Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja sie kończy...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2007 09:22

Rysio napisał(a):... Wpłata zaliczki za kwaterę jest tą istotną częścią umowy, która wiąże strony. Korespondencja meilowa, nawet jeśli byliśmy u kogoś wcześniej jest wyłącznie wstępnym ustaleniem warunków.....

No niby tak :lol: ale.....zawsze wychodze z założenia w takiej sytuacji, że nie jestem u siebie. Poza tym mając kwity to Ty i w Polsce nie zawsze możesz dojśc swoich praw :wink:
Rysio napisał(a):...Dowód wpłaty i otrzymane zwrotne potwierdzenie wpływu pieniędzy, nawet drogą meilową, jest zapieczętowaniem zawarcia umowy co pozwoli nam w dochodzeniu naszych praw na miejscu w razie kłopotów.

I tu też sie zgodzę. Ja robie tylko rezerwacje mejlową. Ale z powodów jak opisałeś, z własnego doświadczenia w Bibinje, nie wchodzę z żadnymi zaliczkami. A ponieważ jeżdze na odpoczynek to nie mam najmniejszego zamiaru szwendac sie po posterunkach policji, sądach itp instytucjach, walcząc o swoje prawa :wink:
A ponieważ jeżdzę w składzie 2+2 nie widzę problemów (że jak coś będzie nie tak) na znalezienie lokalu w tej samej mieścinie lub gdzie indziej.
Ale.....w sumie każdy jeździ jak lubi.
Pozdrav :papa:
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 30.07.2007 09:43

Witam wszystkich! Właśnie wróciłem z Czarnogóry i Chorwacji. Autorowi postu chciał bym poprawić chumor i powiedzieć że na jego miejscu śmiało bym się wybrał w ciemno. Ale tylko do Cro ponieważ przejechałem samochodem przez wszystkie miejscowoćni od Dubrownika do wjazdu na autostrade koło Splitu i w każdej miejscowości stoją ludzie z napisami SOBE . Problem by rzeczywiście mógł by być ze znalezieniem miejsca w jednym bydynku ale napewno nie będzie ze znalezieniem miejsca w jednej miejscowości. A co do szczegółów to polecił bym Draśnice koło Podgory . Zajechałem tam w drodze powrotnej by się ostatni raz wykąpać i zjeść coś przed drogą i zaraz na początku miejscowości na skrzyżowaniu zauważyłem chyba z pięć osób czekających na jakiegoś turystę by wynająć mu pokój. Co do cen to nie mogę nic w tym roku powiedzieć ponieważ w Cro spałem pod namiotem .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2007 11:09

Piotrek, w 2004 robiłem rezerwację bo ... , nie wiem czemu :wink: w 2005 w ciemno i bez problemu znalazłem a w zasadzie kwaterka znalazła mnie w sklepie zostałem zaczepiony, pomimo że wcześniej wziąłem przez agencję na 2 dni z lenistwa. 2006 jechaliśmy z dzieciarnią w sumie w 9 osób w środku sierpnia więc rezerwację miałem i trafiłem idealnie, w tym roku jedziemy tylko naszą rodzinką w 3 osoby i to 24 sierpnia więc rezerwacja całkiem zbędna :D Acha na Hvarze w ubiegłym roku końcem sierpnia też byłem bez rezerwacji i było git :P
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 31.07.2007 09:59

Dzieki za rady. Zarezerwowalismy narazie nocleg w Duce. Ale uderzamy w ciemno do Makarskiej szukac. Jesli sie powiedzie, bedzie dobrze. Jesli nie Jedziemy do Duce...
gadomski
Turysta
chorwaci

Nieprzeczytany postnapisał(a) gadomski » 02.08.2007 15:46

no i jeszcze trzeba dodać , że jak Chorwat nie walnie cię na każdym kroku na 10 kun , to jest chory. Zawsze zazwyczaj mówi , że kocha polaków , co niektorzy tu w to wierzą - absolutna bzdura ! pasterski naród , którego zaskoczyły pieniądze, który mając w nawet w ogródkach przydomowych winogrona , granaty , figi na tony , co spadają bo nie ma kto ich zerwać importuje je i sprzedaje po 20 kun za kg. Woda mineralna w cenie coca-coli . Moje spostrzeżenie z tego roku : Niemcy już sie na nich odlali ; widzialem tylko polakow , czechow , wegrow i slowakow. Jak długo ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 16:12

Jest taki TYP co wali po 10 na każdym kroku.
Jest też taki TYP co jest walony po 10 na każdym kroku.

Nie lubię takich TYPÓW.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 16:37

igg napisał(a):Jest taki TYP co wali po 10 na każdym kroku.
Jest też taki TYP co jest walony po 10 na każdym kroku.

Nie lubię takich TYPÓW.

i sa jeszcze takie TYPY z cyklu "mam pretensje do całego Świata o wszystko" :lol: :lol: :lol: a takich najbardziej nie lubię :wink:
Pozdrav :papa:
platon
Cromaniak
Re: chorwaci

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.08.2007 20:30

gadomski napisał(a):no i jeszcze trzeba dodać , że jak Chorwat nie walnie cię na każdym kroku na 10 kun , to jest chory. Zawsze zazwyczaj mówi , że kocha polaków , co niektorzy tu w to wierzą - absolutna bzdura ! pasterski naród , którego zaskoczyły pieniądze, który mając w nawet w ogródkach przydomowych winogrona , granaty , figi na tony , co spadają bo nie ma kto ich zerwać importuje je i sprzedaje po 20 kun za kg. Woda mineralna w cenie coca-coli . Moje spostrzeżenie z tego roku : Niemcy już sie na nich odlali ; widzialem tylko polakow , czechow , wegrow i slowakow. Jak długo ?

Niemcy są zawsze na pierwszym miejscu jeśli chodzi o odwiedziny w Chorwacji.Zobaczymy jak jest w tym roku.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2007 20:55

Statystyka działa tak, że Chorwaci nie wpisują tzw. młodej młodzieży :D .
W moim przypadku 15 i 9 lat, ten drugi nie był pisany i to w 2 przypadkach.
Teraz liczcie, ilu Polaków było tak zaszufladkowanych.......
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 02.08.2007 21:16

FUX napisał(a):Statystyka działa tak, że Chorwaci nie wpisują tzw. młodej młodzieży :D .
W moim przypadku 15 i 9 lat, ten drugi nie był pisany i to w 2 przypadkach.
Teraz liczcie, ilu Polaków było tak zaszufladkowanych.......

Ale jeśli to dotyczy wszystkie nacje to i tak nie przeskoczymy Niemców. :wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.08.2007 23:38

wojan napisał(a):
Crokuski napisał(a): Znajoma która tam mieszka nie potrafi nic znaleźć, a co dopiero my w Polsce... Mówi, że Makarska jest oblężona przez turystów. Stoją na ulicach z walizkami w oczekiwaniu...

Hm... trochę mnie to dziwi.Byłem w Makarskiej w pierwszej połowie lipca.Na rogatkach miasta stało kilka osób z tabliczkami oferujacymi wolne apartamenty,a po zaparkowaniu w mieście otoczyło mnie kolejnych kilka osób z ofertami noclegów....Coś ta znajoma słabo szuka....
Pozdrav i trzymam kciuki :D :papa:

Potwierdzam , bardzo dużo reklamujących apartamenty Chorwatów. W każdym zakątku Makarskiej. Na wjeździe , Centrum itd
Torac
Cromaniak
Re: chorwaci

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.08.2007 00:05

gadomski napisał(a):no i jeszcze trzeba dodać , że jak Chorwat nie walnie cię na każdym kroku na 10 kun , to jest chory. Zawsze zazwyczaj mówi , że kocha polaków , co niektorzy tu w to wierzą - absolutna bzdura ! pasterski naród , którego zaskoczyły pieniądze, który mając w nawet w ogródkach przydomowych winogrona , granaty , figi na tony , co spadają bo nie ma kto ich zerwać importuje je i sprzedaje po 20 kun za kg. Woda mineralna w cenie coca-coli . Moje spostrzeżenie z tego roku : Niemcy już sie na nich odlali ; widzialem tylko polakow , czechow , wegrow i slowakow. Jak długo ?

Poraża mnie twoja relacja.
Wrócilem 3 tygodnie temu z Breli i mam odczucia zupelnie inne. Parę przykladów.
1.konsumowalem piwko i winko z Żoną w przyplażowym barze. Bylo wietrznie i nie bylo wielu klientów. Mialem do zaplacenia rachunek 25 kn , wręczylem 40(2razy20). Kelner oddal mi 20 , podziękowal bo nie mial wydać. Możesz sobie taką sytuację wyobrazić w Polsce. Kelner pobiegl by z Ustronia Morskiego do kolobrzegu żeby rozmienić kasę.
2.Kupowalem papierosy pieniądze trzymalem w pustym pudelku po papierosach , nie zabieralem portfela ,świeżo wymienilem 200pln i ok. 60pln mialem . wrócilem do znajomych na piwko . Zorientowalem się że zgubilem kasę , zacząlem jej szukać . W okolicach kiosku Pani pokazala paczkę w której mialem kasę . Oddala . To że nie bylo tam żadnego uszczerbku ani potrącenia prowizji chyba nie muszę zaznaczać.
3.Siedzieliśmy do poźnej Nocy w Beach Barze między Brelą a Baśką , zostawiliśmy ok 120pln z napiwkiem . Bylismy nastawieni że nastepnego dnia znowu tam pójdziemy . Kelner do Nas podszedl i zaprosil na następny dzień i zaproponowal kolejkę gratis . Niestety musialem się zrywać z Cro o jeden dzień szybciej i skorzystaliśmy - niestety
4.Wracalem z wieczornego spacerku , palić mi się bardzo chcialo( palacze to znają) zatrzymalem się w barze po papierosy - trwala chuczna zabawa mlodych Chorwatów . kelner nie papierosów w sprzedaży. Poczęstowal mnie swoim Ronhilem i uparl się żeby zabrać jeszcze jednego- Zupelna i nieuzasadniona życzliwość i bezinteresowność.
Dopiero na 4 pobycie ( 2007) oprócz uroków Chorwacji poczulem i zrozumialem istotę tego fantastycznego Narodu.
Uważam że nic się nie kończy a wszystko zaczyna
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.08.2007 00:10

paolooo napisał(a):a dla mnie Chorwacja właśnie się zaczyna. Jadę tam 2.08. Nigdy wczesniej tam nie byłem i czekam z niecierpliwoscia 8)

Jestem pewien na 100% że się nie rozczarujesz!!!
Udanego pobytu
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.08.2007 00:19

Crokuski napisał(a):Dzieki za rady. Zarezerwowalismy narazie nocleg w Duce. Ale uderzamy w ciemno do Makarskiej szukac. Jesli sie powiedzie, bedzie dobrze. Jesli nie Jedziemy do Duce...

Opisz proszę sytuację . Masz rezerwacje w Duce , ale jedziesz do Makarskiej , jeżeli tam znajdziesz to zostajesz - dobrze rozumiem . Co zrobisz z zarezerwowana kwaterą w Duce. Mam nadzieję że nie potraktujesz Chorwata z Duce tak jak Ciebie potraktowal Chorwat z Makarskiej? Skomentuj mój tok myślowy<
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 03.08.2007 07:14

Przyznam się, że też nie za bardzo kapuję. Powoli zaczyna mi to przypominać sytuację związaną z zadziałaniem tzw. "sprawidliwości dziejowej"
Co to znaczy, że zarezerwowałem tu i tu ale jadę w inne miejsce i jak będzie fajnie zostaję
Torac słusznie zauważył - co z rezerwacją w Duce ? Jesteś umówiony na możliwość rezygnacji ?
Stara zasada - jeśli nie chcemy żeby dotknęło nas nieszczęście starajmy się nie przysparzać nieszczęść innym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Chorwacja sie kończy... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone