napisał(a) Romancad » 07.02.2014 23:54
Orebić polecam, byłem 2 x z deską. Mieliśmy boską kwaterkę w Kuciste z widokiem na Korczulę. Pełen odlot był wtedy gdy zameldowały się żaglowce jak na paradzie. Jechałem z Gdyni, to miałem dalej
.
Dwie wersje dojazdu na końcówce : promem z Ploce, albo dookoła. Jechałem w obu wariantach i skrót promem nie jest aż tak atrakcyjny, można się poprostu nie załapać. Odwiedzanie portu i sprawdzanie sytuacji też zabiera czas, polecam trasę dookoła. Końcówka trasy na półwyspie wymaga ostrożności (góry), czasami 20 km/h jest za szybko. Miejscowi jeżdżą niesamowicie, choć nie jest fajnie spotkać takiego za zakrętem z przeciwka. Dlatego pisałem o czasie, bo pierwszy raz ta droga po ciemku może być trudna. Nie ma znaczenia czy jedziesz z Trpanij (prom) czy trasą przez cały półwysep. Na miejscu polecam Loviste na samym końcu i widoki po drodze oraz wędrówkę murem chińskim w Stone. W Stone są świetne owoce morza, z pobliskiej hodowli. Winnice w oklicy i możliwość degustacji, zabraliśmy kilka skrzynek. Warto skoczyć na Mljet (cały dzień). Z Orebica są inne całodzienne wyprawy łodziami z rybami z grilla na łodzi. Nie piszę o Korczuli i Dubrowniku, to oczywiste.
Pozdrawiam
Romancad