Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja sie kończy...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.08.2007 16:09

Grigorij napisał(a):Pracuję w handlu- tu większość umów jest ustnych. czasem zdarza się, że ktoś kogoś okpi, ale to nie powód by zaraz twierdzić, że wszyscy to oszuści lub naiwniaki. Panuje taki system i tyle. Byłem w Chorwacji 4 razy, w tym kwatery rezerwowałem tel. 3 razy- nigdy nie zaliczkowałem. Za każdym razem czekano na nas- a my nikogo nie oszukaliśmy. Co można zrobić z zapłaconą zaliczką kiedy ktoś nas robi w balona? Najwyżej odebrać. I tak nikt nie będzie chciał dochodzić czegoś przed chorwackim sądem. wiec zabezpieczenie czysto iluzoryczne- raczej zwiększające poczucie bezpieczeństwa niż dająca pewność. Ale każdy ma swoje pomysły. ja nie zaliczkuję, gdy się mnie o to nie poprosi. :D

1. Jeśli zaliczkujesz i miejsc nie będzie, to idziesz do pierwszej lepszej agencji turystycznej lub ichniejszego urzędu miasta/gminy zgłaszasz sprawę i nieuczciwy właściciel kwatery będzie miał poważny kłopot z utrzymaniem koncesji dla prowadzonej działalności a sąd nic do tego nie ma :wink:

2. Widzisz, sam twierdzisz pracując w handlu, że czasem się zdarza, że ktoś kogoś okpi - tu masz tego jeden z przykładów. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.08.2007 17:16

mireks napisał(a):Fakt,Chorwacja się po mału kończy zaczyna ją przebijać Czarnogóra,to będzie hit przyszłorocznych wakacji.

Jak może skończyć się kraj mający Wybrzeże Adriatyku. które jest jednym z najpiękniejszych wybrzeży Morza Śródziemnego. Żadne inne wybrzeże Morza Śródziemnego nie może poszczycić się taką ilością wysp (około 1185, z czego zamieszkałych ponad 50), słonecznych plaż i zatok.

Czarnogóra też na piękne wybrzeże, ale nigdy nie przebije Chorwacji, która ma długość wybrzeża (lądowego) 1 777 km , a Czarnogóra tylko 293 km.
A jak zacznie Czarnogóra faktycznie przebijać Chorwację i pojedzie tam więcej ludzi, to na plażach w sezonie będzie jeszcze gorzej niż teraz

Ja dziękuję za taki hit wakacyjny 8O :(
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 19.08.2007 18:00

Ja natomiast mam nadzieję, że Czarnogóra stanie się hitem. Wówczas hordy i tabuny ;-) przeniosą się tam!!! A jaaa będę miaaał tyyyle mieeeejscaaa! :lol:
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 19.08.2007 18:03

Janusz Bajcer napisał(a):A jak zacznie Czarnogóra faktycznie przebijać Chorwację i pojedzie tam więcej ludzi, to na plażach w sezonie będzie jeszcze gorzej niż teraz

Takich wybranych migawek można i z Chorwacji nieco puścić- tylko, że nie powiedzą prawdy o tym kraju. Ja w zeszłym roku odpoczywałem w szczycie sezonu za 6 euro od osoby i plaża wcale nie była zatłoczona. Jak w Chorwacji- sa plaże tłoczne i takie z dala od tłumów- np tam gdzie byłem na Krku z jedną całe szczęście krótką wizyta nie było gdzie palca wcisnąć. Była to Baska.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.08.2007 18:15

Grigorij napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):A jak zacznie Czarnogóra faktycznie przebijać Chorwację i pojedzie tam więcej ludzi, to na plażach w sezonie będzie jeszcze gorzej niż teraz

Takich wybranych migawek można i z Chorwacji nieco puścić- tylko, że nie powiedzą prawdy o tym kraju. Ja w zeszłym roku odpoczywałem w szczycie sezonu za 6 euro od osoby i plaża wcale nie była zatłoczona. Jak w Chorwacji- sa plaże tłoczne i takie z dala od tłumów- np tam gdzie byłem na Krku z jedną całe szczęście krótką wizyta nie było gdzie palca wcisnąć. Była to Baska.

W Basce byłem w 2005 i potwierdzam - tabuny ludzi, typowy kurort, choć starówka i całe miasteczko bardzo przyjemne. Byłem we wrześniu było super, ale w szczycie sezonu nie polecam zbytnio, chyba że ktoś tłumy lubi. Dużym plusem jest natomiast fakt, że zarówno ceny były umiarkowane (duża konkurencja) jak i życie nocne w centrum trwało i trwało. Choć niewiele z tego skorzystałem (córcia około 22 szła spać) to zaliczyć to należy na plus, dla tych, którzy lubią posiedzieć przy winku w knajpce. Na noclegi najlepiej wybrać coś w dzielnicy Zarok. :papa:
Grigorij
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grigorij » 19.08.2007 19:09

Rysio napisał(a):1. Jeśli zaliczkujesz i miejsc nie będzie, to idziesz do pierwszej lepszej agencji turystycznej lub ichniejszego urzędu miasta/gminy zgłaszasz sprawę i nieuczciwy właściciel kwatery będzie miał poważny kłopot z utrzymaniem koncesji dla prowadzonej działalności a sąd nic do tego nie ma :wink:
:D

Przyznaję, że o tym nie słyszałem. Ale pewnie i tak bym nie skorzystał. Jakbym juz w sobotę znalazł kwaterę to do poniedziałku by mi przeszło- a chyba urzędy to dni powszednie. Agencje turystyczne pewnie czynne i w niedzielę, ale czy rzeczywiście sie tym zajmują? :D
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 19.08.2007 19:30

potwierdzam Baśka jest strasznie zatłoczona byliśmy na przełomie lipca sierpnia kilka dni i to nam wystarczyło idąc deptakiem wieczorkiem bałem się żeby nie złapać za rękę inne dziecko niż moje a mam ich 3 plus pies nigdy nie szliśmy obok siebie tylko gęsiego camping zatłoczony po brzegi a plaża horror nawet już nie można było sie położyć tylko siedzieć nie przesadzam najlepiej wyglądało to wczesnym rankiem wtedy można było odetchnąć i pochodzić spokojnie sama Baśka bardzo ładna
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 19.08.2007 19:44

Czarnogóra hitem ? Czego ? Wulkaniczne brudne piaski hitem?Czy ogólny tuwisizm tubylców i wszechobecny Tito? :wink:
Myślę ,że powinniśmy się zdecydować czy jeżdzimy tam gdzie tanio typu Bułgaria,Czarnogóra,Rumunia czy tam gdzie jest klimat i magia. :wink:
Ile wysp ma Bułgaria i Czarnogóra? Ma jakieś skałki ? A plaże zwirkowe i kamieniste ,ma ? E tam nie dajmy się zwariować.Taniość ma być górą?
A ile człowiek może zjeść i wypić?Zje i wypije i się potem gapi w mętne morze albo na swoje sandały w skarpetkach.Gwiazd ni ma tylko ...$ świeci. :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.08.2007 19:51

Grigorij napisał(a):
Rysio napisał(a):1. Jeśli zaliczkujesz i miejsc nie będzie, to idziesz do pierwszej lepszej agencji turystycznej lub ichniejszego urzędu miasta/gminy zgłaszasz sprawę i nieuczciwy właściciel kwatery będzie miał poważny kłopot z utrzymaniem koncesji dla prowadzonej działalności a sąd nic do tego nie ma :wink:
:D

Przyznaję, że o tym nie słyszałem. Ale pewnie i tak bym nie skorzystał. Jakbym juz w sobotę znalazł kwaterę to do poniedziałku by mi przeszło- a chyba urzędy to dni powszednie. Agencje turystyczne pewnie czynne i w niedzielę, ale czy rzeczywiście sie tym zajmują? :D

Grigorij, tu nie chodzi o to, by dochodzić czegoś w urzędach, czy przez agencje. Tu chodzi o to, że jeśli masz potwierdzenie, to nikt z gospodarzy nie pozwoli sobie na taki myk, bo wie czym to grozi, a jeśli miałbyś wpłaconą zaliczkę w wysokości 100 czy 200 E to jestem pewien, że poszedłbyś do tej agencji, urzędu czy na policję, co dla nieuczciwego gospodarza było by nieopłacalne. Agencja takiego delikwenta automatycznie skreśla ze swojej bazy danych, a to już dla wielu jest bardzo dotkliwe, bo nie każdy potrafi poprowadzić sobie i utrzymać stronkę www w taki sposób, by ktokolwiek namiar znalazł. :wink:

Ps. Jadę w ciemno, gdyby Cię to interesowało :wink: W ubiegłym roku rezerwowałem i płaciłem zaliczkę, bo jechaliśmy grupą 9 osób w tym 3 małolatów. Taki app. ciężko znaleźć w dobrej lokalizacji w połowie sierpnia :wink:

Pozdrav
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.08.2007 23:19

Musialem spisac sobie poruszone watki w moim temacie aby sie rowniez do nich ustosunkowac. Bezposrednio mojej osoby dotyczyly pytania Torac'a, Toudee i Piotrka_B. Jak slusznie zauwazyl jednak Miike bylem w Chorwacji. Uszczypliwe wiec sugerowanie przez Piotrka_B jakoby temat stal sie dla mnie niewygodny jest malo przemyslane. Zastanawia mnie rowniez wasze dazenie do wskazania skazy w moim zachowaniu. To taka sytuacja troche ze szkoly. Uczen podpadl nauczycielowi, wiec trzeba go przywolywac do tablicy aby miec wreszczie satysfakcje z uwalenia go. Kiedys Chorwat zapytal mnie dlaczego wy Polacy potraficie oszukiwac i stawac wilkiem do samych siebie ? Nie odwracajcie prosze kota ogonem. Sytuacja ktora mnie dotknela nie jest wyssana z palca. Niejaki Bozko Antunowic z Makarskiej potraktowal mnie tak jak w pierwszym moim poscie. Uwazajcie w Makarskiej na niego. Nie musi byc oczywiscie tak jak w moim przypadku, dlatego po prostu uwazajcie. Jego zona nagabuje turystow przy dworcu PKS (w tym roku tez ja widzialem) na ulicy Kralja Zvonimira. Taka ok, 55 lat, szczupla, czarna, ciemne okulary, rozowa koszulka - co roku ta sama. Apartament maja przy Trakace. Powracajac, do apartamentu w Duce. Chorwat w Duce znal nasza sytuacje, byl nia poruszony i wiedzial, ze bedziemy najpierw szukac czegos w Makarskiej. Rezerwacja byla telefoniczna, bo nie bylo czasu na przelewy.
Trochę przesadzasz z tą szkolną nomenklaturą. Mam wrażenie że wierzysz w teorię spiskową dotyczącą twojej osoby. Chcesz mnie przekonać że Chorwat w Duce trzymal Ci kwaterę na 13 os. dając tobie możliwość szperania po Makarskiej- to jest ekonomicznie nieuzasadnione.To się kupy nie trzyma . Wierzę że mialeś taką sytuację , ale nie zwalaj wszystkiego na innych. Widzisz "ataki" forumowiczów , spisek
Chorwata w Makarskiej a nie dostrzegasz swojej nieroztropnośći w zalatwieniu kwatery , nieudolności swojej przyjaciólki - napisz proszę ile tobie zajęlo poszukiwanie lokum i zastanów się nad aktywnością lub wolą w znalezieniu kwatery przez swoją przyjaciólkę która miala czas i kontakt z mieszkancami-nie bylo bariery językowej.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.08.2007 23:23

Sorki , nie zalożylem cytatu w ramki
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.08.2007 23:41

Tygrys napisał(a):Do autora topicu:Crokuski
Pisałeś na poczatku że chorwat cie wyrolował - rozumiem, potem pisałeś ze szukasz noclegu przez net i tez nic wolnego nie mogłeś znaleźć - ok rozumiem ale dalej piasłeś ze cyt.: "Znajoma która tam mieszka nie potrafi nic znaleźć, a co dopiero my w Polsce... Mówi, że Makarska jest oblężona przez turystów. Stoją na ulicach z walizkami w oczekiwaniu... " - a Ty pojechałeś w środku sezonu i w lasku przed stacja stali ale odmówili, a na stacji INA zaraz cie obskoczyli werbujące osoby i kwtary miałeś bez problemu - tego nie rozumiem. Czy żeczywiście ta znajoma tak szukała zeby nic nie znaleźć?

Ja również nic nie kapuję
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.08.2007 00:04

mireks napisał(a):Fakt,Chorwacja się po mału kończy zaczyna ją przebijać Czarnogóra,to będzie hit przyszłorocznych wakacji,Chorwacja podrożała i będzie coraz droższa ze względu na przyjazd cudziemców ze strefy euro. Ja po podliczeniu wszystkich kosztów stwierdziłem że za te pieniądze można polecieć teraz do Grecji lub Maroka czy Egiptu,samolotem z wyżywieniem,nic cię nie obchodzi a tu 19 godz. autem i jeszcze trochę prowiantu ze sobą,a samolot 3-4godz. i na miejscu. Chorwacja za pierwszym razem robi wrażenie za drugim już mniejsze zainteresowanie.Ludzie którzy twierdzą że ładniejszego kraju nie widzieli,tzn. że gdzie indziej nie byli{nie będę pisał gdzie byłem,bo nie ma sensu}może w Bułgarii lub we Włoszech to nie jest to. Ja ze swoją rodzinką w pszyszłym roku wybieramy Jordanię ze zwiedzaniem częściowym Izraela.Pozdr.

Nie neguję uroków innych państw.
Polecasz kraje w których państwo ( i slusznie ) nie ufa wlasnym obywatelom.
Turyste zamyka w kompleksie hotelowym a wypad poza jej bramy ubezpiecza kordonem policji . Nie wiem ile masz do lotniska ale dolicz sobie dojazd , odprawy , lot , ponownie odprawy , tranfer do hotelu. Mi to się nigdy nie zamyka w 10h.Polecasz kierunki turystyczne gdzie panuje turystyczny blichtr ale poznanie samego życia autochtonów jest niemożliwe. Standard jest tam dlatego bo zaingerowal Amerykanin lub Europejczyk i wybudowal na swoja modlę.
Chorwacja mi się podoba między innymi dla tego że Państwo pozwala się bogacić swoim obywatelom. Nie sprzedala wybrzeże ale pozwolila zarabiać na apartamentach swoim obywatelom. W Chorwacji bylem 4 razy i za każdym razem bylem zadowolony. Wrócilem wczoraj wlaśnie z Grecji i kosztowalo mnie to 40% więcej. W Cro bylem w lipcu. Oferta porównywalna-9 dniowa o podobny standardzie . Nie umiem odpowiedzieć gdzie bylo lepiej. Ale CRO będę bronil
PS. Nie bylem we Wloszech
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 20.08.2007 16:35

Torac, tym razem to ty wrzuć na luz. Jeśli chodzi o moją znajomą to już odpisałem kilka wiadomości wcześniej. Nie zamierzam jej rozliczać dlaczego nie wykonała postawionego zadania. Nie jestem tak dociekliwą osobą jak Ty. Jedno wiem. Spędziłem z nią wiele godzin na Skype podczas których dzwoniła do znajomych. Powtórzę raz jeszcze: załatwiła nam apartamenty, ale nam nie odpowiadały. Czy Ty masz tak dużo czasu i energii w życiu, żeby siedzieć na Skype z kimś godzinami i starać się załatwić mu powiedzmy np: żywność bezglutenową ? Bardzo cię proszę usiądź na telefonie, obdzwoń znajomych sklepikarzy, siedź godzinami a ja potem spytam cię dlaczego nie znalazłeś mi w hipermarkecie np. płatków śniadaniowych bezglutenowych. Przecież tam jest tyle płatków! Pozwolisz jednak, że nie będę miał do ciebie pretensji ? Torac, ja nie węszę spisku, to ty się czepiasz tego co piszę ! Dlaczego nie zapytasz mnie o sprawy które na tym forum są najważniejsze, np. o cenę wycieczek na Hvar w tym roku. Nie, ty wolisz siedzieć z ołówkiem w ręku i odnotowywać do czego by się tu przyczepić w wypowiedzi. Apartamenty w Duce były dla nas trzymane. Tam na szczęście nie ma takiego tłoku jak w Makarskiej, może dlatego. Nie wiem. Nie wiem także dlaczego pan który załatwił nam apartamenty w Makarskiej przyjechał na skuterku a nie na rowerze. Co by tam jeszcze z mojej wypowiedzi wyłowić... Wiem ! To niemożliwe, że Chorwaci szybko wybudowali tunele na autostradach. To się kupy nie trzyma.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 20.08.2007 17:49

Crokuski napisał(a):(...)Powtórzę raz jeszcze: załatwiła nam apartamenty, ale nam nie odpowiadały.(...)

Jesli chodzi o mnie to zrozumiałem za 1szym razem - apartamenty jakieś tam znalazła ale nie odpowiadały Tobie i wszystko jasne i dzieki za odpowiedz. Wspominałeś wczesniej ze mógłbyś wkleiś tekst po chorwacku jakie apartamenty, kto potzrebuje, w jakiej cenie i ile osób tzn. każdy miałby sobie już liczby wpisać swoje - to jakbyś mógł to to wkleić to ja poprosze moze sie przydać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Chorwacja sie kończy... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone