Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę???

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 09.12.2005 10:32

150 ofiar czy 200 tys. ten przykład nie mial udowadniać ile ludzkich istnień jest więcej warte. Po prostu uważam ze mimo wszystko "tylko" 150 ofiar pokazuje że celem operacji Oluja nie było zabijanie Serbów a odzyskanie terenów własnego kraju. Niestety podczas bombardowań trudno uniknąć niewinnych ofiar. Gdyby chcieli jak Mladic czy Karadzic robic czystki etniczne to ofiar byłoby znacznie wiecej. Amerykanie w Iraku podczas bombardowań też zabili wielu cywili choć cel ich wojny był zdecydowanie bardziej wątpliwy. Jacyś marines trafili przed haski trybunał ???
O to wlaśnie chodzi mi i jak sądzę również Leonowi, o ten brak elementarnej SPRAWIEDLIWOŚCI.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 09.12.2005 10:44

Maciej napisał(a):Amerykanie w Iraku podczas bombardowań też zabili wielu cywili choć cel ich wojny był zdecydowanie bardziej wątpliwy. Jacyś marines trafili przed haski trybunał ???
O to wlaśnie chodzi mi i jak sądzę również Leonowi, o ten brak elementarnej SPRAWIEDLIWOŚCI.

Masz rację dla mnie to też jest wielki skandal, że Amerykanie wypięli sę na Międzynarodowy Trybunał Karny i podpisują odrębne umowy o" nietykalności" swoich wojsk z poszczególnymi krajami.

Odnośnie elementarnej "sprawiedliwości" równiż się zgadzam (to już na całej linii ;) ). Jasne że te wszystkie narody popełniły te wszystkie okropności, ale zwyczajnie nie uważam za stosowne przypominanie o tym przez Leona. No bo ku czemu to służy ?? Jak bedziemy szli takim tokiem rrozumowania, że na straży praw nie mogą stać kraje "skażone" cudzą krwią to nam wyjdzie, że nikt nie może pełnić tej funkcji.

Póki co pod trybunał trafiają prawodpodobni zbrodniarze i zwyczajnie nie chce mi sie wierzć, że Gotovina jest "czysty". A jezeli jest to czmu unika tego trybunału ? niech się stawi, niech spróbuja udowodnić mu winę, a jak tego nie zrobią to jeszcze dostanie odszkodowanie ;) I od razu uprzedze -ewentualne kogoś pytanie- że "wyrok już zapadł". Ja wierzę, że tak się jednak nie stało o czym dowodi proces Milosevicia, który nad wyraz skutecznie się broni, a i w historii wiadomego trybunału zdarzały się przypadki uniewinnienia ;)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.12.2005 10:52

Krótko o bohaterze.
Ante Gotovina
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
Ante Gotovina (ur. 12 października 1955), zawodowy żołnierz chorwacki obecnie ścigany przez Międzynarodowy Trybunał Karny.
Gotovina urodził się na wyspie Pašman niedaleko Zadaru. Na początku lat 70. wstąpił do Legii Cudzoziemskiej, pod przybranym nazwiskiem Ivan Grabovac. Po pięciu latach opuścił tę jednostkę i w 1979 otrzymał obywatelstwo francuskie.
W latach 80. udał się razem ze swoim przyjacielem Dominique Erulinem do Ameryki Łacińskiej i w Argentynie oraz Gwatemali organizowali grupy paramilitarne. W Kolumbii poznał swoją przyszłą żonę, Ximenę i przybrał kolejny pseudonim - Toni Moremante.
W 1990 Ante Gotovina skazany we Francji za kradzież, wrócił do kraju i rok później został oficerem biorąc udział w wojnie w Jugosławii. W 1994 otrzymał awans na stopień majora-generała. Podczas operacji "Burza" został oficerem dowodzącym w regionie Splitu. Między rokiem 1996 a 2000 był naczelnikiem armii chorwackiej.
21 maja 2001 został oskarżany przez Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii o zbrodnie przeciwko ludzkości oraz zbrodnie wojenne, które zostały popełnione na Serbach chorwackich w czasie i po operacji "Burza", w tym zamordowanie co najmniej 150 Serbów z Krajiny. Od tego czasu się ukrywał. Przez znaczną część Chorwatów generał Gotovina uważany jest za bohatera narodowego. 7 grudnia 2005 roku został aresztowany w Hiszpanii.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.12.2005 11:01

Zbiorowe mogiły

Cmentarz podzielony jest na dwie części: serbską (przed wojną w Kninie i okolicy Serbowie stanowili aż 80 proc. ludności, dziś zaledwie 2;3 proc.) i chorwacką. Przekopano część serbską. Wydobyto ciała ponad 200 Serbów ; zginęli podczas bombardowania lub zostali bestialsko zamordowani.; Na masowe groby natrafiono przypadkowo, podczas odkopywania mogił i przenoszenia ciał pochowanych w pośpiechu, w różnych miejscach cmentarza, do grobowców rodzinnych. Okazało się, że w większości mogił były pochowane także inne, nieznane osoby. Jest więc znacznie więcej ofiar niż krzyży ; mówi Olga Szimić. Wiadomo, że podczas akcji oluja poległo ponad 400 Serbów (Dokumentacyjno-Informacyjne Centrum "Veritas" w Chorwacji twierdzi, że podczas burzy zginęło 1 500 Serbów, przyp. R.B.). Nie znaleziono więc jeszcze wszystkich. Zbiorowe mogiły mogą się znajdować we wsiach: Padjene i Samardżije w kopanych tam w pośpiechu rowach. ; Nie wyklucza się, że ciała Serbów zakopano także w licznych w pobliżu Knina wąwozach, gdzie pośpiesznie urządzono wysypiska śmieci ; kontynuuje Olga. Milan, Serb, który przetrwał burzę w Kninie, pokazuje wiele miejsc, gdzie mordowano i zakopywano ciała Serbów. ; Wrzucano je także do rzeki, na żer pstrągom, nie mogę teraz patrzeć na te ryby, które były moim przysmakiem mówi Milan.
Ostatnio edytowano 09.12.2005 11:16 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.12.2005 11:04

CIA POMOGŁA CHORWATOM
Wywiad Amerykański dostarczał armii chorwackiej informacji wojskowych. Dane zostały wykorzystane w ofensywie przeciw serbskim secesjonistom w roku 1995 : pisze tygodnik :Newsweek.

Operując z bazy na wybrzeżu adriatyckim, CIA ustaliła i sfotografowała pozycje serbskich oddziałów i ich broni w chorwackiej Krajinie, gdzie Serbowie proklamowali niepodległą republikę.

Zdjęcia przekazano chorwackiemu generałowi Ante Gotovinie, dowódcy chorwackiej ofensywy, która nosiła kryptonim :Burza.

Sprawa wyszła na jaw, bo generał Gotovina jest poszukiwany przez ONZ-owski trybunał ds. zbrodni wojennych w byłej Jugosławii za zbrodnie popełnione podczas operacji :Burza.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.12.2005 11:18

A ja na poprawienie nastroju włączyłem sobie DVD z koncertem Thompsona, gdzie w przerwie między piosenkami tłumy ludzi zgromadzonych na stadionie Hajduka Split wiwatowało na cześć generała Gotoviny. To naprawdę robi wrażenie.

Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 09.12.2005 11:20

...pisze dlatego ze ci wyrzej wymieniony teras tworza wzory moralnosci i sadza "dzikusow". Czemu Eskimosi nie tworza takich norm, albo czemu Polaci nie prowadza taki sad ? Czemu jusz w 2003 roku sz.p. Mazowiecki zrezignowal ?
Chistorija jest po to ze by do niej siegnoc i ze by wiciagnac wnioski. Ja swoje wiciagnole.
Jezeli nie chcesz tak daleko czy pamientasz dlaczego waszy chlopaki siedza w Iraku z Ameramy i Angolamy? Poniewarz ktosz was i caly Swiat oklamal ze Husein ma bron chemiczna i atomowa i ze trzeba rozwalic ten kraj. Nie bronie Huseina i jedo teror ale czemu to oklamiwanie. Mogly powiedziec chcemy rope lub chcemi tu rzandzic, ale nie oni tam uratowali caly Swiat.
Tak moj kraj i narod nie jest swienti nawet wet w chistori bile take czarne epizody jak ustasze oraz Jasenowac, ale niepozwole i nie moge tolerowac ze by ktosz mojemu narodowy prziklejal naklejke zbrodniczego, zbrodniarze i wymiszlaja wielke zbrodni i z tej ostatniej wojni. Oraz niestety ale skutecznie zamazuje role ofjari i agresora w ostatniej wojni. Na tej wojnie a ni jede Serb nie zginal na terenie Serbii z rak agresowrow chorwatow czy Bosniakow.
Serbow podziwiam tylko za jedno a to sa umietnosci w "brudnej" "diplomacji". Bo nawet po takich zbrodniach jake popelnili na ostaniej wojnie maja "udokumentowane" zbrodni na ich niekorzisc czensto oklamane jak i liste zagladzonich w Jasenovcu jake pokazuja w Institucie Jasenovac w USA.
Niema tutaj teori spiskowej tylko mam gdziesz tych co sie uwazaja za lepszich modrzejszich i bardziej demokraticznich i inim slabszim chca wcisanac kompleksi ze sa tacy i taci ...i ze to jest beee a tamto feee i jezeli zrobisz to - to nie dostaniesz lizaka
Apropos Kraini tutaj podajem adres na serbski forum o losach Karini w czasie wojni i po wojnie. Tutaj mozecie przeczytac z piur samich serbow co to bily Kraina. Povtarzaja sie slowa jak Okupowni teren, dobitek wojeni, serbovie sie nabijaja z swoich rodakow ktory opisali i przepraszaja swoich do wczoraj sasiadow za wojne, zabijania i wygnania.

http://nemacenzure.7.forumer.com/viewto ... b8aaf03f36
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.12.2005 11:34

Leonie jak zareagowali Chorwaci po otrzymaniu wiadomości o aresztowaniu Gotoviny, wiadomo , że wiekszość uważa go za bohatera narodowego, co na to media: prasa, radio i telewizja w Chorwacji i sąsiednich krajach - mam na myśli Serbie, BiH, Czarnogórę?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.12.2005 11:36

drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.12.2005 11:44

krakuscity napisał(a):A ja na poprawienie nastroju włączyłem sobie DVD z koncertem Thompsona, gdzie w przerwie między piosenkami tłumy ludzi zgromadzonych na stadionie Hajduka Split wiwatowało na cześć generała Gotoviny. To naprawdę robi wrażenie.

Pozdrawiam

Masz rację :D Wrażenie był niesamowite. Też sobie włączę wieczorkiem na poprawę humoru :) To była dedykacja piosenki 8)
"Daleko daleko iza devet sela..."
Bit će dobro :!:
Musi być 8O
pozdrav
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 09.12.2005 12:03

krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.12.2005 12:17

Maciej napisał(a):http://www.nemacenzure.com/forum/viewtopic.php?t=894

Można poczytać i posłuchać :wink:

Można chyba też napisać (jak się zna język).

Pozdrawiam
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.12.2005 12:36

Jaki piękny gest :) :cry: Aż żałuję że nie mieszkam w Zagrzebiu - chciałabym ten wiec zobaczyć :)
Ciekawa jestem czy u nas ktoś potrafiłby tak sobie zjednać ludzi :?:

Krakus - napisać można ... po polsku ... albo językiem mieszanym :lol:
pozdrav :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.12.2005 12:49

drusilla napisał(a):Krakus - napisać można ... po polsku ... albo językiem mieszanym :lol:
pozdrav :)

Lepiej to zrobią fachowcy, a Chorwaci niech wiedzą, że nie są sami.

Pozdrawiam :wink:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 09.12.2005 13:00

krakuscity napisał(a):Chorwaci niech wiedzą, że nie są sami.

Pamiętam taki jeden zwrot z Akademii ... Zajedno smo jaći :) <chyba z coś pokręciłam >
I Chorwaci o tym wiedzą :) O tym że nie są sami na pewno też :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Chorwacja w Unii Europejskiej??? Czy wydać gen. Gotowinę??? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone