Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 13.12.2005 11:34

Bogusław Marinković napisał(a):Witam! Czytając Wasze wszystkieopinie na temat wojny w Chorwacji dochodzę do wniosku ze niektórzy jednak nadal nie rozróniają kto w tej wojnie był agresorem a kto się bronił.
Nie można rzucać do tego samego kubła Chorwatów i Serbów.
Nie ukrywam, że Chorwaci nie byli święci w przciągu swojej historii-mam na myśli II wojnę światową i okres kiedy współpracowali z faszystami.
Ale podczas wojny Balkańskiej naród Chorwacki ZOSTAŁŁ ZAATAKOWANY.
Czy mielismy się patrzeć jak nas serbowie mordują.

Powinni teraz w Hadze siedzieć przewódccy Europejscy, którzy wówczas przymknęli sobie oczy i pozwolili serbom aby nas wyekstreminowali.
A co do samej akcji OLUJA (Burza)- bez pomocy militarnej amerykanów, Chorwaci by w ciągu kilku dni nie dali rady zdobyć wszystkie tereny, które im serbowie zabrali wcześniej.
Jest wiadomo i o ile się nie mylę (ktoś już o tym pisał)- amerykanie nam dali broń i precyzyjne zdjęcia satelitarne wszystkich pozycji serbów.
Wojna to coś strasznego- i nikt kto jej nie przeżył trudno mu sobie wyobrazić jak potrafi skrzywić ludzką psychikę.
Dla mnie osobiście Norac ,Gotovina , Bobetko i cała reszta chorwackich bohaterów to co zrobił było efektem walki o niepodległość kraju i wszystkich ofiar, które oddały zycie w obronie Chorwackiej ziemi. Jeżeli coś zawinili- powinno im się sądzić w samej Chorwacji.

Nie wdaje sie w dyskusje ,bo jest oczywiste kto ,kiedy i dlaczego .
Jestem cały czas po stronie Chorwacjii .
Ale nie mozna bronic ojczyzny, mordujac niewinnych ludzi.
.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.12.2005 17:53

Jestem przekonani ze Ante Gotovina nie jest wini i ze wyjdzie na wolnosc. Od kiedi zostal zamknienty coraz bardziej w chorwacji strukture zandzonce uprosile obroncow generala ( a ze by zmniejszic napiencie wewneczne) o ujawnienie dokumentow ktore szwiadcza o tym ze nie jest winien i ktore benda uzite w jego obronie (znowu go i w ten sposob ofiaruja bo daja duze pole do popisu oskarzicielowy). Tak ze:
1. Istniej dokument ktory zaszwiadcza ze w 2 dniu po odbiciu Kninu general Ante Gotovina odaje nadzor nad miastem wladza ciwilnimm i policji (ktosz inni powinien bic odpowiedzialni)
2. Istnieje video dokumentacja na ktorej Gotovina po vejsciu do Knina organizuje spotkanie sztabu i daje rozkazi sprzeczne tym za co ga tribunal oskarza ( o zabujstwo ciwilow po operacji). Jezeli ktosz ma pare minut i troche rozumie chorwacki morze usliszec rozkazi generala
http://www.24sata.hr/articles/view/13119/
3. Chorwacja jusz przeprowadzila i usankcionowala w 4000 procesach ruzne akty przemoci, zabujstwa, torturowania itp w czasie wojni. W czym i tagrze za zbrodni w akcji i po kontraofanziwie Oluja.
http://www.24sata.hr/articles/view/13113/

Wierze ze Gotowina udowodni na sadzie swa niewinosc. Mam tagrze nadzieje ze wtedi poczuja sie choc troche powstidzony ci ktory go wyziwali od zbrodniazy na podstawie pol informacji.
Chorwaci nie sa zbrodniarzami, dlatego bende sie staral udowodnic nasza niewinosc Wam bo jezeli sie nie postaram zacznie sie tworzic stereotip ktory jest cieszko zwalczic jak ten ze chorwaci bily ustaszamy ( fakt byli) ale tagze jest fakt ze w chorwacji bilo wiencej antyfaszistow. Sorry ale w Swiecie o Polakach jest aktualni stereotip ze Polak antisemita, kombinator a dopiero po tym ze polak jest katolik i ze w II wojnie swiatowej bil antifaszista numer 1 ktori w tam tych czasach mial wroga fasziste i komuniste. Chorwaci sa mali ale dumni narud.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 13.12.2005 19:50

Leon napisał(a):Chorwaci nie sa zbrodniarzami, dlatego bende sie staral udowodnic nasza niewinosc Wam bo jezeli sie nie postaram zacznie sie tworzic stereotip ktory jest cieszko zwalczic jak ten ze chorwaci bily ustaszamy ( fakt byli) ale tagze jest fakt ze w chorwacji bilo wiencej antyfaszistow..

Leonie, z wyrazami szacunku, ale nie musisz nic udowadniać. Nikt tutaj, a i wśród chyba większości polaków, nie postrzega Was, Chorwatów, jako ustaszy, zbrodniarzy i tym podobnych złoczynców. Wręcz odwrotnie - przynajmniej ja takie odnosze wrażenie - myśli i postrzega się Was jako wielki duchem naród, a do tego bitny, co jest wyraźna cechą słowian...
Nie ma rówiez potrzeby, aby cały naród czuł się odpowiedzialny za decyzję (bądź ich brak) tego lub innego generała. Odpowiedzialność niech ponosi jednostka, a nie ogół - takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam
Rafał
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.12.2005 21:13

Leon spokojnie, zobacz nawet Rafal choć czyta za dużo Wybiórczej nie uważa Cię za mordercę :wink:
A już poważniej, nie martw się, w odróżnieniu od Polski jesteście krajem odwiedzanym kazdego roku przez miliony turystów z Niemiec, Austrii, Anglii czy Skandynawii. Dzięki temu postrzegają Was jako przepiękny i europejski kraj. Co my mamy powiedzieć ? Większość "europejczyków" o amerykanach nie mówiąc nadal uważa POlskę za kraj białych niedźwiedzi w którym Żydów pożera się na drugie śniadanie...
Co do Ante, gdyby stanął przed uczciwym sądem byłbym spokojny ale tak, może być różnie. W każdym razie ja trzymam za niego kciuki, jestem calym sercem za Narodami walczącymi o swoją godność i niepodległość dlatego że jestem Polakiem i znam historię swojego kraju i jestem z niej dumny.
PS. Rafał, dla mnie Dudajew jest bohaterem więc chętnie w swoim mieście widziałbym ulicę nazwaną jego imieniem zamiast np. sprzedawczyków Roosvelta czy Churchila. Może czytałeś sobotnią Wybiórczą ? NAwet tam można znaleźć informacje o tym jak wyglądal szturm Biesłanu. Szkoda że półtora roku po fakcie gdy już caly świat utożsamia Czeczenów z mordercami dzieci.
Pozdrawiam
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 13.12.2005 22:39

Tak na marginesie:
Maciej,uderzyłeś w czułą strunę.Jest skandalem,że w Poznaniu jest jeszcze ulica jałtańskiego zdrajcy Roosevelta.Moim zdaniem należy z tym pilnie skończyć,a honor patronowania takiej ulicy należy się temu amerykańskiemu prezydentowi,któremu Polacyzawdzięczają odzyskanie wolności ś.p.Ronaldowi Reaganowi.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 14.12.2005 13:28

M. napisał(a):.Moim zdaniem należy z tym pilnie skończyć,a honor patronowania takiej ulicy należy się temu amerykańskiemu prezydentowi,któremu Polacyzawdzięczają odzyskanie wolności ś.p.Ronaldowi Reaganowi.

Warto pamiętać, że Polacy zawdzięczają mu również embargo na artykuły żywnościowe, medykamenty, że w wsparciu technologicznym nie wspomnę 8)

Pozdrawiam
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2005 19:50

....no i w znacznym stopniu również to, że komuna p.....nęła.....ale była mowa o Gotowinie....
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 16.12.2005 16:36

portret Gotoviny w moim pokoju zawiśnie, tylko jeszcze nie wiem na której ścianie
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 16.12.2005 17:20

Nie dawno wisiały w mieszkaniach wszystkich narodow Jugoslawii portrety
Tito i paliły sie lampki..Więc nie przesadzajcie w euforjii.No ale Ty Dalmatino jesteś tak młodziutki,że możesz sobie pozwolic na taka spontanicznosc. :roll: :roll:
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 16.12.2005 17:28

jak wpadłem na myśl żeby sciągnąć portret Gotoviny z neta i wstawic w ramke to odrazu przypomniał mi sie właśnie Tito który wisiał w domu u ciotki 8)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.12.2005 22:03

Dalmatino napisał(a):jak wpadłem na myśl żeby sciągnąć portret Gotoviny z neta i wstawic w ramke to odrazu przypomniał mi sie właśnie Tito który wisiał w domu u ciotki 8)

Jak będziesz wieszać Jego portret to wbij mu gwóżdż w głowę.Też się portret dobrze będzie ściany trzymał.A On się po prostu nie mieści w ramach.
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 17.12.2005 00:58

Wsumie to Ty też sobie możesz stuknąć głową o parapet. Bo nie dotrzymywałes mu kroku na wojnie i nie wiesz czy jest winny czy nie. Z resztą pod wpływem emocji różne rzeczy się robi, ale nie wierze w to że ma dłonie splamione krwią niewinnych ludzi. Jako zaprawiony w boju żołnierz z długoletnim doświadczeniem wykonywał rozkazy rządu chorwackiego, który nie miał na celu mordowanie cywili serbskich, a zlikwidowanie ugrupowań paramilitarnych z Krajiny. Jak już to Ante powinien być sądzony u siebie w kraju, bo wyrok będzie wtedy najsprawiedliwszy. A Carla to niech sie dobiera do OeNEetowców co niezłe wałki puszczali w byłej Jug, albo jak kto woli wogóle nic nie robili w pewnych sprawach. A portret i tak mimo wszystko zawiśnie(i to bez gwoździa na czole) zaraz obok chorwackiej flagi i portretu JPII.

-PoljskiSibencan-
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.12.2005 22:39

Dalmatino napisał(a):Wsumie to Ty też sobie możesz stuknąć głową o parapet. Bo nie dotrzymywałes mu kroku na wojnie i nie wiesz czy jest winny czy nie. Z resztą pod wpływem emocji różne rzeczy się robi, ale nie wierze w to że ma dłonie splamione krwią niewinnych ludzi. Jako zaprawiony w boju żołnierz z długoletnim doświadczeniem wykonywał rozkazy rządu chorwackiego, który nie miał na celu mordowanie cywili serbskich, a zlikwidowanie ugrupowań paramilitarnych z Krajiny. Jak już to Ante powinien być sądzony u siebie w kraju, bo wyrok będzie wtedy najsprawiedliwszy. A Carla to niech sie dobiera do OeNEetowców co niezłe wałki puszczali w byłej Jug, albo jak kto woli wogóle nic nie robili w pewnych sprawach. A portret i tak mimo wszystko zawiśnie(i to bez gwoździa na czole) zaraz obok chorwackiej flagi i portretu JPII.

-PoljskiSibencan-

Stuknąłem o parapet. :wink:
,,Niemniej sami Chorwaci są skłonni uznać, że Ante Gotovina nie ma czystego sumienia. Podczas operacji Burza Gotovina kierował m.in. odbiciem rejonu wsi Glamoč i Grahovo. Według świadków generał przyglądał się, jak jego zastępca Ljubo Czesić Rojs zastrzelił kolejno 4 Serbów, dopowiadając po każdym mordzie tak właśnie to się robi. Terminował u niego późniejszy komendant albańskiej partyzantki UCK, która wystąpiła przeciw Serbom w Kosowie. Gotovina kierował też jednostkami, które zdobyły Knin, a przebywający wówczas w mieście dziennikarze opisali falę zbrodni, jaka miała tam miejsce. ''
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.12.2005 00:00

slapol napisał(a):....no i w znacznym stopniu również to, że komuna p.....nęła.....ale była mowa o Gotowinie....

Akurat to, że komuna p.....nęła to zawdzięczamy w większej mierze Grobaczowowi, który nie nakrył nas swoimi dywizjami.
Amerykanów zasługa w tym całym bałaganie polegała na tym, że raczyli się nie wtrącac za bardzo :P

Pozdr.
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.12.2005 00:08

Maciej napisał(a):Leon spokojnie, zobacz nawet Rafal choć czyta za dużo Wybiórczej nie uważa Cię za mordercę :
.
PS. Rafał, dla mnie Dudajew jest bohaterem więc chętnie w swoim mieście widziałbym ulicę nazwaną jego imieniem zamiast np. sprzedawczyków Roosvelta czy Churchila. Może czytałeś sobotnią Wybiórczą ? NAwet tam można znaleźć informacje o tym jak wyglądal szturm Biesłanu. Szkoda że półtora roku po fakcie gdy już caly świat utożsamia Czeczenów z mordercami dzieci.
Pozdrawiam

To na podstawie czego buduję swqój obraz świata jest tylko i wyłącznie moją sprawą. Może byc to Wyborcza, może być to NIE, może być to Gość Niedzielny czy inny Młody Technik.

A skoro uważasz, że Dudajew jest twoim bohaterem... Jest to twój problem. Módl się jedynie, żeby jemu podobni nie chcieli manifestowac swoich poglądów w Polsce....

EOT

Pozdr.
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone