Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w UE

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monaa
Croentuzjasta
Chorwacja w UE

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 27.09.2004 14:33

Czy słyszeliście może, że Słowenia wycofała w ostatnich dniach swoje poparcie dla kandydatury Chorwacji do UE. 8O
Ma to związek z jakimś incydentem do jakiego doszło na granicy słoweńsko-chorwackiej na terenie, który obydwa kraje uważają za własny. Nie ma co, wydawałoby się, że kwestie graniczne SLO i HR załatwiły już dawno, a tutaj surprise. :wink: :!: :?: :!:
Jak to między sąsiadami, bądzcie grzeczni, bo jak nie to ................
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 27.09.2004 21:04

monaa napisał(a):Czy słyszeliście może, że Słowenia wycofała w ostatnich dniach swoje poparcie dla kandydatury Chorwacji do UE. 8O
Ma to związek z jakimś incydentem do jakiego doszło na granicy słoweńsko-chorwackiej na terenie, który obydwa kraje uważają za własny. Nie ma co, wydawałoby się, że kwestie graniczne SLO i HR załatwiły już dawno, a tutaj surprise. :wink: :!: :?: :!:
Jak to między sąsiadami, bądzcie grzeczni, bo jak nie to ................

Pewnie ten incydent to tylko wymówka.Nie wiem czy wiesz,ale Słoweńcy i Chorwaci nie darzą się sympatią(delikatnie mówiąc).

Pozdrawiam.
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 27.09.2004 21:07

Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.09.2004 08:29

...jak na razie 80% Chorwatow jest przeciw wejsciu do EU....
powodow jest wiele. Kij jest dluszi od marchewki i ciagle na tobie ktosz jezdzi (dzemojadi, zabojady czy szwaby :twisted: nigdy :!: :!: ). Oprucz tego UE jusz zaczela troszke "smierdzic", sa coraz silniejsze ruchi radikalne i skrajnie oraz anarchici i antyglobalisci. Nie warzne jak ich nazwac jest to kupa niezadowolonich ludzy tym co sie dzieje kolo nich. I co :?: do nich sie trzeba pchac i prosic o dotacje :lol: A bogaczy z UE przijada do CRO wykupia grunty, porobia komercje ala Ibiza zjado my tutaj tlumy Niemcow i bende musial ich cierpiec i ich ustawi z siedziby UE.
No nie ....i za take perspektywy miali zginoc moji kuzinowie i koledzi na ostatniej wojnie jak walczyli o wolnosc Chorwacji?
OK banki chorwacke jusz sa w rekach opcich...malo im??
..a wam rzycze powodzenia w UE....
Penki_Fenki_Blu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penki_Fenki_Blu » 28.09.2004 15:04

Drogi Leonie!

Moim zdaniem Twoje(Wasze)obawy są trochę na wyrost.W Polsce też straszono,że przyjadą Niemcy i wykupią Nas i Naszą ziemię.Ale tak nie jest,a to były najprostsze i moim zdaniem prymitywne(choć z pewnością dość skuteczne)argumenty przeciwników akcesji PL do UE.Ja głosowałem "ZA"i dzisiaj postąpiłbym identycznie!Na dzień dzisiejszy(jak wynika z różnych raportów)Polska na członkostwie zyskuje i mam nadzieję,że będzie tak dalej!

P.S.W której części ST mieszkasz?(moja kuzynka przy Mazuranicevo Setaliste)

POZDRAV OD POLJAKA KOJI JE ZALJUBLJEN U HRVATSKU!
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 28.09.2004 17:27

Z tymi 80% to chyba gruba przesada, mam zgoła odrotne wrażenia (i to m.in. ze Splitu). Zresztą nieważne. Istotne jest, aby HR uregulowała sprawy ze swoim, tym razem północnym sąsiadem, i nie wikłała się w niepotrzebne konflikty, bez względu na to czy chce, czy nie wejść do UE. Wiadomo, że chodzi o kasę. Trzeba rozmawiać i rozwiązywać problemy ( np. konflikt z Niemcami na Zalewie Szczecińskim sprzed bodaj dwóch lat). Widać, że nasz szanowny Rezydent to"Eurosceptyk", i ma do tego święte prawo, ważne jednak, by posługiwać się rzeczowymi argumentami, a nie mitami. Dla mnie jest obojętne,czy HR chce, czy nie do Unii, czy wejdzie, czy też nie. Nie sądzę, że wejście byłoby szkodliwe, a na pewno nie dla turystyki, a to mnie najbardziej interesuje. Grecja, Cypr, Malta, Portugalia nie miały takich obaw i nie ucierpiały (w każdym razie na pewno nie Grecja). Tam za wejściem w referendach głosowało blisko właśnie 80% mieszkańców.
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 28.09.2004 18:42

Och! Chorwaci niedażą słoweńców sympatią, można wyczytać to na różnych ich forach dyskusyjnych (ostatnio czytałem wypowiedzi Chorwatów na temat groźby słoweńców). Można to zauważyć na meczach. Ogólnie mi się słoweńcy też niepodobają. Ale myśle że to wszystko spowodowane jest wojną na bałkanach która miała miejsce pare lat temu.

Mój ojciec miał paru kolegów serbów i słoweńców których znał sprzed wojny, w czasie wojny prawdą było że każdy w duchu był za swoim państwem, ale za specjalnie niegadali o tym i byli jakby tak powiedzieć neutralni w tej sprawie na ten temat. Ale już po wojnie to uuuu cienko! Już tak zabardzo kolege serba niepoznałbyś, opowiadał mi tata pare incydentów... ale dobra było mineło! (chcę dodać że ojciec i ci koledzy to jak to sie mówi 'Jugoszwaby' byli :) - więc podczas wojny pracowali w niemczech- ale i tak większość później wróciła na swoje dawne ziemie :) )

Ale nasuwa mi sie pytanie czemu tak nielubią się słoweńcy z chorwatami a chorwaci ze słoweńcami, przecież niemieli zabardzo jakichś sporów militarnych podczas wojny, o ile wogóle takie były między nimi. Były jakies spory militarne między tymi państwami? bo na temat ich histori zaspecjalnie to ja duzo niewiem. :(
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 28.09.2004 19:07

Cóż, dołączę i ja swój "eurosceptyczny" głos. Myślę, iż na rzetelną ocenę skutków wstąpienia Polski do UE trzeba jeszcze zaczekać, o pełnym uczestnictwie w jej strukturach będzie można wszak mówić, gdy skończą się okresy przejściwe. Za kilka lat, może kilkanaście lat, okaże się czy nas wykupili, jak wygląda bilans gospodarczy, ile każdy z nas ma na koncie lub w portfelu i najważniejsze - co w sercu i głowie. Zobaczymy też jak funkcjonować będzie i ile znaczyć sama Unia - obszar niemieckiej dominacji, forum francusko - niemieckiej rywalizacji, czy może "Europa Ojczyzn"? Dzisiaj UE bez wątpienia jest krainą gospodarczej stagnacji (z pierwszymi, coraz bardziej wyraźnymi oznakami kryzysu - Niemcy), dekadencji w sferze szeroko rozumianej idei i dezorientacji połączonej z bezradnością w dziedzinie polityki. Bedąc sceptykiem co do kondycji współczesnej Europy Zachodniej, jestem jednak zwolennikiem przystąpienia i udziału w Unii Polski, ale również i Chorwacji. Z racji geopolitycznego położenia jesteśmy skazani na współżycie z krajami wchodzącymi w skład UE, wydaje mi się, iż uczestnicząc w jej strukturach współżycie to możemy układać w sposób bardziej korzystny dla siebie niż pozostając poza. A że wystąpią różne skutki uboczne ... .
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 28.09.2004 20:13

Ja mimo wszystko jestem optymistą co do Polski i Chorwacji.
Mimo ,że czasami poważnie myślę o wrogim przejęciu przez silniejsze ekonomicznie państwa ,państw słabszych.
Narody ,które żyły w wielkich problemach jak my są silniejsze.
Słabość polityków niemieckich ,francuskich idzie w parze z cofaniem się w rozwoju tamtejszych ludzi.My jestesmy pełnymi zapału ludżmi z pomysłami na jakie w Niemczech ,Francji nigdy nie wpadną.My umiemy
robić różne rzeczy ,tam ludzie są ściśle monotematyczni zawodowo.Kapitał mamy mniejszy,ale za dwa pokolenia kto wie?A tak wogóle myślę ,ze celem większych państw Unii jest Rosja,a my to tak po drodze.Ale Polak i Chorwat potrafi!!!Pozdrawiam serdecznie Jugoszwabów.
pitag

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitag » 28.09.2004 20:56

grouby napisał(a):Pozdrawiam serdecznie Jugoszwabów.

zegnam SM. :evil: :twisted:
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 28.09.2004 21:39

Dalmatino miał krewnych Jugoszwabów,czy to żle?
Pozdrowiłem ludzi pracy i czynu.Jesli potem się tym puszyli to trudno.Na pewno poziom świadomości ich krewnych jest inny.Pozdrawiam Dalmatino.
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 28.09.2004 22:48

Nie istnieją we współczesnym świecie państwa suwerenne, a na pewno gospodarczo. Może poza USA i ChRL, ale i tak gospodarka Chin i ich niespotykanie wysoki przyrost PKB to efekt handlu z Ameryką, przy czym gdyby z jakichś powodów te doskonałe stosunki gospodarcze ustały, raczej to nie Stany by ucierpiały. Jeśli nie UE, to Rosja, a to już przerabialiśmy (w ich orbicie są Białoruś, Ukraina, Mołdawia, Kazachstan... nie, dziękuję !). Autarkia nie wchodzi w grę, bo jesteśmy biedni. Na to sobie mogą pozwolić Szwajcarzy (banki), czy Norwegowie (nafta), ale i w tych przypadkach mówienie o samowystarczalności to nieporozumienie. W naszym przypadku byłaby to Albania bis, która i tak była całkowicie zależna od Chin, a więc nie była tak do końca wolnym elektronem. Chcąc, nie chcąc, trzeba się z kimś związać, po prostu nie ma innego wyjścia i kierunek jest tylko jeden. Jeśli chodzi o suwerenność polityczną, to nie jest tak jak sobie niektórzy wyobrażają, że można ot tak sobie ogłosić neutralność i jest OK! Neutralny jesteś wówczas, jeśli jest taka wola silniejszego sąsiada, bliższego albo dalszego (uznanie neutralności). Podczas II wojny światowej Hitler uznał neutralność Szwajcarii (choć na początku 1945 podjęto opracowywanie planów inwazji) bo miał w tym interes w czasie wojny. Zresztą wszyscy (w 1940 internowano tam polskie oddziały, w 1945 - niemieckie). Inny był los neutralnej Belgii, w obu wojnach. Po II wojnie powstały tak zwane państwa "niezaangażowane" (np. Jugosławia, czy Indie). I co z tego ? Pierwsza rozpadła się w okolicznościach wiadomych, z którą "sympatyzował" Zachód politycznie (konflikt Tito ze Stalinem) i gospodarczo (główni partnerzy handlowi NRF i Francja). Drugie, mocarstwo atomowe, zawsze było (i jest nadal) zaangażowane w rywalizację z Chinami, przy wydatnej pomocy ZSRR, o wpływy w Azji, nie mówiąc o wojnach z Pakistanem.
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 29.09.2004 08:25

Widząc posty euroentuzjastow :) i szanujac ich zdanie i poglady pozwole sobie ma przedstawienie odmiennego pogladu na nasze przestapienie do UE.Prosilbym by mnie raczej nie wiazac w zwiaku z tym do jakichs dziwnych ruchow politycznych typu LPR czy Rodzina Radia Maryja gdyz dalekijestem od ich ideologi i swiatopogladu :).
Uwazam ze nasze przystapienie do UE bylo zbyt wczesne i to o kilka ladnych lat .Nie mozna zaczynac wojny ( a tym jest co tu wiele ukrywac scieranie sie roznych pogladow polityczno-gospodarczych na forum unii europejskiej) nie majac solidnego zaplecza i przede wszystkim planow.Chialbym by euroentuzjasci choc na chwile zaprzestali gloszenia patetycznych hasel o tym ze Unia daje wiecej niz my jej .Pracuje w firmie z kapitalem i czesciowo z zarzadem z Francji i Belgi i moge powiedziec jedno ....tam nikt niczego nie daje za darmo i to jest zrozumiale gdyz zakladajac jakas firme czy tu UE ma sie na mysli kozysci jakie ma te przedsiewziecie przyniesc :) .Powiedzmy sobie po chlodnej kalkulacji coz my mozemy ofiarowac UE?.Nasze niestabilna scene polityczna?nasza archaiczno i ledwo dyszaca gospodarke?a moze wspaniale drogi i autostrady ?.Watpliwym prezentem tez beda 3 miliony bezrobotnych w posredniakach i kolejne 300 tegorocznych absolwentów. Wiec coz jest takiego atrakcyjnego w Polsce ? Moim zdaniem chodzi o Rosje .Stanowimy wspanialy przyczólek na dalsze ekspansje na wschod i to o to chyba chodzi .Poraz kolejny chce podkreslic ze nie jestem przeciwnikem Unii gdyz innej alternatywy dla nas nie ma. Chodzi by ten proces byl planowy i srodki ktore na pewno trafia w jakims procencie do polskiej gospodarki byly wydawane w sposob gospodarski .Obawiam sie ze te pompowaniepieniedzy w nasze panstow w pewnym momencie zakonczy sie stwierdzeniem " ok dalismy juz tyle i tyle ale to trzeba oddac w ten czy inny sposob " i ten inny sposob oddanie mnie wlasnie martwi i posyla mi wlasnie czarne mysli .Kiedys to chyba juz przrabialismy .....chyba :)
pozdr. i przepraszam za dlugi i nudny post .
wracam do mojej cro. :):):):)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 29.09.2004 08:44

Leon napisał(a):...jak na razie 80% Chorwatow jest przeciw wejsciu do EU....
powodow jest wiele. Kij jest dluszi od marchewki i ciagle na tobie ktosz jezdzi (dzemojadi, zabojady czy szwaby :twisted: nigdy :!: :!: ). Oprucz tego UE jusz zaczela troszke "smierdzic", sa coraz silniejsze ruchi radikalne i skrajnie oraz anarchici i antyglobalisci. Nie warzne jak ich nazwac jest to kupa niezadowolonich ludzy tym co sie dzieje kolo nich. I co :?: do nich sie trzeba pchac i prosic o dotacje :lol: A bogaczy z UE przijada do CRO wykupia grunty, porobia komercje ala Ibiza zjado my tutaj tlumy Niemcow i bende musial ich cierpiec i ich ustawi z siedziby UE.
No nie ....i za take perspektywy miali zginoc moji kuzinowie i koledzi na ostatniej wojnie jak walczyli o wolnosc Chorwacji?
OK banki chorwacke jusz sa w rekach opcich...malo im??
..a wam rzycze powodzenia w UE....

Tez uwazam ze powinno sie rozwiazac UE (bo to wyjatkowo niesterowny i zbiurokratyzowany i przeregulowany twór) i reaktywowac EWG!!!

pozdrav
Ostatnio edytowano 29.09.2004 08:46 przez Piotr Lutynski, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.09.2004 08:46

Marko wlasnie trzeba wszistko powiedziec,
cca 80% przeciw EU jest wynik anketi agencji PULS, anketa objela povirzej 5 tisienci osob dla potrzeb politicznego programu telewizijnego LATINICA w ktorym debatuja i swe poglandi bronia ruzni politici i nie tylko.
Anketa bila telefoniczna i uznaje sie za udana tylko jezeli liczba odpowiedzi przekracza kilka tisienci osob (telefonow). Jezeli chodzi tak jak mowisz o Malte to trzeba wiedziec ze ony jako kandidat wywalczyli powirzej 70 wyjantkow z regul UE i czymaja rekord (miendzi innim ze opcokrajowci nie moga wykupiwac nieruchomosci wogule, oraz bardziej morbidna ze moga polowac na kazdi rodzaj ptakow, kiedy chca i ile chca nie zwarzajanc nawet czy sa chronione-powolali sie na tradicje) Drugi kraj w UE pod wzglendem wynegocjowanich wyjantkow jest Polska z 40 przepisamy. Miendzi innym o niewykupiwaniu nieruchomosci ale w zamian straciliscie rybactwo kiedisz mocna galez gospodarki w Polsce. Chorwaci nie dostana tyle wijantkow a na pewno nie ten o niewykupiwaniu nieruchomosci. Opinija jest taka wsrod chorwatow poniewarz teras jest okres szantarzowania i chociaz nasz rzand coraz mocniej sie klania i robi uklony to coraz nowsze grozbe i oczekiwania sa od UE. Marko my opserwujemy co sie dzieje w Polsce i w UE. Nas to samo czeka tak ze czytamy troche (choc ja akurat z tego maly pozytek mam bo nadal zle pisze po polsku). Co z tego ze Polski fachowci teras leko moga znalesc robote na zachodzie? moze to jest dobre dla nich ale dla Polski napewno nie. Co z tego ze polski rolnik sprzeda prosiaka drorzej jak w calej polsce mieso podrorzalo i wszistko inne oprucz uziwanich samochodow. Chwali sie ze coraz wiencej opcokrajowcow mlodzierzy z UE na studia do Polski przijerzdaja, ale studia w polsce teras sa tylko dla elit. Czy jest mniej kriminalu w polsce? Czy gospodarka dostala kopa? Czy macie lepsze stosunki z sasiadamy chocbi Niemcamy ? Czy Polaci z pomorza uwierza premjerowy Niemiec ze jego slowo jest silniejsze od wnioskuw o oszkodowania i czemu sie o oszkodowaniach Polakom mniej slisi? Wiencej Polakow bilo w chorwacji w wrzeszniu w tym roku niz w poprzednich chiba nie dlatego ze nie lubia tloku ale przez to ze sa kwatere tansze. Czechow i Slowakow wogule bilo sporo mniej niz poprzednio. My drozejemi z ropa wy z ropa i Europa tak ze jest niezle :wink: Mity sa daleko za namy teras sa czasy szibkie i co do ludzi teorija Darwina jest troche za stara.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone