Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 11.08.2010 07:04

Też już kiedyś pisałem... piwo w centrum KOłobrzegu kosztuje 8 zł... czyli tyle co w Cro-konobie... i wolę tę chorwacką drożyznę... Temat jest wałkowany już od kilku lat... Jak widać wielu przyzwyczaiło się by wszystko mieć za darmo... a odnoszenie cen... do polskich... no cóż to już wogóle przesada, jak ktoś na wczasy jedzie i każdą wydaną np. kunę przelicza na złotówkę... pewnie pod koniec wczasów włosy sobie wyrywa... jak drogo wydałem... postaw się a zastaw się ... a potem na benzynkę do kraju brakuje...

Ach ...tegoroczne wczasy były najbardziej "na bogato" jakie pamiętam... żarcie... mniam konoby codzienne... obiad dla 4 osób z napojami i pwem (dla rodziców) ok 220 kuna... strasznie drogo... ojej... zapraszam na nasze wybrzeże...
masaż tajski na plaży... 45 minut 100 kuna... ojej...ale drogo....
2 apartamenty dla 10 osób... 10 dni... 900 euro... ojej ale drogo...
Nie popadajmy w paranoję... Ceny niewiele różnią się od Polskich... nawet w konzumie... góra 30% i nie na wszystko... przecież karlovacko to ok 8 kuna... czyli 4,5 zł... ale drogo...
Proponowałbym wysłać tych "ale drogo" np do Włoch lub Hiszpanii... i niech codziennie obiady w knajpach jedzą...
na podsumowanie... w biedronce jest taniej...
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 11.08.2010 07:22

Ja byłam z rodziną w tym roku 2 tygodnie w Chorwacji, a mój brat - w Kołobrzegu. Ilość osób i ilość dni w obu przypadkach taka sama. Ja, mając zasadę, że jak gdzieś jadę, to korzystam z uroków tamtejszej kuchni, miałam przygotowane tylko 5 polskich obiadków i zakupiony w Polsce żółty ser (Wrzaskuny nie lubią chorwackiego). Reszta była zakupiona za kuny w różnych konobach, pizzeriach i Getro i innych sklepikach. Mój brat żarełko z Biedronki, obiadki domowe itp. (może raz lub dwa byli na "świeżym" dorszu). My jeszcze jakieś souveniry z Cro i Słowenii, bo tam też zaglądnęliśmy, a on muszelki z plaży.
My zrobiliśmy ponad 2500km po samej Istrii, a on siedział w Kołobrzegu. Po odliczeniu paliwa na dojazd, bo odległości niezbyt równe - my W-wa - Fażana, on południe Polski - Kołobrzeg, wyszło, że nasz urlop był droższy od jego jakieś 20%. Dodając, że my zobaczyliśmy full, pojedliśmy smakołyków oraz mieliśmy CIEPŁE morze i słoneczko przez 99% pobytu, to wydaje mi się, że w Cro nie jest tak drogo.
ps. Mój brat z rodzinką na sam koniec pobytu nad polskim morzem zaliczyli rozstrój żołądków i to dość poważny.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 11.08.2010 08:04

[quote="Artur68"][quote="mundinio"]
3 - 95 kun - to ok. 55 zł - wstęp do Wieliczki ( równie pięknie, chociaż z z
innej "bajki" ) to 50 zł + 10 zł za robienie zdjęć - 60 zł !!!!

P.S. Chyba musiało Ci się w Chorwacji bardzo podobać, skoro napisałeś posta odstraszającego - dobry pomysł, w przyszłym roku będzie mniejszy tłok :wink:

no ja myślę ze to jest genialny plan!!!
JEST BARDZO DROGO I LEPIEJ JECHAC NA MAZURY :):)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2010 08:41

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Mundinio, Tobie drogo przez 2 tygodnie, a nam przez 365 dni w roku...

Katarzyno, wracaj do nas... :lol: :lol:
Pozdrav.
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 11.08.2010 11:44

A Chorwacja była kiedyś tania?! :)
Ceny jak ceny. Ok, artykuły spożywcze są droższe niż w naszej Biedronce czy Lidlu! Mięso, żólty ser, tak potwierdzam sa droższe niż w Polsce.

Daj Boże każdemu takiego kogoś na wakacje jak mój mąż i jego powiedzenie, gdy się zastanawiam czy to aby nie za drogo, słyszę wtedy:
"Pracujesz? A po co pracujesz i zarabiasz, żeby wydać i mieć z tego przyjemność".
I tego wszystkim życzę! :D

goszka
ASHA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASHA » 11.08.2010 13:05

Właśnie wróciłam z Chorwacji (byłam pierwszy raz), przed wyjazdem naczytałam się strasznych opowieści co do cen. Jestem mile zaskoczona bo nie jest tak źle. Cenowo w miarę, jedzenie rewelacja, lody super, kwatery w normie. Było super i na następny rok też planujemy Chorwację. Jeśli chce ktoś tanio to trzeba w domu siedzieć ( chociaż w domu też pasuje coś zjeść). Pozdrawiam wszystkich zafascynowanych Chorwacją bez względu na ceny! :D
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 11.08.2010 13:22

Jak można porównywac ceny z kurortów z cenami gdzie mieszkamy i dokonujemy zakupów w hipermarketach. Myślę ze najlepsze są te porównania z naszymi kurortami i wtedy wcale w Cro nie jest drogo.
giselle
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) giselle » 11.08.2010 13:34

Co w takim układzie należy sądzić na temat cen nad polskim wybrzeżem? Moja siostra wróciła właśnie z Władysławowa- 90 zł osoba/nocleg. Rzeczywiście na tym tle Chorwacja wypada drogo ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.08.2010 13:50

Bez przesady kolego !
Kto pisał że jest tania i była kiedyś tania ?

Jest drogooooooo jak cholera , ludziska nie jeżdzie do HR :!: :!: :!:

Więcej plaż będzie dla nas. :lol:

A tak na serio nie popadajmy w paranoję i nie porównuj wypoczynku i przyjemności w HR z tym co żresz w domu z Biedry czy Lidla lub też tego co skonsumujesz nad Polskim Bałtykiem kąpiąc się w popowodziowym syfie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2010 13:51

Właśnie dziś wlazłem do sklepu, żeby sobie kupić ze 2 puszki szynki Krakus bo lubię. Pani mi daje, patrzę na cenę 19.90 za 450g i podziękowałem. Niech sobie w tyłek wsadzą a ja sobie na miejscu za porównywalne pieniądze kupię prsuta :D
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 11.08.2010 14:28

Witam,

Sęk w tym, że jeszcze 4-5 lat temu większość z którą rozmawiałem zachwalała i zachęcała do wyjazdu, bo jest tanio i ten stereotyp krąży do dziś. Pierwszy raz w Chorwacji byłem trzy lata temu... już nie było tanio jak to mówili znajomi. I nie chodzi o chodzenie po restauracjach czy piwo na plaży - to kosztuje i u nas.
Wzrosły ceny kwater i kempingów (porównywałem ceny tych samych miejsc - 2x drożej). Tyle, że ja wiem, że w cenę jest wliczona krystaliczna woda i słońce.
W tym roku także dane było mi być w Chorwacji. Naczytałem się na forum, że drogo i... rzeczywiście drożej niż u nas. Ale ja to wiedziałem przed urlopem i byłem świadomy tego, że za granicą jest drożej.
Spieracie się czy jest to 30% czy 300% różnicy. Porównując Konzum super do Auchan czy innej sieciówki wyraźnie widać różnice. Tanie owoce??? NIE. Ale sam wcinałem kawałek arbuza za 10kun bo był za*scie przyszny. Wcinałem wielkie nektarynki i brzoskwinie za 15 kun, bo to nie to samo małe nie-wiadomo-co jak u nas. U nas można je kupić połowę taniej.
Napoje (nektary, soki 50% itp) od 7 kun (4zł) - te z niższej półki - u nas można je kupić za połowę taniej.

Inna sprawa, że porównujący (po obu stronach) robią zasadniczy błąd. Albo porównują naszą np. Biedronkę do restauracji przy plaży, albo ichni Konzum do restauracji we Ustce. Jeśli już porównujecie to realnie.

Moim zdaniem, powodzenie wyjazdu zależy od dobrego przygotowania - także psychicznego.

Tak jak pisałem w swojej relacji - nawet nie wiem ile kosztuje benzyna w Chorwacji, a to z tego względu, że przecież musiałem tankować. To nie piwo, którego można sobie odmówić.
Piwo też droższe, ale nie przeliczałem, bo gdy miałem ochotę to przecież świat się nie zawali gdy kupię raz drożej.

Rok temu drugi raz byłem na Korsyce. Świadomie zapłaciłem za prom 800zł w dwie strony. Wiedziałem także, że ceny w Geant są takie jak u nas... ale w euro (coca-cola - 4 euro, u nas 4zł). Ale przecież nie jadę się nażreć i nachlać! Kupuję widoki, morze, pogodę, atmosferę urlopu.

Tak więc przestroga dla nieświadomych - na południu Europy jest drożej. Wszystkim innym życzę kolejnego udanego urlopu (w euro, kunach czy funtach - bez znaczenia :) )
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.08.2010 14:50

hoborg napisał(a):

nawet nie wiem ile kosztuje benzyna w Chorwacji, a to z tego względu, że przecież musiałem tankować.

)

Toś mi brat, jak jeszcze powiesz, że nie wiesz ile pali Twoje auto :D
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 11.08.2010 14:59

maciek1956 napisał(a):

Toś mi brat, jak jeszcze powiesz, że nie wiesz ile pali Twoje auto :D

Mój pali tyle, że co jakiś czas trzeba tankować ;)
Bak nie za duży, więc zamiast komunikatu, który można przeczytać na ViaMichelin RoutePlanner "jedziesz już dwie godziny, pomyśl o postoju", ja mam wskazówkę i wyświetlacz które oznaczają "jedziesz już ok 500km, pomyśl o stacji" ;P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.08.2010 15:20

mundinio napisał(a):Witam Wszystkich Cromaniaków! Tydzień temu wróciłem z Croatii, ceny faktycznie wzrosły!

Mundinio to humorzasty facet :D :wink:

Jego pierwszy post na forum
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 11.08.2010 15:43

wróciliśmy tydzień temu z wyspy Brać, ceny ogólnie ok 30% wyższe niż w Polsce, oczywiście Chorwacja jest droższa niż Polska ale nie przesadzajmy :wink:
Wystarczy wybrać się np. do Międzyzdroi lub nieco bliżej Wielkopolski, do Skorzęcina a ceny powalają.
Wg moich obliczeń wydaliśmy z żoną ok. 3750 złotych na tydzień, wliczając wszystko, - paliwo, jedzenie, piwo, lody, wycieczki, promy itp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone