Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przez Węgry co Wy na to?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pankufur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pankufur » 15.07.2009 13:13

BladyBlady napisał(a):Zapomniałem dodać ze jedziemy z Tych.

z których? :D
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 15.07.2009 13:14

Jakieś dziwne te Twoje mapy........ :? :? :?
sylvek73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvek73 » 15.07.2009 13:32

Witam , jechałem w czerwcu, proponuję Blatonfured, jest to jedna z większych miejscowości wzdłuż Balatonu , jest dużo kwater , i promenada do spacerów , my byliśmy o 18.30 i znależliśmy nocleg ( na 6 osób z kuchnia parkinkiem 60 eur za noc) , przy stacji Shell - informacja tuerystyczna , Węgier w okularach Laszlo, mówi po angielsku, warty zaufaniania, ceny na Wegrzech e restauracjach duzo nizsze niż u nas , nie w kazdym miejscu można płacić w eur, stosują przelicznik 1 eur = 270 huf, w dni powszednie można jechać bocznymi drogami mały ruch, w weekendy nie polecam , jazda makabra lepiej zpłacić winietę, po prostu szybciej . Węgierscy policjanci stoją często ale kierowcy przeciwni migają.
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 15.07.2009 14:42

Mam pytanie dlaczego nie chcecie jeździć autostradą Węgierską przecież to żaden wydatek a jedzie się naprawde przyjemnie?
M@rlon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M@rlon » 16.07.2009 07:42

Zainteresowała mnie wasza trasa. Gdzie kupujecie winietę węgierską? Planowałem w Forro, ale wasza trasa omija tę miejscowość.

Winietę węgierską najlepiej kupić wczesniej przez internet. Na forum jest adres, to naprawdę jest najpewniejsze i nie ma potrzeby zatrzymywania się i szukania winiet na stacjach beznynowych. Oczywiście płatnośc jest możliwa kartami elektronmicznymi, płatniczymi i klredytowymi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2009 07:54

M@ napisał(a):....Winietę węgierską najlepiej kupić wczesniej przez internet. Na forum jest adres, to naprawdę jest najpewniejsze .....

Kupowałeś w tym roku ?
W ub. rzeczywiście była to najlepsza forma.
W tym roku, żeby kupić musisz zarejestrować swoją kartę w ich systemie (z wszytkimi numerami, włącznie z cv2) - mały szczegół, że dokonujesz tego na stronie nie szyfrowanej !!!!!
Przy takich cyrkach z transakcjami na nie szyfrowanej stronie www lepiej to zrobić na Węgrzech.
Bez łachy, np. na każdej stacji paliw MOL
BladyBlady
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BladyBlady » 16.07.2009 08:41

pankufur napisał(a):
BladyBlady napisał(a):Zapomniałem dodać ze jedziemy z Tych.

z których? :D

Z tych tychów :D
BladyBlady
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BladyBlady » 16.07.2009 08:49

Aneta.K napisał(a):
BladyBlady napisał(a):
BladyBlady napisał(a):
ewa2009 napisał(a):Witam
23 lipca jedziemy po raz pierwszy na Chorwację miasteczko Marina. Na większości forów pisze się o dojeździe przez Austrię.
Słyszałam,że taniej i niewiele dłużej można jechać przez Węgry.
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Czyli jaki koszt i czy opłaca się czasowo oczywiście biorąc pod uwagę jakość dróg.
A może ktoś jedzie w tym terminie z okolic Katowic chętnie się przyłączymy:) Ewa :)

My jedziemy 18 lipca na BaskaVoda

Zapomniałem dodać ze jedziemy z Tych.
Czytajac Forum wykombinowalismy dwie drogi ale do konca niue wiemy jak bedziemy jechac.

Droga I
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... 766052&z=9

Droga II
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... 532104&z=8
[/url]

Dlaczego?
Jdziemy pierwszy raz i tak wykombinowalismy. Jak masz lepsza trase to zapodaj :)
lm.dziagwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm.dziagwa » 16.07.2009 12:32

Monte Christo napisał(a):ja z rzeszowa rowniez jedynie przez hungarie.

Pytanko małe: kiedy jedziesz i dokąd mniej więcej w Cro? Chcemy jechać z Węgier z Nyireghazy 15.08. wieczorem sobie wyruszyć, żeby dojechać do Lopar rano/przed południem. Myślisz że to osiągalne - jadę pierwszy raz.
elzbietulak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbietulak » 16.07.2009 15:13

JacYamaha napisał(a):
orbit33 napisał(a):Czy na drodze 86 są fotoradary? i czy nocą stoi policja i suszy?

Wydaje mi się, że były ale niech potwierdzi/zaprzeczy to ktoś kto jechał niedawno.
Jechałem w dzień.

28.06-w deszczu,10.07 -powrot.Droga fatalna,jazda przez wioski z ograniczeniami,policja widoczna w dwóch miasteczkach z radarami,traktory i mnostwo tirów-10.07,dziurawe drogi tak ,że można urwać kolo-zwłaczsza w nocy i jeszcze w deszczu.Dobrze ,że jedzonko było pyszne w Czornej. :D
Nigdy więcej takiego eksperymentu nr 86!
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.07.2009 16:27

orbit33 napisał(a):Czy na drodze 86 są fotoradary? i czy nocą stoi policja i suszy?

W tym roku tak się złożyło, że po drodze widziałem policję tylko koło w Chorwacji w rejonie Varażdina. Za to trzy radiowozy na raz. Ale na Węgrzech często suszą. Na fotoradary nie zwróciłem uwagi. Ograniczeń staram się przestrzegać chociaż jadąc 15-20km powyżej nie powinno być problemu.
No i obowiązkowo kontrola słowackich winiet w obie strony na granicy w Rajce
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 16.07.2009 18:58

BladyBlady napisał(a):
Aneta.K napisał(a):
BladyBlady napisał(a):
BladyBlady napisał(a):
ewa2009 napisał(a):Witam
23 lipca jedziemy po raz pierwszy na Chorwację miasteczko Marina. Na większości forów pisze się o dojeździe przez Austrię.
Słyszałam,że taniej i niewiele dłużej można jechać przez Węgry.
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Czyli jaki koszt i czy opłaca się czasowo oczywiście biorąc pod uwagę jakość dróg.
A może ktoś jedzie w tym terminie z okolic Katowic chętnie się przyłączymy:) Ewa :)

My jedziemy 18 lipca na BaskaVoda

Zapomniałem dodać ze jedziemy z Tych.
Czytajac Forum wykombinowalismy dwie drogi ale do konca niue wiemy jak bedziemy jechac.

Droga I
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... 766052&z=9

Droga II
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s ... 532104&z=8
[/url]

Dlaczego?
Jdziemy pierwszy raz i tak wykombinowalismy. Jak masz lepsza trase to zapodaj :)

BladyBlady chodziło mi o to że jak klikam w te Twoje mapy to u mnie :? otwiera się mapa drogi z Ostrudy do Otwocka :? :D :D -tylko nie wiem czy tylko u mnie sie tak otwiera czy u Innych też?
Zazwyczaj jak podaje się link do mapy to raczej "całej" trasy :D -chyba że pytałeś o ten konkretnie odcinek "który sie otwiera :D :D
Pozdrawiam :D :D :D
grajus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grajus » 17.07.2009 10:13

Wybieram sie 23,07 do Omisia Czy ktoś może mi powiedziec ile kosztują opłaty w samej Chorwacji aż do Omisia( autostradą) .Czy jadąc drogą przez Cieszyn Żylinę Bratysławę a potem 86 i dalej do Cro kupujemy jakieś winiety?
Przypuszczam że to info gdzies tu jest ale troche dużo tego . Byłbym wdzięczny . Aha i jak wyglądają ceny ropy ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.07.2009 10:14

grajus napisał(a):Wybieram sie 23,07 do Omisia Czy ktoś może mi powiedziec ile kosztują opłaty w samej Chorwacji aż do Omisia( autostradą) .Czy jadąc drogą przez Cieszyn Żylinę Bratysławę a potem 86 i dalej do Cro kupujemy jakieś winiety?
Przypuszczam że to info gdzies tu jest ale troche dużo tego . Byłbym wdzięczny . Aha i jak wyglądają ceny ropy ?

W 20 sekund znajdziesz sam przez "szukaj". Powodzenia
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 17.07.2009 10:31

grajus :D tutaj znajdziesz informacje o opłatach na drogach
forum/viewtopic.php?t=17828
a tutaj o cenach paliw
http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html
Miłej lektury :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja przez Węgry co Wy na to? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone