gadomski napisał(a):Zauważcie , że oni są tak wpatrzeni w niemców i włochów ( np. menu w knajpach , informatory ) , a tych ( niemców ) w tym roku wogóle nie ma , że nie zauważyli obecnosci tylko polakow , czechów i słowaków.
Mnie to także wkurza. Nie wiem, czy może Chorwatom się wydaje, że nasze języki są tak podobne że się dogadamy, czy też uznają, że jesteśmy tak wykształceni że po niemiecku czy angielsku się doczytamy, ale brak polskiego, gdy byliśmy od tylu lat jedną z liczniejszych grup językowych odwiedzających ich kraj jest jakimś zaniedbaniem.
gadomski napisał(a): to stworzył Pan Bóg , a oni tylko psują ! tragiczne zejscia na plaże , chore ceny. kretactwo przy rachunkach. Brak cen w sklepach.
Chorwacja jest piękna i niepowtarzalna. Chorwaci wykonanali w ostatnich latach kawał dobrej roboty. Polecieli z autostradą w super szybkim tempie. Zauważcie że budują w jakże trudnym terenie, przez góry, urwiska, liczne tunele. W Polsce po równym polu nie potrafią położyć kawałka asfaltu. Zbudowano wiele nowych, pięknych apartamentów. Inwestują i zarabiają na turystyce.
Co do oszukiwania to także mam niesmak. Zostałem oszukany, naciągnięty na jakieś drobne przynajmniej raz dziennie. W sklepie, restauracji. Nawet palant na autostradzie nie wydał mi reszty. Na pewno drań się nie dorobi na tych kilku kunach z oszustwa.
Spotkałem też wielu normalnych, przyzwoitych Chorwatów. Wielu zaoferowało nam pomoc przy różnych okazjach: poparzenia syna przez ukwiał, zerwania łódki z pomostu.
Są rózni ludzie tak samo jak w Polsce.
Niestety przewiduję, że w Chorwacji będzie coraz trudniej o dobry i tani wypoczynek. Po pierwsze jest coraz tłoczniej. Chorwacja stała się modna na zachodzie Europy. Walą tam tłumy. Nawet na wyspach nie można zaznać spokoju i samotności.
Po drugie ceny rosną - jest to też konsekwencja tego pierwszego.