Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2010 15:17

Janusz Bajcer napisał(a):Chorwaci mieszkający na wybrzeżu w Pakoštane mają sezon trwający 2-3 miesiące, potem przez 10-9 miesięcy muszą żyć z tego co zarobią w sezonie.

Gospodarz u którego mieszkałem, pracował przez siedem dni w tygodniu po jakieś
(nie obserwowałem dokładnie powrotów) ale 8 - 10 godzin dziennie,
przez 8 czy 9 miesięcy w roku, dodatkowo miał gdzieś w górach małe gospodarstwo,
w którym pracował, kiedy zamykali jego hotel.
Zresztą po pracy też, jak zauważyłem tam zaglądał.
Urlopu to on raczej nie miał, chyba, żeby za takowy liczyć ten martwy, zimowy sezon.

W kieszeń mu nie zaglądałem, natomiast czułem bardzo duży szacunek dla niego.
Dodam, że, jak nam się wydawało, facet wyglądał trochę jak po wylewie.

Życzę mu jak najlepszego.
Zresztą pozostałym Chorwatom, z którymi się spotkałem, też dobrze życzę.
W końcu bycie gościem, nie zawsze oznacza, że trzeba być goszczonym.

Jak to Konrad mówi? To mamy za darmo, co zrobimy sami?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 15:24

Janusz Bajcer napisał(a):
consett0805 napisał(a):Chorwaci co mieszkają na wybrzeżu mogą czuć się szczęściarzami tak jak w przypadku jednego apartamentu w Breli. Oczywiście to jest dość wyjątkowy apartament de lux w mojej ocenie a obłożenie na cały sezon mają.Jak sobie policzyłem a prosto ceny są aktualne na ich stronie internetowej tylko za sezon lipiec -sierpień maja na 4 apartamentach w granicach 47 tys euro taki zastrzyk to już coś choć mam świadomość opłat podatków itd. Należy tylko współczuć tym co mieszkają w głębi lądu Pozdrawiam serdecznie.

"wyjątkowy apartament de lux" "47 tys euro taki zastrzyk to już coś"

A jak myślisz, skąd były pieniądze na wyjątkowy apartament de lux, który obecnie wg Twoich obliczeń daje zastrzyk 47 tys euro :?:

Chorwaci mieszkający na wybrzeżu w Pakoštane mają sezon trwający 2-3 miesiące, potem przez 10-9 miesięcy muszą żyć z tego co zarobią w sezonie.

To proste albo gość miał wcześniej inny apartamentowiec i na nim zrobił już kasę. Mógł też wziąć kredyt i postawić obecny to jest interes więc aby coś mieć trzeba zainwestować zupełnie nie rozumiem pytania (SKĄD GO MA) przecież nie ukradł?
Ja rozumiem Panie Januszu że sezon3 miesiące i żyją z tego mam znajoma która ma dom zaraz przy plaży w Juracie i tez żyje tylko z sezonu i otwiera działalność od maja do października (oficjalną) jeśli ktoś chce być tam w grudni oczywiście udostępni pokoje bo mieszka tam na stałe. Tak więc nie trzeba mi tłumaczyć, że z tego żyją bo nie widzę związku. Napisałem wyraźnie że jest różnica między tymi z lądu pracujący zawodowo i muszą utrzymać rodzinę i domy a tymi z wybrzeża gdzie zarobek 3 miesięczny często okazuje się być dużo wyższy od tych całorocznych tych pierwszych.
A w całości wypowiedzi chodzi o jedno Pani Kasia uświadomiła mnie że zarobki są bardzo małe w stosunku do cen żywności w Chorwacji o opłatach nie wspomnę bo kompletnie nie wiem jakie są.
I temat był o drożyźnie w Chorwacji interesowało mnie jakie są ich zarobki w stosunku do cen żywności podstawowych produktów, Skoro tak jak ja i wielu jest zdziwiona drożyzną.
Ps 47 tys euro to daje na miesiąc 3900 euro według Pani Kasi 1000 euro to już bardzo dobra wysoka pensja w Chorwacji więc o czym mówimy?
Podatki cóż wszyscy je płacą i ci co zarabiają 3900 i co zarabiają 800euro i jedni i drudzy muszą kupić żywność dla siebie i rodzin i jedni i drudzy zapłacić za prąd itd
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 15:38

consett0805 napisał(a):Mógł też wziąć kredyt i postawić obecny to jest interes więc aby coś mieć trzeba zainwestować zupełnie nie rozumiem pytania (SKĄD GO MA) przecież nie ukradł?

Oczywiście, że nie ukradł, ale jeśli wziął kredyt (na lux apartament to raczej na pewno), to zapomniałeś, że sporą część "zastrzyku 47 tys. euro" zjadają spłaty kredytu z odsetkami, więc jak pisze Jadran wcale to nie jest takie kolorowe.

PS W relacji z Pakoštane pokażę, że nie zawsze jest "kolorowo".
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 15:51

consett0805 napisał(a):Mógł też wziąć kredyt i postawić obecny to jest interes więc aby coś mieć trzeba zainwestować zupełnie nie rozumiem pytania (SKĄD GO MA) przecież nie ukradł?

Oczywiście, że nie ukradł, ale jeśli wziął kredyt (na lux apartament to raczej na pewno), to zapomniałeś, że sporą część "zastrzyku 47 tys. euro" zjadają spłaty kredytu z odsetkami, więc jak pisze Jadran wcale to nie jest takie kolorowe.

PS W relacji z Pakoštane pokażę, że nie zawsze jest "kolorowo".

No to teraz mnie zastrzeliliście buhhhha zdaje sobie sprawę, mało tego bardzo sobie zdaję sprawę.
Jeśli facet ma dochodu średnio 3900 euro miesięcznie i odejmie sobie 1000(według Pani Kasi bardzo wysoka pensja i sobie z tego żyje) to nadal mu zostaje 2900 euro niech jest przedsiębiorczy i młody kredyt na 30-35 lat i go płaci w wysokości nawet 2000 euro to i tak ma dodatkowe 900 razem 1900 i żyję mu się bardzo dobrze w porównaniu do tych innych z głębi lądu.
Czy ktoś by brał kredyt na budowę takiego de lux wiedząc że będzie miał tylko 1 tys eruro dochodu a raty 2 tys przecież logiczne że nie inwestuje 500tys euro po to aby potem skoczyć ze skały bo zbankrutował tylko po to aby zarobić i to nieźle zarobić. Oczywiście mowa o takich którzy z ojca czy dziadka maja takie działki.
A inwestycja w 100% trafiona wiec bez obaw któż z nas mając taką działeczkę postawił by tylko domek dla siebie (pod warunkiem że pracuje się tylko zawodowo) Przecież to logiczne że bierze się kredyt którego koszta będą pokrywać dochody i to takie że pozwolą mi się zwolnić z obecnego zajęcia i żyć z kasy którą będą mi napełniać turyści.
Odpowiedź jest jasna Na tyle kolorowe że najwyraźniej większość z nich nie musi już pracować zawodowo.
Ok ja skończyłem bo ludzie juz tak mają że się przekomarzają Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 12.08.2010 15:53 przez consett0805, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 15:52

consett0805 napisał(a):A w całości wypowiedzi chodzi o jedno Pani Kasia uświadomiła mnie że zarobki są bardzo małe w stosunku do cen żywności w Chorwacji o opłatach nie wspomnę bo kompletnie nie wiem jakie są.

Ps 47 tys euro to daje na miesiąc 3900 euro według Pani Kasi 1000 euro to już bardzo dobra wysoka pensja w Chorwacji więc o czym mówimy?
Podatki cóż wszyscy je płacą i ci co zarabiają 3900 i co zarabiają 800euro i jedni i drudzy muszą kupić żywność dla siebie i rodzin i jedni i drudzy zapłacić za prąd itd

Znalazłem zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Ciekawy jestem chociaż krótkiego komentarza Kasi do artykułu.
Ostatnio edytowano 12.08.2010 16:10 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 16:09

consett0805 napisał(a):Ps 47 tys euro to daje na miesiąc 3900 euro

Przy tym dochodzie podatek wg załączonego artykułu wynosi 45 %, Twoje wyliczenia nadają się chyba do kosza :?: :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 16:36

Przy tym dochodzie podatek wg załączonego artykułu wynosi 45 %, Twoje wyliczenia nadają się chyba do kosza :?: :wink:

Oj Panie Januszu nie czyta Pan uważnie.
Nigdzie nie napisałem że to kwoty bez czy z podatkiem napisałem wyraźnie o opłatach i podatkach.
Artykuł bardzo twórczy aż zapisałem sobie w ulubionych.
Nie rozumiem tylko dlaczego stara mi się Pan wmówić jacy to Chorwaci są biedni i trzeba im ładować kasę bo nie przeżyją zimy?
Tylko nie rozumiem dlaczego w takiej Makarskiej czy Breli miejscowe rejestracje to Q7 i BMW 6 się przewalają jeden przez drugiego, ale to inna bajka. Do rzeczy
Przyjmijmy że 1000 euro to 7000 kun jeśli facet ma 47 tys dochodu x 7tys to daje 329000 kun i łapie się na próg podatkowy 45 % to podobnie jak w Polsce przy takowych dochodach. Po odjęciu podatku zostaje kwota 181 tys. 181 tys kun podzielić na 12 miesięcy daje MIESIĘCZNIE 15100 kun co stanowi trzykrotność kwoty uważanej za bardzo dobrą pensję wysokości 5 tys. kun Myśli pan że kredyty są niebotyczne? Nie!!! W wielu przypadkach jak czytając ten artykuł Chorwacja zostawiła Polskę już w tyle. Przyjmijmy że 5tys kun to bardzo dobra pensja i można by ja przybliżyć do około 4 tys zł myśli Pan że gdybym wiedział że dochody z wybudowanego apartamentu dawały by mi trzykrotność to jest 12000 zł to nie stać by mnie było na kredyt aby postawić pensjonat? A mając własną działkę to nawet bez komentarza to zostawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 16:46

consett0805 napisał(a):Oj Panie Januszu nie czyta Pan uważnie.
Nigdzie nie napisałem że to kwoty bez czy z podatkiem napisałem wyraźnie o opłatach i podatkach.
Nie rozumiem tylko dlaczego stara mi się Pan wmówić jacy to Chorwaci są biedni i trzeba im ładować kasę bo nie przeżyją zimy?

Czytałem uważnie, wcześniej mimo, że pisałeś o opłatach i podatkach, zawsze "zastrzyk 47" :wink: brałeś pod uwagę, dopiero po artykule inaczej liczysz :D

Nic nie wmawiam, że Chorwaci są biedni, jak nie chcesz im ładować kasy, nie jedź do Chorwacji
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 17:04

consett0805 napisał(a):Oj Panie Januszu nie czyta Pan uważnie.
[/qu
Czytałem uważnie, wcześniej mimo, że pisałeś o opłatach i podatkach, zawsze "zastrzyk 47" :wink: brałeś pod uwagę, dopiero po artykule inaczej liczysz :D

Nic nie wmawiam, że Chorwaci są biedni, jak nie chcesz im ładować kasy, nie jedź do Chorwacji

Uważa mnie Pan za kretyna? Każdy kto prowadzi zarejestrowaną działalność czy chce czy nie odprowadzić musi podatki składki ubezpieczenia itd. To logiczne że użyłem słów tylko Podatki i Opłaty bo dla tego kto jest inteligentny jest jasne że nie są one w wysokości 100% dochodu. Uczepił Pan się słowa zastrzyk jak rzep tak jest to zastrzyk bo gdyby pan pracował zawodowo i do tego miał taki legalny interes jest to zastrzyk. W pana rozumieniu wsadził to wszystko do jednego worka który nazywa się INTERESEM NIE OPŁACALNY DLA CHORWATÓW.
To czy będę jeździć do Chorwacji czy nie to już nie Pana interes bo czy pojadę tam czy gdzie indziej komuś i tak muszę kabzę napychać.
Nie zauważył Pan jednej rzeczy, dałem jeden przykład nie oznacza że on jest wyznacznikiem dla wszystkich mieszkańców wybrzeża Chorwackiego przykład w którym chodzi o nie małe pieniądze.
Jest on opłacalny czy to się Panu podoba czy nie. Bo tak już jest
Ps. Inaczej nie liczę po przeczytaniu artykułu to taka mała uwaga bo i te 15tys kun jak się okazuje jest super dochodem na chorwata i stać go na wzięcie kredytu na budowę
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.08.2010 17:11

Sytuacja gospodarcza w Chorwacji jest bardzo trudna.
Poziom życia spada.Liczba bezrobotnych rośnie.Zamknięcie kilku stoczni jest bardzo prawdopodobne.
Chorwacja nie może żyć z turystyki. 8O

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

:?
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 12.08.2010 17:32

Nie ograniczajmy się - proponuję jeszcze bardziej uszczegółowić kryteria. Przecież przychód nie jest równy dochodowi... może przecież okazać się, że właściciel "jedzie" na stracie i ten biznes jest zupełnie niedochodowy :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 17:34

consett0805 napisał(a):Uważa mnie Pan za kretyna?

Absolutnie nie :!:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 17:36

No i temat zamknięty. hhhhhehee
Ps. Gdyby inwestycje miały przekraczać dochody(na przestrzeni nastu lat) nie budowano by tyle nowych apartamentów i ryto w skałach pod nowe działki gdyby to nie było opłacalne,raczej nie sądzę aby rodzina Chorwacka budowała 100m kwadratowych dla siebie może pierwszy poziom wszystkie następne pod turystów, aby zapewnić już sobie dochód po ostatni dzień i dla potomnych. To tyle od mnie
Ostatnio edytowano 12.08.2010 17:38 przez consett0805, łącznie edytowano 1 raz
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 12.08.2010 17:36

mirko napisał(a):Sytuacja gospodarcza w Chorwacji jest bardzo trudna.
Poziom ¿ycia spada.Liczba bezrobotnych ro¶nie.Zamkniêcie kilku stoczni jest bardzo prawdopodobne.
Chorwacja nie mo¿e ¿yæ z turystyki. 8O

Da, ja to gledam svakoga dana, strasna je "kriza"... Voze se najnoviji skupi modeli automobila, kupuju se lukszuzni stanovi, mnogi Hrvati putuju na daleka i egzoticna putovanja... Zivi se bolje, lakse i ljepse nego ikad prije, Hrvatska vec treba uvoziti radnu snagu, jer fizicke poslove danas malo tko zeli raditi.... jedino Mirko jako brine zbog krize. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 17:44

consett0805 napisał(a):..raczej nie sądzę aby rodzina Chorwacka budowała 100m kwadratowych dla siebie może pierwszy poziom wszystkie następne pod turystów, aby zapewnić już sobie dochód po ostatni dzień i dla potomnych.

I bardzo dobrze :D To tyle ode mnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone