Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 25.06.2005 23:25

O to samo...kolego, o to samo. Święte słowa realisto2, tu się z tobą zgadzam...w kwestii piwa - absolutnie nie.
osad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) osad » 02.07.2005 18:26

Osobiście uważam że nam jako Polakom trudno jest oceniać postać gen. Gotoviny, a jeśli chodzi o odp. czy wydać czy nie to - to nie jest nasza sprawa. Decyzję powinni podjąć sami Chorwaci.
Jednak nie będzie to taki proste. Dla nich jest on zasłużoną postacią i gdyby nie udana ofensywa terytorium kraju byłoby niestety mocno okrojone. Założenie, że bez tej akcji i tak kształt terytorium wyglągał by tak jak obecmie, jest niestety płonne. Jak wiadomo politycy państw zachodnich mieli wszystko gdzieś, gdy toczyły się największe czystki i nikt nie przejmował się losem cywili.Jak zwykle - trzeba poczekać na rozwój sytuacji - a póki co wojna jest daleko :evil:
Zawsze trzeba walczyc o swoją sprawę.Tak jak i Polska w 1918 musiała sama bronić swoich granic, przy nikłej pomocy aliantów, bowiem nie byli nam w stanie wysłać nawet broni, bo "ich dokerzy strajkowali".A linia Curzona - kto by się nią przejął. Liczyła się wtedy metoda faktów dokonanych i Piłsudski zdawał sobie z tego sprawę.
A z innej beczki - jak byśmy się czuli jako mieszkańcy odrodzonej Polski, gdyby ktoś powiedział że gen. Żeligowskiego należy oddać pod sąd europejski, bowiem bezprawnie zajął Wilno.
Oczywiście czasy są inne i zapewne wiele żeczy można tłumaczyć na wiele sposobów, ale oceniajmy postacie, znając troszeczkę warunki w jakich działały i przesłanki które nimi kierowały.
A teraz najlepiej sądzić.Tylko gdzie wtedy byli "Ci Europejczycy" gdy byli najbardziej potrzebni.A czy Chorwacja jest jakąś republiką bananową i nie może sama polegać na swoim wymiarze sprawiedliwości.Pozwólmy im ocenić postępowanie swojego obywatela.
Ps.A kacyków i huntystów z Afryki to nie łaska wysłac pod sąd europejski?
Tylko po co, skoro sprzedają nam tanio złoża i surowce.
Taki ten świat popieprzony przez tą politykę :?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.07.2005 19:43

osad napisał(a):Osobiście uważam że nam jako Polakom trudno jest oceniać postać gen. Gotoviny, a jeśli chodzi o odp. czy wydać czy nie to - to nie jest nasza sprawa. Decyzję powinni podjąć sami Chorwaci.
Jednak nie będzie to taki proste. Dla nich jest on zasłużoną postacią i gdyby nie udana ofensywa terytorium kraju byłoby niestety mocno okrojone. Założenie, że bez tej akcji i tak kształt terytorium wyglągał by tak jak obecmie, jest niestety płonne. Jak wiadomo politycy państw zachodnich mieli wszystko gdzieś, gdy toczyły się największe czystki i nikt nie przejmował się losem cywili.Jak zwykle - trzeba poczekać na rozwój sytuacji - a póki co wojna jest daleko :evil:
Zawsze trzeba walczyc o swoją sprawę.Tak jak i Polska w 1918 musiała sama bronić swoich granic, przy nikłej pomocy aliantów, bowiem nie byli nam w stanie wysłać nawet broni, bo "ich dokerzy strajkowali".A linia Curzona - kto by się nią przejął. Liczyła się wtedy metoda faktów dokonanych i Piłsudski zdawał sobie z tego sprawę.
A z innej beczki - jak byśmy się czuli jako mieszkańcy odrodzonej Polski, gdyby ktoś powiedział że gen. Żeligowskiego należy oddać pod sąd europejski, bowiem bezprawnie zajął Wilno.
Oczywiście czasy są inne i zapewne wiele żeczy można tłumaczyć na wiele sposobów, ale oceniajmy postacie, znając troszeczkę warunki w jakich działały i przesłanki które nimi kierowały.
A teraz najlepiej sądzić.Tylko gdzie wtedy byli "Ci Europejczycy" gdy byli najbardziej potrzebni.A czy Chorwacja jest jakąś republiką bananową i nie może sama polegać na swoim wymiarze sprawiedliwości.Pozwólmy im ocenić postępowanie swojego obywatela.
Ps.A kacyków i huntystów z Afryki to nie łaska wysłac pod sąd europejski?
Tylko po co, skoro sprzedają nam tanio złoża i surowce.
Taki ten świat popieprzony przez tą politykę :?

Długi post.Taki sobie.Nie wiadomo o co chodzi mosadowi.O nudystów czy kucyki? :wink:
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 02.07.2005 20:03

platon napisał(a):Długi post.Taki sobie.Nie wiadomo o co chodzi mosadowi.O nudystów czy kucyki? :wink:

Andrzej nie bądź taki :evil: :twisted:
Nie zniechęcaj nowego użytkownika... może tym razem to nie konkurencja ?
Wolę już przeczytać takie refleksje niż pytanie "jak można zatankować na autocieście LPG przy prędkości 180km/h" :wink:

Pozdrawiam
Józek

P.S. Tak na prawdę dopiero od pojawienia się tego wątku zacząłem czytać wszystko co wpadnie mi "przed oczy" a dotyczy generała Gotoviny... Nie znam prawdy, bo to jest niemożliwe. Moje zdanie się nie liczy ale na razie jestem skłonny widzieć go wśród patriotów...
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.07.2005 20:09

JoeF napisał(a):
platon napisał(a):Długi post.Taki sobie.Nie wiadomo o co chodzi mosadowi.O nudystów czy kucyki? :wink:

Andrzej nie bądź taki :evil: :twisted:
Nie zniechęcaj nowego użytkownika... może tym razem to nie konkurencja ?
Wolę już przeczytać takie refleksje niż pytanie "jak można zatankować na autocieście LPG przy prędkości 180km/h" :wink:

Pozdrawiam
Józek

P.S. Tak na prawdę dopiero od pojawienia się tego wątku zacząłem czytać wszystko co wpadnie mi "przed oczy" a dotyczy generała Gotoviny... Nie znam prawdy, bo to jest niemożliwe. Moje zdanie się nie liczy ale na razie jestem skłonny widzieć go wśród patriotów...

Ok.Ale ,,nowy'' powinien wiedzieć ,że,, wiele żeczy'' pisze się ,,wiele rzeczy''.
:D :D :D
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 02.07.2005 20:14

osad ma 100% rację
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.07.2005 20:19

Dalmatino napisał(a):osad ma 100% rację

nie mógłbyś tak coś od siebie? :wink:
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 02.07.2005 20:40

platon napisał(a):

a co ja tu moge powiedzieć od siebie mam 16 lat ;) dopiero...
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.07.2005 20:51

Dalmatino napisał(a):
platon napisał(a):

a co ja tu moge powiedzieć od siebie mam 16 lat ;) dopiero...

Taki młody i taki okrutny. :wink:

Dalmatino napisał;

Wysłany: 05-09-2004 20:07 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

złap na ulicy jakiegoś gościa odrąb mu noge siekierą i sobie zasusz ....a tak poważnie Rafi widze że jesteś ze Szczecina to spróbuj poszukać w Niemczech
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 02.07.2005 20:53

8) no widzisz (widzi pan :wink: ) tak to już jest
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 02.07.2005 21:02

a może kogoś zaciekawi ten film, który mówi o okrucieństwie po dwóch stronach barykady. Ale mimo wszystko uważam że czyny Chorwatów w stosunku do poczynań Serbów podczas wojny to pikuś...

film dokumentalny: Oluja nad Krajinom

pierwsza część
druga część
trzecia część
czwarta część
piąta część
szósta część
siódma część
ósma część
dziewiąta część
dziesiąta część
osad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) osad » 02.07.2005 22:57

[quote
Ok.Ale ,,nowy'' powinien wiedzieć ,że,, wiele żeczy'' pisze się ,,wiele rzeczy''.
:D :D :D[/quote]
przepraszam za wpadkę :oops:
niestety trudno mnie zniechęcić
nie jestem gwiazdą, a uszczypliwości ...cóż , wybaczam :D
ale tej kwestii o konkurencji, trochę nie kumam :wink:
a o takowanie gazu jeszcze się zapytam :lol:
tylko czy aby nie trzeba się zatrzymać, aby zatakować. Pomóżcie, bo jestem nowy .... :D
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 02.07.2005 23:28

Platon, mógłbyś podnieść nieco swój poziom tolerancji innych ludzi, postaw i opinii, bo okresowo Ci się obniża. :?
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 03.07.2005 08:05

Platon (vel Cesar000, Ches itp.) to taki tutejszy rozrabiaka i jego poziom już bardzo dawno sięgnął dna (zwłaszcza kiedy wyśmiewał się z osób niepełnosprawnych i zarzucał Niezawodnemu "onanizm intelektualny", jak to kwieciście wyraził...nasz filozof), tak więc obniżyć już się nie może.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 03.07.2005 11:33

Maciej Winiecki napisał(a):Platon (vel Cesar000, Ches itp.) to taki tutejszy rozrabiaka i jego poziom już bardzo dawno sięgnął dna (zwłaszcza kiedy wyśmiewał się z osób niepełnosprawnych i zarzucał Niezawodnemu "onanizm intelektualny", jak to kwieciście wyraził...nasz filozof), tak więc obniżyć już się nie może.
.
Jestem rozrabiaka straszna. :twisted: :wink:
Jeśli chodzi o niepełnosprawnych to tylko zapomniałes napisać ,ze to byli
,,niepełnosprawni ''umysłowo .( chodziło tutaj o głupotę,bezmyslność)
A onanista intelektualny to owszem moje kwieciste nowatorskie wyrażenie - no i co?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone