Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2010 22:33

"Tam skarb mój , gdzie serce moje" jak pisał Nowicki... Ci co patrzą sercem na Cro, dostrzegają jej piękno i nie zwracają uwagi na sprawy przyziemne, zrobią wszystko aby tu wrócić i poczuć się jak u siebie... Dla innych to tyko kolejny etap zwiedzania świata, dla porównywaczy i paragonowców to kolejne markety i narzekania...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2010 00:33

Troll napisał(a):Raczej z Torunia jesteś. :D

Nie zwracać uwagi na Trolla, chodzi po forum tylko po to, aby kogoś obrazić. Leszczyk jeden :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 14.08.2010 06:02

Pamiętam, że kiedyś (przed 25 lat) to poszłyśmy raz w tygodniu w Trieście na zakupy, było tam taniej.
Wydaje się, że te zwyczaje wracają.

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

8O
MarioL
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarioL » 14.08.2010 18:58

My w tym roku byliśmy po raz pierwszy w Cro
Dużo czytałem na forum, pytałem u znajomych i powiem tyle ile ludzi tyle opinii
Na Chorwacji jest drożej niż u mnie w Tychach, ale dlaczego miało by być taniej?
czy w takich Międzyzdrojach, Sopocie czy Gdyni jest taniej niż w Tychach?

piszecie piwo po 12-15 kun (7-8zł) , a po ile nad polskim morzem?
To jest kraj turystyczny i będzie drożej niż w naszych rodzimych miejscowościach.
Prawda jest że pojechałem wystraszony i zabrałem ze sobą kilkadziesiąt leszków (pękły na plaży raz dwa)
Ale w knajpkach Ożujsko, a nawet Beck (15ku 0,33) piłem
Paliwo tańsze niż w Polsce, niedużo ale zawsze, reszta droższa o jakieś 20-30% niż w Tyskich marketach.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 14.08.2010 19:16

:papa:
Ostatnio edytowano 13.11.2010 09:17 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
Yacek83
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek83 » 18.08.2010 10:34

Jeśli ktoś uważa że jest strasznie drogo to wysyłam te osoby do Wenecji bądz Rzymu itp. Niektóre osoby to piszą takie pierdoły jak by chciały super wakacje spędzić za darmo lub jeszcze żeby im za to zapłacili.

A jeśli ktoś uważa ze za drogo no niech nie jedzie, a urlop spędzi na ławce przed blokiem.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 18.08.2010 12:48

Może częściowym rozwiązaniem dla wszelkiej maści malkontentów będzie to: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=249 ... sc&start=0
Sprawdzone po raz drugi z rzędu... W tym roku prawie 2000,- zł :)
I zamiast patrzeć na paragony ze sklepu, czy z knajpy, można się cieszyć ciepłym morzem, błękitnym niebem i żarem lejącym się z nieba :)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.08.2010 12:52

realista2 napisał(a):Proponuję fanatyczne uwielbienie Chorwacji zastąpić uwielbieniem obiektywnym bo fanatyzmu ostatnio mamy pod dostatkiem. To, że Chorwacja jest droga to mam nadzieję każdy widzi. O wiele gorsze jest to, że ceny idą w górę non stop. Czy oni myślą, że można nas bezkarnie doić bo ciepłe może i ładne widoki? Bariera popytu ich nie dotyczy ? Na szczęście skutki podwyżek już dają się zauważyć. Jak co roku pływałem łódką po Jadranie i jak co roku odwiedziłem kilkanaście dalmatyńskich portów. Tyle, że w tym roku nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem miejsca w marinie. W poprzednich latach żeby znaleźć miejsce w niektórych marinach takich jak Trogir czy Palmiżana trzeba było przypłynąć do 15-17. W tym roku bez problemów znajdowałem miejsce po 20. Jedynym wyjątkiem była Korcula w której było po staremu. W tym roku łatwiej było też o korzystny czarter last-minute bo firmom czarterującym zostało sporo wolnych jachtów. Nie zamierzam dać się łupić bez końca. W przyszłym roku zamiast podpisywać umowę czarteru pół roku przed, skorzystam z last-minute, zamienię mariny na darmowe zatoczki, a żarcie przywiozę z kraju, ale z Chorwacji nie zrezygnuję.

popieram w 100% - znajomi od kilku lat pływają i "slipują" poza CRO (większość w GR)- a CRO-mariny stoją puste :!: :D :D :D

już zarobili :wink:

pozdrav.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 18.08.2010 12:56

Yacek83 napisał(a):Jeśli ktoś uważa że jest strasznie drogo to wysyłam te osoby do Wenecji bądz Rzymu itp. Niektóre osoby to piszą takie pierdoły jak by chciały super wakacje spędzić za darmo lub jeszcze żeby im za to zapłacili.

A jeśli ktoś uważa ze za drogo no niech nie jedzie, a urlop spędzi na ławce przed blokiem.

Bardzo odkrywcze i twórcze.
Na pewno przekonasz do swojego zdania wielu i tak zrobi.
Puknij że się w głowę nie wszyscy mają wypchane portfele i chcą zobaczyć ten piękny kraj. I mają prawo ponarzekać ciułając cały rok każdą złotówkę a na miejscu okazuje się że muszą skrócić pobyt bo są tacy co mówią ze to 30% tylko drożej. Bzdura
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 18.08.2010 13:08

Przestańcie już pisać takie pierdoły i straszyć drogimi Włochami bezustannie porównując je do niby taniej Chorwacji. Napiszę po raz 10-ty: W supermarketach we Włoszech jest taniej niż w supermarketach w Chorwacji. Dobrą pizzę lub spaghetti można zjeść w knajpie za 6-7Euro, więc nie takie Włochy straszne jak je niektórzy malują. W tym roku pamiętam zestaw- wieeeeelka pizza i 0.5l piwa za 6.5 Euro. Drożyzna ? Jak się nie wyściubi nosa poza kamping we Włoszech i kupuje się w kampingowym sklepiku- tam jest średnio ok 3-4x drożej niż w normalnym markecie. Knajpy i sklepy w centrach miast też potrafią być irracjonalnie drogie. Mówi to kilkunastokrotny wakacyjny (i nie tylko) bywalec we Włoszech.
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 18.08.2010 13:17

:papa:
Ostatnio edytowano 13.11.2010 09:15 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2010 13:20

Pepe12345 napisał(a):Przestańcie już pisać takie pierdoły i straszyć drogimi Włochami bezustannie porównując je do niby taniej Chorwacji. Napiszę po raz 10-ty: W supermarketach we Włoszech jest taniej niż w supermarketach w Chorwacji. Dobrą pizzę lub spaghetti można zjeść w knajpie za 6-7Euro, więc nie takie Włochy straszne jak je niektórzy malują. W tym roku pamiętam zestaw- wieeeeelka pizza i 0.5l piwa za 6.5 Euro. Drożyzna ? Jak się nie wyściubi nosa poza kamping we Włoszech i kupuje się w kampingowym sklepiku- tam jest średnio ok 3-4x drożej niż w normalnym markecie. Knajpy i sklepy w centrach miast też potrafią być irracjonalnie drogie. Mówi to kilkunastokrotny wakacyjny (i nie tylko) bywalec we Włoszech.

Jeżeli pizza jest dla kogoś kryterium smacznego jedzenia... :wink:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.08.2010 13:28

A ja tam uważam, że nie jest az tak drogo. Byłem w Cro 3 razy: 10 lat temu, 2 lata temu i w tym roku. Dal porównania ceny z przed 2 lat i teraz:
- chleb - 8kun -> teraz 8 kun
- jumbo pizza - 60 kun -> teraz 60 kun
- cola w knajpie 0,33 - 18 kun -> teraz 18 kun
- Ice tea - ok. 9-10 kun -> teraz 9-10 kun
- winogron - 15 kun -> teraz 15 kun
- tobogan - 10 kun -> teraz 10 kun
- euro bangi - 20 kun -> teraz 20 kun

Ja nie widzę zmian cen w kunach .....
Winę za fakt że zrobiło się drożej ponosi wysoki kurs euro i tyle.
- 2 lata temu: 1 euro = 3,20 pln
- teraz: 1 euro = 4,15 pln

- 2 lata temu: 100 pln = 220-230 kun
- teraz: 100 pln = 160 kun

Jest różnica ??? No nie ???

Stąd właśnie CRO jest droższe.

Ps. Kwater nie porównuje bo zmieniłem gospodarzy - ale u starych wzrosło o jakieś 5 euro - czyli "tragedii" nie ma ;)
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 18.08.2010 13:33

Ndrangheta napisał(a):Trzy lata pod rząd jeździłem do CRO. Jestem zachwycony tym krajem, ale mimo tego, że mój pracodawca wcale nie skąpi na zarobkach pracowników uważam, że CRO stała się bardzo drogim krajem. Do tego dochodzą nagminne próby oszustw, od bramek na autostradach do kasjerek w marketach. Trochę mnie to zniechęca. Właśnie rozważam kierunek włoski, hiszpański na przyszły rok. Niech bociany i inne sobie piszą, że jednego mniej. Szczerze mówiąc mam to w dupie. Chorwacja jest droga i pełna ludzi, którzy sępią na turystach. Wiem jedno. Kiedyś tam wrócę, jak chorwaci skumają, że sami robią sobie krzywdę. Vide Zakopane.

A tam nie będą oszukiwać?
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 18.08.2010 13:37

FUX napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Przestańcie już pisać takie pierdoły i straszyć drogimi Włochami bezustannie porównując je do niby taniej Chorwacji. Napiszę po raz 10-ty: W supermarketach we Włoszech jest taniej niż w supermarketach w Chorwacji. Dobrą pizzę lub spaghetti można zjeść w knajpie za 6-7Euro, więc nie takie Włochy straszne jak je niektórzy malują. W tym roku pamiętam zestaw- wieeeeelka pizza i 0.5l piwa za 6.5 Euro. Drożyzna ? Jak się nie wyściubi nosa poza kamping we Włoszech i kupuje się w kampingowym sklepiku- tam jest średnio ok 3-4x drożej niż w normalnym markecie. Knajpy i sklepy w centrach miast też potrafią być irracjonalnie drogie. Mówi to kilkunastokrotny wakacyjny (i nie tylko) bywalec we Włoszech.

Jeżeli pizza jest dla kogoś kryterium smacznego jedzenia... :wink:

Nie no bez przesady. To był pierwszy z brzegu przykład.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone