Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w NATO

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kulka53
Weteran
Chorwacja w NATO

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.11.2006 11:53

Zakończyl się szczyt NATO w Rydze.

Prawdopodobnie za ok. 2 lata Chorwacja, a wraz z nią Albania i Macedonia, ma być zaproszona do przystąpienia do programu Partnerstwo Dla Pokoju co w dalszej perspektywie zapewne zakończy się pelnym czlonkostwem w Sojuszu. Pewne szanse na zaproszenie w tym terminie mają również Serbia, Bośnia i Hercegowina i Czarnogóra, choć te 3 kraje nie zrobily nic w tym kierunku i nie wywiązują się z postanowień dotyczących ścigania zbrodni wojennych.

Co Wy na to?
Czy sądzicie, że to dobre rozwiązanie które w przyszlości zapewni stabilność i spokój w tej części Europy i zapobiegnie wywolaniu nowych waśni (m.in. Kosowo, Macedonia, Albania)?
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 30.11.2006 12:00

ja w to nie wierze...przynajmniej nie w perspektywie kilku najblizszych lat, za duzo krwi zostalo rozlanej na Balkanach, zeby taki np Serb i Albanczyk mogli byc w jednym sojuszu. Ponadto, pozostaja niemal te same kwestie jak zwiazane z UE. aby zostac czlonkiem musza byc spelnione pelne formalnosci. sadze, ze jesli chodzi o najblizsze lata to do NATO wejsc moga Macedonia i wlasnie Chorwacja. choc tak naprawde, to te panstwa wolalyby byc w UE.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2006 12:28

Pewne szanse na zaproszenie w tym terminie mają również (...), Bośnia i Hercegowina

Jak? Z jaką armią? Serbską czy muzulmańską? O ile takowa istnieje... przecież to tak naprawdę to są dwa antagonistyczne państwa pod jedną nazwą...

A waśnie były są i będą, tylko że finał na taką skalę już się pewnie nie powtórzy.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.11.2006 12:45

BiH...no wlaśnie... - prędzej widzę rozpad tego państwa niż coś, co go bardziej zjednoczy :(
Poza tym przecież Serbia jest (byla) postrzegana jako sojusznik Rosji...
A podobno w Czarnogórze Rosja ma plany przebudowy portu w Barze na bazę wojskową lub budowę nowej bazy w pobliżu. Zresztą duża część czarnogórskiego wybrzeża już jest w rosyjskich rękach...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2006 13:36

Pośrednio, ale bardzo pośrednio w temacie ... ale może ktoś wie, bo nie daje mi to spokoju, jak BiH wystawia reprezentacje na różnego rodzaju międzynarodowe imprezy sportowe i inne. Kto wchodzi w ich skład?
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 30.11.2006 13:40

jak pilkarska reprezentacja, to pewnie sa to pilkarze... :D

a Tobie pewnie idzie o przynaleznosc narodowa. moim zdaniem sa to "bosniacy". choc przeciez takiego narodu nie ma.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.11.2006 14:09

"bosniacy". choc przeciez takiego narodu nie ma.

Hmm... :?
Wydaje mi się, że Bośniacy są teraz nazywani Muzulmanami i są traktowani jak odrębny naród.
Oprócz Bośni zamieszkują też pólnocne tereny Czarnogóry i Serbii przy granicy z Czarnogórą i Kosowem, tzw Sandżak.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2006 14:22

Muzułmanie, Chorwaci i Serbowie tworzą BiH i jak wiadomo sypatią zbytnią do siebie nie pałają, stąd moje pytanie, kto reprezentuje ich na zewnątrz....ale...
ale... zbytnio odbiegamy od tematu tego wątku, więc żeby nam się znowu Platon po dupach nie przeleciał :lol: - patrz "Czatownicy" :wink:
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 30.11.2006 14:30

ej nie rob z Platona geja on z tego co zaobserwowałem to lubi babki z dobrym "słuchem" :roll:
Pozdrav Zec
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 30.11.2006 14:44

ZAJEC napisał(a):ej nie rob z Platona geja on z tego co zaobserwowałem to lubi babki z dobrym "słuchem" :roll:
Pozdrav Zec

A ja NATO,Zec chcesz po słuchach? :wink:
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 30.11.2006 14:51

OT A NA TO mi zeszło ze biednemu w słuchy ,a tak po prawdzie to WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.11.2006 15:42

kulka53 napisał(a):Zakończyl się szczyt NATO w Rydze.

Prawdopodobnie za ok. 2 lata Chorwacja, a wraz z nią Albania i Macedonia, ma być zaproszona do przystąpienia do programu Partnerstwo Dla Pokoju co w dalszej perspektywie zapewne zakończy się pelnym czlonkostwem w Sojuszu. Pewne szanse na zaproszenie w tym terminie mają również Serbia, Bośnia i Hercegowina i Czarnogóra, choć te 3 kraje nie zrobily nic w tym kierunku i nie wywiązują się z postanowień dotyczących ścigania zbrodni wojennych.

Co Wy na to?
Czy sądzicie, że to dobre rozwiązanie które w przyszlości zapewni stabilność i spokój w tej części Europy i zapobiegnie wywolaniu nowych waśni (m.in. Kosowo, Macedonia, Albania)?

Myślę że wszystko ci się pokręciło kolego i siejesz zamęt niepotrzebny. Bo jest tak:
1. Chorwacja już od dawna jest w programie "Partnerstwo dla Pokoju" podobniej jak Macedonia i Albania
2. Na obecnym szczycie zaproszenie dla tego programu otrzymały "ostatnie" kraje bałkańskie: Serbia, CG, BiH
3. W 2008 NATO zdecyduje kogo PRZYJĄĆ DO NATO Największe szanse ma właśnie Chorwacja bo jest stabilnym krajem, negocjującym wejście do UE
4. Kraje obecnie zaproszone do partnerstwa otrzymały "prikaz" współpracy z trybunałem haskim

Co do lepszej przyszłości z NATO; krajom należącym do NATO wiedzie się dobrze bo NATO zapewnia stabilność co przyda się na niestabilnych Bałkanach.
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 30.11.2006 17:26

A ja NA TO jak na lato
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.11.2006 17:31

zygmunt napisał(a):A ja NA TO jak na lato

No to trzeba ci przyznać że sporo dziś wniosłeś na forum :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.11.2006 20:26

Co dzisiaj o NATO myślą sami Chorwaci można zobaczyć tutaj
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=415183
(szukajcie postów Nicolasa)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone