Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przez Węgry co Wy na to?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grajus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grajus » 17.07.2009 11:28

Aneta.K napisał(a):grajus :D tutaj znajdziesz informacje o opłatach na drogach
forum/viewtopic.php?t=17828
a tutaj o cenach paliw
http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html
Miłej lektury :D :D :D

Dzieki wielkie znalazłem już cos takiego . Prosto i zwięźle.

zlybanan napisał(a):
tu mapka w google
(ta poniżej zwiedzonej okolicy)

Słowacja w obie strony icon_arrow.gif 44 zł

Węgry w obie strony drg 86 icon_arrow.gif 0 zł

Chorwacja:
tam - od Cakovec do Zagrzeb 29kn, Zagrzeb/Split 157kn
powrót - Karlovac/Zagrzeb 16kn, Zagrzeb/Cakovec 29kn
co razem po obecnym kursie kuny daje icon_arrow.gif 142 zł

to jest jeden z tańszych wariantów gdzie Słowenię przecinasz z Redics na Mursko Sredisce i w Cakovec włączasz się w autostradę do Splitu, a wracasz drogą nr 1 (bardzo widokową) na Plitvickie i wskakujesz na autostradę w Kalovac skąd znowu przez Cakovec na Mursko i dalej do domu.

W tym roku wszystkie winiety łącznie icon_arrow.gif 186 zł

Właśnie takiego opisu szukałem z cenami za autostrade w cro, Węgry i Słowację.
Natomiast co do cen paliwa sa to przypuszczam ceny średnie , bardziej mnie interesują takie bardziej ,,od ręki na żywca''
Wybieram sie do Nemiry koło Omisia. Lepiej przez Split czy przejechać dalej i sie wrócić?
A jak teraz wygląda ta sławna droga 86 , czy rzeczywiście sa takie dziury?
Jest jakies fajne miejsce gdzie można wymienić euro na kuny jeszcze przed autostradą ?
Pozdr
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 17.07.2009 14:19

Ceny paliwa w Cro to co pamiętam ET od 7,72 do 7,97 kn, na Słowacji cena oscyluje ok. 1,2 E
Dziury trafiają się pisałem o tym wyżej. 8)
lm.dziagwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm.dziagwa » 18.07.2009 23:25

Zamierzam jechać w tym roku po raz pierwszy do Chorwacji z rodzinką. Trasa z Rzeszowa przez Barwinek i dalej: Słowacja, Węgry, Budapeszt, Balaton, Chorwacja, Zagrzeb autostradą do Brinje i stąd odbijam na prom w Jablanacu na wyspę Rab i dalej do piaszczystej plaży w Lopar.
Czy ktoś wie jak w tym sezonie ceny po drodze (Pb 95) - gdzie się najlepiej po drodze zaopatrzyć w paliwo? Przydałaby mi się również informacja o opłatach za drogi - winiety? W Cro - jeśli dobrze wyczytałem nie ma winiet, tylko bramki płatne w kunach - trzeba będzie się więc zaopatrzyć.
A może ktoś tam się wybiera od 15/16 sierpnia - chętnie się dołączę.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.07.2009 07:57

Haweł napisał(a):Ja z Krakowa jade na standard,czyli w dniu dzisiejszym na Chocholow,dalej juz znasz...na Slowacji nie wykupuje winiety,Wegry tak,Chorwacja,nie da sie inaczej...i nie zaluje tych wydanych pieniedzy...

Ludzie zastanówcie się co wy wypisujecie.
Wydajecie kilka tys.zł na wczasy a oszczędzacie na winietach,Słowacja bez winiety,Węgry winieta bo kryzys na Węgrzech trzeba im dać zarobić,a kto powiedział że Chorwacji nie da się inaczej,ale po co.
My w tym roku nawet Czechom daliśmy zarobić wykupując winietę.
Kilka tras przerobiłem do Chorwacji i uważam że nie ma co oszczędzać na bezpiecznym dotarciu do celu,oszczędności należy szukać gdzie indziej.Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji jadąc trasą

Cieszyn-Brno-Bratysława-Budapeszt autostrada skrócona drogą 81 i dalej autostrada koło balatonu-Chorwacja.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.07.2009 08:06

mariusz 69 napisał(a):Ceny paliwa w Cro to co pamiętam ET od 7,72 do 7,97 kn, na Słowacji cena oscyluje ok. 1,2 E
Dziury trafiają się pisałem o tym wyżej. 8)

Na żywo to co pamiętam,paliwo Pb 95
Słowacja-1,20e
Węgry 302forinty
Chorwacja 7,65kuna

choć na jednej stacji była cena 6,95kuna.
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 20.07.2009 09:16

Piotrek_B napisał(a):
M@ napisał(a):....Winietę węgierską najlepiej kupić wczesniej przez internet. Na forum jest adres, to naprawdę jest najpewniejsze .....

Kupowałeś w tym roku ?
W ub. rzeczywiście była to najlepsza forma.
W tym roku, żeby kupić musisz zarejestrować swoją kartę w ich systemie (z wszytkimi numerami, włącznie z cv2) - mały szczegół, że dokonujesz tego na stronie nie szyfrowanej !!!!!
Przy takich cyrkach z transakcjami na nie szyfrowanej stronie www lepiej to zrobić na Węgrzech.
Bez łachy, np. na każdej stacji paliw MOL

W takiej sytaucji .... masz rację!!! Ja tez stanę na odpoczynek lub tylko po winietę na najbliższej stacji na Węgrzech
Pepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepek » 20.07.2009 15:51

A czy ktoś próbował tej trasy przez Węgry:
drogą 86 do miejscowości Kormend z tamtąd zjazd na drogę 76 Zaalagerszeg dalej na Nagykanizsa i z tamtąd już na granice Węgiersko-Chorwacką(oczywiście omijając autostradę)Jadę pierwszy raz i biorę pod uwagę tę trasę
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.07.2009 16:06

mireks napisał(a):
Haweł napisał(a):Ja z Krakowa jade na standard,czyli w dniu dzisiejszym na Chocholow,dalej juz znasz...na Slowacji nie wykupuje winiety,Wegry tak,Chorwacja,nie da sie inaczej...i nie zaluje tych wydanych pieniedzy...

Ludzie zastanówcie się co wy wypisujecie.
Wydajecie kilka tys.zł na wczasy a oszczędzacie na winietach,Słowacja bez winiety,Węgry winieta bo kryzys na Węgrzech trzeba im dać zarobić,a kto powiedział że Chorwacji nie da się inaczej,ale po co.
My w tym roku nawet Czechom daliśmy zarobić wykupując winietę.
Kilka tras przerobiłem do Chorwacji i uważam że nie ma co oszczędzać na bezpiecznym dotarciu do celu,oszczędności należy szukać gdzie indziej.Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji jadąc trasą

Cieszyn-Brno-Bratysława-Budapeszt autostrada skrócona drogą 81 i dalej autostrada koło balatonu-Chorwacja.

Co Ci sie nie podoba ? w tym,ze za kawalek,kilka km na Slowacji nie bede kupowal winiety,tylko ja objade obok ? i nie robie tego z oszczednosci 10 eu,bo na brak $ nie narzekam,robie to tylko dla zasady,ze za kilka km nie bede placil ponad 40 zl...czytaj dalej,ze za Chorwacka autostrade place z przyjemnoscia i nie zaluje wydanych pieniedzy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2009 18:10

Pepek napisał(a):A czy ktoś próbował tej trasy przez Węgry:
drogą 86 ...

Czytaj uważniej forum a szczególnie dział FAQ to dowiesz się czy ktoś jechał :lol: A może nawet KTOŚ to szczegółowo opisał :?: :wink: forum/viewtopic.php?t=17803
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 20.07.2009 19:03

Grajus, na większośc pytan otrzymałes juz odpowiedzi-to ja dodam od siebie, że byłam kilka kilometrów dalej w Ruskamen, zjeżdżaliśmy z autostardy koło Spiltu w Dlugopoljie, miejscowi nie polecaja zjazdu do Omisza-b. waska i kręta droga, możesz jeszcze nadrobić drogi i pojechać do Sestanovca, ale po co?
W drodze ze Splitu do Nemiry czeka Cię, co prawda, przejazd przez Omiś, a to wąskie gardło-niemniej jedzie się wolniutko, bo wolniutko, ale jedzie i przy okazji poznaje topografię sklepową Omiśa :wink:

A droga 86 wygląda tak, ze im bliżej Słowenii tym faktycznie dziury są, w nocy jechaliśmy 4 godziny( do Cro), wracając w dzien zajęła nam 3 godziny i dziury robiły wrażenie. Ruch nie jest wielki, mała ilośc stacji benzynowych, więc z WC problem, ale w końcu to tylko niecałe 300km.
Poczytaj jak ominąć autostradę słoweńską, bo warto!!!
Szerokiej drogi :)
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 20.07.2009 19:16

Na bramkach w Chorwacji mozna płacić także euro, przed Zagrzebiem skasowali mnie na 5 euro( i tutaj uwaga-only cash), natomiast na zjeździe do Splitu na bramce płaciłam kartą. W drodze powrotnej są korki do bramek w Lucka, przed Zagrzebiem -warto skorzystac z nowych terminali parę km wcześnie( ok.4), gdzie płaci się tylko kartami. Wkłada się pobrany na wjeździe bilet, następnie kartę bankową i po sekundzie się ją wyjmuje i szlaban otwarty.
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 21.07.2009 21:41

ulotna napisał(a):Na bramkach w Chorwacji mozna płacić także euro, przed Zagrzebiem skasowali mnie na 5 euro( i tutaj uwaga-only cash), natomiast na zjeździe do Splitu na bramce płaciłam kartą. W drodze powrotnej są korki do bramek w Lucka, przed Zagrzebiem -warto skorzystac z nowych terminali parę km wcześnie( ok.4), gdzie płaci się tylko kartami. Wkłada się pobrany na wjeździe bilet, następnie kartę bankową i po sekundzie się ją wyjmuje i szlaban otwarty.

I nie ma korków!
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 21.07.2009 23:01

Mariusz69-korek był, ale zdecydowanie mniejszy-a to już coś , mając na uwadze kilometry, które są jeszcze przed nami :D
winkler
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) winkler » 22.07.2009 01:11

Tak, potwierdzam, przy zjeździe z autostrady Gorycan - Zagrzeb kasują tylko gotówkę. Nam facet krzyknął 10 euro, a wydał w kunach. Potem się okazało, że wydał nam do pięciu euro :-( Tak więc lepiej mieć te kuny na autostradę przy sobie.

W drodze powrotnej przegapiliśmy na Węgrzech zjazd po winiety. Kupowaliśmy je w jakimś zajeździe, bez możliwości płacenia kartą. Koszt płacenia w gotówce to 6,50 euro.

Uważajcie na parkingach z obsługą w postaci człowieka z blankietem. Sprawdzajcie dokładnie czy wpisują Wam dobrą godzinę wjazdu na parking. Nam się zdarzyła próba naciągnięcia na ponad pól godziny (Primoszten, parking przy rondzie z fontanną, pierwszy z prawej).

I polecam płatność kartą przy zjeździe z autostrady przed Zagrzebiem. Trzeba uważać, żeby się nie zagapić. Oznaczenia są nad głową, w liczbie sztuk dwie, sporej wielkości najpierw napisy, a chwilkę potem napisy z symbolami kart płatniczych, ale z różnych źródeł słyszałam o przegapieniu ich.
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 22.07.2009 07:32

Wielkie tablice z symbolami, które są widoczne z daleka, po zauważeniu trzeba się trzymać prawego pasa i wjazd do samej bramki!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja przez Węgry co Wy na to? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone