Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marusia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marusia » 12.08.2010 10:50

Wtym roku byłam po raz szósty w Chorwacji, którą uwielbiam i wszyscy znajomi mają mnie za wariatkę. Pojechaliśmy tylko we dwoje, a zawsze dwa pełne samochody, ale tak się niestety złożyło. I to był poważny błąd, wybraliśmy środek sezonu, wyjazd jak zawsze w ciemno i w dodatku na Istrię. Nie jestem osobą szczegolnie zamożną, ale na wakacje nad Jadranem nie żałuję pieniędzy, ale to , co tam zastałam po prostu mnie zaskoczyło i zamiast 2 tygoni, byliśmy tylko tydzień. Piszę to ku przestrodze dla tych, którzy mieliby taki durny pomysł, jak ja, bo uwazam że wielu osobom udało się ekonomiczniej spędzić wakacje. Na Istrii, bez rezerwacji, w tym roku ceny apartamentów dla 2 osób to 45-50 euro za dobę. Fakt, że standard bardzo wysoki, ale gdy ma się w pamięci poprzednie lata w takich samych warunkach, to boli. I jesze jedno, Dalmacja wygrywa!
Ostatnio edytowano 12.08.2010 10:53 przez marusia, łącznie edytowano 1 raz
Jadran_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadran_ » 12.08.2010 10:52

Ja tam lubię moich klientów którzy przyjeżdżają do Cro z "biedronkowym" piwem... dzięki nim mam okazję skosztować nieznanych mi wcześniej gatunków tego trunku typu VIP :)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 12.08.2010 11:02

Proponuję fanatyczne uwielbienie Chorwacji zastąpić uwielbieniem obiektywnym bo fanatyzmu ostatnio mamy pod dostatkiem. To, że Chorwacja jest droga to mam nadzieję każdy widzi. O wiele gorsze jest to, że ceny idą w górę non stop. Czy oni myślą, że można nas bezkarnie doić bo ciepłe może i ładne widoki? Bariera popytu ich nie dotyczy ? Na szczęście skutki podwyżek już dają się zauważyć. Jak co roku pływałem łódką po Jadranie i jak co roku odwiedziłem kilkanaście dalmatyńskich portów. Tyle, że w tym roku nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem miejsca w marinie. W poprzednich latach żeby znaleźć miejsce w niektórych marinach takich jak Trogir czy Palmiżana trzeba było przypłynąć do 15-17. W tym roku bez problemów znajdowałem miejsce po 20. Jedynym wyjątkiem była Korcula w której było po staremu. W tym roku łatwiej było też o korzystny czarter last-minute bo firmom czarterującym zostało sporo wolnych jachtów. Nie zamierzam dać się łupić bez końca. W przyszłym roku zamiast podpisywać umowę czarteru pół roku przed, skorzystam z last-minute, zamienię mariny na darmowe zatoczki, a żarcie przywiozę z kraju, ale z Chorwacji nie zrezygnuję.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 12.08.2010 11:26

Droga, niedroga - każdy uważa jak chce. Planując wakacje, wychodzę z założenia, że na wakacje nie biorę kredytów, pożyczek od ręki itp. mam cały rok na to, aby coś tam odłożyć, a w dniu wyjazdu wiem, ile mogę wydać na urlop. i mam nadzieje, że w przyszłym roku tez tak będzie, a jedynym problemem w tej chwili jest to, że zapowiedzieli w pracy, że nie ma co śnić o urlopie w wakacje przyszłego roku :cry:
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 12.08.2010 12:05

Jadran_ napisał(a):Ja tam lubię moich klientów którzy przyjeżdżają do Cro z "biedronkowym" piwem... dzięki nim mam okazję skosztować nieznanych mi wcześniej gatunków tego trunku typu VIP :)

Tylko, ze to piwo VIP smakuje mniej wiecej tak samo jak ozujsko, czy karlovacko - prowokacja? - nie.
W Polsce tez nie kupuje piwa w biedronce, ani pomyi typu lech, tyskie, carlsberg, heineken, zywiec, tatra, warka, harnas itp. Jesli ktos przywiózł, tak jak ja pare razy ze soba piwo z CRO i wypił je w domu nagle okazało sie, ze banka pękła - bo ono smakuje jako tako tylko na Chorwacji, z kufla, w knajpie nad morzem.
Sa na szczescie jeszcze w Polsce browary, które robia cos podobnego w smaku do piwa.
gorboduc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gorboduc » 12.08.2010 12:51

"Jesli ktos przywiózł, tak jak ja pare razy ze soba piwo z CRO i wypił je w domu nagle okazało sie, ze banka pękła - bo ono smakuje jako tako tylko na Chorwacji, z kufla, w knajpie nad morzem. "

Niestety z tym się zgodzę i to nie tylko o piwo chodzi. Nie było nic wyjątkowego np w twardych chorwackich brzoskwiniach z Konzumu po 12 kun za kilo(smaczniejsze są w Pl na targu i tańsze). Lody dokładnie takie jak u nas, czyli z proszku(niestety to samo zdanie mam o 90% lodów we Włoszech). Ceny w tamtejszych sklepach niestety porażają i cieszę się, że załadowałam pełny bagażnik jedzenia jadąc do Cro przed sezonem(a w lipcu i siepniu przecież jeszcze drożej). Chorwacki krajobraz jest piękny, morze czyste i ciepłe, ale to nie powód, zeby zaprzeczać faktom: żywność jest droga i wcale nie najwyższej jakości(również ta w restauracjach).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.08.2010 13:05

Pocieszające jest to, że coraz mniej ludzi tam będzie jeździło, z tego co widzę, zostaną tylko tacy którzy chcą tam być :) I to jest ok...
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 12.08.2010 13:45

Gorboduc napisał: "Niestety z tym się zgodzę i to nie tylko o piwo chodzi. Nie było nic wyjątkowego np w twardych chorwackich brzoskwiniach z Konzumu po 12 kun za kilo(smaczniejsze są w Pl na targu i tańsze). Lody dokładnie takie jak u nas, czyli z proszku(niestety to samo zdanie mam o 90% lodów we Włoszech). Ceny w tamtejszych sklepach niestety porażają i cieszę się, że załadowałam pełny bagażnik jedzenia jadąc do Cro przed sezonem(a w lipcu i siepniu przecież jeszcze drożej). Chorwacki krajobraz jest piękny, morze czyste i ciepłe, ale to nie powód, zeby zaprzeczać faktom: żywność jest droga i wcale nie najwyższej jakości(również ta w restauracjach).[/quote]

Czytając powyższy post i patrząc na informację "skąd", odnoszę wrażenie, że w Lublinie fruwa coś w powietrzu, bo cała moja rodzina stamtąd narzeka w podobny sposób. :lol:
gorboduc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gorboduc » 12.08.2010 13:55

HAncur napisał(a):Gorboduc napisał: "Niestety z tym się zgodzę i to nie tylko o piwo chodzi. Nie było nic wyjątkowego np w twardych chorwackich brzoskwiniach z Konzumu po 12 kun za kilo(smaczniejsze są w Pl na targu i tańsze). Lody dokładnie takie jak u nas, czyli z proszku(niestety to samo zdanie mam o 90% lodów we Włoszech). Ceny w tamtejszych sklepach niestety porażają i cieszę się, że załadowałam pełny bagażnik jedzenia jadąc do Cro przed sezonem(a w lipcu i siepniu przecież jeszcze drożej). Chorwacki krajobraz jest piękny, morze czyste i ciepłe, ale to nie powód, zeby zaprzeczać faktom: żywność jest droga i wcale nie najwyższej jakości(również ta w restauracjach).

Czytając powyższy post i patrząc na informację "skąd", odnoszę wrażenie, że w Lublinie fruwa coś w powietrzu, bo cała moja rodzina stamtąd narzeka w podobny sposób. :lol:[/quote]

Najwyraźniej jakość jedzenia u nas na Wyżynie Lubelskiej jest wyjątkowo wysoka 8)
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 12.08.2010 14:00

Próbowałam jedzenie z Wyżyny Lubelskiej i nie jestem takim narzekaczem. Ale skoro innym z tym dobrze, to proszę bardzo. :)
Pozdrav
KOCHAR1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOCHAR1 » 12.08.2010 14:17

Kynio napisał(a):Sa na szczescie jeszcze w Polsce browary, które robia cos podobnego w smaku do piwa.

Na przykład jakie :?: :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 14:26

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
consett0805 napisał(a):Do rzeczy ta cholerna drożyzna wynika z tego że ich zarobki te szarego człowieka oscylują 6-8 tys kun(informacje z forum) najkrócej przyjmijmy że kuna to 0,60zł 8000 x 0,6=4800zł to już jest bardzo duża pensja jak na warunki Polskie , ja nie zarabiam nawet połowy

A skąd ta informacja???? Pani w "Kerum" zarabia jakieś 3,5 tys. kn.. w Slavonii ludzie pracują i za 2,5 tys. kn....Jak ktoś zarabia ok 5 tys. kn to juz naprawdę dobre zarobki (jeśli mowa o szarych ludziach w Hr). Jedynie nauczyciele mogą pozazdrościć swoim hr kologom po fachu, bo ci tutaj zarabiają ok. 7 tys. kn (czyli blisko 1000 e).....

Pani Kasi droga uważam panią za jedną z niewielu Guru na tym forum i teraz dopiero wiadomo w czym rzecz. Czyli jednym słowem masakra i dla turystów i dla Was mieszkańców, pod warunkiem że nie posiadają apartamentów pod wynajem. 5 tys kun to dobre zarobki przy tych cenach hmmmm? A gdzie opłaty prąd itd?
W takim razie trzeba się liczyć z tym, że praktycznie co roku wakacje w Chorwacji będą coraz droższe? Szczerze jestem w szoku jeśli chodzi o zarobki zaznaczam że moja wiedza na ich temat była z forum.
Jednym słowem Chorwaci co mieszkają na wybrzeżu mogą czuć się szczęściarzami tak jak w przypadku jednego apartamentu w Breli. Oczywiście to jest dość wyjątkowy apartament de lux w mojej ocenie a obłożenie na cały sezon mają.Jak sobie policzyłem a prosto ceny są aktualne na ich stronie internetowej tylko za sezon lipiec -sierpień maja na 4 apartamentach w granicach 47 tys euro taki zastrzyk to już coś choć mam świadomość opłat podatków itd. Należy tylko współczuć tym co mieszkają w głębi lądu Pozdrawiam serdecznie.
Jadran_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadran_ » 12.08.2010 14:38

consett0805
odejmij od tego jeszcze podatki, opłaty, remonty itp które w Cro są koszmarne a zobaczysz, że nie jest to tak kolorowe jak sobie wyobrażasz...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 15:01

consett0805 napisał(a):Chorwaci co mieszkają na wybrzeżu mogą czuć się szczęściarzami tak jak w przypadku jednego apartamentu w Breli. Oczywiście to jest dość wyjątkowy apartament de lux w mojej ocenie a obłożenie na cały sezon mają.Jak sobie policzyłem a prosto ceny są aktualne na ich stronie internetowej tylko za sezon lipiec -sierpień maja na 4 apartamentach w granicach 47 tys euro taki zastrzyk to już coś choć mam świadomość opłat podatków itd. Należy tylko współczuć tym co mieszkają w głębi lądu Pozdrawiam serdecznie.

"wyjątkowy apartament de lux" "47 tys euro taki zastrzyk to już coś"

A jak myślisz, skąd były pieniądze na wyjątkowy apartament de lux, który obecnie wg Twoich obliczeń daje zastrzyk 47 tys euro :?:

Chorwaci mieszkający na wybrzeżu w Pakoštane mają sezon trwający 2-3 miesiące, potem przez 10-9 miesięcy muszą żyć z tego co zarobią w sezonie.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 15:13

Jadran_ napisał(a):consett0805
odejmij od tego jeszcze podatki, opłaty, remonty itp które w Cro są koszmarne a zobaczysz, że nie jest to tak kolorowe jak sobie wyobrażasz...

Przepraszam bardzo, a czy ja coś napisałem że jest kolorowo? Wręcz przeciwnie zarobki o których wspomniała Pani Kasia zdziwiły mnie, że tak mało zarabiają. Napisałem o tych Chorwatach że mogą czuć się szczęściarzami, że mogą dorobić (jeśli w ogóle) pracują zawodowo.
Tak samo napisałem odnośnie tego apartamentu choć zastrzyk porządny zdaję sobie sprawę z opłat i podatków itd. Czyż tak nie napisałem?
Uwaga coś nie tak? Helllołłł?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone