[quote="Uta"]Aga, opowiedz mi więcej o Kornati. Jak to wygląda, skąd płynęłaś, za ile?
Chciałabym zobaczyć to miejsce, zdaje się, ze jest niesamowity krajobraz, czy tak?
A jesli jeszcze mogłabym prosić wpisujących się o krótki komentarz dlaczego danego miejsca nie można pominąć, to już w ogóle byłoby super
[/quote]
Witaj Uta, juz uzupełniam moja wypowiedź:
Kornaty są najbardziej zagęszczonym archipelagiem na Morzu Śródziemnym. Znajdują się między wyspami Żirje, Dugi Otok i Pašman. Archipelag dzielimy na 2 grupy: Kornaty Dolne i Kornaty Górne. Do Kornatów Dolnych należą wyspy Sit i Žut oraz wyspy okoliczne, a wyspa Kornat i jego okolica należą do Kornatów Górnych.
89 ze 152 wysp Kornatów ze względu na wyjątkowe piękno i bogactwo flory i fauny ogłoszono w 1980.r. parkiem narodowym. Poniżej link do strony o parku:
http://murter-kornati.com/stranice%20pl ... yspami.htm
"Kornati"wydają mi się tak oryginalne, nietypowe, czegoś takiego nigdy wcześniej nie widziałam (jedynie zblizony widok to fiordy norweskie). Zawsze kiedy przejeżdżam przez wybrzeże chorwackie i spoglądam na morze, widzę krajobraz jak z bajki i czekam, kiedy powstanie tu kolejna część Włady Pierścieni;).
Jeziora Plitvickie są niesamowitą mieszanką, połączeniem przepięknej, dzikiej, różnorodnej przyrody i akcentu historycznego (mówią, że"incydent" w Plitvicach był poczatkiem działań wojennych w Chorwacji, tu za czasów Tita organizowano wybrańcom przyjęcia weselne i śluby)
Dubrovnik znajduje sie w czołówce, ponieważ jest najpiękniejszym miastem jakie w życiu widziałam.
Miasto zachowało niesamowity klimat, nie do opisania!!! to takie miasto z klasą (przypomina mi polski Kraków). Poza tym przeżyłam tam wielką miłość....i zawsze będzie tam część mnie...
pozdrav Aga