Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.02.2010 15:38

Hej Ante. A mi się wydaje, że tak się lubimy m.in. dlatego, bo nigdy nie byliśmy sąsiadami :wink: Co do wysp - proszę o jedną :lol: :wink: Serdecznie pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2010 15:47

ante_ napisał(a):Ja bim vam dal pare visp v Chorvaciji žebiscie sie tam osiedlili. :lol:

To ja poproszę o otok Kozjak

Obrazek
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 28.02.2010 22:23

ante_ napisał(a):Szkoda že Polska jest tak daleko,fajnje bi bilo jak bismo bili somsiadami.
Misle že bilibismi dobrimi somsiadami.
Ja bim vam dal pare visp v Chorvaciji žebiscie sie tam osiedlili. :lol:

My nie tylko byliśmy sąsiadami, ale nawet mieszkaliśmy razem: patrz "Mała Chorwacja" około VIIIw w okolicach Krakowa. Nawet Osiek koło Krakowa podobno z tamtych czasów pozostał.
ante_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ante_ » 28.02.2010 23:54

Pam,czitalem cos o tim,kto wie czi mi nie jestesmi tim samim narodem?
Može tego bil tesz sviadomi i sam Ivan Pavao 2. kedi to vlasnie pod jego vladzom Vatikan piervszi raz w histori jako piervszi psziznal druge panjstvo i to vlesnie Chorvacije.A przeciesz i on bil z Krakova.
Mam nadzieje že nie vzieliscie Horvatom za zle kiedi Papa przijehal do nas a setki tisieci ludzi krziczeli mu "Papa je nasz"! :D

Co sie ticzi visp,napisze do premijerki žebi sie zastanovila nad tim :lol:

Pan Janusz zarezervoval juš Kozjak.
AdamSZ po avataru misle že lubi windsurfing,viec poczebuje jakoms gdzie durzo vjeje. :lol:
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 01.03.2010 00:13

pam napisał(a):
ante_ napisał(a):Szkoda že Polska jest tak daleko,fajnje bi bilo jak bismo bili somsiadami.

My nie tylko byliśmy sąsiadami, ale nawet mieszkaliśmy razem: patrz "Mała Chorwacja" około VIIIw w okolicach Krakowa. Nawet Osiek koło Krakowa podobno z tamtych czasów pozostał.

A Kraków i Krk podobno też mają wspólną nazwę... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.03.2010 00:23

ante_ napisał(a):Mam nadzieje že nie vzieliscie Horvatom za zle kiedi Papa przijehal do nas a setki tisieci ludzi krziczeli mu "Papa je nasz"! :D

Papa jest Nasz, Wasz i Wszystkich Ludzi :D

Ivane Pavle II
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 06.03.2010 22:13

Janusz Bajcer napisał(a):
ante_ napisał(a):Mam nadzieje že nie vzieliscie Horvatom za zle kiedi Papa przijehal do nas a setki tisieci ludzi krziczeli mu "Papa je nasz"! :D

... Samo stwierdzenie w zupełności wystarczy :D
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 17.03.2010 15:43

Co ciekawe, badania genetyczne pokazują, że połowa Chorwatów jest bliżej do Polaków, a druga połowa do Serbów. Genetycznie to jakby dwie odrębne grupy :) Kiedyś jakiś rasista (chorwacki) mnie przekonywał do tego samego, że połowa Chorwatów to typ "neo-danubian" pochodzący od Słowian, a reszta to potomkowie dumnych plemion irańskich ;)

Właściwie szkoda, że nie było mnie tutaj parę miesięcy temu, w czasie najgorętszej dyskusji. Mam znajomego Serba, który mieszka w Chorwacji. Ma on nieco inne poglady na to, kto kogo najechał.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 17.03.2010 16:39

Hej Szopen. Prostemu Serbowi mieszkać w Chorwacji, a tym bardziej w Słowenii, to tak, jak Ukraińcowi w Polsce lub Rosjaninowi w Estonii. Szczęściarz, czyż nie :wink: Pozdrawiam.
ante_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ante_ » 17.03.2010 19:49

[quote="Janusz Bajcer"][quote="ante_"]
Mam nadzieje že nie vzieliscie Horvatom za zle kiedi Papa przijehal do nas a setki tisieci ludzi krziczeli mu "Papa je nasz"! :D [/quote]

[url=http://www.youtube.com/watch?v=dBEc2E-tLwE&feature=related]Ivane Pavle II[/url][/quote]

Tako je panie Janusz! :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2010 20:31

szopen napisał(a): Mam znajomego Serba, który mieszka w Chorwacji. Ma on nieco inne poglady na to, kto kogo najechał.

Niektórzy Rosjanie do dzisiaj uparcie twierdzą, że za Katyń odpowiedzialni są Niemcy.
ante_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ante_ » 17.03.2010 20:36

[quote="szopen"]Co ciekawe, badania genetyczne pokazują, że połowa Chorwatów jest bliżej do Polaków, a druga połowa do Serbów. Genetycznie to jakby dwie odrębne grupy :) Kiedyś jakiś rasista (chorwacki) mnie przekonywał do tego samego, że połowa Chorwatów to typ "neo-danubian" pochodzący od Słowian, a reszta to potomkowie dumnych plemion irańskich ;)

Właściwie szkoda, że nie było mnie tutaj parę miesięcy temu, w czasie najgorętszej dyskusji. Mam znajomego Serba, który mieszka w Chorwacji. Ma on nieco inne poglady na to, kto kogo najechał.[/quote]

Ocziviscie že on ma druge poglondy,jusz ci muwie jake.

Po prostu,za wszistko som vinni Ustasze potpomagani ze strony Niemcuv,CIA,Vatikanu,Židuv,Masonuv...........kto vie kogo jeszcze.
A i ocziwiscie,najvienkszom pomoc mielismi od(jak oni to muviom) jednego od najviekszih Ustaszy.Kto to? Jan Pawel 2.

Co sie ticzy Krajini,pravda jest že Serbovie mieszkali tam wjekami.Ale pravda jest tesz že v momencie kiedi Chorvacja plonela ne wszistkie stroni Franjo Tuđman proponoval Serbom z Krajini plan Z4,czili calkovitom autonomije z ih wojskem i policijom.Oni tego nie chcieli,nie mogli przyjonc že bendom musieli mieszkać w Chorvacji,nie mogli przijonc nic inego od vielkej Serbiji.I vtedi ruszila Oluja.Co sie mnie ticzi to dzieki Bogu že nie przijeli planu Z4.

Co sie ticzi Oluji,wiesz dla czego vszisci moji starsi koledzi bil w taj akciji?
Dla tego že som z wispi,nas wojna nie dotknela i bilo mniej povoduv žebi sie mscic na niedaj Bože civilah.General Gotovina wlasnie takih ludzi vibieral kturzi bendom piervsi vhodzic do Knina,czyli wstep do Knina mieli žolnierze kturzi nie bili z terenuv objentih vojnom(vispi,Istra,okolice Zagreba,Varaždin),i ludzie kturzi v vojnie nikogo nie stracili a že jest to pravie nie možlive to Gotovina vibieral ludzi co nikogo nie stracili przinajmjej z najblišej rodzini.

Co sie ticzi Serbuv to przecivko im napravde nic niemam,wszistko sobie vijasnilismi pare lat temu,tu i tam v sporcie jak sie zetkniemi jest trohe jak mi muvimi "nadjebavanja" :lol: i to je to.
My mamy svoje panjstvo kture jak najbardziej zaslužilismi,Serbovie majom svoje(co pravda z roku na rok im sie zmniejsza)ale to jusz nie nasz problem.
Misle že jestesmi dobrimi sonsiadami.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 17.03.2010 21:00

Hej Ante. Bardzo rozsądnie i mądrze. Utożsamiam się z Twoim głosem. Brawo :!: Pozdrawiam.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 17.03.2010 21:21

pam napisał(a):

Zdaje się że była to Biała-Chorwacja zwana też Chrobatią na terenach Małopolski i byłych terenach Wiślan. Bardzo możliwe że sami Wiślanie to Biało-Chorwaci, którzy w VII wieku wyemigrowali na zaproszenie Herakliusza na Bałkany, swoje obecne piękne tereny. Jestem przekonany że mamy wiele wspólnego :)
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 19.03.2010 08:49

Evo jedan vrlo zanimljiv govor Seselja, kao pravi prorok i vodja on je "pogodio" svjetlu buducost Srba, u kojoj ce se oni iz Hrvatske i Bosne teritorijalno ujediniti sa Srbijom, i tako ce stvoriti veliku Crbiju..

U njihovim planovima stvaranja velike Crbije nedostajao im je jos samo jedan veci grad na obali Jadrana, tako da velika crbija postane pomorska drzava, i ima svoju luku na moru.. Taj grad trebao je biti Zadar, njega su pokusali okupirati jos 1991., ali u tome nikad nisu uspjeli...

Nadam se da ce srbofili iz Poljske posebno uzivati u ovom nadahnutom govoru! Krokodilske suze danas vise ne pomazu, preostaju im jos jedino njihove lazi i propaganda.. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone