Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja samochodem krk-makarska-pag

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oranda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oranda » 30.08.2009 22:48

pisze relacje z podrózy bo chciałabym sie podzielic wrazeniami, moze tez ktos chciałby skorzytac:
start: warszawa godzina ok 6 dalej cieszyn-brno-wieden-maribor-zagrzeb
około 22-23 dojechaliśmy na Krk, do miejscowości Stara Baska camping Skrila (nocleg za samochód namiot i 2 osoby 167 kun). Camping położony jest w pewnej odległości od miejscowości Stara Baśka około 1-2 km, sama miejscowość mała bez tradycyjnych atrakcji turystycznych. Pole w mojej ocenie mało atrakcyjne (porównuje tu z zeszłorocznym wyjazdem do Włoch w których campingi są o wiele lepiej przygotowane) przykładowo w miejscu w którym sie rozbiliśmy (a było to nieliczne z wolnych) wieczorem (w dzień nie na szczęście) doświadczaliśmy zapachu sąsiadujących toalet (same toalety czyste ale niezbyt przyjazne, woda letnia). Na campingu znajdowały się również przyjemne miejsca ale te były zajęte i trudno było znaleźć miejsce w którym obok namiotu można było postawić samochód. Słaby camping rekompensuje plaża. Dla amatorów pływania z rurką naprawdę bardzo fajna, jest mnóstwo skałek i zakamarków w których oglądać można rybki.
Po 2 nocach spędzonych na Krk ruszyliśmy w okolice Makarskiej. Po drodze zwiedziliśmy park narodowy wodospadów krk. Przejście całego parku zajmuje około 1-2h ale lepiej zostać tam na cały dzień i się zrelaksować (mozna sie kapac i opalać). Wstęp do parku 95kun.

Kolejny postój to Podgora, camping Sutikla. Miasteczko z tych tętniących życiem. Camping położony blisko plaży,dużo zacienionych na nim miejsc. Toalety zastanawiające. Znajdują sie na nim 2 sanitariaty jeden duży drugi mały. W dużym fajne prysznice ale zimna woda. W małym woda ciepła z termy ale za to dwa prysznice w jednym pomieszczeniu (na szczęście większość osób uznaje je za jeden:) i nie trzeba się kapać z obcą osobą). Generalnie camping wspominam pozytywnie. Plaża żwirowo kamienista. W centrum zatłoczona ale jak sie przejdzie kawałek dalej to jest lepiej i można znaleźć dla siebie ciche miejsce. Dla amatorów nurkowania z rurka nic specjalnego ale nie jest źle. Z Podgory zwiedzaliśmy rożne miejsca. Przede wszystkim Dubrownik (trzeba zaglądać w okna), Podgora Gorna (fajne widoczki i opuszczone domy), Zadvarje (widok na Cetinę i mnóstwo opuszczonych domów), Makarska (kurort nic ciekawego), miejscowość za Baska Vodą ( z ciekawą plaża naturystyczą i opuszczonym ośrodkiem). Przede wszystkim jak ktoś szuka mocnych wrażeń polecam wjazd samochodem na biokowo. Dotyczy to jednak tylko naprawdę dobrych kierowców. Droga jest bardzo wąska i trudna a jak my zjeżdżaliśmy to wyżej niestety był jakiś wypadek (nie wiem dokładnie co się stało ale mijały nas służby ratunkowe górskie i kartka). Polecam równiez odbicie ze szlaku i wspiecie się na jeden ze szczytów na których jest taras widokowy w połowie szlaku (teraz nie pamiętam nazwy ale widoki lepsze niż z Sveti Jura).
Po 6 nocach w Podgorze ruszyliśmy dalej. Tym razem na wyspę Pag do Razanca na camping Puntica. i cdn jutro..... bo pozno juz a ja zmeczona jestem.... pzdr :)))
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 31.08.2009 00:01

Poczytałam, na zdjęcia czekam, ale też prośba :)
adamola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamola » 31.08.2009 08:04

Czekam na dalsze opowiadanie,no i oczywiscie zdjecia.Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.08.2009 11:32

Czy to pierwszy raz w HR ?
oranda
Plażowicz
cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) oranda » 01.09.2009 11:49

tak to był pierwszy raz w chorwacji...

A wiec z Podgory ruszyliśmy do Razanca położonego w bezpośrednim sąsiedztwie wyspy Pag. Miejscowość spodobała mi sie chyba najbardziej ze wszystkich odwiedzonych.
Przede wszystkim jest w niej wspaniały widok na plaży. Na drugim brzegu za morzem widać pięknie pasmo Velebit wraz z tworzącymi się nad nim chmurami. Dodatkowo jak sie przejdzie wzdluż plaży kawałek w stronę wyspy Pag znajdują się tam fajne miejsca gdzie można nurkować z rurką wśród skałek.
Sam camping również bardzo fajny dużym plusem są wyremontowane łazienki i przyjemni gospodarze.
Z Rażanca jeździliśmy z kolei na wycieczki do Paklenicy (fajne miejsca do pochodzenia ale najlepiej spędzić tam ze 3 dni minimum), Zadaru (jak dla mnie nic szczególnego, podobały mi się jedynie morskie organy), Pagu (bardzo przyjemne miasto ale tylko do odwiedzenia plaża beznadziejna), Caski (ponoc jest tam zatopione miasto które można zobaczyć pływając z rurką, szukaliśmy ale nie znaleźliśmy być może jednak potrzeba lepszego sprzętu...).
Po 5 nocach w Razancu niestety musieliśmy wracać.... zatrzymaliśmy sie po drodze na nocleg i zwiedzanie w Wiedniu... a potem prosto do Warszawy......buuuu

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone