Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja po raz 10-ty ale gdzie???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 26.12.2013 14:42

Tak jak w tytule jedziemy do Chorwacji po raz 10-ty, sami nie wiemy jak to zleciało, po prostu weszło nam to w nawyk. No i jak co roku problem gdzie ? Po przeszukaniu internetu i relacji z forum doszliśmy do wniosku, że Was drodzy cromaniacy poprosimy o pomoc. Zasada jest taka, że z reguły nie jedziemy w te same miejsca, Chorwacja jest tak piękna, a urlop taki krótki, że szkoda nie zobaczyć jak najwiecej w tym cudnym kraju, a do tych szczególnie urzekających można przecież zajrzeć powtórnie po drodze.
Do tej pory byliśmy:
2001 - Istria i Krk ( Porec, Vrsar, Krk, Baska), Włochy- Wenecja
2006 - Orasac, Dubrownik, Plitvice, Krka, Murter.
2007 - Kasztele, Marina, Trogir, Split
2008 - Orasac, Dubrownik, Bośnia-Mostar, Medugorje, Orebic, Prevlaka na samym końcu Cro
2009 - Razanac, Zadar, Pag
2010 - Orebic,Korcula, Ston, znowu Bośnia i wodospady Kravica,
2011 - Ciovo, Trogir, Split, Węgry - Budapeszt
2012 - Igrane (idealne wakacje), Trogir
2013 - zdrada na rzecz Grecji ale parę dni spędziliśmy w Zivogosce
2014 - ??????????????
Lubimy miejscowości nie za duże, koniecznie z knajpkami i chociaż małą promenadką (jedziemy w grupie kilku rodzin i zapatrywania sa różne), lubimy dzikie plaże nawet jeśli droga do nich jest dłuższa i troche zakrzaczona (plażę miejską zwykle odwiedzamy w pierwszy dzień jak jeszcze nie znaleźliśmy "swojej" plaży), potrzebujemy lodziarni i piekary czynnej do późna, fajnych gospodarzy, których uraczymy ruskimi pierogami własnej roboty (koniecznie z twarogiem firmy "Dukat"), miejsca na wspólne biesiadowanie i dla naszych dwóch 4- latek łagodne zejście do wody (beton odpada).
Bardzo liczymy na Waszą pomoc.
Załączniki:
Obraz 383.jpg
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 26.12.2013 14:47

Zacznijcie zwiedzać kontynentalną Chorwację... W przyszłym roku zaklepane Lonjsko Polje...
Z tego co widzę to przemieszczacie sie na jednym pobycie z miejsca na miejsce, nie wybieracie bazy i nie robicie wycieczek?
Może Omiš?
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 26.12.2013 14:58

Stanowczo Kotor :)

PS Do Grecji pojechaliście samochodem?
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 26.12.2013 15:31

Jedziemy po raz siódmy.Bywało,że w czasie jednego wyjazdu po dwie miejscowości tydzień po tygodniu rezerwowaliśmy.Pewnego razu przeszła mi przez głowę myśl.Ile to jeszcze sezonów urlopowych musielibyśmy odbyć, aby w końcu "zaliczyć" prawie wszystko to,co nam się podoba?Doszliśmy do wniosku,że chyba takie pytanie jak wyżej nas nie dotyczy.Może dlatego,że ilekroć zaglądamy w to forum,czy też za okno auta będąc na południu wypatrzymy coś nowego,to nachodzi kolejny pomysł na następny raz.Co zabawniejsze to to,że będąc w danym czasie w Cro mamy plan już na kolejne wakacje.Tak więc odnoszę wrażenie,że przygoda z Cro raczej się tak szybko nie skończy.Obym się nie mylił.Pozostaje jeszcze tylko jedno marzenie,a mianowicie to aby mieć dostatecznie funduszy na wyjazd dwa razy w roku.Wiosna np Grecja a wakacje-tradycyjnie Cro.
I tu z tego miejsca wszystkim Cro maniakom życzę w nadchodzącym roku wyyyyypasionego urlopu w Chorwacji,bo jak sami zapewne stwierdzicie,że tam tylko są takie!
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 26.12.2013 15:42

No to proponuję na ten rok 2014:
Wyspy Hvar albo Brač
Pewnie będziecie zadowoleni.
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 26.12.2013 17:45

Tak w Grecji byliśmy samochodem. Podróż trwała 16 dni i 12 godz. W drodze do noclegi w Serbii (Subotica) i Macedonii (Skopje). 10 dni na Chalkidiki potem powrót przez Macedonię, Albanię , Czarnogórę. Chorwację i Węgry. Dużo poznanych miejsc, ludzi i zwyczajów. Ale Grecja nie zachwyciła i dopiero jak minęliśmy granicę w Herceg Novi poczuliśmy się jak u siebie. Ze stacji benzynowej przy wjeździe na płw. Peljesac obdzwanialiśmy znajomych będących akurat w Chorwacji i umawialiśmy się na wieczór. Tu jest nasze miejsce...
W drodze mijaliśmy wspomniany Kotor i wiemy, że koniecznie musimy tam wrócić, zresztą w pierwotnych planach był nocleg i zwiedzanie tego miasta ale nie wyszło. W przyszłości planujemy tez Albanię, ale nigdy nie zdecydujemy się na powtórny przejazd przez Tiranę. Spotkane w Ochrydzie (Macedonia) małżeństwo z Warszawy ostrzegało nas przed tym miastem ale Polak wiadomo chce sam spróbować. Wiemy już jak wygląda ruch samochodowy w Bombaju, każde rondo to pole bitwy, każde skrzyżowanie to nalot dywanowy ale poza Tiraną, od strony Macedonii i wybrzeże Albanii bardzo ładne. Znajomi byli w tym roku i narobili apetytu.
Ale w 2014r. na pewno Chorwacja, może faktycznie na wyspy?
Załączniki:
Obraz 070.jpg
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 03.01.2014 09:23

Hvar ! :D Mnóstwo małych zatoczek. Większość kamienista lub żwirkowa. Są i większe miasta Hvar, Stari Grad, Jelsa, Vrboska. Jest co zwiedzać nie jeden raz.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2014 09:51

tomekruk999 napisał(a):Tak jak w tytule jedziemy do Chorwacji po raz 10-ty, sami nie wiemy jak to zleciało, po prostu weszło nam to w nawyk. No i jak co roku problem gdzie ?

To może coś z jednego P :wink: Pakoštane, Primošten, Pelješac :?:
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 05.01.2014 18:30

Już znalazłam kwaterę w mieście Hvar, ale przeczytałam że na plażowanie wszyscy pływają na diabelskie wyspy, wolałabym plaże bliżej. Już spodobała mi się Vrboska ale znajomi mają opory, woleliby kontynent.
Jeżeli chodzi o miejsca na P, to podoba mi się wizja Primosten, ale gdzie w nim mieszkać aby nie trzeba było odpalać auta by dotrzeć do dzikiej plaży? Betonowe tarasy nie zachwycają.
A w ogóle to właśnie literka p jest bardzo ciekawa:podróże, pocałunek, poznawanie, pejzaż... ( właśnie olśniło mnie, że piszę na profilu mego mężczyzny). Właśnie na P jest Peljesac i juz każdą plażę będę porównywać do Divnej albo Duby. Ale jedziemyz małym dzieckiem , podróż musi być krótsza.
Pozdrawiam
2salamandra22
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 05.01.2014 21:49

Byliście 9 razy w Chorwacji i nie wiecie gdzie można jechać? 8O Wydaje mi się, że 9 razy to wystarczająco mało, aby niewiele tak naprawdę zobaczyć, a wystarczająco dużo, by osiągnąć jakąś orientację w temacie. Poza tym w dobie internetu, przewodników itp. ...-nic nie czytałeś o ciekawych miejscach? Nic się nie klarowało jak szukałeś poprzednich miejscówek? Spostrzeżenie to posiadam z autopsji-nawet jak szukam konkretnego miejsca, to wyskakuje dużo informacji o innych ciekawych, które są bliżej lub dalej itp. Polecam kupić sobie przewodnik o Chorwacji, czy jakąś książkę, która pomoże Ci ogarnąć temat w minimalnym stopniu.

Wybacz, ale rozumiem, gdy takie pytanie zadaje ktoś, kto jedzie gdzieś pierwszy raz, a nie n-ty :|

PS Jak już wybierasz się niedaleko piekielnych wysp, to warto je zobaczyć-coś pięknego.
tomekruk999
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekruk999 » 06.01.2014 22:36

Właśnie to, że zjechaliśmy Chorwację od Istri po ocypel Prevlaka, gdzie ten piękny kraj się kończy powoduje, że tak trudno wybrać, jednocześnie zdając sobie sprawę z faktu, że w tak wielu miejscach nas nie było. A także znając plusy i minusy niektórych miejsc, nigdy, nie przyszło mi na myśl (po tak wielu wakacjach spędzonych w Cro) że wiem wszystko, stąd ta prośba do użytkowników forum.
Zdaję sobie także sprawę, że gusta są różne, miejsce idealne dla jednych staje się koszmarem wakacyjnym drugich. Znam ludzi, których zawiozłam na wydawało mi się cudną plażę (Divna!) a w ogóle im się nie spodobała i uciekli z niej w ciągu 5 min., drudzy moi znajomi nie rozumieją zachwytów nad Plitvicami (???), a całkowicie przesadziłam polecając innym rafting na Cetinie, zaliczyli wywrotkę i ich posiniaczone nogi i opowiadania o płaczących dzieciach ,poszukiwaniach w krzakach i łapaniu tych których porwał nurt, skutecznie studziły moje zachwyty.
Dlatego proszę o pomoc, napiszcie gdzie było fajnie (relacje czytam regularnie), fajne plaże, knajpki (lubimy wyjść wieczorem), nie przy magistrali. Jak dotąd idealne okazało się Igrane, ale przecież jest wiele miejsc do niego podobnych. Pomóżcie mi je znaleźć.
A jeżeli chodzi o przewodniki... wolę takie co chodzą na dwóch nogach, bo ja tak w ogóle lubię ludzi, których spotykam w podróży.
W Macedoni staliśmy na stacji w jakiejś wiosce bez nazwy , podjechał stary samochód, wysiadł z niego człowiek o kulach, podszedł do nas i zapytał czy jesteśmy z Polski. Okazał się Polakiem ze Zgorzelca, którego życie rzuciło tak daleko. Chciał pogadać po polsku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2014 23:19

No, ale miejsca o nazwie Opatija na waszej liście nie ma :!: :?

No to polecam :wink:

opatijska-riwiera-i-wyspa-krk-lipiec-2013-t44015.html
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.01.2014 20:01

No nieeeeeee :!: 10-ty raz do Chorwacji :?: To człowieku musisz być albo młody tzn. nie czuć jeszcze ,że może Ci zabraknać życia na zwiedzenie innych krajów albo co :?: Ja niestety już to poczułam.

Mój znajomy całe życie jeździł nad Bałtyk, bo Bałtyk najpiękniejszy. W zeszłym roku pojechał do Chorwacji
i teraz będzie jeździł tylko do Chorwacji , a emerytura się zbliża.
A teraz maly apel:
uchylmy czasem te klapki z oczu :lol: :papa:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.01.2014 20:41

Ja też się zwrócę z apelem ;). Pozwólmy innym żyć (i wypoczywać) po swojemu...

Proponowałbym wyspy. Może jednak uda się przekonać znajomych? Przed pierwszym dłuższym pobytem na wyspie (Hvar) też się obawiałem utknięcia. Opracowałem nawet jakieś plany awaryjne, hehe. Na przykład, stacjonując w Jelsie, można się wybrać szybkim i niedrogim katamaranem na wycieczki do Splitu i do Bolu na wyspie Brač. Wypływają wcześnie rano, powrót chyba ok. 17. Prom z Sučurja do Drvenika też jest niedrogi, spokojnie można zorganizować całodniową wycieczkę na ląd.

Jeśli nie przeraża Cię dojazd do zatoczek, Lawendowa Wyspa jest idealna, w pobliżu miasta Hvar też jest sporo ciekawych zatoczek, choćby Zarače czy Lučišće. Polecam krótki filmik oraz stronę (sporo plaż).

O atrakcjach Hvaru w wielkim skrócie pisałem tutaj. Serdecznie polecam!
Ostatnio edytowano 07.01.2014 20:51 przez Krzychooo, łącznie edytowano 1 raz
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 07.01.2014 20:48

travel napisał(a):No nieeeeeee :!: 10-ty raz do Chorwacji :?: To człowieku musisz być albo młody tzn. nie czuć jeszcze ,że może Ci zabraknać życia na zwiedzenie innych krajów albo co :?: Ja niestety już to poczułam.

Ja mam zarezerwowany 15 raz w sierpniu... Coś ze mną nie tak? 8) No i niestety nie jestem już młody :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone