Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 20.12.2005 12:19

AndrzejJ. napisał(a):Zabawiamy się tutaj w sędziów jak napisał Leon.Oceniamy coś w czym nie uczestniczyliśmy ani przez chwilę .Może poświęciliśmy temu jakąś myśl przelotną kiedyś i teraz.
A ludzie ,którzy w tym uczestniczyli zostają nieważnymi świadkami.Ale oni czas czas o tym myślą.
W ,,skali'' państwo - państwo jest pojednanie .W ,,skali'' sąsiad- sąsiad nie ma przebaczenia.
Agresorzy i napadnięci.

Jak najbardziej powinno się dokonać pojednanie, ale z równych pozycji. I temu mógłby służyć powrót ludności serbskiej na tereny Krainy. Trudny , ale może możliwy. Ukraińcy byli dla nas mordercami w czasie ostatniej wojny, podobno (na mniejszą skalę) odpłacaliśmy im także. A teraz zbliżamy się do pojednania.
A czy była równość w momencie rozpoczęcia operacji "Oluja"?
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 20.12.2005 14:45

Osiedlanie Serbów w Krajnie to żadne pojednanie tylko przygotowywanie nowej wojny w przyszłości. Pytanie tylko czy to zwykła naiwność czy też UE przygotowywuje sobie zaskórniaki - na wypadek gdyby ktoś jej zaczął brykać.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 20.12.2005 15:07

Oj, ja bym tak dalekich wniosków nie wyciągał. Z drugiej strony tkwienie w takim stanie rzeczy też niczemu dobremu nie służy, bo zawsze ci rzekomi uchodźcy będą mieli jakieś tam pretensje roszczeniowe (vide Palestyńczycy -analogicznie). Sytuacja jest patowa.

Ale zmieniajac nieco wątk, czy Chorwatom opłaci się wejście do UE ??? My możemy już na jakimś tam doświadczeniu się opierać, niewielkim bo nie wielkim ale jednak. Co zyskała Polska ??

Moim zdaniem - wzmocnienie pozycji gospodarzej naszego kraju. UE zapewnia element pewności potencjalnemu inwestorowi. To jest plus. Na tym mogą po ewentualnym wejściu do UE zyskać Chorwaci. Co jeszcze dobrego ?? Infrastruktura. Coś tam powoli się wlecze z budowaniem dróg. Chorwaci radzą sobie z tym lepiej od nas i to bez pomocy UE. Najbardziej chyba zyskało nasze rolnictwo. Wiadomo: poza bezpośrednimi dopłatami ważniejsze dla nas było otwarcie na produkty rolne rynku europejskiego. Ale czy to bedzie już takie ważne dla Chorwacji ? Nie zauważyłem (nie znam też danych statystycznych) żeby to był jakiś tam bardzo roliniczy kraj. Do UE nie trzeba wchodzić, żeby otwierać rynek na artykuły przemysłowe. Minusem jest pozostająca w kompetencjach UE polityka rybołóstwa, są tez inne jak np. godzenie się na powierzenie jakiejś tam sfery legislacyjnej UE.

Czy Chorwację można porównać do Norwegii ?? Czy Chorwaci mogą z tych samych powodów niezgodzić się na warunki UE ? (rybołówstwo i rolnictwo) ? Jak myśłicie ?
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 20.12.2005 16:59

Leon napisał(a):...petris...jezeli pozwolisz troche nierealnej zlosciwoci, a apropos wybyczania Serbow sasiadamy. :P :P :P
czasamy troche jestem zmenczony tlumaczeniem co sietutaj dzialo i kto byl agresorem..a jak jusz calkiem jestem zmenczoni tlumaczeniem ze jestesmi obroncamy a nie agresorem to sie ledwo powstrzimuje ze bym tym ktorym tumacze nie rziczic Serbow za sasiadow i bismi pogdaly za kilka lat. Ja bim dla zabawy bronil Serbow.... :twisted: :twisted:

leonie!! ja nie bronie Serbów,wiem kto był agresorem.Ja jestem tylko w temacie ukarania tych,którzy przekroczyli linje człowieczeństwa,mnie nie interesuje czy to był agresor,czy obrońca,mordował niewinnych,nie ma wytłumaczenia,że w obronie ojczyzny.Dziecko kobieta starzec...co oni moga zrobic... co ????? przepraszam,nasze dzieci walczyły w czasie II wojny swiatowej,lecz walczyły a nie mordowały.Do smierci swojej ,Wasze matki jak i matki innych narodów beda opłakiwały niezawinione śmierci swoji najbliższych.

Jesli moge życzyć Pogodnych wesołych Swiat Bożenarodzeniowych,szczęsliwego Nowego Roku nigdy wojen :) :) :)

petris
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 20.12.2005 17:07

Palestyńczycy by dawno się ropłyneli w morzu innych Arabów ale celowo byli trzymani w obozach by być pistoletem wymierzonym w Izrael. Nawiasem mówiąc chyba więcej Palestyńczyków wymordowali bracia Arabowie niż Izrael ale Bliski Wschód to inna sprawa natomiast co do Bałkanów to ja nie mówie, że Serbom nie należą się odszkodowania za nieruchomości na tych terenach ale ponowne ich osiedlanie to sianie wiatru i wcześniej czy później ktoś zbierze burzę.
Ostatnio edytowano 21.12.2005 09:27 przez Łukasz, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.12.2005 21:42

...petris...zgadza sie
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 21.12.2005 08:35

asikx napisał(a):
antek napisał(a):i przede wszystkim gwałty o których mowa dokonywali serbowie.

Przepraszam, to pewna informacja czy koncert życzeń?
Czy mówi się, ilu tego typu zbrodni dokonało wojsko RH?
Czy mówi się ilu chłopców z "błękitnych hełmów" zabawiło sie w ten sposób?
NIE!

asix
czy słyszałeś o setkach dzieci poczętych podczas gwałtów popełnionych przez Chorwatów, Słoweńców czy bosniaków. Bo ja nie słyszałem. i - jak do tej pory - nikt takich zorganizowanych gwałtów, w tak bestialski sposób nie przeprowadzał.
Nie mówi się ile tego typu gwałtów przeprowadzało wojsko chorwackie. Ale jak widzę z Twoich wszystkich wypowiedzi w tym wątku na siłę chcesz znaleźć coś złego, co robili Chorwaci.
Nawet jeśli nic się nie działo, historycy milczą to dla Ciebie to "koncert życzeń."
Dlaczego tak na siłę szukasz czegoś na Chorwatów???
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 21.12.2005 23:01

antek napisał(a):Dlaczego tak na siłę szukasz czegoś na Chorwatów???

Kolego antku.

Po pierwsze:
Nie unoś się, ponieważ nie ma sensu burzyć tego wspaniałego przedświątecznego nastroju wzajemnego zrozumienia i sympatii.
:)

Po drugie:
Czytaj ze zrozumieniem, w szczególności moje posty . Ja wiem, że większość z obecnych nie da ani jednego złego słowa powiedzieć lub napisać na Chorwatów. I ja nie mam zamiaru tego robić. A już na pewno bezpodstawnie...
Lecz czy wyszukiwaniem na siłę jest np. podanie faktu o wzięciu żołnierzy z duńskiego kontyngentu ONZ jako żywe tarcze w trakie Oluji, z których kilku zginęło w wyniku ostrzału? Tak, dokonała tego armia chorwacka.
Podobnie postąpili przecież wcześniej serbowie biorąc prawie 400 "błękitnych hełmów" w jasyr i przykuwając ich do obiektów wojskowych w Bośni (wśród nich było dwóch polaków, pułkownicy Wojtasiak i Kalbarczyk). Czyż dopuszczając sie agresji na międzynarodowe siły obserwacyjne, chorwaci nie zniżyli sie do poziomu ich wroga?
A masakra w Varivode? Różne źródła różnie podają: z rąk żołnierzy RH zginęło od 12 do 18 serbskich cywilów, z czego najmłodsza ofiara miała 55 lat zaś najstarsza 85. Bodajże w 2000 lub 2001 sądzono winnych tej zbrodni....

I powtarzam po raz ostatni. Nie szukam nic na nikogo, a w szczególności na Chorwatów. Po prostu przedstawiłem pewne fakty.

Pozdrawiam
Rafał
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 22.12.2005 09:33

Kolego asix
Po pierwsze:
nie uniosłem się chyba zadając pytanie?
Po drugie:
Trudno juz mi przychodzi zrozumienie o co ci chodzi. Kilka postów wyżej pisałeś że"dzięki zdecydowanej i szybkiej akcji Oluja ofiar było dużo mniej niż przy długich oblężeniach w jakich specjalizowali się serbowie." Teraz tą samą operację krytykujesz.

A moje pytanie pozostało bez odpowiedzi.
Może opiszesz mordy w Vukovarze??? Albo czystki etniczne dokonywane przez serbów na kilku narodach, nie tylko chorwatach.

Bo jakoś z Twoich postów tendencyjnie atakujesz tylko chorwatów.

I na koniec.
Tak jak nas Polaków drażni stawianie nas w jednej linii z Niemcami jeśli chodzi o zbrodnie wojenne (niektóre środowiska żydowskie) tak Chorwatów drazni stawianie ich w jednej linii z serbami.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 22.12.2005 10:52

Prawda nie jest pośrodku tylko... tam gdzie jest.

Bośniacy popełnili tych zbrodni znacznie więcej i na znacznie większą skalę, stąd pewnie tendencja do obarczania ich wszelkimi winami.

My chcieliśmy się dowiedzieć czegoś o przebiegu wojny w Pisaku od właściciela willi. Zareagował bardzo głośno i nerowo: zaczerwienił się i z niesmakiem i komentarzami szeptanymi pod nosem wyszedł z naszego apartamentu. Nie wierzę, że Chorwaci (jednostki) są bez skazy. Skoro w wolnej Polsce zdarzają sie potwory katujące własne dzieci, to co dopiero mówić o kraju ogarniętym wojną.

Moi rodzice przeżyli II wojnę światową jako dzieci. Znacznie lepsze wspomnienia wiążą się z pobytem Niemców we wsi (pomijając pobliski Michniów) niż Rosjan (gwałty, kradzieżę, pijaństwo, brud i wszy).
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 22.12.2005 11:44

cześć mamakapiszonka:)
piszac bosniacy miałas ich na myśli???

a Niemcy i Rosjanie byli takimi samymi najeźdzcami, tylko z siedemnastodniową różnicą. Tylko Niemcy bez wesz)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 22.12.2005 14:53

cholibka... antek mi czyta w myślach i to jeszcze wytyka błędy... niedobrze... :oops: Miałam na myśli Serbów.

Znalazałam za to dość ciekawe artykuły. Nie potrafię ocenić ile w tym prawdy, ale ziarno na pewno:

1. Wirtualna wojna

2. Krecia wojna
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 22.12.2005 18:16

antek 22-12-2005 09:33

Nic dodać,nic ująć.Może tylko to,że nazwy narodowości piszemy z dużej litery :) .Nawiasem mówiąc widziałem gazety z czasów krótko po II wojnie światowej i tam pisano niemcy.asikx wyżej ceni tzw.poprawność polityczną od prawdy,która wg tych środowisk("Gazeta Wyborcza" i inne "Tygodniki Powszechne") zawsze leży po środku.Natomiast ja jestem zdania prof.Władysława Bartoszewskiego,który stwierdził swego czasu,że "prawda nie leży po środku,prawda leży tam gdzie leży".W tej sytuacji znalezienie wspólnego języka jest niemożliwe.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.12.2005 20:21

M. napisał(a):antek 22-12-2005 09:33

Nic dodać,nic ująć.Może tylko to,że nazwy narodowości piszemy z dużej litery :) .Nawiasem mówiąc widziałem gazety z czasów krótko po II wojnie światowej i tam pisano niemcy.asikx wyżej ceni tzw.poprawność polityczną od prawdy,która wg tych środowisk("Gazeta Wyborcza" i inne "Tygodniki Powszechne")

Z uwagi na modne obecnie określenie "poprawność polityczna", nie mam ni grama żalu, że posądzasz mnie o takie podejście do sprawy. Wymyśl coś nowego, a nie kopiuj określenia z postów innych użytkowników tego forum.
Natomiast utożsamianie mnie z "Tygodnikiem Powszechnym" uważam za potwarz - och gdyby to były czasy rycerzy i pojedynków ;) ;)
Jednak na przyszłość polecałbym przygotowanie się merytoryczne do dyskusji. Bo sypanie argumentami CI - źli, TAMCI - dobrzy do mnie nie przemawia...
W tym wątku jak dla mnie EOT. Bezapelacyjnie.

Pozdrawiam
Rafał
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.12.2005 20:50

Myślę ,ze w tym wątku mnie przynajmniej chodziło o to co Petris. I tu Leon jej przyznał rację.O przekraczanie w czasie wojny granic człowieczeństwa.I wtedy obojetnie po jakiej stronie walczył i o co ...należy go osądzić.
Kiedy się czyta ,że tą wojnę na Bałkanach wywołało byłe RFN ,że broń szła głównie z stamtąd,że Amerykanie się spierali o zyski z handlu bronią z tym i z tamtym ,że 150 milionów dolarów na broń dał ten kraj ,a Arabia Saudyjska tyle.....
To może lepiej dajmy sobie spokój przed świętami.Może ten Gotovina był malutkim malutkim trybikiem w tej wojnie.Nie miał na nic wpływu.
Na swój sposób myslenia też.
Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone