Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz pierwszy.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciej267
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej267 » 18.06.2009 09:22

Właśnie wrócilismy z Dalmacji.Tydzień byliśmy w CRO.Trasa 1378 km, na miejscu 910 km. zwiedziliśmy Trogir, Sibenic,Primosten,Split+Salona i Dubrownik.Temperatura nawet 40stopni w cieniu.Podróż dobra. Jechaliśmy przez Słowację i zachodnie Węgry m.in.słynną 86.Granice:Zwardoń-Skalite, Rajka, Letenye-Gorican. Chorwacja to"autostrada jak stół".Gorican- Prgomet/zjazd nr24 do Trogiru/ to 182kn.Tunele bez żadnych korków. Sv.Rok i Mala Kapela dwie nitki od 30.05.-Chorwaci spisali się na medal.Jeżeli będziecie w Dubrovniku to proponuję wczesne godziny, bo znaleźć miejsce do zaparkowania naprawdę b.trudno.Na starym mieście np.cola 0,33l- 27kn.ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ!!!Rada:CB radio, klima i navi.Warto zainwestować w te niezbędne rzeczy.Na Węgrzech i Słowacji kanał 28- polscy kierowcy chętnie pomagają.Generalnie cała Chorwacja to BAJKA.Wspomnienia na całe życie.AHA- można płacić i wypłacać z bankomatu /bankomat HYPO GROUP/ kartą debetową M-Banku.W Spitcka czy Zagrebicka Banka bankomat nawet nie przyjął karty.Generalnie żywność doga,np. woda mineralna 5-9kn tak,że trzeba zabrać 3-4 zgrzewki.Np.Karlovacko w sklepie 8kn, rest.14-16kn.Masło kostka 13-16kn.Po połowie trasy musi być obowiązkowy dwugodzinny"komar".Polecam urlop w Chorwacji. To co opisują na forach to tylko kropla tego co zobaczycie na własne oczy. :nice:
Ostatnio edytowano 18.06.2009 10:02 przez maciej267, łącznie edytowano 1 raz
dareke
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareke » 18.06.2009 09:30

Witaj. Maciej mam prośbę . Opisz dokładnie drogę 86 na Węgrzech(swoje odczucia i opisy ) jak wygląda ,na co zwracać uwagę jako kierowca itp. Nie chodzi mi o nr dróg i kierunki jazdy. Ja w lipcu będę tam pomykał . Z góry serdecznie dziękuję
maciej267
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej267 » 18.06.2009 10:00

Ja też witam serdecznie.Lipiec to napewno będzie ponad 40stopni- takie upały. na Plaży przed lub po południ da się wytrzmać godzinę. Słońce pali- krem z filtrem, min.20.Węgry drogi ok. naprawdę polecam "86". Można miejscami przycisnąć nawet do 120. uważaj po deszczu- b.ślisko. Jadąc do Polski tuż przed nami była ogromna nawałnica,na drogach liście, błoto, gałązki. Jako kierowca to stwierdzam,że jest kiepskie oznakowanie
/odległości od poszczególnych miast itp./Patrz na znaki.Ale oczywiście navi.By nie jechać przez Słowenię/winieta 35euro/polecam prosto na Letenye.Kierunki:Zwardoń, Zylina,Trnava, Bratislava,Gyor/ale nie wjeżdżałem, bo odbiłem na Csorna-posiłek Sarkany Eterem/,Kormend,później zjazd na Zalaegerszeg i wjazd na autostradę do Letenye- Gorican. A Chorwacja to cała autostrada.Winieta na Węgrzech 10-dniowa 2550Ft.Kupisz tuż za granicą Słowacja-Węgry.Także słowacka-9,90euro, ale ważna 1miesiąc.Pozdrawiam i udanego urlopu. :papa:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 18.06.2009 10:33

maciej267 napisał(a):...naprawdę polecam "86"....Winieta na Węgrzech 10-dniowa 2550Ft. Kupisz tuż za granicą Słowacja-Węgry.

A po co ci winieta węgierska skoro "86" jest krajową drogą bezpłatną.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 18.06.2009 12:17

Witam. Maciej 267 mam do Ciebie kilka pytań, ponieważ my jedziemy w lipcu na Ciovo. W tamtym roku byliśmy w Makarskiej. Jechaliśmy tą samą droga co Ty. W tym roku zastanawiamy się jak jechać, boimy się drogi przez Zwardoń. Napisz proszę jaki przejazd jest przez Zwardoń , czy tragiczny. W tamtym roku dało się przeżyć. Czy może orientujesz się jak jest z korkami na moście na Ciovo? I ostatnia sprawa, o parkingach. Jak z parkowaniem w Sibeniku i Primosten, czy jest problem z parkowaniem. Marzy nam się też Dubrownik, ale właśnie boimy się problemów z zaparkowaniem. Z góry dzięki za odpowiedź . Pozdrawiam
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 18.06.2009 13:24

Napisałeś, że jechałeś przez Zwardoń - Skalite. Jaki jest obecny stan robót drogowych?
maciej267
Turysta
Chorwacja po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej267 » 18.06.2009 18:51

Dasuch- wiem, że 86 jest bezpłatna, ale kilkadziesiąt kilometrów jedzie się autostradą do Gorican- właśnie tą od strony Budapesztu. Jeśli ktoś chce ryzykować wysoki mandat za brak winiety- to jego sprawa.

Martyna111- jak pisałem dopiero co wróciłem. Jest coraz więcej turystów, na Ciovo przejazd bez większych problemów. Parkingi- Sibenik, Split jak w Chorwacji- trzeba szukać, ale na pewno znajdziesz. Patrz czy trzeba płacić czy nie.Dubrovnik-obowiązkowo zobacz, bo będziesz po powrocie żałować, że nie skorzystałaś z okazji. Wyjazd przed 05.00 godziną z uwagi na szukanie parkingowego miejsca i upały.Pozdrawiam. :papa:

Marcin10-roboty drogowe są praktycznie od Węgierskiej Górki, niekiedy ruch wahadłowy, ale da się przeżyć. Skalite podobnie. Polecam zmniejszyć prędkość jazdy. :papa: [b]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.06.2009 18:59

maciej267 napisał(a): Można miejscami przycisnąć nawet do 120. [/b]

No to z Ciebie zuch. Pędziłeś jak szalony. :lol: :lol: :lol:
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 19.06.2009 07:30

a w jaki dzień tygodnie jechałeś w stronę Zwardonia? i w jakich godzinach?
i ile ci zajęło przejechanie od Żywca do Zwardonia?
dasuch
Cromaniak
Re: Chorwacja po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 19.06.2009 08:05

maciej267 napisał(a):Dasuch- wiem, że 86 jest bezpłatna, ale kilkadziesiąt kilometrów jedzie się autostradą do Gorican- właśnie tą od strony Budapesztu. Jeśli ktoś chce ryzykować wysoki mandat za brak winiety- to jego sprawa.

Masz rację, ale można ominąć płatne, :D
maciej267
Turysta
chorwacja po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej267 » 19.06.2009 08:12

[b]Ufokking- droga Zwardoń- Żywiec nie zajęła mi wiele czasu. W Żywcu dotankowanie samochodu. Przez granicę wracałem około 07.00. W tą stronę bez problemów na zwężeniach drogi. generalnie trzeba zaplanować tak, by przejechać w godzinach rannych. :hut:
ufokking
Cromaniak
Re: chorwacja po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 19.06.2009 08:55

maciej267 napisał(a):[b]Ufokking- droga Zwardoń- Żywiec nie zajęła mi wiele czasu. W Żywcu dotankowanie samochodu. Przez granicę wracałem około 07.00. W tą stronę bez problemów na zwężeniach drogi. generalnie trzeba zaplanować tak, by przejechać w godzinach rannych. :hut:

dzięki ja pojadę ok 16 popołudniu tamtędy i zastanawiam sie czy czasem przez Cieszyn nie jechać czy tam nie utknę w korkach i na wahadłach a prawdopodobnie jeszcze w dodatku w piątek :roll:
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 19.06.2009 09:21

przez Cieszyn odradzam.
Wybierz lepiej drogę Żywiec-Zwardoń-Skalite-Cadca.
Dzieki temu ominiesz jazdę przez Czechy (ok.40 km). Będzie szybciej.
Pozdrawiam :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.06.2009 09:24

Biało-czerwony napisał(a):przez Cieszyn odradzam.
Wybierz lepiej drogę Żywiec-Zwardoń-Skalite-Cadca.
Dzieki temu ominiesz jazdę przez Czechy (ok.40 km). Będzie szybciej.
Pozdrawiam :D

Jest cały wątek o tym, że przez Zwardoń to porażka...
maciej267
Turysta
chorwacja po raz pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej267 » 19.06.2009 22:36

Co racja to racja, dlatego wybrałem Zwardoń i dalej Żywiec, by nie utknąć wśród ciężarówek.[/b]
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone