw poszczególnym krajom. To się dopiero "sądzenie" zacznie! Chorwacja będzie już w Unii, więc mogą sobie sądzić jak chcą. Bośni ani Kosowu wejście do Unii w najbliższym czasie nie grozi, więc podobnie jak Chorwacja.

Za to Serbia czeka w kolejce do Unii, a rozmowy są już w miarę zaawansowane. No i teraz pytanie: czy w takiej sytuacji serbskie sądy będą niezależne?

Moim zdaniem ta data zakończenia prac jest nieprzypadkowa.

A procesy Karadzica i Mladica do 2014 na 100% się nie zakończą! Przekazanie ich sądom w Sarajevie grozi wybuchem wojny domowej w Bośni. To gdzie będą sądzeni?
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.11.2012 10:55

Historia już zna takie przypadki np. - Stepanowi Banderze nadano pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy

pozdrav.

Miejmy nadzieję, że oczyszczą prezydenta Slobodana M.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2012 10:59

adamk3 napisał(a):Historia już zna takie przypadki np. - Stepanowi Banderze nadano pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy

Kto mu nadał ten tytuł - społeczność międzynarodowa :?:

PS Sąd w Ukrainie uchyłi dekret jako wydany niezgodnie z prawem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.11.2012 11:01

adamk3 napisał(a):Historia już zna takie przypadki np. - Stepanowi Banderze nadano pośmiertnie tytuł Bohatera Ukrainy

pozdrav.

Miejmy nadzieję, że oczyszczą prezydenta Slobodana M.

A z czego ta nadzieja wynika?
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.11.2012 11:47

Janusz Bajcer napisał(a):

Kto mu nadał ten tytuł - społeczność międzynarodowa :?:

PS Sąd w Ukrainie uchyłi dekret jako wydany niezgodnie z prawem.

No właśnie jeden sąd tak - drugi tak - a sąd to tylko ludzie - podatni wpływom politycznym i innym.

pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone