Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja poza autostradą 2011.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 22.08.2011 22:05

ostatnie zdjecia to widok, na ktory cro-maniacy czekaja caly rok :)

szkoda, ze urlop 3tyg jest nierealny, bo z checia tez zboczylbym z trasy na pare dni by cos pozwiedzac.
Alinoe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alinoe » 24.08.2011 08:49

agary35 napisał(a):
Prowadzi nas Krzysiu H. ( mam na myśli automapę ) po dzielnicy prywatnych domów w Solanie co budzi moje zaniepokojenie co do osiągnięcia zamierzonego celu lecz po komunikacie jesteś na miejscu... - oczom naszym ukazują się ruiny amfiteatru - Krzysiu dał radę

ja już się nauczyłem, że Krzysiu lubi ściemniać i kocha ciasne drogi gruntowe :D

wskakuję do waszego autka i czytam c.d. z ciekawością ;)
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 25.08.2011 20:50

Zaraz po wejściu do apartamentu kierujemy się w kierunku plaży do której mieliśmy 132 schody w dół. Od razu po rozłożeniu koca i klimaty na kamieniach ruszam z synem do krystalicznie czystej i ciepłej wody. Nie trzeba było długo czekać na pierwsze morskie zdobycze, czyli jeżowiec i rozgwiazda, które zaraz zostały wypuszczone do morza.

Obrazek

Obrazek

Zwołuje ekipę i zaczynamy wspinaczkę do apartamentu gdzie biegiem idziemy się wypłukać z soli. Po kąpieli jemy obiad na balkonie podziwiając Jadran. Sklep jest 70 metrów od kwatery, bardzo dobrze zaopatrzony i można płacić kartą. Ruszamy w kierunku centrum Breli na spacer. Przez całą drogę towarzyszy nam cykanie cykad, którego teraz bardzo mi brakuje. Cały czas przemieszczamy się deptakiem przy plaży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W centrum idziemy na lody, których gałka kosztuje 6 kun.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn. Po weekendzie, ponieważ korzystając z ostatnich dni wakacji wyskakujemy w góry.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 25.08.2011 21:48

Czy dobrze widzę - zlot Ceedów mieliście :D

Ja też zawsze gnałem autostrada do końca, a w tym roku (wjechaliśmy do Cro o 8 00 rano, a hotel był od 16 00) zjechaliśmy w Karlovacu na "1" i spokojnie jechaliśmy w stronę Gospica, gdzie na autostrade wróciliśmy i dojechaliśmy do Sv. Filip i Jakov.

Po drodze na "1" zwiedziliśmy muzeum wojny domowej pod Karlovacem, Raztoke w Slunj. Faktycznie fajnie tak się podróżuje.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 26.08.2011 11:28

Spot dopiero będzie w Trogirze, a do Breli zmówiliśmy się ze znajomymi z mojaceed.pl

Obrazek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 26.08.2011 12:34

Fajnie :D

Ja niestety z kolegami z Octavia Klub Polska się rozminąłem. :cry:
Pili Ożujsko przede mną :(
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 30.08.2011 14:05

Drugi dzień naszego pobytu w Breli powitał nas piękną i upalna pogodą od samego poranka. Po zjedzeniu śniadania na tarasie idziemy na plażę cieszyć się słońcem i ciepłą wodą Adriatyku. Po zejściu na dół zrywa się silny lecz ciepły wiatr od wody, w wyniku czego na morzu są wielkie fale, które rozbijały się mocno o skały chlapiąc słoną wodą. W tym dniu nie miałem niestety na plaży aparatu. Dzieci miały wspaniałą zabawę, ponieważ wody Jadranu zazwyczaj są spokojne od strony lądu.Po zjedzeniu obiadu i umilknięciu wiatru postanawiamy zrobić sobie pieszą wycieczkę do Baska Voda.
Przechodzimy ulicą Podrace na deptak przy plaży.

Obrazek

Obrazek

W porcie w Breli trafiamy na zbiorowisko ludzi, którzy stali przy kutrze rybackim. Z ciekawości podchodzimy a tam są wykładane i warzone ogromne ryby. Waga jednej ryby wynosiła koło10 kg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do Baska Voda i kierujemy się w kierunku Baska Polje pod którym w zeszłym roku były stoiska z suszonymi figami i trunkami. Po dojściu na miejsce rozczarowuje nas brak stoisk. Okazuje się, że jest to teraz płatny parking. Pod samym końcem deptaka były dwa stoiska. Robimy zakupy na wieczorną degustację.

Obrazek

Kilka fotek z Baska Voda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z powrotem nie wracamy deptakiem tylko idziemy górą Baska Voda i ciasnymi uliczkami przechodzimy do Breli.

Obrazek

Obrazek

Wieczorny widok z tarasu.

Obrazek

Cdn.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 01.09.2011 19:04

Jeszcze kilka zdjęć z Breli i po tygodniu odpoczynku wyruszamy w dalszą drogę po Chorwacji oczywiście poza autostradą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam forumowicza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn.
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 02.09.2011 18:25

Z przyjemnością przeczytałam twoją relację :D My też ograniczamy autostradę do koniecznego minimum (korzystamy z niej tylko w Austrii), jednak zawsze brakuje nam czasu na takie zwiedzanie po drodze, może kiedyś...
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 03.09.2011 18:06

13 sierpnia wyjeżdżamy z Breli. Jesteśmy umówieni na spota z klubowiczami ceed Klub Polska w Trogirze na godzinę 14. Jest 9 rano, mamy jeszcze trochę czasu więc planujemy dokończyć zwiedzanie Solinu i twierdzy w Klisie. Twierdza istniała już od czasów imperium rzymskiego, strzegąc przełęczy łączącej wybrzeże Adriatyku z wnętrzem kontynentu.

W dole widać Split.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z przełęczy, której bronił zamek zjeżdżamy stromą drogą przez tunel do Solanu. Zwiedzamy ruiny bazyliki z IV wieku, grobowce chrześcijan i ruiny rzymskiego miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 04.09.2011 09:36

Po wyjściu z pozostałości po rzymskim mieście buszujemy po figowcach i krzakach granatów rosnących nieopodal parkingu.

Obrazek

Kierujemy się w stronę umówionego miejsca spotkania którym jest parking przy kanale w Trogirze. Tankowanie za Splitem - i tu przestroga dla wszystkich, trafiłem na paliwo o niskiej jakości ( pod obciążeniem słychać zawory ). Po paro minutowych korkach docieramy do Trogiru. Zakupy na ryneczku i oczekiwanie na resztę klubowiczów - miało być nas czterech - wyszło jak zawsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspólny spacer po Trogirze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn.
Ostatnio edytowano 08.07.2012 09:07 przez agary35, łącznie edytowano 1 raz
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 04.09.2011 22:25

Gratki spotkania klubowiczów. Fajna sprawa. Znajomy parking :D , ten Trogir, też jakoś tak kojarzę :D
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 11.09.2011 17:12

Wyjeżdżamy z Trogiru o godzinie 16 - stej. Kolejnym celem jest Istria. Przed nami parę ładnych kilometrów, które chcemy pokonać Jadronką.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 11.09.2011 17:16

Okolice Trogiru
Obrazek
Cdn.
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 11.09.2011 17:22

Skoki na bandżi z mostu w okolicach Sibenika
Obrazek
Cdn.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja poza autostradą 2011. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone