napisał(a) Jarek999 » 12.03.2012 18:35
Miejscem nierozerwalnie związanym z naszymi podróżami do Chorwacji jest miejscowość Ptuj.
Jest to podobno najstarsze miasto Słowenii, położone nad rzeka Drawa. Miasto składa się z dwóch części - starej i nowszej, która jest położona za rzeką. Ptuj był osadą już za czasów rzymskich, przed 100 rokiem naszej ery. W X wieku został założony zamek i otrzymał też wtedy prawa miejskie.
Obecnie jest to znany ośrodek wypoczynkowy, znajduje się tu ośrodek z termami. Słynie z największej zjeżdżalni wodnej Słowenii i oferuje nowoczesny kompleks basenów krytych i otwartych, których łączna powierzchnia wynosi aż 4200 m2 . ( informacje z Internetu )
W pierwszych latach naszych podróży do Cro było naszym miejscem na nocleg w tej samej prywatnej kwaterze. Ostatnie dwa lata natomiast zatrzymywaliśmy się na dłuższy odpoczynek w miłej kawiarence na zapleczu stacji benzynowej, ale już bez noclegu.
W czasie jednego z pobytów byliśmy na tyle wcześnie, że znaleźliśmy trochę czasu na zwiedzanie.
Niestety, nie wziąłem wtedy ze sobą aparatu, ale zachwycony pięknem miasteczka popełniłem kilka "fotek" za pomocą komórki, kilka zdjęć jest z aparatu mojego kuzyna, który również wtedy z nami wędrował ze swoją rodziną:
w tym samym czasie za rzeką odbywały się właśnie pokazy balonowe:
i zachód słońca nad Drawą:
Niewątpliwie jest to miejsce, gdzie warto zatrzymać się w drodze na wakacje w Chorwacji
i poświęcić trochę czasu na odpoczynek i spacer lub nawet nocleg
Ostatnio edytowano 29.10.2017 10:38 przez
Jarek999, łącznie edytowano 3 razy