Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja przestała być tania!

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.08.2010 20:36

FUX napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Andrzeju Ty powinieneś wiedzieć co mam na myśli pisząc, że nie zawsze jest kolorowo :wink:

tyle tematów sie przewinęło na pogaduszkach...
Jakas podpowiedź... :oops:

Pewien obiekt koło Kozaricy :cry:
J@dranka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@dranka » 12.08.2010 20:54

Śledzę ten wątek od kilku dni i po postach niektórych osób już powoli sama zaczynam się wkręcać w temat "jak to w Chorwacji jest drogo". Gdybym nie była pewnie bym uwierzyła...A tymczasem już kilka razy udało mi się spędzić cudowne wakacje w HR, auto nigdy nie było wypchane nawet 1 torebką zupki w proszku, a urlop nie zrujnował mojego konta :D
Temat już był wałkowany na forum wielokrotnie. Ceny żywności w Cro może i są wyższe (zresztą tak samo jest w Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech) ale kto mówi żeby od razu każdego dnia stołować się w restauracji?!? Wystarczy odrobina pomysłu i zamiast przewozić z Polski pół lodówki jedzenia, kupić np. ćevapcici do usmażenia na grillu, do tego sałatka z pomidorów i ogórków, bijeli kruh, vino i kolacja jak marzenie :D A koszty? Zapewniam, że niewysokie.W Chorwacji jest bardzo dużo możliwości niedrogiego wyżywienia. Polecam np. gorący burek zamiast tak popularnej pizzy, smażone girice (porcja o ile pamiętam 20kn a można się najeść do syta), na śniadanko do chleba pyszna mortadela z maslinami. Czy to jest aż tak drogie, że aż nie możliwe cenowo do przejścia dla przeciętnego Polaka???? Nie sądzę.
O cenach apartamentów nie będę się tu już rozpisywać. Mam wrażenie, że niektórzy rodacy chcieliby wszystko za pół darmo i potrafią tylko narzekać, że za nocleg od 1 osoby policzono im aż 15E. Pytam po raz kolejny, czy to aż tak drogo???? 50 m od morza, za granicą, przy pewnej pogodzie i pięknym otoczeniu????W wielu naszym kurortach płaci się za gorsze warunki taką samą lub wyższą cenę i człowiek jest jeszcze zadowolony, że znalazł nocleg 200m od centrum atrakcji.
Polecam zatem wszystkim, którzy wybierają się do Chorwacji pierwszy raz nie stresować się cenami. Naprawdę da się przeżyć i to wcale nie w głodzie, a i na restaurację starcza i na winko i na inne przyjemności.
Zamiast kupować masę produktów, które monotonnie jemy na co dzień, lepiej spakować gotówkę do portfela i w Chorwacji smakować, smakować i jeszcze raz smakować...

Aha. I jeszcze na koniec. Może Egipt czy Tunezja są "tańsze" ale co to za przyjemność cały dzień siedzieć w hotelu i upajać się opcją all inclusive, w której często jedzenie jest mało zjadliwe? A za lepszy standard trzeba oczywiście więcej zapłacić, do tego wycieczki fakultatywne po np. 100E itd. itd. I z "taniego" robi się zawrotna kwota, za którą w Cro można w tym przypadku już nieźle zaszaleć.
Ostatnio edytowano 13.08.2010 07:18 przez J@dranka, łącznie edytowano 2 razy
arek39elblag
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek39elblag » 12.08.2010 21:07

J@dranka napisał(a):Śledzę ten wątek od kilku dni i po postach niektórych osób już powoli sama zaczynam się wkręcać w temat "jak to w Chorwacji jest drogo". Gdybym nie była pewnie bym uwierzyła...A tymczasem już kilka razy udało mi się spędzić cudowne wakacje w HR, auto nigdy nie było wypchane nawet 1 torebką zupki w proszku, a urlop nie zrujnował mojego konta :D
Temat już był wałkowany na forum wielokrotnie. Ceny żywności w Cro może i są wyższe (zresztą tak samo jest w Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech) ale kto mówi żeby od razu każdego dnia stołować się w restauracji?!? Wystarczy odrobina pomysłu i zamiast przewozić z Polski pół lodówki jedzenia, kupić np. ćevapcici do usmażenia na grillu, do tego sałatka z pomidorów i ogórków, bijeli kruh, vino i kolacja jak marzenie :D A koszty? Zapewniam, że niewysokie.W Chorwacji jest bardzo dużo możliwości niedrogiego wyżywienia. Polecam np. gorący burek zamiast tak popularnej pizzy, smażone girice (porcja o ile pamiętam 20kn a można się najeść do syta), na śniadanko do chleba pyszna mortadela z maslinami. Czy to jest aż tak drogie, że aż nie możliwe cenowo do przejścia dla przeciętnego Polaka???? Nie sądzę.
O cenach apartamentów nie będę się tu już rozpisywać. Mam wrażenie, że niektórzy rodacy chcieliby wszystko za pół darmo i potrafią tylko narzekać, że za nocleg od 1 osoby policzono im aż 15E. Pytam po raz kolejny, czy to aż tak drogo???? 50 m od morza, za granicą, przy pewnej pogodzie i pięknym otoczeniu????W wielu naszym kurortach płaci się za gorsze warunki taką samą lub wyższą cenę i człowiek jest jeszcze zadowolony, że znalazł nocleg 200m od centrum atrakcji.
Polecam zatem wszystkim, którzy wybierają się do Chorwacji pierwszy raz nie stresować się cenami. Naprawdę da się przeżyć i to wcale nie w głodzie, a i na restaurację starcza i na winko i na inne przyjemności.
Zamiast kupować masę produktów, które monotonnie jemy na co dzień, lepiej spakować gotówkę do portfela i w Chorwacji smakować, smakować i jeszcze raz smakować...

Aha. I jeszcze na koniec. Może Egipt czy Tunezja są "tańsze" ale co to za przyjemność cały dzień siedzieć w hotelu i upajać się opcją all inclusive, w której często jedzenie jest mało zjadliwe? A za lepszy standard trzeba oczywiście więcej zapłacić, do tego wycieczki fakultatywne po np. 100E itd. itd. I z "taniego" robi się zawrotna kwota, za którą w Cro można w tym przypadku już nieźle zaszaleć.

Nie porównuj Hiszpanii bo tam jest taniej niż w Polsce a co do cen to nocleg to naprawde taniej niż w u Nas a ten ich kruch to chyba nie jadłaś dobrego polskiego chleba

:x
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2010 21:08

FUX napisał(a):
Andrzeju Ty powinieneś wiedzieć co mam na myśli pisząc, że nie zawsze jest kolorowo :wink:

tyle tematów sie przewinęło na pogaduszkach...
Jakas podpowiedź... :oops:

Pewien obiekt koło Kozaricy :cry:

Juz wiem; dzieki...
Tak; to smutny przypadek...
samowola budowlana jest jednak samowolą. Szkoda, że każda ze stron, a zapewne ta urzędowa, siw dziebko nie ugięla za stosowna pokutą... :roll:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.08.2010 21:08

J@dranka i wydaję się Tobie że chwyciłaś Boga za nogi?
Absolutnie się z tobą zgodzę, z tym że chyba na tych 10 stronach nikt nie napisał że nie pojedzie do Chorwacji bo jest dla niego za drogo. Napisałem gdzieś tam wcześniej że można i za 3 tys spędzić jak się człowiek zaprze i za 10 tys i nie mówię tu o wynajmowaniu jachtu. Dyskusja troszeczkę zeszła z torów w pewnym momencie. To są moje osobiste odczucia i żony artykuły spożywcze są drogie i nie podlega to dyskusji. Oboje z żona robimy zakupy w Polsce ceny znamy. I idąc spacerkiem ze sklepu zaczęliśmy sobie liczyć i jak by nie mówiąc za wydane około 70 zł w Chorwacji to samo w Polsce wyszło nam około 35 zł. Ok mimo że mnie nie stać na takie wydatki jak w tym roku nam wyszło (żony słowa a w dupie wakacje są) i tak planujemy juz przyszły rok tym razem chyba będzie to Rogoznica 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2010 21:10

Wakacje to wakacje; sięgasz do sakiewki i płacisz. Wspomnienia na pol roku, do zimowych i Wenecji między innymi, gwarantowane... :wink:
arek39elblag
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek39elblag » 12.08.2010 21:18

consett0805 napisał(a):J@dranka i wydaję się Tobie że chwyciłaś Boga za nogi?
Absolutnie się z tobą zgodzę, z tym że chyba na tych 10 stronach nikt nie napisał że nie pojedzie do Chorwacji bo jest dla niego za drogo. Napisałem gdzieś tam wcześniej że można i za 3 tys spędzić jak się człowiek zaprze i za 10 tys i nie mówię tu o wynajmowaniu jachtu. Dyskusja troszeczkę zeszła z torów w pewnym momencie. To są moje osobiste odczucia i żony artykuły spożywcze są drogie i nie podlega to dyskusji. Oboje z żona robimy zakupy w Polsce ceny znamy. I idąc spacerkiem ze sklepu zaczęliśmy sobie liczyć i jak by nie mówiąc za wydane około 70 zł w Chorwacji to samo w Polsce wyszło nam około 35 zł. Ok mimo że mnie nie stać na takie wydatki jak w tym roku nam wyszło (żony słowa a w dupie wakacje są) i tak planujemy juz przyszły rok tym razem chyba będzie to Rogoznica 8)

Całkoiwicie się z Tobą zgadzam co do cen kazdy to wie i jeździ i tak więc nie ma co pisać że jest taniej bo nie jest
A w Hiszpanii jestem co roku i tam jest taniej niż u Nas nawet w Madrycie
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 12.08.2010 23:33

mirko napisał(a):Kod Mirka nema krize :lol:
Mirko radi u dr¾avnoj firmi (HRB) i razmi¹lja o mirovini (hrvatska+njemaèka) koja æe vjerojatno biti veæa od tvoje plaæe.

Moj ti je savjet:
Dr¾i se tema o ratu u Hrvatskoj, tu si doma

Bravo, "puna raskos talenta" napokon se je pokazala, zajedno sa netrpeljivoscu i slicnim losim osobinama!

Kad vec toliko vodis brigu o mojim primanjima - ja sam dipl. ing. - ovlasteni projektant, moja primanja uopce ne ovise o drzavnim jaslama, niti sam na teret poreznih obveznika, poput tebe. Iza mene ostaju trajna i kapitalna djela za buduce generacije, do sada sam vec sagradio toliko stvari, koliko ti ne mozes ni sanjati!

A sto se tice Domovinskog rata, uvijek cu svakome s ponosom reci ono sto trebam. Vidim da tebe cak i to pogadja. :lol:
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 13.08.2010 07:03

KOCHAR1 napisał(a):
Kynio napisał(a):Sa na szczescie jeszcze w Polsce browary, które robia cos podobnego w smaku do piwa.

Na przykład jakie :?: :D

Slyszales o Czarnkowie, Witnicy, Konstancinie, Kormoranie, czy nawet Ciechanie ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2010 08:08

O Ciechanie słyszałem, mój kumpel miał taka ksywkę...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2010 09:05

Kynio napisał(a):Slyszales o Czarnkowie, Witnicy, Konstancinie, Kormoranie, czy nawet Ciechanie ?

Słyszałem o pierwszym, o pozostałych nie, żadne z nich w Nowym Sączu i okolicy niedostępne w sprzedaży.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.08.2010 09:15

Kynio napisał(a):... czy nawet Ciechanie ?

Moja małżonka kiedyś się dała namówić, że jakieś takie ekstra, ale na kolana jej nie rzuciło.
Dziecko też stwierdziło, że takie sobie i nie dało się namówić na zmianę.

Janusz, a może ci wysłać tego Ciechana?
Tylko jak to oznakować, żeby wstrząśnięte nie przyjechało? :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.08.2010 09:22

Stabilizacje z Leoparda mu zamontuj...:)
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 13.08.2010 09:23

weldon napisał(a):
Kynio napisał(a):... czy nawet Ciechanie ?

Moja małżonka kiedyś się dała namówić, że jakieś takie ekstra, ale na kolana jej nie rzuciło.
Dziecko też stwierdziło, że takie sobie i nie dało się namówić na zmianę.

Janusz, a może ci wysłać tego Ciechana?
Tylko jak to oznakować, żeby wstrząśnięte nie przyjechało? :lol:

My 10 września wybieramy się w okolice Nowego Sącza, więc możemy zabrać:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.08.2010 09:29

HAncur napisał(a):My 10 września wybieramy się w okolice Nowego Sącza, więc możemy zabrać:)

Ale klucze od szkatułki wysyłam osobno, pocztą ... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Chorwacja przestała być tania! - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone