Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz drugi-Stanici 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 06.01.2013 16:25

Daleko jest z tego parkingu(za tunelem) do centrum Omisza? Oj-trzeba czekać ponad pół roku na urlop w tamtych rejonach.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 06.01.2013 16:42

Fajnie tak popatrzeć na piękną Chorwację, gdy za oknem zimno, szaro i ponuro :)
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 06.01.2013 17:17

Dzień trzeci....
Ponieważ przyjęliśmy sobie plan,że o ile pozwoli pogoda to pierwszą część dnia spędzamy nad wodą,drugą zaś na wycieczkach bliżej nieokreślonych,tak i ten dzień rozpoczęliśmy od plaży.Boże ,ale upał :!:
A popołudniu-wycieczka .Podobno jadąc w górę Cetiny są jakieś wodospady.Jedziemy zobaczyć.To nic ,że nazwy nie pamiętamy,podobno są oznaczone.Znajdziemy.
Jadąc w góry wjechaliśmy do jakiejś wioski.Pusto,ludzi brak-to napewno przez tą temperaturę .Nagle z domu wybiega gość i macha do nas,coś krzyczy.Zatrzymujemy się-rzutki biznesmen zaprasza nas do swojej piwnicy,a tam cuda.Niestety nie mamy zdjęć z tej świątyni,ale uwierzcie na słowo.Pod sufitem szynki długo dojrzewające,na półkach płyny-rakija(różne gatunki),wina,prosiek i inne.Właśnie te" inne" kupiliśmy.Jeszcze odrobina stoi w barku,ale chyba lipca nie doczeka.U takiego gościa aż chce się zakupy robić.Skakał wokół nas,pomimo pełnych półek dobrodziejstwa przytargał jeszcze wiadro ,a w nim kilka butelek wynalazków miejscowych.Bardzo przyjemny sklepik.
A wracając do celu wycieczki...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I tyle.Dojechaliśmy trasą bardzo widokową-mijając min. elektrownie-do jakiejś miejscowości,w której za stacją benzynową podobno miał być zjazd do wodospadów.Niestety oznaczenie było dobrze zakamuflowane-nie odnależliśmy wodospadów.Może i dobrze,bo upał był niemiłosierny i żeby wysiadać z klimatyzowanego samochodu trzeba być samobójcą.Zresztą nasze dzieci i tak całą wycieczkę przespały.Ale jedno trzeba przyznać-widoki po drodze fantastyczne.Wrócimy tam-teraz już wiemy,gdzie trzeba skręcić. No i ten sklepik po drodze :wink:
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 06.01.2013 17:24

wos71 napisał(a):Daleko jest z tego parkingu(za tunelem) do centrum Omisza? Oj-trzeba czekać ponad pół roku na urlop w tamtych rejonach.

Parking za tunelem jest spory,nigdy nie było kłopotu z miejscem.Z dzieciakami do starówki dreptaliśmy jakieś 3-4 minutki.
Obrazek
widok od strony parkingu
Obrazek
skałki przy parkingu
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.01.2013 17:57

Szukaliście Gubavicy, która jest, a jej nie ma (wspomnienia z 2001 r) :)....... Ale warto zrobić tę trasę .... i zobaczyć kawałek prawdziwej (bez turystów) Dalmacji.......Moja pamiątka stamtąd, to oryginalny wiklinowy bukłaczek.........wygrzebałem go w takiej piwniczce przy zakupie leków :) ....Pozdrawiam
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 06.01.2013 19:10

bodzio_gdańsk napisał(a):Na miejscu wylądowaliśmy koło południa.Ze znalezieniem apartamentu nie było najmniejszego problemu,pomimo braku dokładnego adresu.Pierwszy dom po lewej -to tu.Nasza gospodyni-Zdravka-już na nas czekała na podwórku.Przywitaliśmy się serdecznie :lol: ,zupełnie jakbyśmy znali się wcześniej.Bardzo fajna kobieta,jej mąż Ivo też.
Dla nas powitalna kawka,dla dziewczyn lody,soczek,miła pogawędka i czas się rozpakować.
O ile zdjęcia pokoi w internecie były ok,to w realu okazało się dużo lepiej.Czysto,pachnąco,wygodnie.Wszystko co potrzebne by spędzić miło wakacje.Na dodatek po sąsiedzku można kupić lokalne napoje wyskokowe-przez sprzedającego zwane"mediciną". :-P
A potem na mały rekonesans po okolicy
Obrazek
Centrum.A tak naprawdę dwa sklepy spożywcze,stragan z owocami,stoisko z pamiątkami,restauracja,a może nawet dwie.Zwyczajna wioska.Lody w knajpie na plaży-szału nie było lepsze jedliśmy w Omisiu,gdzie i tak praktycznie codziennie jeżdziliśmy.

A ja myślałem, że pierwszy od lewej na zdjęciu. :oops:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 06.01.2013 19:13

Teraz już wiem - domek za łukiem drogi z dużą ilością modrzewia.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 06.01.2013 21:40

bodzio_gdańsk napisał(a):za stacją benzynową podobno miał być zjazd do wodospadów.Niestety oznaczenie było dobrze zakamuflowane-nie odnależliśmy wodospadów.

za stacją benzynową jest droga z tablicą Gubvica prowadząca nad wodospady ,dalej można iść do małej tamy .
Nawet tablicę widać z napisem Gubavica na google mapy :lol:
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 06.01.2013 21:55

Chętnie będe tu zaglądał.Nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji to właśnie te rejony.
Byliśmy w Ruskamen 8km od Omiś.
No i w tym roku również Riviera Omiś..........

Pozdrav.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 06.01.2013 23:53

Od 2000 HR - riv Omiśka....Zatoczyliśmy koło + dwa rejsy i ostatnio riv Omiśka........Spokój, kameralnie, fajne plażyczki, bajkowe widoki, bardzo ważne - banalny dojazd, wszędzie blisko,....same plusy................A ta Gubavica, jak pamiętam bardzo nas rozczarowała, mały sik w wielkiej dziurze :) .....za to jazda była dość ekstremalna, tam pierwszy raz przećwiczyłem specjalny odcinek górski :) tak to przynajmniej wspominamy całą rodzinką....
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 07.01.2013 07:19

Nad wodospady nie dotarliśmy ale chyba dobrze się stało ponieważ nie było w nich wody (tak twierdziła nasza gospodyni).Dojazd wzdłuż Cetiny to faktycznie niezłe ekstremum ,mam prawo jazdy prawie 20 lat ale nie czułem się zbyt komfortowo.Wracaliśmy już inna trasą a jaką?......cdn :hut:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 07.01.2013 08:59

8) Ja też się zgłaszam do czytelni z wielkim sentymentem.
Te okolice, to również nasze wspomnienia wakacyjne: 2x Duce (podczas tych wakacji prawie co wieczór spędzaliśmy romantyczne chwile w Omisu) i 1x Mimice
Czekam na c.d. :D :D :D
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 07.01.2013 09:28

I ja dołączam do czytających. My w 2012 byliśmy pierwszy raz w Chorwacji i to w Stanici właśnie. Pięknie było. :D
Może czytając Twoją relację wróci wena i dokończę swoją. :roll:
byska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) byska » 07.01.2013 10:47

bodzio_gdańsk napisał(a):Witam wszystkich!
Szybki odzew z Waszej strony :lol: ,widać naród spragniony lata.Postaram się wkleić jak najwięcej fotek,to może jakoś wspólnie uda nam się przetrwać tą szarugę.
Na zachętę
Obrazek
to zdjęcie z naszego pierwszego spaceru po plaży w Stanici.

Czy moę prosić o namiary na kwatery adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 07.01.2013 16:57

AdamSz napisał(a):..za to jazda była dość ekstremalna, tam pierwszy raz przećwiczyłem specjalny odcinek górski :) tak to przynajmniej wspominamy całą rodzinką....

nie wiem skąd jechaliście 8O, ale od stacji benzynowej jest normalna droga do wąwozu :)
może z 400m :lol:
Ostatnio edytowano 07.01.2013 17:03 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży