Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz drugi-Stanici 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 18.01.2013 19:27

Po kilkudniowej nieobecności jestem ponownie :papa:
Trochę relacja przysnęła,więc obudzimy ją....
Jeden z kolejnych dni był oczywiście gorący,ale pochmurny.Wcześniej i tak zaplanowaliśmy wyjazd do Splitu,więc na plażę nie wybieraliśmy się.Po niespiesznym poranku zapakowaliśmy się do auta i ruszyliśmy w kierunku Splitu.
Droga spokojna,ruch niewielki.Zaparkowaliśmy w samym centrum.Nie pamiętam ile kosztował parking ,ale niemało.
Oczywiście turystów masa,pogoda sprzyja zwiedzaniu, a nie plażowaniu.
kilka fotek....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i taka ciekawostka 8O

Obrazek
a to podziemia pałacu Dioklecjana i grupa turystów z Japonii.

Obrazek

A oto psina ,która nas zniewoliła :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

trochę pokropiło

Obrazek
Obrazek

A takie zdjęcie widzieliśmy już w jakiejś relacji :lol:

Obrazek

nasza młodsza pociecha
Obrazek
Obrazek
Obrazek

lokalny pojazd :roll:
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 18.01.2013 19:42

bodzio_gdańsk napisał(a):
Obrazek

lokalny pojazd :roll:

Bardzo fantastic - nawet pomyślałem, że te wydechy są prawdziwe :D :D Ale deszcz w Splicie to też niebywałe :( :(
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2013 19:53

Odrobiłem zaległości i jestem na bieżąco z Twoją relacją 8)

Czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 18.01.2013 20:59

Witajcie ponownie :papa:

A oto hydraulika w Splicie :?:

Obrazek

uwielbiam takie gadzety-nigdzie indziej poza Chorwacją nie widzieliśmy.
A może są ,ale dla nas nie zauważalne. :boss:

i coś dla kibiców
Obrazek
Obrazek

i kolejny gadzet :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dom weselny

Obrazek

Obrazek

i coś dla fanów motoryzacji
Obrazek
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 18.01.2013 21:30

Split bardzo nam się podobał.Pewnie gdyby dzień był słoneczny zdjęcia byłyby lepsze.
Nic straconego-następnym razem będzie lepiej.Mamy pretekst ,żeby tam wrócić. :lol:
Tylko lody fatalne :? -przyznam ,że nigdzie indziej nie jedliśmy gorszych.No,ale może( na pewno) to tylko ta jedna lodziarnia była kiepska.
Za to pizza rewelacja :-P
Fantastyczna architekturai niestety jak w każdym tego rodzaju mieście w zabytki wchodzą stragany z pamiątkami.Trochę ich za dużo-odbierają klimat.
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 19.01.2013 08:34

Na lody jedzie się do Promistenu - chyba nikt nie zaprzeczy? :D :D
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 19.01.2013 13:26

Następny dzień powitał nas słońcem :lol:
Ruszamy na plażę.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A wieczorem gospodarze zaprosili nas na kolację. :lol:
Zaprosili też naszych sąsiadów,czyli rodzinę Rosjan z Berlina :wink: i rodzinkę z Bośni :P .
Bardzo fajny wieczór,surer jedzonko,miła atmosfera.Na początku trochę sztywno,ale powoli się rozkręciło.
Brak bariery językowej pomimo tego,że w zasadzie każdy z nas mówił we własnym.Angielski służył jako pomocniczy-sporadycznie.
Nasi gospodarze taki mają zwyczaj, ze zapraszają swoich gości na kolację,a ponieważ mają też łódkę następnego dnia Ivo zabrał nas w niewielki rejs wzdłuż wybrzeża.
Kapitalne widoki.Wypatrywaliśmy delfinów,ale nie dane nam było spotkanie z nimi :( . Nie tym razem
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 19.01.2013 23:52

bardzo się cieszę,że piszesz swoją relację ze Stanići,ponieważ w lipcu tam wylądujemy :D
Pisz dużo,wklejaj fotki,z wielkim oczekiwaniem siedzę i czytam:)
Delfiny to moje marzenie...zobaczyć je choćby z daleka :)
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 20.01.2013 08:47

Można namiary na kwaterę na e-maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Obserwuje po cichutku waszą relacje i czekam na ciąg dalszy.pozdrawiam
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 20.01.2013 19:14

Świetna relacja!
Mieszkać nad morzem i jechac nad morze 2000km - szacun :)
sabka22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sabka22 » 20.01.2013 20:39

Super się czyta :) co do tego morza u Nas...hmm chyba porównania nie ma..
Ja w tamtym roku obiecałam sobie jedno-nigdy więcej Bałtyk za tą kasę.. :?
W tym roku pierwszy raz Chorwacja z dzieciakami,już się doczekać nie mogę :D
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 21.01.2013 14:37

Dzięki Wam za ciepłe słowa.Co do jazdy to nigdy nie stanowiła ona dla jakiejś bariery,dzieciaki od noworodków zawsze z nami jeżdziły choć bez pawików się nie obyło.Co do naszego Bałtyku to muszę powiedzieć że nigdy jakoś mnie on nie pociągał choć ubiegłego lata nawet się wykąpałem ale to tylko dlatego że nasza mniejsza pociecha poszła za daleko od brzegu i nie miałem wyjścia musiałem po nią pójść.Wyszedłem z tej kapieli jak wodnik szuwarek cały w glonach (sinice)-ogólnie nie zamiłe uczucie.Z Jadranem niema porównania... :hut:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 21.01.2013 15:52

Bodzio, sorry, Ty, to jak mój koleś z Mazur, co jezior nie widzi, góral, co go góry wnerwiają bo trzeba krzywo chodzić :wink: .......a ja rok czekam, żeby do Chałup na Hel na deskę skoczyć..... :) ...i jak w cro byłem to nad nasze morze nawet na 3 dni.........inne, nie znaczy be, ma swoje plusy, miejscowy tego nie widzi......w każdym bądź razie, wbrew wielu opiniom,,,,,,,bronię :wink:
......
Sabka, co do kaski, to Ty jeszcze prawdę mówiąc nie wiesz, jak to jest w realu (nie mylic z marketem) :) .......Chyba że wariant bardzo niskobudżetowy......ale jak na pierwszy raz, to zbytniego lizania Chorwacji przez szybę, raczej nie polecam.......szkoda choćby dzieciaków.........W każdym bądź razie HR jest piękna i ma to coś w sobie, wakacje udane na 100%, ale będźmy realistami.......nigdy nie mów nigdy ...... życzę naj......w CRO
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 21.01.2013 18:22

No dobra,piszemy dalej....
Trochę czasu już od wakacji upłynęło,więc pamięć zawodzi :oops: i nie pamiętam,czy wszystko po kolei :?:
Tak czy inaczej jeden z kolejnych dni pogodowo znowu był średni.Nie tam zaraz żebym był niezadowolony :?
Takie dni też muszą być.
To co dziś robimy?.......Może Imotski? Oczywiście,ale popołuniu,bo przed obiadem koniecznie do Omisia na lody i jakieś zakupy.Dzieciaki koniecznie chciały wydać pieniądze jakie jeszcze jakimś cudem im zostały. 8-O
A jest gdzie wydać ,bo straganów z różnym dobrodziejstwem mnogo.
I udało się-wydały wszystko.
Ja też uszczupliłem nieco konto kupując żonce na naszą kolejną już rocznicę kolczyki ręcznie robione -srebro z perłami.
Potem do domku-obiadek,oczywiście sjesta,a potem w drogę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jesteśmy na miejscu

Obrazek

Zdjęcia troche słąbo wyszły,bo przez całą drogę kropił deszcz i było jednak dość ciepło.

Choć po kolejnych zdjęciach patrząc na ludzi którzy się gdzieś koło nas przewijaja,można sądzić inaczej
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 21.01.2013 18:31

AdamSz napisał(a):Bodzio, sorry, Ty, to jak mój koleś z Mazur, co jezior nie widzi, góral, co go góry wnerwiają bo trzeba krzywo chodzić :wink: .......a ja rok czekam, żeby do Chałup na Hel na deskę skoczyć..... :) ...i jak w cro byłem to nad nasze morze nawet na 3 dni.........inne, nie znaczy be, ma swoje plusy, miejscowy tego nie widzi......w każdym bądź razie, wbrew wielu opiniom,,,,,,,bronię :wink:
......
Sabka, co do kaski, to Ty jeszcze prawdę mówiąc nie wiesz, jak to jest w realu (nie mylic z marketem) :) .......Chyba że wariant bardzo niskobudżetowy......ale jak na pierwszy raz, to zbytniego lizania Chorwacji przez szybę, raczej nie polecam.......szkoda choćby dzieciaków.........W każdym bądź razie HR jest piękna i ma to coś w sobie, wakacje udane na 100%, ale będźmy realistami.......nigdy nie mów nigdy ...... życzę naj......w CRO

Adam, to nie tak,że nasze morze jest be.My po prostu od dziecka mamy je na wyciągnięcie ręki-widzimy Zatokę Gdańską z okna ,a czasem nawet Hel .
Ponieważ latem nie zawsze dopisuje pogoda,a co za tym idzie woda w naszym kochanym Bałtyku jest zimna-wolimy długo wyczekiwane wakacje spędzić w innych okolicznościach przyrody.
Czasem z dzieciakami wyskakujemy na plaże.Lubimy wsiąść na rowery i jedziemy wzdłuż plaż Trójmiasta.Trochę się dzieci popluskają,bo przecież one nie znają czegoś takiego,jak zimna woda.A my jak to starszyzna :lool: lubimy się wygrzać(najbardziej nad Adriatykiem)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży