Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja sie kończy...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2007 17:56

Crokuski napisał(a):Można przenieść, to dobry pomysł ale nie zgadzam się z tezą że nie można pisać o Chorwacji negatywnie. Kiedyś już tak było, że pewna myśl była jedynie słuszna. ....

A kto Ci to powiedział, że NIE WOLNO 8O :?: 8O
Crokuski napisał(a):....Skoro forum ma być ołtarzykiem świetliście przedstawiającym w samych kolorach Chorwację, to proponuję nie pisać, że w Chorwacji są jeżowce, które mogą ukłuć. Proponuję w ogóle ustalić, że aby nikt nigdy wchodząc na forum się nie zraził - pisać tylko, że jeżowce w Chorwacji są wyjątkowo miłe w dotyku, oswojone i mruczą jak się je głaszcze.

To nie jest chorwacki ołtarzyk. Ale skoro nikogo (lub prawie nikogo) z odpowiadających na Twój post sytuacja taka nie spotkała - to co maja przyjac Twój sposób myślenia 8O :?:

A tak na marginesie - wyluzuj trochę i nie bądź taki spiety. Nie szkoda nerwów ? Było (współczuje Ci) i mineło - nie ma sensu w kółko pisac w stylu "przeżyjmy to raz jeszcze" - życie jest za krótkie, żeby w kółko roztrząsac złe chwile :wink:
Pozdrav :papa:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 29.07.2007 18:07

Dobrze ci sie piotrze pisze... ja mam ciagle te przykre chwile bo od kilku dni blagam aby mnie ktos na apartament przyjal. Ale przyjme twoj tok rozumowania, podniose glowe do gory i stwierdze - przeciez nic sie nie stalo ! Moge jechac do chorwacji w ciemno w 11 osob i 4 dzieci (w tym jedno przewlekle chore). Na pewno jakis przemily Chorwat otworzy rece i nas przyjmie. Nie oczekuje wspolczucia. To ma byc opis przestrzegajacy ludzi jak nie wtopic w chorwacji. Oby ciebie to nie spotkalo, a jak cie spotka, to nie pisz o tym, bo po co ? Przeciez to nie dotyczy jedynie slusznego przyjetego na tym forum rozumowania.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.07.2007 19:16

Czyli z tego co doczytałem, wnioskuję, że dogadałeś się z Panem B w sprawie noclegów dla 15 :!: :!: :!: osób w sezonie i nie chciał zaliczki :D :D :D mniamniuśna oferta z jego strony :D :D :D natomiast z Twojej ... hmmm, jakby to nazwać a Cię nie urazić ... :wink: Potwierdzenie otrzymania zaliczki z jego strony na noclegi w terminie dd.mm.yyyy. do dd.mm.yyyy. dla 15 osób powinno być Twoim podstawowym warunkiem podczas rezerwacji. Korespondencja e-mail ... no cóż, dopowiedz sobie sam. Pozostaje tylko współczuć zaistniałej sytuacji, za którą, w co najmniej 50% jesteś właśnie Ty odpowiedzialny :)
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 29.07.2007 19:19

Trochę mnie dziwi dyskusja która się wywiązała.
Wydaję mi się że bardziej na miejscu była by pomoc dla Crokuska ze znalezieniem jakichś Apartmani, przecież wielu z tego forum dobrze zna Makarską, i na pewno ma namiary na gospodarzy.

P.S. Popieram pomysł stworzenia swoistej "czarnej listy" - gdzie się nie pchać w Cro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2007 19:29

miike napisał(a):.... bardziej na miejscu była by pomoc dla Crokuska ze znalezieniem jakichś Apartmani, przecież wielu z tego forum dobrze zna Makarską, i na pewno ma namiary na gospodarzy....

Pomysł OK :idea:
W takim razie zgłaszam sie pierwszy do tablicy :lol:
Mam coś OK ale tylko na Krk (jedyny minus, że kawałek do plaży ) 3 apartmany 4-os. każdy. Jak Cię interesuje to pisz na mejla (jest w moim profilu) lub zostaw wiadomośc na gg.
Pozdrav :papa:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 29.07.2007 19:40

Nie zgadzam sie z toba Rysio. Tak jak pisałem, bylem juz u tego gospodarza dwa lata temu i wszystko było ok. W takiej sytuacji po prostu sobie ufamy (teoretycznie). Mam tez znajomego gospodarza w Vodicach i bez zaliczek zawsze wszystko było jak w zegarku. Przypuszczalnie mnóstwo osób na forum ma zaufanych gospodarzy którym po prostu zaliczki się nie wysyła. Tak czy siak walczę dalej. Dzieki za próby pomocy, ale już widzę że będzie ciężko. Znajoma która tam mieszka nie potrafi nic znaleźć, a co dopiero my w Polsce... Mówi, że Makarska jest oblężona przez turystów. Stoją na ulicach z walizkami w oczekiwaniu...
Skoro ja zacząłem ten temat to zacznę również bardzo dobry pomysł utworzenia czarnej listy. Nazwisko znam (jeszcze będę długo pamiętał) ale adres umieszczę jak dostanę się do komputera w firmie (nie prędko bo urlop :-)
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.07.2007 20:29

Crokuski napisał(a):Można przenieść, to dobry pomysł ale nie zgadzam się z tezą że nie można pisać o Chorwacji negatywnie. Kiedyś już tak było, że pewna myśl była jedynie słuszna. Skoro forum ma być ołtarzykiem świetliście przedstawiającym w samych kolorach Chorwację, to proponuję nie pisać, że w Chorwacji są jeżowce, które mogą ukłuć. Proponuję w ogóle ustalić, że aby nikt nigdy wchodząc na forum się nie zraził - pisać tylko, że jeżowce w Chorwacji są wyjątkowo miłe w dotyku, oswojone i mruczą jak się je głaszcze.

Daleki jestem od idealizowania Chorwacji. :D Podaj adres tego co Cię zrobił w konia.Sprawdzi sie go i zneutralizuje przez wywieszenie na czarnej tablicy ogłoszeń. :wink:
nulka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nulka1 » 29.07.2007 21:17

Ludzie, przecież to forum , a nie oferta reklamowa CRO! Zgadzam się się croculskiem. Nawet jak nie ma racji w 100%,prawda leży po środku. oby moj srodek byl ważniejszy niż chrwata... to warto sprawdzić. Po to jest forum!! Mam prawo nie wierzyć, mam prawo sprawdzic, mam pawo wiedzieć, że mogę, jednak warto sprawdzić sytuacje?
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.07.2007 21:38

Crokuski napisał(a): Znajoma która tam mieszka nie potrafi nic znaleźć, a co dopiero my w Polsce... Mówi, że Makarska jest oblężona przez turystów. Stoją na ulicach z walizkami w oczekiwaniu...

Hm... trochę mnie to dziwi.Byłem w Makarskiej w pierwszej połowie lipca.Na rogatkach miasta stało kilka osób z tabliczkami oferujacymi wolne apartamenty,a po zaparkowaniu w mieście otoczyło mnie kolejnych kilka osób z ofertami noclegów....Coś ta znajoma słabo szuka....
Pozdrav i trzymam kciuki :D :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2007 21:41

wojan napisał(a):Coś ta znajoma słabo szuka....

Jak to ze znajomymi..... :roll:
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 29.07.2007 22:08

no tak, w tym lasku na poczaatku makarskiej kolo studenaca zawsze stoja, ale... jak im powiesz, ze 5 rodzin i 15 osob, to wymiekaja...
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 30.07.2007 07:31

Toranaga napisał(a):A może utworzyć na forum "czarną listę apartamentów" i tym Panom dziękujemy. Głosujmy nogami.

Konstruktywna i słuszna uwaga

zamiast narzekać ..............poprostu podajcie namiary na typa/ów którzy są naciągaczami
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 30.07.2007 07:33

Crokuski napisał(a):no tak, w tym lasku na poczaatku makarskiej kolo studenaca zawsze stoja, ale... jak im powiesz, ze 5 rodzin i 15 osob, to wymiekaja...

może przy takiel ilości osób i faktu że są małe dzieci może lepiej załatwiać sobie normaly hotel tam mimo że drożej to raczej takie numery już nie przejdą
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 30.07.2007 07:35

mireks napisał(a):
to ja ewa napisał(a):No cóż,przykro jak kogokolwiek spotykają takie sytuacje.Dlatego żeby uniknąć podobnych sytuacji jeżdżę w ciemno-i nie dotyczy to tylko Chorwacji.zawsze to ja mam wybór gdzie spędzę te zasłużone kilkanascie dni urlopu

W ciemno może jechać 3-6 osób a nie 12 czy 15 i wszyscy chcą być w jednym domu każdy w swoim apartamencie.

. My byliśmy dwa lata z rzędu w ciemno w 11 osób i nocleg zawsze załatwiliśmy bez większego problemu , raz trwało to 15/20 minut ale w tym roku aż 1h ale znalazł się dzięki życzliwym Chorwatą którzy sami nam załatwiali i nawet nas zawieźli .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2007 08:59

Uważam, że w środku sezonu nie ma szans na znalezienie apartmanów w jednym obiekcie, a nawet w blisko sąsiadujących dla 15 osób. No cóż może takie moje doświadczenia, ale o takie kwaterki to i we wrześniu ciężko jest. Dla 15 osób to praktycznie cały dom musi być wolny, więc pytanie, kto z Chorwatów trzyma wolną chałupę w sezonie kiedy to zarabia na cały rok :?: :roll:

Ps. Sam się przyznam, że we wrześniu 2004 roku zachowałem się teoretycznie nie w porządku w stosunku do Chorwata, choć nie do końca a mianowicie: Korespondencja meilowa, z mojej strony pytania: ile do żwirowej plaży z zaznaczeniem że jadę z 1,5 rocznym dzieckiem, jego odpowiedz: 50 metrów. Nie chciał zaliczki. Przyjeżdżam na miejsce, co się okazuje. Betonowy falochron, ciągnie się na odcinku jakieś 700 metrów od kwaterki, w lewo skały ostre jak żyletki, dalej port, śmierdząca zatoka z wpływającą jeszcze bardziej śmierdzącą rzeczką (czysty ściek), brak parkingu przy kwaterze trzeba zostawić na parkingu 300 metrów wcześniej oczywiście płatny, widok od kwaterki - owszem na morze, lecz przez rząd garaży jakieś 150-200 metrów, które czasy świetności mają dawno za sobą, w 2004 już nieczynne, gdzieniegdzie mury odsłaniają pręty zbrojeniowe, dachy pozawalane. Umówiony z nim byłem o 12 w południe pod jego kwaterką. Podjechałem, nikogo nie było, w furtce kartka, że jak będę na miejscu to mam przedzwonić na komórkę wtedy od do godzinki dojedzie. Miejscowość Bibinje - nie spodobało mi się, pojechałem do Grebasticy, tam miałem 70 metrów do żwirowej plaży i widok na zatoczkę bez dodatkowych atrakcji. Bez rewelacji ale mi bardziej przypadła do gustu.

Generalnie powtórzę raz jeszcze. Wpłata zaliczki za kwaterę jest tą istotną częścią umowy, która wiąże strony. Korespondencja meilowa, nawet jeśli byliśmy u kogoś wcześniej jest wyłącznie wstępnym ustaleniem warunków. Dowód wpłaty i otrzymane zwrotne potwierdzenie wpływu pieniędzy, nawet drogą meilową, jest zapieczętowaniem zawarcia umowy co pozwoli nam w dochodzeniu naszych praw na miejscu w razie kłopotów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Chorwacja sie kończy... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone