Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 11.08.2010 20:08

Madzik68 napisał(a):Rety !! No jest drogo, ale nikt nikogo nie zmusza :D byliśmy w tym roku poraz pierwszy i mimo wydanej kasy chcemy tam jechac ponownie i basta !! Nawet nie liczyłam ile wydaliśmy bo nie o to chodzi, tylko o dobrze spędzony urlop, jak komuś drogo to niech jedzie gdzieś gdzie jest taniej, u mnie w 3mieście piwo na plazy kosztuje 8-9 złotych to jest zdzierstwo :o wolę wydać podobną kasę w Chorwacji i zachwycać się jej urokami :) nie mówię że tego piwa u siebie na plazy nie pije, mimo że jest drogie chwile spędzone w sympatycznej tawernie z miłym gronem znajomych i pięknym widokiem na morze też są bezcenne i nikt nie liczy że o rany ile to wydaliśmy o i tyle :D

Bardzo twórcze :?
Przecież wszyscy piszą tu w podobnym kontekście.
Jest drogo i nie podlega dyskusji nie porównujmy ceny piwa na plaży we Władysławowie czy Makarskiej to twarde reguły runku i czy chcemy czy nie musimy im się podporządkować.
Reasumując Kto chce i kogo stać jedzie nad Adriatyk. Jest tam miejsce dla tych z większym portfelem czekają apartamenty tanie i drogie. I dla tych co jadą z namiotem zabierają bagażnik żarcia też jest dostępny Adriatyk. Para może spędzić wakacje za 3tys zł i za 10 tys. Chorwacja jest droga i to trzeba przyjąć do wiadomości, już się nie zmieni.
Pamiętajmy, że to tylko od nas zależy ile wydamy i jak będziemy rządzić własnym portfelem.
Alternatyw na tańsze wakacje w Cro jest wiele my decydujemy czy to ma być apartament z wyższej półki czy niższej czy też namiot i bagażnik żarcia od tyle.
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 11.08.2010 20:20

weldon napisał(a):
Bobik69 napisał(a): Grecja była tańsza jeszcze przed kryzysem

Fajki po 4 euro, benzyna 1,25, piwo po 4 euro ... jakoś mnie wtedy jak byłem, na kolana nie rzucała.
Dobrze, że kurs był niezły, to dało radę wyrobić.

Ja byłem, jak kurs euro oscylował w granicach 4,4 PLN.
0,5l frappe 1,5 euro, Brzoskwinie - za 1,5kg 2 euro. Tyle z tego co zapamiętałem jeśli chodzi o szczegóły :) Pamiętam jednak, że za obiad z winem (półlitrowy dzbanek), napojami dla dzieciaków oraz deserem w postaci owoców, lodów lub regionalnych ciastek i słodyczy nigdy nie zapłaciliśmy więcej niż czterdzieści parę euro, w większości przypadków zamykaliśmy się w kwocie trzydziestu paru (a wyżerka była taka, że następnym posiłkiem było późne śniadanie).

Natomiast faktem jest, że greckie apartamenty mają o wiele mniejszą powierzchnię :)

Dopisek:
hoborg napisał(a):(...) Ja osobiście wolę jechać "w ciepłe kraje" na 7 dni+2 dni dojazdu niż do nas na 14 (...)

Dokładnie. To jest właśnie podejście, o którym pisałem wcześniej ;)
Ostatnio edytowano 11.08.2010 20:53 przez Bobik69, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.08.2010 20:33

A ja lubię "Polskę na weekend".

Piękna jest.

Tylko droga.

Nie to, co Chorwacja :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2010 20:48

A ja uwielbiam swój taras i okolicę wokół niego; las, ścieżki, drogi polne i miejskie...
Nie przeplacam za korzystanie z nich jak równiez innych przyjemności... :twisted:
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 11.08.2010 20:54

A ja lubię Mazury - przebija je tylko skandynawia.

Czy admin może zamknąć ten wątek :) niepotrzebnie generuje ruch i spam

Dziękuję :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.08.2010 21:00

hoborg napisał(a):Czy admin może zamknąć ten wątek

To nie jest takie proste.
Pod wnioskiem musisz najpierw zebrać przynajmniej 1000 podpisów.

:lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.08.2010 21:00

hoborg napisał(a):A ja lubię Mazury - przebija je tylko skandynawia.

Czy admin może zamknąć ten wątek :) niepotrzebnie generuje ruch i spam

Dziękuję :)

mundinio
Autostopowicz

Czasami hoborg wchodzą jakieś piedoły na forum i piszą trzeci post po paru latach i zakładają niby temat.Ale my lubimy się bawić. :D
Jadran_
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadran_ » 11.08.2010 21:07

Witam,
ja siedząc w Cro 9m-cy w roku nie zauważyłem drastycznych podwyżek już od wielu lat... natomiast od kilku lat zauważam masy Polaków żłopiących przez dwa tygodnie swego pobytu w Cro piwo z "Biedronki" i rozkoszujących się paprykarzem szczecińskim również przez cały czas pobytu w Cro (moich chorwackich przyjaciół nurtuje pytanie jak skubańcy mieszczą takie ilości piwa w swoich tico...). Co do cen to piwko 5-5,5 kn... chleb można już kupić za 4,5... paprykarzu szczecińskiego co prawda nie znalazłem... ale kg papryki to średnio 4 kuny... :)
gabrys05
Podróżnik
Drogo

Nieprzeczytany postnapisał(a) gabrys05 » 11.08.2010 21:10

a podczas powodzi w Polsce chleb po 12 zł nie ma jak :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.08.2010 21:11

Jadran_ napisał(a): (moich chorwackich przyjaciół nurtuje pytanie jak skubańcy mieszczą takie ilości piwa w swoich tico...). :)

Nikt w kalendarzu wyjazdowym nie wyjeżdżał do cro tico,więc coś Jasiu naginasz. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.08.2010 21:12

consett0805 napisał(a):Do rzeczy ta cholerna drożyzna wynika z tego że ich zarobki te szarego człowieka oscylują 6-8 tys kun(informacje z forum) najkrócej przyjmijmy że kuna to 0,60zł 8000 x 0,6=4800zł to już jest bardzo duża pensja jak na warunki Polskie , ja nie zarabiam nawet połowy

A skąd ta informacja???? Pani w "Kerum" zarabia jakieś 3,5 tys. kn.. w Slavonii ludzie pracują i za 2,5 tys. kn....Jak ktoś zarabia ok 5 tys. kn to juz naprawdę dobre zarobki (jeśli mowa o szarych ludziach w Hr). Jedynie nauczyciele mogą pozazdrościć swoim hr kologom po fachu, bo ci tutaj zarabiają ok. 7 tys. kn (czyli blisko 1000 e).....
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 11.08.2010 22:27

Czytam o tej drożyźnie i zaczynam się bać. Wyjazd już 18.08, a tu takie złe wieści. Ja nie dość, że nie wiem gdzie dojadę to jeszcze nie wiem czycoś będę jadł (oj drogosz). W związku z tym mam pytanie czy można tam w tej okrutnej Croatii grzyby w lasach zbierać coby nie paść z glodu.
:D
A tak naprawdę to już nie mogę się doczekać wyjazdu. I niech tam se będzie drogo. Pozdrawiam Cro-dziewic.
Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 12.08.2010 08:53

Jeżdzimy tam od ośmiu lat i zawsze była droga.Ale coś za coś, niestety.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 12.08.2010 09:52

Marisa napisał(a):Jeżdzimy tam od ośmiu lat i zawsze była droga.Ale coś za coś, niestety.

Nie wydaje mi się żeby było aż tak tragicznie .

Porównujcie zawsze ceny nie z biedronki a Chorwacja , a ceny z naszych kurortów nadmorskich w sezonie gdzie ceny są naprawdę porównywalne .
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 12.08.2010 09:53

Moje zdanie jest niezmienne odkąd widzę tego typu tematy: Osoba zalogowana tylko po to aby się "wyżalić" jest po prostu szpiegiem z forum które promuje inny kraj, bądź ma interes w tym aby ludziska tak licznie Chorwacji nie odwiedzali. Zauważcie, że po "wyżaleniu" się osoba taka znika bez śladu i w dyskusji nie bierze udziału.

Wracając do tematu. Każdy wypoczywa tam gdzie go na to stać. Są oczywiście wyjątki które za kilka euro są w stanie wegetować przez tydzień czy dwa nad Jadranem. Sposobów na "oszczędności" widziałem już wiele i o wielu słyszałem. Najczęściej samochody takich osób wyglądają jak wozy jarmarczne i znajdziesz na nich wszystko - od mąki po ziemniaki po drodze napotykając papier toaletowy. Wszystko made in Leader Price. Niestety wczasy ich wyglądają tak jakby byli na nich za karę, natomiast sposób życia bez wydawania pieniędzy na wczasach jest żałosny i bardzo widoczny przez innych. Dlatego opinia o nas jest jaka jest.... Najlepiej mierzyć siły na zamiary i planować z głową. Od kilku lat mam marzenie aby popłynąć w rejs po morzu śródziemnym np:

Promocja - lato 2010
Rejs po Morzu Śródziemnym
7 dni
Statek Costa Victoria

28.08.2010

Wenecja - Włochy, Ankona - Włochy, Santorini - Grecja, Mykonos - Grecja, Pireus (Ateny) - Grecja, Korfu - Grecja, Dubrownik - Chorwacja, Wenecja - Włochy

Obrazek

Ale zwyczajnie mnie nas razie nie stać. Nie zamierzam uciułać tylko na bilet a później chować się w kabinie aby nie wyszło na jaw, że bez kasy jestem.... A później zacząć lamenty o drożyźnie jaka mnie spotkała.
Na razie Chorwacja pozostaje w zasięgu "samochodowym", ale może kiedyś do niej przypłynę :roll:
Póki co plan :co rok na dwa tygodnie samochodem, najbardziej wpisuje się w mój budżet i oby tak zostało :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone