Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz pierwszy ,wyjazd 2 IX

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 18.08.2005 21:44

dzięki ,z pewnością się przyda.
Znam tylko pierwszą stronę .
Pokemon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pokemon » 18.08.2005 22:44

Andrzej G napisał(a):Do tej pory czytałem i szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.Nadeszła pora aby zadać na te, na które nie znalazłem odpowiedzi

2 września jadę po raz pierwszy do Chorwacji.Podróż zaplanowałem po zapoznaniu się z opiniami forumowiczów przez Bratysławę ,zachodnie Węgry,Varazdin ,Zagreb ,Zadar.Po drodze chcę zahaczyć o Plitvice i zwiedzic ten zachwalany rezerwat przewrody.
Pobyt w Chorwacji ok 14 dni , podzielony na kilkudniowe "obozowiska" tj rejon Zadaru ,Splitu oraz Dubrownika.Nie wdaję się w szczegóły o polecanych i niepolecanych kempingach poczytałem na wspaniałym forum.Ale teraz pytania
po 1.Czy nie przesadzam że tak krótkim czasie chcę zjechać ponad pół wybrzeża Chorwacji.Pewnie niejeden Cromaniak to potwierdzi.W takim razie z czego zrezygnować z północnej Dalmacji ,czy południowej-biorąc pod uwagę że to wrzesień
po2. czy warto z sobą zabrać pawilon ogrodowy-spora to paczka
po3. podajecie ,ze aktualna cena LPG to 3.05 kuny podczas kiedy PZM Trawel podaje 3,83 . Pewnie się mylą (i tu się cieszę) ,ale proszę o potwierdzenie (chociaż właściwie co to za różnica i tak pojadę)
po4 wszyscy zużywają "hektoliry" wody ,którą przywożą ze sobą lub kupują na miejscu -z tego wynika ,że woda na kampie nadaje się tylko do mycia i to pewnie z wyjątkiem zębów

Banalne może to pytania ,ale mnie nurtują .W końcu z Sopotu pokonam 1700 km.
Jeszcze dylemat.Powtarzam z innego wątku.
Powrót planuję po 15 września trasą przez Gacko ,Sarajewo,niekoniecznie ze względu na koszty Bardziej pod uwagę biorę atrakcyjność tej trasy.Mam niestety jedną wątpliwość ,ponieważ to są góry i nie mam doświadczenia z jazdy w górskim terenie (najwyższe góry w okolicach Trójmiasta to Łysa Góra w Sopocie i Więżyca w okolicach Gdańska ), czy o tej porze roku nie grożą jakieś załamania pogody na tej trasie.Proszę o odpowiedz "speców" w temacie.
ps może przesadzam i jestem zbyt asekurancki
pozdrawiam

Witam Andrzeju!
Twoj post mnie zainteresowal z kilku powodow:tez chce jechac z połnocy Polski,a studiuje nawet w Gdansku,termin tez na wrzesien,choc troszke pozniej,wiec mamy troche wspolnego.
Kiedys gdzies na forum ;) zamiscilem nawet podobnego posta bo tez chce jak najwiecej zobaczyc za jednym razem,w stylu takze mocno kempingowym..:))
Niestety na Twoje pytania nie odpowiem bo jestem kompletnym leszczem w tych kwestiach..w zwiazku z tym bardzo bym był Ci wdzieczny gdybys ostatecznie naświetlił( a nawet dokladnie przedstawil) swoj ostateczny plan podrozy.Wiem,że to zalatuje konkretnym pasożytnictwem,ale chetnie bym go przeanalizowal i moze wykorzystal po części :))
Im wiecej szczegułów tym lepiej,bo naprawde mamy chyba podobne plany co do Chorwacji,z tym ze moje sa jeszcze w szczerym polu.
Mam nadzije ze odpowiesz,wiec z gory dziekuje
Pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 22.08.2005 22:32

Pokemon napisał(a):
Andrzej G napisał(a):Do tej pory czytałem i szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.Nadeszła pora aby zadać na te, na które nie znalazłem odpowiedzi

2 września jadę po raz pierwszy do Chorwacji.Podróż zaplanowałem po zapoznaniu się z opiniami forumowiczów przez Bratysławę ,zachodnie Węgry,Varazdin ,Zagreb ,Zadar.Po drodze chcę zahaczyć o Plitvice i zwiedzic ten zachwalany rezerwat przewrody.
Pobyt w Chorwacji ok 14 dni , podzielony na kilkudniowe "obozowiska" tj rejon Zadaru ,Splitu oraz Dubrownika.Nie wdaję się w szczegóły o polecanych i niepolecanych kempingach poczytałem na wspaniałym forum.Ale teraz pytania
po 1.Czy nie przesadzam że tak krótkim czasie chcę zjechać ponad pół wybrzeża Chorwacji.Pewnie niejeden Cromaniak to potwierdzi.W takim razie z czego zrezygnować z północnej Dalmacji ,czy południowej-biorąc pod uwagę że to wrzesień
po3. podajecie ,ze aktualna cena LPG to 3.05 kuny podczas kiedy PZM Trawel podaje 3,83 . Pewnie się mylą (i tu się cieszę) ,ale proszę o potwierdzenie (chociaż właściwie co to za różnica i tak pojadę)
po4 wszyscy zużywają "hektoliry" wody ,którą przywożą ze sobą lub kupują na miejscu -z tego wynika ,że woda na kampie nadaje się tylko do mycia i to pewnie z wyjątkiem zębów

Powrót planuję po 15 września trasą przez Gacko ,Sarajewo,niekoniecznie ze względu na koszty Bardziej pod uwagę biorę atrakcyjność tej trasy.Mam niestety jedną wątpliwość ,ponieważ to są góry i nie mam doświadczenia z jazdy w górskim terenie (najwyższe góry w okolicach Trójmiasta to Łysa Góra w Sopocie i Więżyca w okolicach Gdańska ), czy o tej porze roku nie grożą jakieś załamania pogody na tej trasie.Proszę o odpowiedz "speców" w temacie.
pozdrawiam

Witam Andrzeju!
Twoj post mnie zainteresowal z kilku powodow:tez chce jechac z połnocy Polski,a studiuje nawet w Gdansku,termin tez na wrzesien,choc troszke pozniej,wiec mamy troche wspolnego.
Kiedys gdzies na forum ;) zamiscilem nawet podobnego posta bo tez chce jak najwiecej zobaczyc za jednym razem,w stylu takze mocno kempingowym..:))
Niestety na Twoje pytania nie odpowiem bo jestem kompletnym leszczem w tych kwestiach..w zwiazku z tym bardzo bym był Ci wdzieczny gdybys ostatecznie naświetlił( a nawet dokladnie przedstawil) swoj ostateczny plan podrozy.Wiem,że to zalatuje konkretnym pasożytnictwem,ale chetnie bym go przeanalizowal i moze wykorzystal po części :))
Im wiecej szczegułów tym lepiej,bo naprawde mamy chyba podobne plany co do Chorwacji,z tym ze moje sa jeszcze w szczerym polu.
Mam nadzije ze odpowiesz,wiec z gory dziekuje
Pozdrawiam

witam.
Za kilka dni postaram się przedstawić moje warianty podróży z Polski północnej.Korzystając ze strony http://www.uk.map24.com/ (radzę popróbować ) i atlasu drogowego Europy oraz opisów tras wytrawnych Cromaniaków opracowuję swoją optymalną i interesującą trasę
pozdrawiam
Pokemon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pokemon » 23.08.2005 22:37

Super!
Czekam wiec z niecierpliwoscia i zapewniam ze nad atlasem i przewodnikami tez przesiaduje..:))
Pozdrawiam
Pokemon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pokemon » 23.08.2005 22:54

A ten link musze powiedziec-wspaniała sprawa,jak po sznurku!! :)
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 24.08.2005 20:27

Pokemon napisał(a):A ten link musze powiedziec-wspaniała sprawa,jak po sznurku!! :)

tu masz jeszcze jeden http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm ,ładniejsze mapki rysuje
daj_kartofla
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daj_kartofla » 30.08.2005 08:11

pozdrawiam

Witam,To nie jest az tak krótki czas , ale musisz wziąć pod uwage trasę se Splitu do Dubrownika( piękna ale męcząca) jest okolo 300 km a jechalismy okolo 6 godzin nie dało sie szybciej, a co do powrotu przez sarajevo to nie jest źle wracalismy 2 dni temu , są góry ale trasa nienajgorsza za to krajobraz powojenny
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Chorwacja po raz pierwszy ,wyjazd 2 IX - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone