Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - TOP TEN!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Uta
Globtroter
Chorwacja - TOP TEN!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 06.06.2005 10:15

Pomyślałam sobie, że byłoby fajnie (o ile takiego wątku jeszcze nie było) zrobić listę miejsc, które KONIECZNIE trzeba zobaczyć w Cro.
Zatem bardzo Was prosze wpisujcie w tym wątku miejsca, miasta, wyspy, wysepki, plaże, parki, góry, wąwozy- wszystko, nawet malutkie, co zrobiło na Was piorunujące wrażenie i co chcielibyście pokazać całemu światu :)
Ponieważ wybieram się do Cro pierwszy raz, swoje typy podam po powrocie. A Wasze typy będa moim przewodnikiem!
Zapraszam i pozdrawiam gorąco!
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 06.06.2005 11:01

Nie chcecie sie podzielić ? A może powinnam ten wątek umieścić na forum o regionach turystycznych?
A moze jednak dacie radę uświadomić tych, którzy jeszcze nie byli?
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 06.06.2005 12:38

Cześć! Zdecydowanie powinnaś dać to na tamtej stronie, ale skoro już to przeczytałam to masz:
1. Plitwickie jeziora !!!
2. Wyspa Cres - Losnij
- Miejscowość Valun
- Miejscowość Lubienice
- Mały Łosin
Tyle sama mogę polecić z czystym sumieniem, natomiast w tym roku jadę na Makarską i zamierzam odwiedzić napewno:
1. Park narodowy Krka
2. Trogir
3. Split
4. Wybrzeże (różne miejscowości) Makarskiej
5. Meczugorie
6. Dubrownik
To napewno są miejsca warte odwiedzenia. Pozdrowienia M.onika.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 06.06.2005 12:48

Na Istrii:
-Porec;
-Rovinj;
-Limski Fiord;
-Pula: amfiteatr i stare miasto.
Pzdr.
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 06.06.2005 13:21

Wielkie dzieki!!!!

W sumie to te same osoby pojawiają się na obu forach, więc może uda sie zebrac jakąś listę.

czekam na kolejne typy!
petris
Cromaniak
temat postu

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.06.2005 13:35

Velika i Mala Paklenica,Mały Alan.
Biokowo wjazd na sv.Juri lub pieszo
rafting rzekami :
Cetina i Neretwa

:D :D :D petris
Aga32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga32 » 06.06.2005 14:05

moje typy:
1. [b]Dubrovnik[/b]
2. PLitvicke Jezera
3. Kornati
4. Okolice Riwiery Makarskiej / Biokovo
5. Split
6. Hvar
7. Pag

pozd Aga
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 06.06.2005 14:51

Aga, opowiedz mi więcej o Kornati. Jak to wygląda, skąd płynęłaś, za ile?
Chciałabym zobaczyć to miejsce, zdaje się, ze jest niesamowity krajobraz, czy tak?

A jesli jeszcze mogłabym prosić wpisujących się o krótki komentarz dlaczego danego miejsca nie można pominąć, to już w ogóle byłoby super :)
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 06.06.2005 15:16

1.Hvar
2.Dubrownik
3.PLITVICE
4.Riviera Makarska
5.Trogir
6.Park Krka
7.Biokovo
8.Bol
9.Paklenica
10.Pula
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 07.06.2005 09:23

Cześć ! wracając do mojego postu to:
1. Plitwickich jezior nie można pominąć ponieważ jestem fanem wody i gór i nigdzie w Europie nie widziałam tak pięknych wodospadów (dobrze zagospodarowanych - no może jeszcze wodospad Trimilbach w Szwajcarii - ale to tylko 1 sztuka) natomiast tu jest zwiedzania na cały dzień, woda jest cudownie czysta, wiele atrakcji: dróżki, statki, autobusiki wycieczkowe.
2. Wyspa Cres - już gdzieś pisałam o Valunie - był o nim program w National Geografic - maleństwo zapomniane przez świat (nieliczni mieszkańcy powiedzieli nam, że noclegi w Valunie bukuje się na dwa lata wcześniej) - przepiękna plaża po lewej stronie od centum - patrząc od morza.
3. Lubienice - miasteczko na urwisku nad morzem - bardzo stare (zbudowane ok. 1400 roku) z przepięknym widokiem na położoną chyba z kilometr w dole maleńką dziką plażą i staruszka ubrana na czarno siedząca na schodach domu sprzedająca perfumowane mydełka w kształcie koszyczków.
4. Mały Losnij - miejscowość wyglądająca jak Cannes w miniaturce, podświetlone palmy, piękne jachty w porcie, targ na łodziach i ceny jak na Lazurowym wybrzeżu. Warto zobaczyć - tam rosną przepiękne filotowe drzewa (chodzi o ich kwiaty), których nie widziałam nigdzie indziej, dużo agaw no i oczywiście wspaniała południowa zabudowa z wąskimi uliczkami i rododendrony i bananowce. Po drodze z miejscowości Cres do Małego Lośnia wiele gajów oliwnych i pasących się osiołków. Cudowne wrażenia. Polecam. M.onika
Aga32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga32 » 07.06.2005 12:22

[quote="Uta"]Aga, opowiedz mi więcej o Kornati. Jak to wygląda, skąd płynęłaś, za ile?
Chciałabym zobaczyć to miejsce, zdaje się, ze jest niesamowity krajobraz, czy tak?

A jesli jeszcze mogłabym prosić wpisujących się o krótki komentarz dlaczego danego miejsca nie można pominąć, to już w ogóle byłoby super :)[/quote]

Witaj Uta, juz uzupełniam moja wypowiedź:

Kornaty są najbardziej zagęszczonym archipelagiem na Morzu Śródziemnym. Znajdują się między wyspami Żirje, Dugi Otok i Pašman. Archipelag dzielimy na 2 grupy: Kornaty Dolne i Kornaty Górne. Do Kornatów Dolnych należą wyspy Sit i Žut oraz wyspy okoliczne, a wyspa Kornat i jego okolica należą do Kornatów Górnych.
89 ze 152 wysp Kornatów ze względu na wyjątkowe piękno i bogactwo flory i fauny ogłoszono w 1980.r. parkiem narodowym. Poniżej link do strony o parku:
http://murter-kornati.com/stranice%20pl ... yspami.htm

"Kornati"wydają mi się tak oryginalne, nietypowe, czegoś takiego nigdy wcześniej nie widziałam (jedynie zblizony widok to fiordy norweskie). Zawsze kiedy przejeżdżam przez wybrzeże chorwackie i spoglądam na morze, widzę krajobraz jak z bajki i czekam, kiedy powstanie tu kolejna część Włady Pierścieni;).
Jeziora Plitvickie są niesamowitą mieszanką, połączeniem przepięknej, dzikiej, różnorodnej przyrody i akcentu historycznego (mówią, że"incydent" w Plitvicach był poczatkiem działań wojennych w Chorwacji, tu za czasów Tita organizowano wybrańcom przyjęcia weselne i śluby)

Dubrovnik znajduje sie w czołówce, ponieważ jest najpiękniejszym miastem jakie w życiu widziałam.
Miasto zachowało niesamowity klimat, nie do opisania!!! to takie miasto z klasą (przypomina mi polski Kraków). Poza tym przeżyłam tam wielką miłość....i zawsze będzie tam część mnie...
pozdrav Aga
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 07.06.2005 13:04

Aga 32 zaraziłaś mnie Kornatami. Narazie postanowiłam, że popłyniemy w rejs statkiem z Murteru i tym sposobem znajdziemy sobie miejsce na przyszły rok na którejś z wysepek. Również byłam w Norwegii (zjechaliśmy z namiotem całą Skandynawię) i zgadzam się z Tobą całkowicie, że tak pięknych widoków jak Lofoty i wogóle urok fiordów - próżno szukać gdzie indziej, no może jeszcze Irlandia (ale tam nie byłam). Nie cierpię na urlopie tłoku (za kołem polarnym raczej o niego trudno) tak więc takie miejsca są jak najbardziej dla mnie. Zdecydowanie tam pojadę. Dzięki !!!! M.onika. :D
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 07.06.2005 13:33

Bardzo dziękuje za te opisy!!!! Własnie tego szukałam!
I dopisuję Kornaty do swojej listy, i te miejscowości opisane przez Gratkorna!
Kiedy ja zdążę to wszytsko zobaczyć? okaże się... już za 2 tygodnie!!!
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.06.2005 16:10

Szczyt SV JURE nad Makarska,po drodze konoba Biokovo,widoki bajka.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 08.06.2005 16:42

A ja będę oryginalna. Polecam szczególnie wieczorem winiarnie w Primostenie. Moim skromnym zdaniem mają niesamowity klimat i warto choć raz tam przyjść. A jeśli ktoś nie lubi wina z beczek - to nocą spacer dookoła wysepki każdemu dobrze zrobi. Uważam, że Primosten w dzień jest piękny, ale Primosten w gwieździstą noc - jest nie tylko piękny, ale potrafi naprawdę oczarować, (szczególnie polecam dla zakochanych).
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone