Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.11.2008 07:55

Popiel napisał(a):, no ale wyszło na to, że było go olać całkowicie, co teraz będę czynił..

Pewnie całą noc nie spałeś. :wink: I tak trzymaj jak piszesz,jesli chodzi o moją osobę . :D Czyli możemy wrócić do głównego tematu.
,,Jako kraj kandydacki Chorwacja korzysta, podobnie jak wcześniej Polska, z wszystkich trzech finansowych instrumentów przedakcesyjnych: Phare (wzmocnienie instytucjonalne i spójność gospodarczo-społeczna), ISPA (infrastruktura ochrony środowiska i transportowa), a także SAPARD (rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich). Do 2006 r. Chorwacja kwalifikowała się również do programu CARDS wspierającego odbudowę Bałkanów Zachodnich. Chorwacja również uczestniczy, jako tzw. kraj trzeci, w różnych programach wspólnotowych takich jak: Szósty Program Ramowy, Youth, Gender Equality, Tempus, Employment i Life.''
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2008 20:30

Słowenia blokuje Chorwację

Stary problem

Zagrzeb i Lublana, od momentu rozpadu Jugosławii w 1991 roku, spierają się o przebieg granicy lądowej i morskiej. W sporze między tymi państwami chodzi o rozgraniczenie wód Zalewu Pirańskiego na północnym Adriatyku i przynależność niewielkich obszarów w pobliżu rzeki Mura.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2008 22:20

AndrzejJ. napisał(a):
Popiel napisał(a):, no ale wyszło na to, że było go olać całkowicie, co teraz będę czynił..

Pewnie całą noc nie spałeś. :wink: I tak trzymaj jak piszesz,jesli chodzi o moją osobę . :D Czyli możemy wrócić do głównego tematu.
,,Jako kraj kandydacki Chorwacja korzysta, podobnie jak wcześniej Polska, z wszystkich trzech finansowych instrumentów przedakcesyjnych: Phare (wzmocnienie instytucjonalne i spójność gospodarczo-społeczna), ISPA (infrastruktura ochrony środowiska i transportowa), a także SAPARD (rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich). Do 2006 r. Chorwacja kwalifikowała się również do programu CARDS wspierającego odbudowę Bałkanów Zachodnich. Chorwacja również uczestniczy, jako tzw. kraj trzeci, w różnych programach wspólnotowych takich jak: Szósty Program Ramowy, Youth, Gender Equality, Tempus, Employment i Life.''

:D
Ostatnio edytowano 28.09.2009 15:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.12.2008 22:50

zebik napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):

Popiel najątszy, namąci a potem ucieka w inne miejsce dalej to robić - niestety tacy ludzie też tu się przewalają.

Nie mąć .Idż spać.
pozdrav
Grzesiek-N
Autostopowicz
Winni ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek-N » 14.07.2009 14:35

Jestem zdania że nie da się jednoznacznie opowiedzieć kto z nich zawinił - i nie mówię o konflikcie bo to prostsze, chodzi mi o pierwszą masakrę na ludności któregokolwiek z krajów. Wojna jest złem ale nie dlatego że wojsko obu stron walczy ale że sięgają do mordowania cywilów. Ktoś może powiedzieć "nie bądź naiwny w wojnach zawsze mordowano, gwałcono niewinnych" ale ja mówię temu NIE a na winnych typuję Zachód w tym i siebie - Polskę. Na ławkach w Hadze powinni zasiadać ówcześni włodarze ONZ pozwalający na ludobójstwo oraz inni wielcy mający wpływ polityczny na to co się tam działo włącznie z sekretarzem generalnym UE Przeczytałem wszystkie Wasze posty i sporo na temat tej wojny i nadal nie mieści mi się w głowie jak narody posługujące się tym samym językiem, kulturą, religią mogą mordować dzieci swoich sąsiadów z którymi mieszkali, żenili się, pili śliwowicę; prawie w XXI ucywilizowanym wieku !!!!!!! To tak jakbym ja Ślązak ... aż nie dokończę zdania bo chyba nie chciałbym tego przeczytać. Jedynym wytłumaczeniem jest wcześniej opisywany fakt wcielania do armii na wysokie stanowiska, przestępców. Taka dygresja - Co do Amerykanów - policjantem Europy powinny być kraje europejskie ale jak i za II WŚ tak i teraz, min. Francja, W. Brytania pokazują że mają wszystko w dupie więc na kogo tu liczyć jeśli nie na USA. Do tej pory byłem przeciwny wszelkim kierunkom naszej polityki na USA ale to znaczniej pewniejszy partner militarny niż "żabojady" albo "5 o'clocksy". Choć osobiście uważam że najpewniej w razie agresji możemy liczyć tylko na siebie
Byłem w tym roku w Chorwacji, Czarnogórze i BiH i obserwując ich stosunek do siebie po 20 latach, obawiam że byle jaki konflikt w Europie odwracający głowę od "spraw Bałkańskich" zostanie wykorzystany przez którąś ze stron do "czyszczenia" etnicznego tego terenu w którym dominują Serbowie. Kraj jest bowiem podzielony na część Serbską i Albańską które jak wiadomo do tej pory się nienawidzą czego dowodem jest Kosowo. Więc na nic to pieprzenie o "kierunku na zachód" tych byłych republik w imię gospodarki - te kraje wyraźnie wiedzą co może się stać więc wyciągają ku nam ręce aby członkostwo w UE stało się przypieczętowaniem ich nieodległości i jej bezpieczeństwa.
Nadia77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadia77 » 03.09.2009 13:15

jestem w szoku,zaczęłam czytać ten wątek,(niewiem czy ktoś tu jeszcze zaglada), potem szukałam w internecie i znalazłam m.in. Jasenovac!!!
Może warto przejrzeć na oczy z zaślepienia?!
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 03.09.2009 14:23

Kraina była zamieszkała od dawna przez Serbów i to że powstała republika serbska w krainie było po części strachem ww. przed Chorwatami - słusznym czy nie - nie dane jest to nam osądzić jako że operacja Oluja była następstwem działań Serbów w Krainie. Dodam że Serbowie nie byli tam najeźdźcami tylko kilkaset lat wcześniej zostali zaproszeni przez Chorwatów w celu obrony przed Turkami. W każdym razie - to wszystko zostało już pewnie powiedziane. Wydaje mi się że dobrze się stało że tak jak Slobo czy Karadzić zostali wydani i są sądzeni tak samo będzie ws. gen. Gotoviny. Popełnił on zbrodnie wojenne i to jest ważne, za to też powinien zostać sprawiedliwie osądzony. Chorwaci mają na swoim sumieniu również sporo, to nie tylko Serbowie byli winowajcami tej wojny. Pamiętajmy również II W.Ś. - to nie było aż tak dawno - wydaje mi się że wojna z lat '90 też ma tam pewną część swojego podłoża.
Wydaje mi się również że tak naprawdę najbardziej poszkodowanym narodem są Bośniacy - mieli zarówno Serbów jak i Chorwatów przeciwko sobie...
To skomplikowana wojna, ale początkiem do uregulowania stosunków jest osądzenie osób podejrzanych o zbrodnie wojenne ze wszystkich stron.
Pozdrawiam
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 28.09.2009 15:06

piter83pl napisał(a): Chorwaci mają na swoim sumieniu również sporo, to nie tylko Serbowie byli winowajcami tej wojny.

O, nareszcie jakiś rozsądny głos. Osobiście dostaję czkawki jak słucham o biednych Chorwatach zaatakowanych przez wrednych Serbów. Tak jakby konflikty były tylko jednostronne...

piter83pl napisał(a): Pamiętajmy również II W.Ś. - to nie było aż tak dawno - wydaje mi się że wojna z lat '90 też ma tam pewną część swojego podłoża.

Pewną część? Podróżując po Krajinie, po okolicach takich miast jak Sisak, Vukovar czy Slavonski Brod, można zauważyć, że jak na tereny zdominowane przez ludność narodowości serbskiej zadziwiająco mało jest cerkwi prawosławnych. Powód? Większość z nich została zniszczona w czasie II wojny światowej. Najczęściej scenariusz wyglądał tak, że ustasze spędzali mieszkańców okolicznych wsi do najbliższej cerkwi, a potem palili ją razem z zamkniętymi ludźmi. Ot taka metoda czyszczenia etnicznego. Po wojnie, kiedy powstała Jugosławia, kult Tity, religia została zepchnięta na dalszy plan i nikt nie zajmował się problemem braku cerkwi czy kościołów. Ale konflikt Serbów i Chorwatów nie jest wynikiem istnienia Jugosławii i polityki marszałka Tito. Ma korzenie sięgające jeszcze czasów I Jugosławii. To wtedy (za zgodą wszystkich narodów) Serbowie przejęli przywództwo, które bardzo szybko zaczęło mierzić ambitnych Chorwatów. Niestety Serbowie wciąż uznawali siebie za najsilniejszych w grupie, mówiąc w dużym uproszczeniu nie zgadzali się na podział władzy, a na rezultaty długo nie trzeba było czekać.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 05.10.2009 06:53

Lela napisał(a):
piter83pl napisał(a): Chorwaci maj± na swoim sumieniu równie¿ sporo, to nie tylko Serbowie byli winowajcami tej wojny.

O, nareszcie jaki¶ rozs±dny g³os. Osobi¶cie dostajê czkawki jak s³ucham o biednych Chorwatach zaatakowanych przez wrednych Serbów. Tak jakby konflikty by³y tylko jednostronne...

Po takvoj analogiji nije samo Hitler kriv zbog napada na Poljsku, jer "on je samo htio zaštititi njemacku manjinu", valjda su i Poljaci krivi, jednako kao i Njemci..... Želudac mi se okrece od takvih gluposti i nebuloza! Vi mora da ste naivni kao malo dijete, ili vas istina uopce ne zanima, nego vjerujete srpskim lažima i propagandi?!

Jesu li i Bosanci takodjer krivi, što su chetnici okupirali i etnicki ocistili u ratu 70% Bosne? Jesu li Albanci na Kosovu krivi, što ih je Miloševic želio etnicki potpuno ocistiti sa Kosova?

Generalu Gotovini i Hrvatskoj državi danas se sudi u Haagu zbog "prekomjernog granatiranja" Knina. U tom granatiranju poginula je jedna (1) civilna osoba, svi ostali poginuli bili su vojnici. S druge strane, tromjesecno granatiranje Vukovara, Dubrovnika, Gospica, i još stotina hrvatskih gradova i sela nije bio zlocin i prekomjerno granatiranje? Zbog toga se nikome ne sudi u Haagu? Haag je farsa, iza koje stoji Engleska i Francuska, stoljetni srpski saveznici.

Isto tako, povijest svijeta ne pocinje od 1941., valjda se je nešto dogadjalo i prije toga?! Bolesna velikosrpska ideja postoji vec stotine godina ranije. A ta ideja ne priznaje nijedan susjedan narod, Makedonce, Crnogorce, Albance, Bosance, Hrvate, Madjare.. Sve su to "srpske zemlje" koje treba "osloboditi".

Ustaše su direktan proizvod takve velikosrpske politike, srpske hegemonije i terora u Kraljevini Jugoslaviji. Cudi me kako je vama moguce tako lako prodati srpske laži, a ne vidjeti neke osnovne cinjenice.. Na izborima u Srbiji cetnici redovito osvajaju jednu trecinu glasova. Drugu trecinu glasova osvajaju "umiveni cetnici", takodjer teški nacionalisti. Ali ne, "Hrvati su krivi za rat", iako 1991. nisu imali niti vojske, niti oružja, niti su željeli taj rat.

(ustvari, vi samo vjerujete klasicnim stoljetnim srpskim lažima kojima vas vaš "ljubljeni" zasipa u velikim kolicinama, a s druge strane nista ne pisete o cetnicima, kojih je i danas prepuna Srbija. Toliko o vašoj objektivnosti, koja je nestala onog trena kad vas je vaš ljubljeni preparirao sa svojom propagandom)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2009 08:03

Nadia77 napisał(a):jestem w szoku,zaczęłam czytać ten wątek,(niewiem czy ktoś tu jeszcze zaglada), potem szukałam w internecie i znalazłam m.in. Jasenovac!!!

Może warto poszukać w internecie takie hasła jak Jedwabno,pogrom kielecki,akcja Wisła,obóz Zgoda(http://pl.wikipedia.org/wiki/Obóz_Zgoda ) itp i itd

Czyli kto jest bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamieniem albo swego nie znacie,cudze ganicie ;)
Ostatnio edytowano 05.10.2009 08:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 05.10.2009 08:04

Evo jednog od "krivaca" u Vukovaru, cetnici ga upravo vode na streljanje:

Obrazek

Evo i onih koji su Vukovar "oslobodili"

Obrazek

A ovdje je završilo 260 ranjenika iz Vukovarske bolnice - prvo su muceni na najbestijalniji nacin, a zatim pogubljeni od strane lokalnih cetnika

Obrazek

Kriv je i grad

Obrazek

Obrazek

A ovo su heroji Vukovara, ljudi koji su tri mjeseca uspješno branili svoj grad

Obrazek
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 05.10.2009 08:27

"Borci za Jugoslaviju", evo kako izgledaju:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 05.10.2009 08:43

Carla del Ponte, glavna tužiteljica suda u Haagu nije dozvolila da se pokrene nijedna optužnica protiv odgovornih osoba, koji su razorili Vukovar, Dubrovnik ili druga mjesta u Hrvatskoj.

Ali se zato sudi hrvatskom generalu Anti Gotovini, koji je oslobodio Hrvatsku. To mu je ujedno najveci i jedini grijeh!

Obrazek

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.10.2009 10:56

hepik napisał(a):
Nadia77 napisał(a):jestem w szoku,zaczęłam czytać ten wątek,(niewiem czy ktoś tu jeszcze zaglada), potem szukałam w internecie i znalazłam m.in. Jasenovac!!!

Może warto poszukać w internecie takie hasła jak Jedwabno,pogrom kielecki,akcja Wisła,obóz Zgoda(http://pl.wikipedia.org/wiki/Obóz_Zgoda ) itp i itd

Czyli kto jest bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamieniem albo swego nie znacie,cudze ganicie ;)

hepik, czy Ty na pewno wiesz, o czym piszesz???
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 05.10.2009 12:52

Biker_HR napisał(a):Toliko o vašoj objektivnosti, koja je nestala onog trena kad vas je vaš ljubljeni preparirao sa svojom propagandom)

Biker, przeczytaj jeszcze raz swój bełkot i przemyśl go ponownie.
Po pierwsze osobiste wycieczki i komentarze o "ljubljenjim" to w najlepszym wypadku gów.niarstwo.
Po drugie nic mi niczego nie przesłoniło. Napisałam wprost - wojnie w YU jesteście wszyscy winni po równo. Tak samo uważałam zanim wyszłam za mąż. Narodowość męża nie ma z tym nic wspólnego.
Po trzecie przyjrzyj się jeszcze raz wklejonym przez Ciebie zdjęciom. Manipulacja czystej formy. Ani jedna nie jest obiektywna. Mam Ci wkleić podobne z drugiej strony? Co to zmieni?
Po czwarte zarzucasz mi, że mam mózg wyprany, a Ty?? Posłuchaj sam siebie. Jedyna wina Gotoviny to, że chciał wolnej Chorwacji. Nie jest ważne czego chciał, ważne jak do tego doszedł. I nie za to, że chciał, a za tę drogę jest sądzony. Niesprawiedliwie? To jest dopiero dowód wypranego mózgu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone