Jadran_ napisał(a):Ja tam lubię moich klientów którzy przyjeżdżają do Cro z "biedronkowym" piwem... dzięki nim mam okazję skosztować nieznanych mi wcześniej gatunków tego trunku typu VIP
HAncur napisał(a):Gorboduc napisał: "Niestety z tym się zgodzę i to nie tylko o piwo chodzi. Nie było nic wyjątkowego np w twardych chorwackich brzoskwiniach z Konzumu po 12 kun za kilo(smaczniejsze są w Pl na targu i tańsze). Lody dokładnie takie jak u nas, czyli z proszku(niestety to samo zdanie mam o 90% lodów we Włoszech). Ceny w tamtejszych sklepach niestety porażają i cieszę się, że załadowałam pełny bagażnik jedzenia jadąc do Cro przed sezonem(a w lipcu i siepniu przecież jeszcze drożej). Chorwacki krajobraz jest piękny, morze czyste i ciepłe, ale to nie powód, zeby zaprzeczać faktom: żywność jest droga i wcale nie najwyższej jakości(również ta w restauracjach).
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):consett0805 napisał(a):Do rzeczy ta cholerna drożyzna wynika z tego że ich zarobki te szarego człowieka oscylują 6-8 tys kun(informacje z forum) najkrócej przyjmijmy że kuna to 0,60zł 8000 x 0,6=4800zł to już jest bardzo duża pensja jak na warunki Polskie , ja nie zarabiam nawet połowy
A skąd ta informacja???? Pani w "Kerum" zarabia jakieś 3,5 tys. kn.. w Slavonii ludzie pracują i za 2,5 tys. kn....Jak ktoś zarabia ok 5 tys. kn to juz naprawdę dobre zarobki (jeśli mowa o szarych ludziach w Hr). Jedynie nauczyciele mogą pozazdrościć swoim hr kologom po fachu, bo ci tutaj zarabiają ok. 7 tys. kn (czyli blisko 1000 e).....
consett0805 napisał(a):Chorwaci co mieszkają na wybrzeżu mogą czuć się szczęściarzami tak jak w przypadku jednego apartamentu w Breli. Oczywiście to jest dość wyjątkowy apartament de lux w mojej ocenie a obłożenie na cały sezon mają.Jak sobie policzyłem a prosto ceny są aktualne na ich stronie internetowej tylko za sezon lipiec -sierpień maja na 4 apartamentach w granicach 47 tys euro taki zastrzyk to już coś choć mam świadomość opłat podatków itd. Należy tylko współczuć tym co mieszkają w głębi lądu Pozdrawiam serdecznie.
Jadran_ napisał(a):consett0805
odejmij od tego jeszcze podatki, opłaty, remonty itp które w Cro są koszmarne a zobaczysz, że nie jest to tak kolorowe jak sobie wyobrażasz...