ania77 napisał(a):Plitwice i Dubrownik bez problemu, nawet mury, a inne kwestie psiego wątku były tu już nie raz poruszane...
Rysio napisał(a):darek1 napisał(a):Jeszcze wyżła, no bez przesady to nie ZOO tylko Chorwacja
Widzę, że już skończyłeś pierwszą flaszkę walnij jak zawsze drugą i idź spać
darek1 napisał(a):No wiecie co, z psem do Chorwacji? Lekka przesada, a jak kogoś dziabnie to wiecie , że w Chorwacji są olbrzymie kary za to. Psa sie usypia a własciciela zamyka w areszcie, jak w klatce. Wogóle co to za zwyczaje.
RONINEK napisał(a):ania77 napisał(a):Plitwice i Dubrownik bez problemu, nawet mury, a inne kwestie psiego wątku były tu już nie raz poruszane...
Witam
Jestem tu nowy.. i czeka mnie pierwszy wypad do Ch..w tym roku.
Chcę zabrac swojego psiaka..i pomimo kilkudniowego szukania tutaj info o psach w Ch.. niczeho nie znalazłem..
Czy mógł by ktoś w miarę szczegolowo napisać.. jak chorwaci przyjmują psiaki??
Czy ciężko znaleść kwatere w której zaakceptują psiaka??
Czy w gre wchodzi np.. puszczenie psiaka wolno..żeby sobie pobiegał? czy raczej smycze, kagańce..kolczatki..i ostre stosowanie sie do przepisów..
Najbardziej bede wdzięczny za info.. kogoś..kto jezdzi.. jezdził..do Ch.. z psem
Odpowiedzi typu "poszukaj, był ten temat już poruszany".. proszę sobie darować
p.s. mam psiaka niemałego (wyżeł niemiecki 30 kg.). to nie żaden psiak "kieszonkowy" Czy to ma jakies tam znaczenie??
Pozdrawiam serdecznie!!
ania77 napisał(a):RONINEK napisał(a):ania77 napisał(a):Plitwice i Dubrownik bez problemu, nawet mury, a inne kwestie psiego wątku były tu już nie raz poruszane...
Witam
Jestem tu nowy.. i czeka mnie pierwszy wypad do Ch..w tym roku.
Chcę zabrac swojego psiaka..i pomimo kilkudniowego szukania tutaj info o psach w Ch.. niczeho nie znalazłem..
Czy mógł by ktoś w miarę szczegolowo napisać.. jak chorwaci przyjmują psiaki??
Czy ciężko znaleść kwatere w której zaakceptują psiaka??
Czy w gre wchodzi np.. puszczenie psiaka wolno..żeby sobie pobiegał? czy raczej smycze, kagańce..kolczatki..i ostre stosowanie sie do przepisów..
Najbardziej bede wdzięczny za info.. kogoś..kto jezdzi.. jezdził..do Ch.. z psem
Odpowiedzi typu "poszukaj, był ten temat już poruszany".. proszę sobie darować
p.s. mam psiaka niemałego (wyżeł niemiecki 30 kg.). to nie żaden psiak "kieszonkowy" Czy to ma jakies tam znaczenie??
Pozdrawiam serdecznie!!
Z psem byłam w Chorwacji w siedmiu różnych miejscach, z tego w sześciu w ciemno, w tym w dwóch w lipcu, więc raczej nie poza sezonem. Nigdy z tego powodu nie powodowało to znacznych utrudnień w znalezieniu apartamentu, jeżeli w jednym miejscu nie chcieli z psami to już u sąsiada nie było problemu. Nigdy nie musieliśmy schodzić z naszych oczekiwań co do jakości apartamentu z uwagi na psa. Pies to owczarek niemiecki, więc do kieszeni się nie mieści. Tylko w jednym miejscu w Chorwacji była dopłata za psa, jakaś niewielka, nie pamiętam ile, więc nic poważnego. Nie wiem po co miałaby być kolczatka. Jeżeli jej nie używasz w Polsce, to nie widzę powodów dla jej używania w Chorwacji. Podobnie kaganiec. Co do puszczania luzem, to chyba zdrowy rozsądek podpowiada, że np. Dubrownik to chyba nie najlepsze miejsce, a jakieś odludzie to i owszem. Plażowaliśmy z psem tylko w odludnych miejscach, bo nie gustujemy w tłumie. W Żuljanie, do której zajechaliśmy, widzieliśmy znaki na plaży "zakaz wstępu psom i naturystom":), w Omiszu chodziliśmy z psem na plaże tylko na wieczorne spacery. Pies potrzebuje chipa lub tatuażu oraz paszportu z aktualnym szczepieniem. Poszczególe kraje przez które się przejeżdża mogą mieć jakieś szczegółowe regulacje, np. swego czasu do Austrii można było wjechać dopiero po dwudziestu kilku dniach od pierwszego szczepienia, za które uważano również pierwsze wpisane w paszport, czyli w rzeczywistości np. piąte, no ale to raczej nie jest jakiś wielki problem, żeby przesunąć nieco w razie potrzeby szczepienie.
ania77 napisał(a):Odwiedziliśmy z psem chyba 9 krajów, zwiedzaliśmy Polskę i nawet bym się nie zastanawiała, czy jechać z psem, a do Chorwacji nie miałabym żadnych obaw przed jazdą w ciemno Są miejsca w Polsce i niektórych państwach, gdzie nie jest tak prosto, ale nie tam
Szczęśliwej podróży!
W razie dalszych pytań polecam się w miarę posiadanej wiedzy.